Bakalářská práce

Vliv interakcí cytokininu a etylénu na růst a vývoj rostliny

Effects of cytokinin and ethylene interaction on plant growth and development

Martin Kordulák
Anotace

V této bakalářské práci se věnuji přezkoumání vlivů rostlinných hormonů cytokininů a etylenu na růst a vývoj kořene a kořenového meristému v rostlině Arabidopsis thaliana a jejích interakcí. Cytokininy způsobují zkracování kořenového meristému, a tím i celkové délky kořene. Etylén působí na zkracování buněk kořene, ale nezkracuje kořenový meristém. V této práci jsme ukázali, že etylén se nepřímo podílí na zkracovaní kořenového meristému.

Abstract

In this thesis I study effects of plant hormones cytokinins and ethylene on growth and development of root and root apical meristem in Arabidopsis thaliana and their interactions. Cytokinins cause shortening of root meristem, therefor shortening of roots. Ethylene inhibits elongation of root cells but does not shorten root meristem. In this work I bring the evidence that ethylene is indirectly involved in shortening of root meristem.

Zadání práce
Rostlinné hormony (fytohormony) jsou organické látky většinou syntetizované v jedné části rostliny a pak transportované do jiné části rostliny, kde regulují růst a vývoj rostliny. Fytohormony cytokinin a etylén hrají klíčové role v mnoha vývojových procesech. Cytokininy stimulují buněčné dělení, potlačují apikální dominanci, zpomalují růst kořenů a stárnutí rostliny. Nejznámějším fyziologickým účinkem etylénu je jeho vliv na dozrávání plodů, dále také ovlivňuje klíčení semen, růst kořene a stonku a také je tvořen jako odpověď na stres a poranění. Konkrétně je známý vliv cytokininu na stabilizaci jednotlivých enzymů etylénové biosyntézy a tím i na produkci etylénu. Nicméně molekulární mechanismy těchto hormonálních interakcí jěstě nebyly objasněny. Cílem bakalářské práce bude analýza vlivu působení cytokininů na regulaci etylénové biosyntézy, její časoprostorová specifita a důsledky na růst a vývoj rostliny Arabidopsis thaliana. K analýze produkce etylénu bude použit etylénový reportér s GUS nebo GFP fúzí, který bude nakřížen do liníí s mutacemi v jednotlivých genech zapojených do biosyntézy etylénu. U těchto transgenních linií bude sledován vliv cytokininů na růst a vývoj kořene s využitím fenotypových analýz a DIC mikroskopie.
Práce zkontrolována:
16. 5. 2013 13:45, Mgr. Markéta Žďárská, Ph.D., učo 107631
Plný text práce
1,6 MB / soubor PDF
Jazyk práce
angličtina angličtina
Termín obhajoby
19. 6. 2013
Práce byla úspěšně obhájena

Vedoucí

Mgr. Markéta Žďárská, Ph.D., učo 107631
FGPR MCGPR CEITEC MU

Oponent

Autor posudku dosud neidentifikován.

Konzultant

doc. RNDr. Jan Hejátko, Ph.D., učo 2658
FGPR MCGPR CEITEC MU

  • Co je jinak přidání souboru

    Soubor nebo složku lze nahrát pomocí tlačítka Přidat.
  • Co je jinak další operace se soubory

    Podrobnosti lze zjistit označením příslušného řádku.
  • Co je jinak pohled pro experty

    Pro častou práci je možné zvolit režim Více možností.
  • Co je nové vyhledávání souborů

    Vyhledávaný výraz můžete zadat přímo do adresního řádku.
  • Co je nové rychlý přístup k souborům

    Pomocí funkce Nedávné je možné se rychle vrátit k právě prohlíženým souborům. Oblíbené soubory je také možné označit Hvězdičkou.
  • Co se chystá

    Připravujeme další vylepšení pro mobilní zařízení.