Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62  ... 107 »
10. 7.
2012

Plnění publikací záznamem z WoS

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Informační systém Masarykovy univerzity (IS MU) nabízí svým uživatelům širokou paletu nástrojů pro správu publikací prostřednictvím agendy Publikace. Každý uživatel si přímo v IS MU může evidovat vlastní publikace včetně jejich textů, zobrazovat si je na Osobní stránce či v životopisu. Údaje o publikacích jsou každoročně zasílány do centrálního registru RIV ("Rejstřík informací o výsledcích").

Vývojový tým IS MU nyní ještě více usnadňuje vytváření nových záznamů pomocí automatického načtení záznamu z citační databáze Web of Science (WoS). WoS je multioborová bibliografická citační databáze s abstrakty, která obsahuje citační údaje o více než 40 milionech článcích z více než 11000 vědeckých časopisů. IS MU se nyní umí napojit na tuto databázi a pomocí identifikačního kódu, tzv. UT WoS kódu, umí dohledat a předvyplnit formulář nového publikačního záznamu. Možnost předvyplnit formulář záznamem z WoS je dostupná pouze pro články v odborném periodiku nebo ve sborníku.

Obr. 1: Naplnění formuláře záznamem z WoS.

Uživatelé tak mají k dispozici jednoduchý nástroj pro efektivní vytváření publikačních záznamů v IS MU.

O aplikacích pro správu publikací jsme vás dříve informovali v novinkách Služba SHERPA/RoMEO v Publikacích, Historie změn publikačních záznamů, Načítání publikací z citačních záznamů.

10. července 2012

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
12. 6.
2012

Nový design a změny v registrační aplikaci

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Vývojový tým Informačního systému MU (IS MU) provedl řadu změn v aplikaci pro registraci předmětů. Mezi tyto změny patří vytvoření nabídky předmětů z celé MU, zajištění přednosti v zápisu opakujícím studentům a změna designu registrační aplikace.

Registraci předmětů z jiných fakult studentům usnadní nabídka předmětů z celé MU, kterou připravily jednotlivé fakulty tak, aby předměty nebyly omezeny žádnými podmínkami (prerekvizity, předchozí znalosti či příslušnost k oboru). Tato nabídka je studentům dostupná prostřednictvím odkazu "Nabídka z celé školy pro studenty libovolného oboru či fakulty" v registrační aplikaci. Ostatní zájemci si mohou nabídku předmětů prohlédnout v aplikaci "Výpis seznamu předmětů" po výběru příslušné fakulty.

Obr. 1: Nabídka předmětů z celé MU.

Byla implementována nová pravidla pro zajištění dobrého pořadí a přednostního zápisu pro studenty, kterým se nepodařilo zapsaný předmět úspěšně ukončit a musí jej opakovat. Povinnost opakovat neúspěšně ukončený předmět v nejbližším semestru, kdy je vypsán, ukládá Studijní a zkušební řád MU čl. 21 odst. 2. Podrobnější informace o těchto pravidlech lze najít v Nápovědě.

Významnou změnou je také nový design registrační aplikace, který má zpřehlednit a usnadnit jednotlivé kroky registrace. Řadu operací spojených s registrací nyní mohou studenti učinit přímo v tabulce s přehledem zaregistrovaných/zapsaných předmětů. Jedná se např. o zrušení předmětu, změnu ukončení, podání žádosti o výjimku apod. V tabulce je uvedena také informace o případné problémové registraci předmětu. Odkazy na další aplikace jsou uvedeny pod tabulkou a pro větší přehlednost rozděleny podle typu operace.

Obr. 2: Nová podoba tabulky se zaregistrovanými/zapsanými předměty.

Jednou z novinek je také grafické znázornění termínů registrace a zápisu na jednotlivých fakultách, včetně informace, kolik dní do vybraného termínu zbývá.

Obr. 3: Zobrazení termínů registrace a zápisu.

Nová verze aplikace Registrace bude dostupná všem studentům od srpna 2012, kdy nahradí původní verzi. Do té doby si mohou studenti novou verzi zapnout po kliknutí na možnost "Přepnout na novou" v informačním proužku v dolní části registrační aplikace.

12. června 2012

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
12. 6.
2012

Agenda Student v nové verzi

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Prostřednictvím agendy Student mají studenti přístup ke všem aplikacím potřebným v průběhu studia, tj. k registraci předmětů, ke studijním materiálům, k přihlašování na zkoušky apod. Nyní přichází Vývojový tým Informačního systému MU (IS MU) s novou verzí této agendy. Cílem nové verze je především usnadnit přístup ke studentským aplikacím, zpřehlednit orientaci v předmětech či informovat studenty o studijních událostech přímo na titulní stránce Studenta.

Obr. 1: Nová titulní stránka Studenta.

K usnadnění přechodu mezi jednotlivými aplikacemi byl přidán navigační proužek, který je dostupný ve všech studentských aplikacích a obsahuje odkazy na nejpoužívanější aplikace.

Obr. 2: Navigační proužek.

Poslední studijní události, tj. známky, zkušební termíny či změny v poznámkových blocích, najdou nyní studenti přehledně uspořádané na titulní stránce Studenta v panelu Poslední studijní události. Tyto události si mohou nechat zasílat také e-mailem.

Obr. 3: Přehled posledních studijních událostí.

Pro zjednodušení orientace ve studovaných předmětech byla vytvořena nová sekce Předměty, která zobrazuje všechny relevantní materiály a informace k předmětu na jednom místě.

Obr. 4: Rozcestník předmětů.

Vylepšení čeká také studenty s více studii. Ti si nyní mohou v některých aplikacích zobrazit informace ze všech studií najednou. Stačí v pravém horním rohu stránky změnit studium na "Všechna studia".

Obr. 5: Zobrazení všech studií.

Aby měli studenti lepší přehled o nadcházejících událostech, byl do pravého informačního panelu přidán Kalendář, který upozorňuje na události týkající se předmětových i nepředmětových balíků, odpovědníků, zkušebních termínů či odevzdáváren. Do budoucna je plánována i možnost přidávání vlastních záznamů.

Obr. 6: Kalendář.

Více informací o novém Studentovi najdete v Průvodci.

12. června 2012

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
12. 6.
2012

Tisk překladu diplomu do anglického jazyka

Dosud nehodnoceno.
Novinky
Aplikace pro tisk diplomu byla Vývojovým týmem Informačního systému MU (IS MU) doplněna o možnost tisku překladu diplomu do anglického jazyka. Úprava vychází z novelizace Studijního a zkušebního řádu MU, konkrétně ustanovení čl. 15 odst. 5, kdy má absolvent právo požádat o překlad diplomu do anglického jazyka.

Aplikace pro tisk diplomu, používaná referenty studijních oddělení, byla doplněna o volbu "překlad do AJ". Překlad diplomu se při tisku uloží do Přijímárny studenta a z ní se také později tiskne. Pokud se překlad v Přijímárně nenachází (z historických důvodů, kdy tato legislativa neexistovala), vytiskne se diplom v podobě současného diplomu (může se lišit od diplomu, který byl dříve studentovi vydán).

Obr. 1: Nové možnosti v aplikaci pro tisk diplomu.

Do aplikace pro tisk diplomu nově přibyla také volba "Překlady diplomů z přijímáren studentů", kde lze zkontrolovat, kteří studenti mají překlad uložený v Přijímárně a kteří ne, tj. komu lze na zodpovědnost studijního oddělení vytisknout překlad dle současné podoby diplomu.

12. června 2012

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62  ... 107 »