Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64  ... 107 »
26. 3.
2012

Služba SHERPA/RoMEO v Publikacích

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Vývojový tým Informačního systému MU (IS MU) doplnil sekci Repozitář v agendě Publikace o možnost dohledání postoje vydavatele k autoarchivaci článků prostřednictvím služby SHERPA/RoMEO. Tato služba obsahuje rozsáhlou databázi vydavatelů a umožňuje autorům ověřit si, co vydavatel dovoluje. Např. zda dovoluje do interního digitálního repozitáře, příp. na svou stránku, uložit samotný článek nebo jen jeho preprint či postprint apod.

Dle Směrnice MU č. 7/2011 mají zaměstnanci MU od 1. 1. 2012 povinnost vkládat plné texty zaměstnaneckých děl do institucionálního repozitáře v IS MU. Tento repozitář byl vytvořen jednak pro zajištění archivace publikovaných děl zaměstnanců MU, ale také jako aktivní podpora hnutí prosazujícího otevřený přístup k vědeckým informacím - Open Access (OA). Pro potřebu vkládání plných textů byla rozšířena agenda Publikace, která umožňuje autorům nahrát libovolné množství souborů, včetně možnosti úpravy přístupových práv, volby verze přiloženého souboru (preprint, postprint, …) nebo přiřazení licence Creative Commons.

Pro zjištění, jakou verzi odborného článku může autor přiložit, stačí ve formuláři pro vložení publikace vyplnit číslo ISSN. Po vyplnění ISSN se v sekci Repozitář zobrazí odkaz "Postoj vydavatele k autoarchivaci článků" (odkaz se zobrazí po kliknutí kamkoliv do stránky).

Obr. 1: Proklik na postoj vydavatele k autorským právům.

Po rozkliknutí odkazu se zobrazí sumarizace obecné politiky vydavatele časopisu.

Obr. 2: Příklad obecné politiky vydavatele časopisu.

O univerzitním repozitáři jsme vás již informovali v novince Institucionální repozitář MU.

Více informací o repozitáři najdete v Nápovědě.

26. března 2012

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
26. 3.
2012

Rekordní počet operací v IS MU

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Nový rekord v počtu operací v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU) byl zaznamenán během prvního dne jarního semestru. Tento den dochází k největšímu zatížení systému, neboť probíhá přihlašování do seminárních skupin předmětů tělesné výchovy.

Předměty tělesné výchovy organizuje Centrum univerzitního sportu (CUS) Fakulty sportovních studií, které nabízí studentům prezenčního studia výběr z několika desítek sportovních disciplín (squash, spinning, volejbal, aerobik, jogging, box, tanec, tenis, posilování, plavání, pilates, florbal, bosu, sebeobrana, capoeira, golf, in-line bruslení, outdoorové aktivity, horostěna aj.). Nabídka sportů i kapacita sportovních hal je však omezená, a proto zápis probíhá formou klikací soutěže.

V pondělí 20. února 2012 tak Informační systém dosáhl dvou historicky nejvyšších výsledků v počtu provedených operací. Během zápisu do seminárních skupin tělesné výchovy v 17:00 hodin bylo provedeno 86 391 operací za pět minut. Největšímu zájmu se těšily kurzy plavání a tenisu, které byly rozebrány hned v první sekundě po zahájení přihlašování. Ve stejný den bylo také provedeno historicky nejvíce operací v IS MU za den. Celkem 36 192 fyzických osob provedlo dohromady 3 845 895 operací, což představuje meziroční růst o více než 18 %.

Hlavní podíl na rekordním výsledku má vedle samotných uživatelů nová architektura systému, která byla nasazena v srpnu roku 2011. V roce 2012 je plánováno další rozšíření výkonu aplikačních serverů, které pomůže ještě více snížit odezvu řady náročných operací v IS a posílit dostupnost systému.

Více informací o modernizaci systému naleznete v novince IS MU je provozován na nových a výkonnějších počítačích.

O rekordních údajích jsme vás informovali již v novinkách Tři rekordy v první den semestru nebo Magická hranice 30 tisíc uživatelů v jeden den překročena.

26. března 2012

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
21. 2.
2012

Objednávání zdravotních prohlídek pro zaměstnance

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Zaměstnanci Masarykovy univerzity (MU) mají již delší dobu k dispozici aplikaci na přihlašování se k termínům povinných zdravotních prohlídek. Vývojový tým Informačního systému MU (IS MU) aplikaci nově vylepšil na základě připomínek z praxe.

Každý zaměstnanec je povinen absolvovat pravidelně preventivní prohlídku u závodního lékaře MU. K objednání se na termín může využít jednoduchou aplikaci v IS MU, kdy si vybere z nabízených termínů prohlídek a kliknutím se na něj přihlásí.

Nově jsou z IS MU zasílány automatické e-maily, které informují přihlášeného zaměstnance, že se blíží termín jeho prohlídky. Díky tomu nedochází k situacím, kdy se objednaný zaměstnanec zapomene na prohlídku dostavit.

Obr. 1: Přihlášení se k termínu zdravotní prohlídky.

Závodní lékař má k dispozici rozsáhlejší aplikaci pro manipulaci s termíny zdravotních prohlídek. Může v ní vypisovat jednotlivé termíny či si zobrazit seznam přihlášených zaměstnanců na dané časy prohlídek.

Nově může lékař sám přihlašovat na vypsané termíny zaměstnance, kteří se na prohlídku objednají např. telefonicky, a nemusí je evidovat zvlášť.

Obr. 2: Manipulace s termíny zdravotních prohlídek.

Zaměstnanci aplikaci naleznou v Osobní administrativa -> Personální -> Objednání zdravotní prohlídky.

21. února 2012

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
21. 2.
2012

Již 100 informačních kapek o IS MU

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Od září roku 2009 se prostřednictvím obrazovek na fakultách již zobrazilo něco málo přes 100 slajdů akce "IS po kapkách" připravované Vývojovým týmem Informačního systému MU (IS MU). Slajdy, které oslovují jak studenty, tak i učitele, se rozšířily z pilotního provozu na Fakultě informatiky na další fakulty. Aktuálně se zobrazují také na obrazovkách na Pedagogické fakultě, Ekonomicko-správní fakultě a na několika obrazovkách v budovách univerzitního kampusu.

Obr. 1: Tipy z ISu mohou studenti vidět například v univerzitním kampusu.

"Kapky" jsou symbolem pro rychlé, stručné dávkování tipů a informací o IS MU. Proto studenti a učitelé vždy vidí jen část „kapek“. Sady slajdů jsou vybírány podle období, ke kterému se vztahují, např. na každý semestr, zkouškové, na registraci předmětů atd. Pro širší možnost propagace byl spuštěn také virtuální monitor.

Obr. 2: Virtuální monitor IS po kapkách.

Další informace naleznete v novince IS po kapkách.

Všechny kapky jsou k dispozici na blogu.

21. února 2012

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64  ... 107 »