Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67  ... 107 »
5. 12.
2011

Záznamník učitele s novými možnostmi pro hromadné operace

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) přichází s dalším vylepšením Záznamníku učitele. Tato stěžejní agenda IS MU byla doplněna o nové funkce, které si kladou za cíl zjednodušit vyučujícím práci při administraci předmětů.

Záznamník učitele je agenda, která v sobě zahrnuje několik desítek aplikací pro správu předmětů, hodnocení studentů, vystavování studijních materiálů, testování studentů atd. Tyto aplikace a mnohé další spolu tvoří komplexní službu, která vyučujícím umožňuje všechny administrativní úkony týkající se předmětů provádět přímo v IS MU.

Nyní Vývojový tým IS MU přichází s novými funkcemi, které rozšiřují možnosti nastavení omezení, vylepšují zasílání dopisů nebo práci s poznámkovými bloky. Nově lze tedy v Záznamníku učitele:

  1. Omezit skupinu studentů vybraného předmětu pouze na ty, kterým vyučující vede závěrečnou práci nebo je jejich školitelem v doktorském studiu.

    Obr. 1: Volba omezení studentů předmětu.

  2. Zaslat dopis všem vyučujícím předmětu. Tato funkce umožňuje jednoduše komunikovat mezi vyučujícími vybraných předmětů, aniž by bylo nutné např. v aplikaci Pošta zadávat jednotlivě jména vyučujících, aby se jim všem mohla odeslat zpráva.

    Obr. 2: Zaslání dopisu vyučujícím vybraných předmětů.

  3. Nejvíce nových funkcí však doznala manipulace s poznámkovými bloky, do kterých vyučující zapisují hodnocení studentů v průběhu semestru (za domácí úlohy, projekty, eseje, …). Nově lze hromadně přidat libovolný text na konec všech vybraných poznámkových bloků nebo hromadně přidat symbol hvězdičky před vybrané/á číslo/a v bloku (hvězdička následovaná číslem se chápe jako bodové ohodnocení). Posledním vylepšením je možnost vytvoření nového poznámkového bloku zkopírováním obsahů různých poznámkových bloků (i z různých předmětů).

    Obr. 3: Nabídka hromadných operací nad poznámkovými bloky.


Všechna tato vylepšení byla realizována na základě podnětů od uživatelů IS MU. Záznamník učitele tak nyní umožňuje obsloužit další specifické požadavky uživatelů.

O změnách v Záznamníku učitele jsme vás informovali také v dřívějších novinkách: Jednodušší aplikace pro správu odevzdáváren v Záznamníku učitele, Vyhodnocení docházky na několik kliknutí, Evidujte docházku přímo v Záznamníku učitele a Nová generace Záznamníku učitele.

5. prosince 2011

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
5. 12.
2011

Archivovaná sdělení

Zajímavé | 1 | 1
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) zavedl nový způsob odesílání a ukládání důležitých e-mailových zpráv. Tzv. archivovaná sdělení jsou v systému trvale zálohována a zároveň k nim mají přístup i úředníci, kteří díky nové aplikaci mají jistotu a možnost kontroly, že sdělení adresátovi skutečně dorazilo.

Archivovanými sděleními jsou jednak zprávy zasílané automaticky Informačním systémem a pak také zprávy zaslané studijním oddělením nebo vyučujícími (pokud vyučující u zprávy označil, že se má archivovat). Tato sdělení se studentům ukládají jak do přijaté pošty, tak do zvláštní složky. S touto zvláštní složkou nelze manipulovat (mazat z ní zprávy) a slouží k možnému pozdějšímu prokázání či prověření, že studentovi bylo konkrétní sdělení doručeno. I v případě, že má uživatel přesměrovanou poštu mimo IS MU, se kopie sdělení do složky uloží. Studenti tak mají jistotu, že důležité zprávy týkající se studia vždy dohledají, a nemohou je z neopatrnosti smazat.

Vyučující mají v agendě Záznamník učitele přístupné všechny archivované zprávy odeslané studentům svých předmětů a mohou v nich vyhledávat. Studijní referenti mají k dispozici zvláštní agendu Archiv sdělení, kde mají přístupné veškeré archivované zprávy zaslané všem studentům fakulty. Mají k dispozici jak zprávy zasílané automaticky ISem, tak zprávy, které odeslali a archivovali úředníci v agendách Studijní a Přijímací řízení, a rovněž zprávy, které odeslali s archivací vyučující při použití Záznamníku učitele. Ve zprávách mohou vyhledávat např. podle data odeslání, odesílatele či adresáta, předmětu sdělení apod. Vyhledávat mohou také pomocí štítků, které se ke každé odeslané zprávě přiřazují automaticky. Štítky mohou být víceúrovňové, např. štítek "předmět" může mít podštítek "termín" apod.

Obr. 1: Vyhledávání v Archivu sdělení z pohledu učitele.

Vyučující naleznou aplikaci v autentizované části IS MU v agendě Učitel → Studenti → Archiv sdělení. Pro studijní referenty je aplikace dostupná v agendě Studijní → Hromadné dopisy → Archiv sdělení.

Více informací se lze dočíst v Nápovědě.

5. prosince 2011

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
21. 10.
2011

IS MU v komiksech na výstavě Labyrint poznání

Zajímavé | 1 | 1
Novinky

S Informačním systémem Masarykovy univerzity se rok můžete setkávat i v rámci expozice Fakulty informatiky pro výstavu Labyrint poznání. Výstava je umístěna v Technickém muzeu v Brně (TMB) a interaktivní formou prezentuje brněnské státní vysoké školy.

Fakulta informatiky návštěvníkům ve své expozici prezentuje, jak lze prostřednictvím informačního systému a informatických prostředků proměnit procesy na vysoké škole a docílit prostředí, ve kterém se studentům dobře nejen studuje, ale ve kterém snadno vyřeší každou administrativní záležitost. Formou komiksových příběhů poznají návštěvníci, že je Informační systém nedílnou součástí studentského života, pomáhá jim a nabízí spoustu možností.

Obr. 1: Úvodní obrazovka interaktivní prezentace.

Interaktivní prezentace je na výstavě umístěna na dotykové obrazovce po celou dobu výstavy, tedy od 4. 10. 2011 do září 2012. Její on-line verzi si můžete prohlédnout na adrese http://is.muni.cz/klara.

Obr. 2: Náhled pultu s dotykovou obrazovkou na výstavě v TMB.

Obr. 3: Každý komiks je zakončen informačním rámečkem „O čem je tento příběh“, který shrnuje a případně doplňuje prezentované informace.

21. října 2011

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
21. 10.
2011

Historie operací nad úložištěm souborů

Zajímavé | 1 | 1
Novinky

V Informačním systému Masarykovy univerzity je řada důležitých úkonů prováděna pomocí Správce souborů, velkého datového úložiště. Jeho součástí jsou také agendy Studijní materiály a Archiv závěrečné práce, se kterými velmi často pracují studenti. Nově bylo implementováno zaznamenávání historie operací se soubory v těchto agendách.

S odevzdáním písemné práce do Odevzdávárny ve Studijních materiálech nebo s uložením závěrečné práce do Archivu se během studia setká drtivá většina studentů. Mohou nastat případy, kdy není jasné, zda student skutečně požadovaný soubor odevzdal a správně uložil, nebo může vyvstat podezření, že již odevzdanou práci někdo jiný omylem smazal. Díky nové aplikaci je možné tyto případy prověřit a přesně dohledat, kdo a jak s konkrétním souborem manipuloval. Je tedy možné například zpětně určit, že student odevzdal soubor s domácím úkolem do jiné složky, než měl, a tudíž ho vyučující nemůže najít, nebo že někdo jiný již odevzdaný soubor smazal a kdy se to stalo. Pomocí aplikace mohou do historie operací nahlížet jak samotní studenti, tak jejich vyučující.

Obr. 1: Historie operací se soubory vybraného studenta.

Učitelé naleznou Historii operací vybraného studenta nad úložištěm souborů v aplikaci Záznamník učitele → Studijní materiály .. Přehled operací se soubory.

Studentům je aplikace dostupná přes agendu Studijní materiály → přehled operací s mými soubory (sekce Odevzdávárny).

21. října 2011

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67  ... 107 »