Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 104 »
25. 11.
2015

Služba ownCloud synchronizuje i podsložky

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Uživatelé Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) mají již několik měsíců k dispozici službu ownCloud, umožňující pohodlnou synchronizaci souborů s IS MU. Agenda byla nyní rozšířena o možnost synchronizace podsložek pro zlepšení přehlednosti při synchronizaci souborů. Zachování stromové adresářové struktury je významným prvkem pro vizuální orientaci ve vložených materiálech, díky čemuž se přenos souborů stává více intuitivním.

Při nastavení synchronizace podsložek se zobrazí přehledná mapa synchronizovaných souborů v IS MU.

Obr. 1: Mapa synchronizace v agendě ownCloud.

O ownCloudu jsme informovali v novinkách Externí služba ownCloud umožňuje synchronizaci souborů s IS MU a Nová funkce v ownCloudu pro odevzdávárny.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
27. 10.
2015

E-learning MU v Katalogu e-learningu

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Odpověď na otázku, jaký e-learning se používá na Masarykově univerzitě (MU) a jak dobře na tom jsme v oblasti elektronické podpory výuky na MU ve srovnání se světem, najdete v Katalogu e-learningu. E-learning na MU je integrovaný do Informačního systému (IS MU) a zahrnuje výukové pomůcky, které využívají moderních multimediálních technologií. Studenti mají ve svých předmětech k dispozici na míru vytvořená videa a animace, interaktivní mapy či atlasy, virtuální učebnice, renderované modely, drilovací aplikace a mnoho dalších, většinou interaktivních nástrojů.

Obr. 1: Titulní strana Katalogu e-learningu.

Díky Katalogu e-learningu může kdokoliv nahlédnout i do ukázek studijních materiálů předmětů MU, které jsou zvědavcům nepřístupné. Každý se může nechat inspirovat kreativitou a didaktickými metodami učitele, který ve své výuce využívá moderní informační technologie, online spolupracuje se studenty nebo používá nekonvenční způsoby testování.

Mezi nejzajímavější předměty z tohoto pohledu patří První pomoc ve školských zařízeních, ve kterém vyučující připravili nejen metodické popisy činností nutných pro poskytnutí první pomoci, ale i 3D animace s průhledem na vnitřní orgány. Animace resuscitace dospělého i dítěte je v oblasti teorie záchrany života užitečná nejen pro studenty, ale i pro širokou veřejnost, stejně jako animace záchrany tonoucího.

Obr. 2: Ukázka z předmětu První pomoc ve školských zařízeních.

Interaktivní webový atlas snímků embryologických preparátů pořízených speciálním mikroskopem zpřístupňuje zajímavá pozorování a srovnání stovkám studentů Histologie a embryologie II - cvičení bez potřeby licence specializovaného software, jako tomu bylo dříve. Studenti mají k dispozici unikátní embryologické preparáty ve vysokém rozlišení v online elektronickém atlase.

Obr. 3: Ukázka z předmětu Histologie a embryologie II - cvičení.

Pro učitele je nejen z časového, ale i z odborného hlediska prakticky nemožné, aby tyto výukové materiály a nástroje vytvářeli svépomocí. Proto pokročilé multimediální materiály na MU vznikají ve spolupráci učitelů a informatiků pracujících v IS MU, kteří se na tvorbu moderních e-learningových pomůcek specializují. Bez jejich vzájemné úzké kooperace při zavádění e-learningových aktivit a pomůcek do výuky, bez prezentace výsledků a popularizace výsledných děl, stejně jako i zpětných vazeb a reakcí studentů, by rozvoj v oblasti elektronické podpory výuky nebyl možný. Působivé výsledky uvedené v Katalogu e-learningu slouží také k inspiraci ostatním.

O Katalogu e-learningu jsme informovali i v novince Elportál – e-learningový portál Masarykovy univerzity v novém.
Práci odborníků ze Servisního střediska IS MU jsme představili v novince Servisní středisko představuje realizované výukové pomůcky.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
27. 10.
2015

Algebra hravou formou

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Lze podat učivo matematiky pro základní školy hravou formou? Odpověď na tuto otázku může nabídnout e-publikace Geometrická interpretace algebraických výrazů, která se snaží pomocí grafického znázornění, animací a manipulativních činností objasnit některé prvky algebry. Tento přístup by měl rozvíjet schopnost vnímat různé interpretace téže situace, schopnost chápat odborný jazyk, jazyk symbolický i grafické vyjádření s porozuměním dané problematice. Zlepšuje komunikativní kompetence žáků, kdy jsou vedeni k tomu, aby k symbolickému zápisu zakreslili geometrickou prezentaci a naopak, aby k obrázku zapsali skutečnost symbolickým zápisem. E-publikace je dostupná nově i ve formátu ePub pro tablety a mobily.

Obr. 1: E-publikace Geometrická interpretace algebraických výrazů.

Další zajímavé e-publikace, ať už ve formátu ePub nebo pro čtení na PC, naleznete na Elportálu, o kterém jsme informovali v novince Elportál – e-learningový portál Masarykovy univerzity v novém a také v novince Publikace na Elportálu ve formátu pro mobilní zařízení. Jen v sekci Matematika je zveřejněno 15 e-publikací z tohoto oboru.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
27. 10.
2015

Zjednodušení práce se správou odpovědníků

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) připravil novou verzi aplikací pro práci s odpovědníky. Nyní se učitel k prohlídce seznamu odpovědníků a k editaci odpovědníku dostane přes jedinou aplikaci, která vznikla sjednocením dvou stávajících aplikací (Odpovědníky a Popisy odpovědníků). Orientace v odpovědnících je jednodušší a přímočařejší, čemuž napomáhá i nový design seznamu odpovědníků a přidání uživateli poptávaných funkcí. Vizuální změnou prošla také agenda Sady otázek.

Vylepšení je součástí série změn, které si kladou za cíl práci s odpovědníky zjednodušit a zatraktivnit.

Obr. 1: Aplikace Správa odpovědníku.

Aplikace je dostupná přes Učitel → Správa odpovědníku.

O práci s odpovědníky jsme informovali i v novinkách Přehled nastavení popisu odpovědníku v nové podobě a Export odpovědí z Odpovědníků.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 104 »