Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113  ... 157 »
21. 8.
2010

Anketa k e-learningu mezi studenty Fakulty informatiky MU

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Po jarním semestru 2010 byla mezi studenty Fakulty informatiky MU (dále jen FI) vyhlášena anketa, která se zajímala mimo jiné i o spokojenost studentů s využíváním e-learningových aplikací v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU). Anketu vytvořila ve spolupráci s proděkanem pro studium na FI e-technička fakulty a prosbu o vyplnění anonymní ankety zveřejnila na Vývěsce IS MU. Anketa probíhala ve zkouškovém období a na začátku prázdnin a celkově jí vyplnilo 110 studentů různých programů na FI. (Pozn.: anketa k e-learningu probíhá nebo probíhala i na jiných fakultách a z některých se FI částečně inspirovala.)

Zajímavou informací z průzkumu může být fakt, že 90 % studentů FI se považuje za velmi zkušené uživatele IS MU a nemá s jeho používáním sebemenší problémy (v anketě ohodnotili svoji schopnost pracovat v prostředí IS MU hodnotou 4 nebo 5, přičemž 5 znamená, že "IS dobře znám a ovládám bez problémů").

Obr. 1: Odpovědi studentů na otázku "Jak byste ohodnotili svou schopnost pracovat v prostředí IS MUNI?".

Na otázku "Myslíte si, že je přínosné mít studijní materiály přístupné elektronicky?" odpověděli všichni odpovídající studenti shodně, že ano. O tištěné materiály mezi nimi není zájem a preferují elektronickou formu, nejlépe jednotně vystavenou v IS MU přímo ve složce Studijních materiálů daného předmětu.

I na Fakultě informatiky MU se přechází ze zažitého odevzdávání domácích úkolů a dalších prací e-mailem nebo přes FTP apod. k využívání IS MU a jeho Odevzdáváren. 91 % studentů se již setkalo s tímto způsobem odevzdávání domácích úkolů nebo jiných prací.

Obr. 2: Odpovědi studentů na otázku "Odevzdávali jste v některém z předmětů práce elektronicky?".

Další otázka ankety se snažila zjistit, zda a případně jak využívají studenti diskusní fóra. Z výsledků vyplynulo, že 96 % studentů diskusní fóra čte a celých 35 % je aktivně využívá a diskutuje se svými spolužáky nebo učiteli.

Obr. 3: Odpovědi studentů na otázku "Využíváte předmětová diskusní fóra?".

Více informací lze nalézt také v podrobné statistice.

21. srpna 2010

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
1. 8.
2010

Výhody Obchodního centra MU v externích konferenčních systémech

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Obchodní centrum MU funguje na Masarykově univerzitě jako internetový obchod pro on-line prodej různých produktů souvisejících se vzděláváním a dalšími službami již od roku 2007. Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) nyní přichází v Obchodním centrum MU s novinkou ve formě standardního postupu pro napojení externích nákupních systémů. V současné době je tato funkcionalita nejvíce využívána při organizování konferencí.

Již nějakou dobu mohli organizátoři konferencí využít k platbě konferenčních poplatků Obchodní centrum MU. Pokud však registrace na konferenci probíhala na jejich vlastních webových stránkách, museli se sami vypořádat s párováním registrací účastníků a jejich plateb. V případě, kdy Obchodní centrum MU sloužilo k registraci a platbě zároveň, nebylo možné naplno uspokojit individuální potřeby organizátorů, co se týče sběru informací o účastnících nebo vizuální prezentace dané konference. Tyto obtíže je nyní možné řešit napojením externího konferenčního systému na Obchodní centrum MU.

Jak celý proces funguje? Účastník konference vstupuje pouze do jednoho systému, někdy i jediného formuláře, jehož prostřednictvím vyřídí jak svou registraci na konferenci, tak platbu případných poplatků. Následuje zcela automatický a rychlý postup: konferenční systém odešle údaje nutné pro fakturaci do Obchodního centra MU, to zaeviduje objednávku a vrátí buď unikátní variabilní symbol anebo jedinečnou URL adresu sloužící k platbě kartou. Účastník provede platbu, Obchodní centrum MU ji spojí s objednávkou a informuje konferenční systém o zaplacení.

Propojování konferenčního systému a Obchodního centra MU leží zejména na správcích externího systému. Toto úsilí je však vyváženo tím, že přihlašovací systém funguje a vypadá zcela dle jejich představ, zatímco správu plateb za ně odvede Obchodní centrum MU a to včetně automatického generování faktur (lze je vytvářet jak v češtině, tak v angličtině). Kromě organizátorů z takového propojení plynou výhody i pro účastníky konference a pracovníky ekonomických oddělení. Účastníci ocení, že veškeré administrativní úkony spojené s konferencí vyřídí na jednom místě a v krátkém čase, jelikož platební údaje jsou jim díky Obchodnímu centru MU dodány téměř okamžitě. Ekonomické oddělení zase přivítá zjednodušení účtování.

V tuto chvíli existuje již několik fungujících napojení externích konferenčních systémů na Obchodní centrum MU a očekává se, že jejich počet bude stoupat.

1. srpna 2010

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
1. 8.
2010

Software na odhalování plagiátů vyvinutý na MU zvítězil

Dosud nehodnoceno.
Novinky – plagiáty

Vývojový tým Informačního systému MU (IS MU) v letošním roce zvítězil v mezinárodní soutěži Campaign on Plagiarism Detection and Wikipedia Vandalism Detection v softwarovém odhalování plagiátů, která se uskutečnila v rámci 4th International Workshop on Uncovering Plagiarism, Authorship, and Social Software Misuse PAN-10. V loňském roce se software umístil v této soutěži na druhém místě. Protože odborníci z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity systém neustále zdokonalují a optimalizují, software letos odhalil největší množství plagiátů a vyhrál mezi 17 týmy z celého světa.

Tento software je součástí několika informačních systémů, které používá dnes již několik desítek vysokých škol, vyšších odborných škol a středních škol:

Více informací o ocenění a soutěži naleznete v tiskové zprávě nebo na stránkách týkajících se soutěže.

1. srpna 2010

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
1. 8.
2010

Nová titulní strana – více možností pro uživatele

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Titulní strana Osobní administrativy Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) je klíčovou, protože obsahuje hlavní agendy a odkazy na důležité aplikace. IS MU slouží všem skupinám uživatelů na univerzitě, které jsou různorodé (studenti, učitelé, studijní oddělení, absolventi, ...) a které využívají různé části systému. Ty odkazy, které jsou pro některé uživatele nepostradatelné, mohou být pro jiné zase nadbytečné. Proto teď systém nabízí svým uživatelům možnost individuálního nastavení, které pomáhá usnadnit orientaci na titulní straně, zrychluje přístup k jednotlivým aplikacím a umožňuje skrytí méně důležitých odstavců.

Titulní stránce stále dominuje prostřední sloupec (pole), který obsahuje aplikační "odstavce" s odkazy na další aplikace. Uživatel si může skrýt celé odstavce, které nepoužívá (resp. nechat zobrazeny pouze ty, které používá).

Zobrazené odstavce obsahují odkazy na důležité aplikace týkající se dané agendy (např. v agendě Student se nachází odkazy na aplikaci Registrační šablony, Studijní materiály, Známky atd.). Uživatel může mít tyto odkazy zobrazeny nebo skryty trvale. Odstavce se skrytými odkazy lze rozbalit pro jednorázové použití pomocí ikonek. Zároveň existuje důležitá vlastnost „rozbalit všechny odkazy“ pomocí jednoho kliknutí.

Jednotlivé odkazy je možné zvýraznit. Barevné zvýrazňování (obarvování) odkazů lze využívat nejen na titulní straně, ale i v jednotlivých agendách systému. Výhodou zvýraznění odkazů je, že obarvené odkazy jsou zobrazeny i tehdy, pokud ostatní odkazy jsou skryté. Uživatel má k dispozici čtyři druhy zvýraznění:

  • Červené zvýraznění způsobí, že odkaz je nejen podbarven červeně, ale také se zkopíruje do záhlaví IS MU. Uživatel tak má tento odkaz stále k dispozici, ať se nachází kdekoliv v systému.
  • Modré zvýraznění se uplatní pouze v jednotlivých agendách. Při vstupu do agendy, kde se modře obarvený odkaz nachází, je obarvený odkaz k dospozici v záhlaví stránky.
  • Zelené a žluté zvýraznění odkaz pouze barevně označí, aby jej mohl uživatel na stránce snadněji (opticky) najít.

Obr. 1: Prostřední sloupec – původní a nová verze.

Na titulní straně bylo také zachováno umístění menu ve formě levého sloupce, resp. řádku s odkazy na konci stránky. Menu zobrazuje vybrané položky a i zde vývojový tým nabídl několik možností zobrazení, mezi kterými si uživatel může vybrat tu pro něj nejpohodlnější.

Obr. 2: Levý sloupec – původní a nová verze.

Titulní stránka byla navíc obohacena o pravý panel obsahující aktuální informace z Pošty, Vývěsky, Diskusí a několika dalších aplikací. Uživatel tedy ihned po přihlášení vidí, co se událo v systému nového. Tento panel lze jedním kliknutím skrýt, resp. naopak zobrazit.

Obr. 3: Pravý sloupec.

Díky novým možnostem titulní strany IS MU si uživatelé mohou vytvořit titulní stránku IS MU na míru a pak jim přináší lepší orientaci v dalších agendách.

V souvislosti s kustomizací systému by bylo škoda zapomenout na již dříve spuštěnou aplikaci Záložek, která rovněž nabízí uživatelské rozšíření odkazů nejen na titulní stránce. Připomeňme, že oblíbené záložky si uživatelé mohou zobrazit v horním i dolním řádku ISu. Více o Záložkách jsme psali v novince z roku 2007.

Obr. 4: Titulní strana na míru.

[1] odstavce v prostředním sloupci
[2] zkrácený levý sloupec
[3] oblíbené záložky v horní liště
[4] oblíbené záložky v zápatí stránky

1. srpna 2010

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113  ... 157 »