Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
20. 4.
2010

Podpora studijních materiálů a upozornění prohlížečem na nové události

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Již začátkem roku 2009 představil Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) novou aplikaci Události. Ta vznikla především v reakci na četné žádosti a podněty studentů, kteří si přáli, aby je systém o důležitých změnách aktivně informoval.

Výhodou Událostí je především to, že umožňují uživatelům pohodlné sledování změn v Informačním systému MU, a případně se lze o nich nechat informovat e-mailem. Informace je předávána v chronologické posloupnosti tak, jak události nastaly. Nyní vývojový tým do aplikace Události zakomponoval další podněty a přání uživatelů: podporu sledování změn ve studijních materiálech, blozích a upozornění prohlížečem na nové události (tzv. aktivní dotazování).

Studijní materiály a blogy

Studenti chtějí mít často přehled o tom, kdy byl do studijních materiálů předmětu vložen nějaký nový soubor. Díky Událostem jim tak odpadá neustálé vstupování do Studijních materiálů a průběžné kontroly, zda už náhodou něco nového nepřibylo. Stačí si přidat složku s materiály do oblíbených a nastavit odběr upozornění ze Studijních materiálů v Událostech. Obdobně to funguje i v případě blogů v IS MU.

Obr. 1: Přidání učebních materiálů do oblíbených – označení červeným srdíčkem.

Obr. 2: Omezení agend pro výpis událostí.

Upozornění prohlížečem na nové události

Nově je možné zapnout si kromě e-mailového upozornění také obdržení zprávy o změně prohlížečem. Uživatel u počítače již nemusí opakovaně načítat stránku! Nová funkce hlídá změny za něj. Informaci získá prostřednictvím vyskakovacího okna prohlížeče (tzv. alert), což vyžaduje aktivní dotazování IS MU. Za normálního provozu se zjišťují případné nové události každou minutu.

Aktivní upozornění přijde pouze z těch typů událostí (zkušební termíny, známky apod.), které jsou v aplikaci zvoleny. Pro správnou funkčnost je nutné nechat panel se stránkou aplikace Události otevřený – lze ale pracovat i s jinými aplikacemi nebo prohlížet v jiných panelech jiné stránky, prohlížeč se sám „ozve“ při zobrazení vyskakujícího okna (alertu).

Obr. 3: Pro aktivní dotazování je nutné povolit upozornění prohlížečem.

Samozřejmostí dnes již je nechat si upozornění na změny zasílat e-mailem, a to v několika různých intervalech. Nastavení časového rozpětí mezi dvěma informačními e-maily má za cíl především zamezit zahlcení uživatelů poštou. Uživatelé si rovněž mohou vybrat mezi zasíláním stručného a úplného sdělení.

Obr. 4: Nastavení zasílání informací o událostech e-mailem.

Podrobnosti o možnostech Událostí nalezne uživatel v aplikaci Osobní administrativa → Události.

20. dubna 2010

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
20. 4.
2010

Evidence stáží a studijních pobytů

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Vyjíždí-li student nebo zaměstnanec Masarykovy univerzity na zahraniční stáž či studijní pobyt, může nyní využít nové aplikace, kterou vytvořil a na konci března spustil do ostrého provozu vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU). Aplikace umožňuje evidovat studijní pobyt či stáž přímo v Informačním systému MU a dále uživateli nabízí několik možností, jak tento výjezd prezentovat veřejnosti.

Uživatelé IS MU - zaměstnanci, akademičtí pracovníci vyjíždějící prezentovat výsledky své vědecké práce na konferenci nebo přednášet na vysoké škole v Evropě či jinde ve světě, případně neakademičtí pracovníci, kteří se chystají zastupovat univerzitu v Česku nebo v zahraničí, a také studenti kterékoliv fakulty MU mohou zadat údaje o své zahraniční stáži nebo studijním pobytu do nové aplikace Evidence stáží a studijních pobytů v IS MU.

Pokud byl pobyt realizován v rámci plnění výzkumného záměru či projektu, z přehledné nabídky lze velmi jednoduše vybrat kód projektu. Zlepšením, které uživatelé zajisté ocení, je pak možnost přidat údaje o stáži do životopisu vystaveného v IS MU. Student doktorského studijního programu má navíc možnost připojit si údaje o stáži do podkladů pro hodnocení studia v doktorském studijním programu.

Obr. 1: Výběr kódu projektu v aplikaci evidence stáží a studijních pobytů.

Neméně významným úkolem aplikace je evidence studijních pobytů studentů MU, kteří vyjeli za studiem a poznáním do zahraničí prostřednictvím Centra zahraničních studií či fakulty v rámci různých programů (Erasmus LLP apod.). Tyto údaje jsou vyžadovány a předávány do celostátní Matriky studentů.

Agendu lze nalézt v IS MU v agendě Personální Osobní administrativa → Personální → Evidence údajů o stážích a studijních pobytech.

20. dubna 2010

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
20. 4.
2010

Dynamická regulace zátěže

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Informační systém Masarykovy univerzity (IS MU) je v některých obdobích uživateli využíván více než v jiných (např. v období registrace předmětů nebo seminárních skupin, na začátku zkouškového období atd.). Pro správné fungování důležitých aplikací i při zvýšené uživatelské zátěži jsou v systému zavedeny čtyři stupně zátěže. Při každém stupni zátěže se automaticky vypínají některé aplikace systému, aby byla udržena kvalita poskytovaných služeb u ostatních důležitých aplikací. Stupeň 0 znamená žádnou nebo minimální zátěž, kdy jsou v provozu všechny aplikace, stupeň 3 znamená nejvyšší zátěž systému s největším množstvím dočasně nedostupných aplikací.

Dny okolo začátku semestru představují typicky výrazně větší zátěž pro IS. Více uživatelů přistupuje k IS MU a současně se finišuje s podáváním e-přihlášek. (V roce 2009 přistoupilo v jednom dni k systému až 33 096 uživatelů - více se lze dozvědět z Výroční zprávy za rok 2009.) V této době je typicky po celý den nastavený stupeň zátěže systému 1. Zvýšení zátěže systému i mimo začátek semestru mohou dále způsobovat např. hromadná elektronická zkoušení v IS MU pomocí odpovědníků nebo odevzdávání závěrečných prací a s tím spojená kontrola plagiátů. Zátěž stupně 1 znamená, že se uživatelům kromě osobních údajů nepřepočítávají ani údaje na titulní stránce a nemusí být přepočítány aktuální údaje pro všechny aplikace.

Nedávno byl do IS MU zaveden nový mechanismus dynamické regulace zátěže. Při stupni zátěže 1 a vyšším se tak na titulní stránce vypíše jen seznam aplikací bez aktuálních údajů a počtů příspěvků např. v Diskusních fórech, na Vývěskách a v E-volbách. Pokud byly aktuální údaje pro titulní stránku přepočítány méně než před 2 hodinami, použijí se při zvýšené zátěži v případě potřeby tyto starší údaje. Poklesne-li stupeň zátěže systému, aktuální údaje pro titulní stránku se přepočítají a zobrazí.

Tato úprava přináší uživateli drobné dočasné nepohodlí, které však vyváží fakt, že systém již nebude mít celé dny nastavený stupeň zátěže 1. Přepočítávání a zobrazování údajů se mění dynamicky v čase v závislosti na změnách stupňů zátěže systému.

Aktuální stupeň zátěže systému je zobrazen v levém sloupci na konci svislého menu dole. Přehled stupňů zátěže a související opatření lze nalézt v Osobní administrativa → Systém → Přehled stupňů zátěže systému.

20. dubna 2010

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
30. 3.
2010

Zpřehlednění žádostí o zrušení povinnosti opakovat předmět

Zajímavé | 1 | 1
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) nabídl upravenou aplikaci, kterou používají studenti k podávání žádosti o zrušení povinnosti opakovat neúspěšně ukončený předmět. Zároveň bylo vylepšeno propojení žádostí s informacemi, které vidí vyučující v Záznamníku učitele.

Student Masarykovy univerzity má v současnosti právo požádat o povolení neopakovat předmět, který je pro něj vypsán jako volitelný a který již má jednou neúspěšně ukončený. Samozřejmě předmět smí neopakovat pouze tehdy, podá-li si prostřednictvím ISu příslušnou žádost a studijní oddělení jeho fakulty tuto žádost schválí.

Aplikace studentovi umožňuje podat žádost pouze v případech, kdy může být schválena podle Studijního a zkušebního řádu MU. Protože student je povinen podat žádost o neopakování předmětu u toho semestru, kdy měl předmět zapsán poprvé, systém nyní sám vyhodnotí, zda již student daný předmět v dalších semestrech úspěšně neabsolvoval a podaná žádost by tedy byla neopodstatněná. Žádosti dále není možné podávat u předmětů, které student již opakuje a tím se pro něj staly povinnými. IS navíc neumožní žádost podat v případě, pokud již uplynulo stanovené období.

Nyní je pouze na referentovi studijního oddělení, zda studentovu žádost schválí či zamítne. Až do obdržení kladného rozhodnutí však student musí postupovat tak, jako by stále měl povinnost předmět opakovat. Další novinkou je situace, kdy studijní oddělení studentovi žádost schválí a on je v době tohoto schválení již přihlášen na zkušební termín daného předmětu. Systém jej z tohoto termínu automaticky odhlásí. Navíc se učitel daného předmětu informaci o schválené žádosti dozví ze Záznamníku učitele v sekci Individuální informace o studentovi. Pokud byl student přihlášen na zkušební termín a IS MU jej automaticky odhlásil, odešle se informační e-mail o této změně jak studentovi, tak příslušnému vyučujícímu.

Obr. 1: Náhled Žádosti o neopakování předmětu.

Více informací o k neopakování předmětů nalezne uživatel v Nápovědě Osobní administrativa → Nápověda → Student .. Registrace a zápis předmětů.

30. března 2010

Dosud nečteno0 komentářůpermalink