Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
18. 10.
2009

Nová agenda správy poplatků za studium

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Správa poplatků za studium dle Zákona o vysokých školách je novou agendou Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU), která byla spuštěna do testovacího provozu, a vznikla jako nadstavba již existující aplikace v rámci IS MU.

Cílem agendy je komplexní podpora pro proces zpracování a výběru poplatků za studium na základě Zákona o vysokých školách na MU. Oproti původní aplikací agenda nově umožňuje:

  • zpřesnění mechanismu výpočtu výše a data stanovení poplatku pro mezní situace,
  • tisk a archivaci rozhodnutí o vyměření poplatku,
  • evidenci elektronického spisu o každém výměru včetně archivu dokumentů v elektronické podobě,
  • stanovení platebních parametrů včetně individuálního variabilního symbolu pro každý výměr,
  • evidenci a kontrolu data nabytí právní moci a data splatnosti,
  • podporu pro žádosti o přezkum rozhodnutí,
  • podporu pro žádosti o splátkový kalendář,
  • podporu pro přímou evidenci a kontrolu došlých plateb,
  • automatické účtování pohledávek,
  • podporu pro automatické účtování snížené částky,
  • přímý přístup studenta k aktuálním údajům v IS MU vč. automaticky generovaných e-mailů o změně,
  • kontrolu správnosti postupu v celém průběhu vyměření poplatků.

Vedle těch možností, které se týkají čistě procesní části prováděné studijními odděleními (výpočet částky, sestavení a tisk rozhodnutí o vyměření poplatku, evidence doručení, žádostí o přezkum a jejich řešení), přináší nová agenda také změny pro ekonomickou oblast:

  • Každé rozhodnutí o vyměření poplatku za studium v sobě obsahuje přesné informace o platbě včetně individuálního variabilního symbolu, který je generován ze stejné řady jako ostatní platby v Obchodním centru. Specifické symboly již dále nebudou využívány, platby budou automaticky párovány na základě variabilního symbolu k danému výměru poplatků za studium. Pracovníci na studijním oddělení tedy ihned uvidí přímo v systému, jak a kdy byl poplatek zaplacen.
  • Každý student může podat žádost o splátkový kalendář, který umožní odložit platbu, případně rozložit platbu na více splátek dle rozhodnutí děkana. Fakultou přiznaný splátkový kalendář se objeví přímo v detailech výměru.
  • V případě, že během žádosti o přezkum prorektor sníží v odůvodněných případech výši poplatku, objeví se nová částka automaticky ve výměru tak, že dále je požadována částka už snížena. I po přezkumu však stále zůstává studentovi původní přidělený variabilní symbol. Interně se pak automaticky vystaví dobropis.
  • V případě, že rozhodnutí o vyměření poplatku nabude právní moci, vytvoří systém automaticky příslušnou pohledávku, která se projeví jako ostatní pohledávky v rámci souhrnného účtování pohledávek Obchodního centra.
  • Nezaplacené pohledávky je možné vymáhat přímo studijním oddělením. Na poplatkovou agendu bude v budoucnu navázány také služby pro Právní odbor RMU, což umožní po uplynutí všech možností vymáhat poplatky taktéž pomocí exekucí.

Součástí agendy budou také odpisy pohledávek (dle platných pravidel) stejně jako u ostatních pohledávek Obchodního centra.

Více k poplatkové aplikaci v IS MU v Nápovědě Osobní administrativa → Nápověda → Studijní .. Popis mechanismu stanovení poplatku.

18. října 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
18. 10.
2009

Klikací soutěže o pořadí ve frontě

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) nedávno spustil novou agendu tzv. klikacích soutěží. Tato agenda byla vytvořena s cílem zajistit pohodlnou registraci zájemcům o nejrůznější nabídku, u které poptávka výrazně převyšuje nabídku, a kde tudíž mohou být uspokojeno pouze několik prvních zájemců do rozebrání kapacity.

Časovou soutěž lze využít pro soutěž o vstupenky do divadla, přihlášení do lukrativního kurzu, případně pro jiné limitované nabídky různého typu z Obchodního centra. Tedy pro jakoukoliv akci, u níž je očekáváno velké množství zájemců a která by vyvolala nadměrné zatížení systému klikáním zájemců v krátkém časovém úseku a současně není určena pro běžný prodej v Obchodním centru nebo jiný způsob registrace, které IS MU umožňuje. Prostřednictvím klikací soutěže je možné, aby systém ve velmi krátkém čase obsloužil stovky, tisíce či až desítky tisíc zájemců. Díky této agendě lze přesunout kritickou dobu zátěže, ve které záleží na časovém momentu elektronického „kliknutí“, mimo vlastní systém. Tím se jednak výrazně zrychlí proces registrace (soutěžící nečeká minuty na obnovení stránky) a navíc soutěž neomezí ostatní uživatele systému, kteří se jí neúčastní.

Právě z důvodu rozložení zátěže systému rozděluje agenda časových soutěží elektronickou registraci do soutěže na tři fáze:

V první fázi získává zájemce na adrese http://souteze.is.muni.cz/ kód, který určí jeho pořadí ve vybrané soutěži. V této fázi se soutěží, tj. kliká o pořadí v soutěži, a pro pořadí účastníka je rozhodující okamžik, kdy byl jeho kód vygenerován.

Klikací soutěž.

Obr. 1: Klikací soutěž.

Získaný soutěžní kód.

Obr. 2: Získaný soutěžní kód.

Ve druhé fázi musí uživatel svůj kód registrovat. V této fázi zjistí, zda byl v soutěži úspěšný - pořadí určuje "časová známka kódu". Registrace do soutěže probíhá dle individuálního rozhodnutí soutěžícího, do 24 hodin od platnosti kódu, a nezáleží na tom, kdy soutěžící během stanoveného intervalu registraci potvrdí.

Po úspěšné registraci následuje třetí fáze soutěže, kdy má účastník nárok na čerpání výhry. V určené lhůtě musí například vyzvednout vstupenky nebo zaplatit danou službu v Obchodním centru. Pokud nedojde k vyřízení soutěžního kódu ve stanovené lhůtě, kód se stává neplatným a kapacita se uvolňuje pro další zájemce, kteří jsou o tomto automaticky informováni e-mailem.

Více o časových soutěžích v IS MU v Nápovědě Osobní administrativa → Nápověda → Komunikace .. Klikací soutěže o pořadí ve frontě.

18. října 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
18. 10.
2009

IS po kapkách

Dosud nehodnoceno.
Novinky

V září se na chodbě Fakulty informatiky Masarykovy univerzity začaly na velké obrazovce promítat slajdy "IS po kapkách". Promítání slajdů, které oslovuje jak studenty, tak učitele nebo referenty oddělení, zajistilo Centrum výpočetní techniky FI MU spolu s pracovníky IS MU.

Obrazovka na chodbě FI MU.

Obr. 1: Obrazovka na chodbě FI MU.

Na obrazovce se ve stručných slajdech nabízejí uživatelům různé tipy z ISu výstižnou formou. Počet tipů (slajdů) se rozrůstá, takže na obrazovce se postupně objevují nové a nové informace. "Kapky" jsou symbolem pro rychlé, stručné dávkování tipů a informací. Do sekvence těchto "kapek" se zařazují vždy aktuální „kapky“, které se vztahují k danému období v semestru – ať už jde o období registrace a zápisu před začátkem semestru nebo zkouškové období.

Příklad slajdu pro studenty

Obr. 2: Příklad slajdu pro studenty.

Slajdy nejsou určené pouze studentům, pro které jsou připravené tipy, jak rychle a efektivně využít agendy ISu, ale i pedagogům, kteří zde najdou krátké rady, jak pohodlně zvládnout administrativu svého kurzu. Objevují se zde i obecné informace pro všechny uživatele ISu.

Příklad slajdu pro učitele.

Obr. 3: Příklad slajdu pro učitele.

V úvodu slajdů je napsáno, pro koho je „kapka“ určena. Tyto rady jsou podle cílové skupiny řazeny do kategorií i na blogu (http://is.muni.cz/blog/kapky), kde se o ISu po kapkách můžete dozvědět více. Zde najdete i obsáhlejší informace k jednotlivým slajdům a také odkazy do nápovědy, do novinek v ISu či do průvodců.

Příklad slajdu pro všechny uživatele.

Obr. 4: Příklad slajdu pro všechny uživatele.

Cílem takto promítaných slajdů na velké obrazovce umístěné na frekventovaném místě fakulty je zaujmout člověka, který kolem prochází. Proto jsou použita pouze krátká a výstižná sdělení, mnohdy doplněná o ilustrační obrázek nebo přímo screen z ISu.

Pokud by se náhodný kolemjdoucí chtěl o tématu dovědět více, podrobnější informace najde na blogu. Tato obrazovka také umožňuje informovat uživatele o novinkách v ISu, na slajdu je každá taková novinka označena zvýrazňujícím, oranžovým proužkem.

18. října 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
14. 9.
2009

Zveřejnění údajů ostatním uchazečům o studium

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Masarykova univerzita již několik let umožňuje uchazečům o studium podání elektronické přihlášky prostřednictvím Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU). E-přihláška představuje bezesporu nejpohodlnější a nejméně časově náročný způsob přihlášení k přijímacímu řízení a oproti klasické papírové přihlášce má řadu výhod.

Nyní přichází IS MU s dalším vylepšením. Každý uchazeč o studium má nově možnost zveřejnit údaje o sobě a zkontaktovat se tak s ostatními uchazeči, případně studenty, ještě před započetím studia.

V e-přihlášce lze zveřejnit studijní obor, na který se uchazeč hlásí, a místo jeho bydliště. Pokud je uchazeč již studentem MU, pak může zveřejnit i fakt, že studuje určitý předmět nebo je přihlášen do určité seminární skupiny. Student si může nastavit i globální zveřejnění ve všech minulých, současných i budoucích zaregistrovaných či zapsaných předmětech či přihlášených seminárních skupinách.

Smyslem služby je umožnit uchazečům a studentům navázat kontakt mezi sebou. Ti, kteří o sobě určité údaje uveřejní, vidí i údaje ostatních zveřejněných osob. Zároveň jsou však tyto údaje dostupné pouze těm, kdo zveřejnili své. Kontakty navázané přes e-mail mohou uchazeči prakticky využít např. za účelem společného bydlení, spolujízdy, výměny studijních materiálů ap.

Zveřejnit se

Obr. 1: Zveřejnění se v e-přihlášce.

Více ke zveřejnění se v IS MU v nápovědě Osobní administrativa → Nápověda → Komunikace .. Zveřejnit se.

14. září 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink