Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
7. 8.
2009

Multimediální pomůcky a zkušenosti autorů na Elportále

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Podobně jako v roce 2007 realizovala MU i v minulém roce rozvojový projekt "Podpora tvorby multimediálních vzdělávacích pomůcek a jejich využití ve výuce na MU". Cílem bylo vytvořit multimediální výukové pomůcky, použitelné ve více oborech a předmětech, aby kvalitativně i kvantitativně vzrostla úroveň elektronické podpory výuky na MU. Vznikla kvalitní zajímavá díla, která byla ověřena s využitím možností e-learningových nástrojů, které poskytuje IS MU, ale tvůrci vyzkoušeli i jiné nástroje dle výběru a potřeb vyučujících zúčastněných v projektu.

V rámci projektu vzniklo na MU 22 multimediálních kurzů a učebních pomůcek. Do projektu se zapojily všechny fakulty. Množství pomůcek představila například Právnická fakulta (6 kurzů) a Přírodovědecká fakulta (4 kurzy). V průběhu roku se autoři se svým realizačním týmem setkávali s hlavní řešitelkou projektu prorektorkou pro informační technologie Ivanou Černou na pravidelných kontrolních dnech každého projektu, aby prezentovali stav projektu. Tato setkání vyvrcholila velkou veřejnou prezentací vybraných kurzů v prosinci 2008, kde se zájemci mohli podívat na hotové e-learningové kurzy nebo pomůcky a autoři se zde podělili o své zkušenosti nabyté v průběhu jejich realizace.

Díky těmto prezentacím spolupráci s autory vznikla z každého dílčího projektu případová studie, která společně s ukázkou představuje kurz či pomůcku uživatelům Elportálu. Kurz nebo pomůcka je představena prostřednictvím galerie screenshotů uživatelského rozhraní, různorodých materiálů, e-learningových aktivit apod. Oproti loňsku obsahují případové studie prezentovaných pomůcek i videozáznam prezentace. Učitelé, kteří rádi využívají moderní technologie ve výuce, zde najdou inspiraci k dalším aktivitám, studenti se dozví, ve kterých předmětech mohou tyto nevšední výukové materiály využít a budoucí autoři ocení zejména zkušenosti a rady zkušených. Velké kurzy jsou cenné zejména z pohledu budoucího vývoje e-learningových nástrojů a možností, které pedagogové MU mají. Kurzy vzniklé v rámci tohoto projektu byly úspěšně nasazeny do výuky s překvapivě velkým pozitivním ohlasem ze strany studentů.

Rozcestník ke kurzům a pomůckám na Elportále

Obr. 1: Náhled úvodního rozcestníku.

Obr. 2: Náhled velkého kurzu.

7. srpna 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
7. 8.
2009

Jak oživit Odpovědníky pomocí obrázků, zvuků či videa

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Na to, aby učitelé mohli své testové otázky v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU) oživit o různorodý multimediální obsah (obrázky, fotografie, zvukové soubory, videa, …) již nemusí ovládat pokročilé techniky, jakými jsou HTML kód či specifický software. Servisní středisko pro podporu e-learningu na MU pro ně vytvořilo komplexní manuál Multimediální prvky v Odpovědníku IS MU shrnující práci s těmito multimediálními prvky.

Manuál se snaží vést uživatele od nejjednodušších postupů – vložení obrázku – po ty více komplikované – vložení videa ve FLV formátu. Je formulován tak, aby s jeho pomocí mohli i začínající uživatelé uvedené prvky vložit nejen do Odpovědníku, ale aby byli schopni si i multimediální prvky opatřit, pokud se s nimi setkají, případně si je jednoduše upravit dle svých představ (změna velikosti obrázku, převod audio CD do počítače, konverze běžného videosouboru do FLV formátu, …). Se získáváním multimediálních prvků se však pojí otázky autorského zákona, které jsou proto ve stručnosti v závěru zmíněny.

Úvodní strana manuálu Upozornění na nejčastější chyby Převod audio CD do MP3 souborů

Obr. 1: Úvodní strana manuálu. Obr. 2: Upozornění na nejčastější chyby. Obr. 3: Převod audio CD do MP3 souborů.

Například i HTML kód je v manuálu použitý, avšak uživatel mu nemusí rozumět a stačí, aby jej kopíroval na konkrétní místa. Pro některé úpravy jsou použity volně dostupné programy (například pro zisk MP3 souborů z běžného audio CD, pro konverzi video souborů do formátu FLV).

Vložený přehrávač na MP3 soubory Program na konverzi video souborů do FLV formátu Dodatek k autorským právům

Obr. 4: Vložený přehrávač na MP3 soubory. Obr. 5: Program na konverzi video souborů do FLV formátu. Obr. 6: Dodatek k autorským právům.

Více k odpovědníkům v IS MU v nápovědě Osobní administrativa → Nápověda → Elearning .. Odpovědníky.

7. srpna 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
26. 6.
2009

Sběr žádostí o změnu adresy pomocí Průvodce zadáním adresy

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) neustále pracuje na zvyšování komfortnosti práce s jednotlivými aplikacemi. V průběhu dubna letošního roku tak např. byly vylepšeny aplikace Kontrola osobních údajů a sběr žádostí o změnu a E-přihláška. Dříve pro zadávání poštovních adres tyto aplikace používaly vyhledávání jednotlivých údajů. Novinkou tedy je použití jednotného nástroje — Průvodce zadáním adresy. Použití Průvodce se již osvědčilo např. v Obchodním centru a v absolventské agendě.

Obr. 1: Do průvodce zadáním adresy vstoupíte přímo z aplikace pro kontrolu osobních údajů.

Obr. 2 a 3: V průvodci pohodlně dohledáte postupně celou adresu.

Obr. 4 a 5: Po dohledání kompletní adresy ji potvrdíte, aby se načetla do formuláře ke kontrole údajů.

Obr. 6: Adresa se jedním klikem z Průvodce načte do formuláře pro Kontrolu údajů.

Obr. 7: Adresa se jedním klikem z Průvodce načte do E-přihlášky.

Průvodce zadáním adresy používá pro české adresy číselník zvaný Územně identifikační registr adres, ve zkratce UIR-ADR. Tento číselník je spravován a aktualizován Ministerstvem práce a sociálních věci ČR a pokrývá všechna existující adresní místa v České republice.

Použití tohoto číselníku nám dává jistotu, že uživatelé budou vyplňovat pouze skutečně platné české adresy. Pravidelné aktualizace číselníku reflektují změny, k nimž dochází výstavbou nových domů a bytů nebo slučováním či rozdělováním obcí.

Do aplikace lze vstoupit ze stránky Osobní administrativa → Personální → Kontrola a změny osobních údajů nebo do e-přihlášky přes Osobní administrativa → Přijímací řízení .. podání přihlášky → podání žádosti o úpravu adresy trvalého bydliště.

1. července 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
2. 6.
2009

Systém na odhalování plagiátů Theses získal cenu INFORUM

Dosud nehodnoceno.
Novinky – plagiáty

Projekt Národní registr vysokoškolských kvalifikačních prací a systém na odhalování plagiátů (Theses), jehož koordinátorem je Masarykova univerzita, získal cenu INFORUM 2009 za významný počin v oblasti elektronických zdrojů. Cena je udělována na základě hlasování stovek účastníků konference INFORUM, jejíž patnáctý ročník se uskutečnil 27. až 29. května 2009, a která je zaměřena na elektronické informační zdroje a jejich profesionální využívání ve vědě, výzkumu, vzdělávání a podnikání. Je určena pro pracovníky odborných a veřejných knihoven, manažery, vědecké a výzkumné pracovníky, lékaře, vysokoškolské učitele, specialisty v oblasti ICT, pracovníky veřejné správy, studenty a další zájemce o tuto problematiku.

Systém Theses je provozován Fakultou informatiky MU a v současné době se do projektu zapojilo již 22 vysokých škol v České republice a na Slovensku. Jsou mezi nimi školy veřejné, soukromé i státní. Databáze prohledávaných prací obsahuje více než 73 tisíc závěrečných prací a okolo 1,3 miliónu dokumentů (nejen závěrečných prací). Podrobněji v tiskové zprávě Systém na odhalování plagiátů získal cenu Inforum 2009.

Tým z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity získal cenu INFORUM již podruhé. Poprvé to bylo v roce 2007 za Archiv závěrečných prací, který je součástí celouniverzitního Informačního systému MU (IS MU) pro podporu studia. Systém Theses je vzájemně provázán s informačními systémy pro podporu studia, který tým FI MU provozuje. Více si o ceně INFORUM 2007 přečtěte v novince Elektronický archiv závěrečných prací MU získal prestižní cenu.

2. června 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink