Projekt Slow Food CE jako klíč k udržitelnému rozvoji Prezentace pro XXII. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách Připravila: Helena Kubíčková Projekt Slow Food CE jako klíč k udržitelnému rozvoji - XXII. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách2 Udržitelný rozvoj ̶ globální tlak na aplikování principů UR ̶ 3 pilíře: environmentální, ekonomický, sociální ̶ hnutí Slow Food, Itálie, 1986 férové čisté stravování pro všechny podpora biodiverzity podpora produkce lokálních výrobků férové ceny pro spotřebitele i producenty Projekt Slow Food CE jako klíč k udržitelnému rozvoji - XXII. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách3 Trendy cestovního ruchu ̶ udržitelnost vs. negativní dopady CR ̶ gastroturismus: propojuje lokální komunity a návštěvníků stimuluje multiplikační efekt realizuje se i tam, kde nejsou předpoklady pro jiné druhy CR odvrací stravovací globalizaci ̶ Slow Tourism vychází z myšlenky Slow Food pomalé tempo cestování, komunikace s místními Projekt Slow Food CE jako klíč k udržitelnému rozvoji - XXII. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách4 Udržitelnost a trendy v CR – jak to jde dohromady? Udržitelnost & Slow Food Trendy cestovního ruchu SLOW FOOD CENTRAL EUROPE Projekt Slow Food CE jako klíč k udržitelnému rozvoji - XXII. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách5 Cíl příspěvku a) zmapovat problémy zainteresovaných projektových stakeholderů b) identifikovat, zda existuje jejich řešení pomocí projektu Slow Food Central Europe c) na základě dosavadních výstupů vyhodnotit potenciál obdobně zaměřených projektů pro udržitelný rozvoj • Mgr. Ing. Monika Hlávková • Mgr. Tomáš Václavík Projekt Slow Food CE jako klíč k udržitelnému rozvoji - XXII. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách6 Biuletyn informacji publicznej miasto Kraków Központi statisztikai Hivatal TourMis projektová manažerka CCRJM předseda hnutí Slow Food Brno HPP v CCRJM návštěva brněnských pracovních skupin návštěva turínského Terra Madre del Gusto 2018 • statistické úřady jednotlivých zemí • ročenky úřadů • odborné databanky • pozorování • komunikace se stakeholdery • osobní účast na projektu SEKUNDÁRNÍ DATA Metody výzkumu POLOSTRUKTUROVANÉ ROZHOVORY OSOBNÍ PARTICIPACE PŘÍKLADY ZDROJŮ 7 11 PARTNERŮ, 5 ZEMÍ Slow Food Central Europe 1. Slow Food 2. Univerzita gastronomických věd 3. Město Benátky 4. Rozvojová agentura města Dubrovník 5. Spolek Kinookus 6. Centrála cestovního ruchu Jižní Morava 7. Slow Food Brno 8. Město Krakov 9. Slow Food Polska 10. Město Kecskemét 11. sdružení Slow Food Kiskunság Projekt Slow Food CE jako klíč k udržitelnému rozvoji - XXII. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách8 CÍL Aktivity projektu VÝSTUP ̶ hledání gastronomických produktů a tradic jednotlivých zemí a znalostí drobných řemeslníků potřebných k jejich uchování při ochraně a zvyšování zemědělské biodiverzity ̶ 1 nadnárodní strategie pro udržitelnou podporu gastronomického dědictví ̶ 12 školení/workshopů ̶ 6 nástrojů pro identifikaci a dokumentaci gastronomického dědictví ̶ 5 pilotních akcí pro každé město Projekt probíhá od června 2017 do května 2020. Město Problém plynoucí z CR Řešení pomocí pilotních akcí Benátky masovým nápor turistů snižování kvality služeb vysídlováním centra nové trasy mimo hl. centrum komunikace nových míst Brno malé zapojení místních komunit málo návštěvníků edukace studentů širší nabídka služeb pro návštěvníky Dubrovník identita města nezahrnuje gastronomii, pouze architekturu identifikace gastronomického dědictví, multimediální výstava Kecskemét malé zapojení místních komunit málo návštěvníků edukace studentů širší nabídka služeb pro návštěvníky, kuchařská show Krakov koncentrace návštěvníků na 1 místě málo se vracejících návštěvníků nové trasy mimo hl. centrum, komunikace nových míst jiný motiv návštěvy než UNESCO 9 AKCE, KTERÉ POMÁHAJÍ ŘEŠIT PROBLÉMY CR A ROZVÍJET REGION Pilotní akce 10 PŘÍKLADY VÝSTUPŮ – BRNĚNSKÉ PILOTNÍCH AKCÍ Výsledky a závěry 11 OSTATNÍ ZEMĚ Výsledy a závěry Projekt Slow Food CE jako klíč k udržitelnému rozvoji - XXII. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách12 PROJEKT SFCE: Výsledy, závěry, diskuze KAM DÁL? ̶ působí na ekonomický, environmentální i sociální pilíř UR ̶ reflektuje trendy CR (gastronomický CR, gastrofestivaly) ̶ slouží jako příklad dobré praxe UR s přesahem do CR ̶ měření vlivu na CR ochota platit návštěvníků marketingová komunikace ̶ zpětná vazba zapojených komunit ̶ prosazování principů Slow Tourism ̶ vzory pro další města Projekt Slow Food CE jako klíč k udržitelnému rozvoji - XXII. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách13 Děkuji za vaši pozornost! Příspěvek byl zpracován v rámci projektu specifického výzkumu na Masarykově univerzitě MUNI/A/1166/2018.