Děkanát Lékařské fakulty
Masarykovy univerzity

v Brně 15. 6. 1999

 

Z á p i s  č. 5/99
z řádného zasedání vědecké rady Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně
které se konalo 7.10.1999

 

Přítomni: 38 (dle prezenční listiny)
Omluveni : 7 (dle prezenční listiny)

Zasedání VR zahájil děkan prof. MUDr. J. Vorlíček, CSc.

Jmenovací řízení

Proděkan prof. Dítě zahájil jmenovací řízení profesorem pro obor vnitřní lékařství doc. MUDr. Zdeňka Adama, CSc., z II. interní kliniky hematoonkologické LF MU v Brně- Bohunicích. Odbornou charakteristiku přednesl předseda jmenovací komise prof. MUDr. B. Semrád, CSc.
Doc. Adam se ve své vědecké a publikační činnosti věnoval převážně onkologické problematice, od r. 1991 mnohočetnému myelomu a obecně monoklonálním gamapatiím.Jeho mimořádná a soustředěná publikační schopnost se projevila v 79 pův. pracech v čes. časopisech a 12 cizojazyčných časopisech v rozmezí 15 let. Mimořádného významu dosáhly monografie u nichž je 5x hlavním autorem. Kvalita prací byla oceněna Cenou rektora MU a cenou GRADA 1998 a uznáním vědeckou veřejností (člen řady našich i zahraničních odborných společností).Své vědecké poznatky přednesl na více než 50 vědeckých konferencích u nás i v zahraničí. Kromě úspěšného řešení řady grantů a klinických studií měl rozhodující podíl na sestavení léčebného protokolu pro nemocné s mnohočetným myelomem, který vedl ke sjednocení diagnostických a léčebných metod této choroby v ČR.
Je autorem a spoluatorem 8 pedagogických publikací. Doc. Adam je dnes zralou ,široce akceptovanou osobností požívající vážnosti vědecké komunity.
Před vědeckou radou přednesl inaugurační přednášku “Vývoj léčebných postupů u mnohočetného myelomu a výsledky léčby této choroby na II. interní hematoonkologické klinice FN Brno”. Po rozsáhlé a živé diskusi bylo rozhodnuto v neveřejném hlasování o podání návrhu na jmenování profesorem doc. MUDr. Z. Adama, CSc., rektoru MU
37 kladnými hlasy, 1 záporný hlas, 0 neplatných.

Proděkan prof. Dítě uvedl habilitační řízení pro obor vnitřní lékařství MUDr. Rostislava Vyzuly, CSc. přednosty oddělení klinické onkologie FN Brno a odborného asistenta II. interní kliniky hematoonkologické LF MU v Brně. Odbornou charakteristiku přednesla předsedkyně habilitační komise prof. MUDr. J. Siegelová, DrSc.
Těžištěm odborného a vědeckého zájmu MUDr. R. Vyzuly, CSc. je experimentální a klinická onkologie s cílem řešit otázky chronoterapie, který dokumentuje 25 pův.publikacemi. z toho 6 v prestižních zahraničních časopisech, 6 kapitolami v monografiích. Byl spoluřešitelem několika výzkumných projektů podpořených grantem. Pedagogickou činnost naplňuje ve funkci odborného asistenta a pedagogickými publikace ( 2 jsou součástí amerických monografií a další 4 pro českou veřejnost). Avsolvoval dlouhodobý pobyt v USA, kde prokázal s americkými vědci schopnost vědecké práce v experimentech na zvířatech s modelovým onkologickým onemocněním. O přínosu práce svědčí prioritní publikované výsledky.
Habilitační přednášku proslovil l. l0. 1999 na téma “Pokroky v chemoterapii solidních nádorů”- kladně zhodnotili prof. Lokaj, prof. Dítě, doc. Hrstková.
Před vědeckou radou obhájil habilitační práci na téma”Důsledky rytmické biodynamiky na maligní nádorová onemocnění” poměrem hlasů 24 kladných, 12 záporných, 2 neplatné.
Rektoru MU bude postoupen návrh na jmenování docentem.

 Vědecká rada projednala a schválila návrhy na zahájení profesorského a habilitačních řízení:

Doc. RNDr. Petr Dubový, CSc., Anatomický ústav LF MU (profesura)
Složení jmenovací komise:
předseda: prof. MUDr. Drahomír Horký, DrSc.
členové:
prof. MUDr. Libor Páč, CSc.

prof. MUDr. Vladimír Holibka, DrSc., LF UP Olomouc
prof. MUDr. Václav Lichnovský, DrSc., LF UP Olomou
doc. MUDr. Miloš Grim, CSc., l. LF UK Praha

MUDr. Ilona Koupilová, DrMedSc, odborná asistentka Ústavu sociálního lékařství LF MU
Habilitační komise:
předseda: prof. MUDr. Jan Holčík, CSc.
členové:
prof. MUDr. Ivan Gladkij, CSc., LF UP Olomouc
doc. MUDr. Helena Zavázalová, CSc., LF UK Plzeň
doc. MUDr. Ctibor Drbal, CSc., ILF Praha
prof. MUDr. Adolf Žáček, DrSc., emeritní prof. LF MU

MUDr. Petr Gál, Ph.D., odborný asistent Kliniky dětské chirurgie a traumatologie LF MU
Habilitační komise:
předseda: prof. MUDr. Jan Wechsler, CSc.
členové:
doc. MUDr. František Tecl, CSc.
prof. MUDr. Jaroslav Siman, CSc. LF UK Bratislava
prof. MUDr. Jiří Šnajdauf, DrSc., 2. LF UK Praha
doc. MUDr. Leopold Pleva, CSc., FN Ostrava, Ostravská univerzita

M e d a i l e

VR souhlasí s udělením pamětní medaile LF MU prof. Peteru Fürstovi, MD, PhD, profesor Institutu Biochemical Chemistry and Nutrition, University of Hohenheim, Stuttgart, Německo u příležitosti jeho aktivního vystoupení na symposiu Výživa v onkologii pořádaného LF MU.
Patří mezi přední světové odborníky v oboru klinické výživy. V Brně byl již 2x, kdy i jeho zásluhou bylo Brno vybráno jako školící místo kurzů Evropské společnosti pro parenterální a enterální výživu (ESPEN).

R ů z n é

Proděkan prof. Dítě seznámil vědeckou radu s výsledky akreditací oborů jmenovacích řízení profesorů a docentů na naší fakultě (viz příloha zápisu).

Členové VR obdrželi návrh Programu podpory cíleného výzkumu a vývoje, dále Program výzkumu a vývoje “Národní výzkumná centra” pro veřejnou diskusi .

Termíny zasedání vědecké rady LF MU v zimním semestru: 25. 11., 9. 12., 20. 1. 2000.

 

Prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc.,v.r.
děkan

Zapsala: Janošíková