Děkanát Lékařské fakulty
Masarykovy univerzity

v Brně 30.11. 1999

 

Z á p i s  č. 7/99
z řádného zasedání vědecké rady Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně
které se konalo 25. 11. 1999

Přítomni: 34 (dle prezenční listiny)
Omluveni : 9 (dle prezenční listiny)

Zasedání VR zahájil děkan prof. MUDr. J. Vorlíček, CSc.

Jmenovací řízení
Proděkan prof. Dítě zahájil habilitační řízení pro obor sociální lékařství MUDr. Ilony Koupilové, DrMedSc., odborné asistentky Ústavu sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví LF MU v Brně. Odbornou chrakteristiku přednesl prof. MUDr. Jan Holčík, DrSc.
Dr. Koupilová je vysoce kvalifikovanou pracovnicí ústavu s několikaletou zahraniční zkušeností ve výzkumu, pedagogické a expertízní činnosti zejména pokud jde o studium zdravotního stavu obyvatelstva a systém péče o zdraví. Působila a působí jako respektovaná členka zahraničních výzkumných týmů, zodpovídá za realizaci pedagogických programů postgraduálního vzdělávání na London School of Hygiene and Tropical Medicine, jako Senior Lecturer. Získala v Československu titul CSc., v Londýně MSc. a Uppsale DrMedSc. Její zahraniční působení je provázeno bohatou publikační činností (doloženou více než 90 citacemi)a aktivní účastí na mezinárodních konferencích.V letech 1989-1993 byla vědeckou asitentkou Ústavu sociálního lékařství MU , kde nepřerušila ani po r. 1993 kontakt a má trvalý úvazek (0,1-0,3) je nositelkou a spolunositelkou několika grantů, podílí se na výuce českých a zejména anglicky mluvících studentů, přednášela i na Škole veřejného zdravotnictví v Praze. Podílela se na přípravě řady učebních textů. Je členkou redakční rady čas. Pediatric and Perinatal Epidemiology, byla oceněna cenou za nejlepší disertaci na Londýnské škole hygieny a tropického lékařství, od. r. 1994 je konzultantkou Světové zdravotnické organizace.

Habilitační přednášku “Využití rutinních dat ve studiích zdravotního stavu: dětské úrazy v evropských zemích” proslovila dne 24. 11. 1999 - kladně zhodnotili prof. Šulcová, prof. Svoboda, prof. Holčík.

Před vědeckou radou obhájila habilitační práci “Sociálně zdravotní rozdíly a časné determinanty zdraví” v neveřejném hlasovaní 31 kladnými hlasy, 2 záporné, 0 neplatných.

Rektoru MU bude předložen návrh na jmenování MUDr. I. Koupilové docentkou pro obor sociální lékařství.

Dalším habilitačním řízením , které proděkan Dítě uvedl, bylo řízení pro obor vnitřní lékařství MUDr. Františka Salajky, CSc., odborného asistenta Kliniky plicních nemocí a tbc LF MU v Brně. Odbornou charakteristiku přednesl předseda habilitační komise prof. MUDr. Petr Dítě, DrSc.

MUDr. Salajka se od počátků lékařské praxe na KTRN v Brně a od r. 1991 jako odborný asistent LF MU věnoval bronchologii, je uznávaným učitelem naší fakulty. Je autorem 37 publikací (prioritní u nás např. publikace o problematice bronchiálních stentů,intravaskulárních stentů a syndromu duté žíly věnované otázkám v souvislosti s transplantacemi plic). Spolupracoval na 2 státních vědeckovýzk. úkolech, grantu IGA MZ ČR, podílel se na realizaci mezinár. výzkum projektu NEWS (Utrecht-Lyon-Brno). Bohatá je i jeho přednášková činnost. Je členem výboru Čs. pneumologické a ftizeologické společnosti a místopředsedou bronchologické komise této spol. a členem řady odborných zahraničních společností. Kromě pregraduální výchovy je odborným školitelem postgraduantů.

Habilitační přednášku “Hodnocení kvality života nemocných s rakovinou plic” proslovil dne 5. 11. 1999, zhodnotili prof. Benda, prof. Vlach, prof. Dítě.

Habilitační práci “Původ krvácení u nemocných vyšetřených pro hemoptýzu” obhájil před vědeckou radou poměrem hlasů: 27 kladných, 7 záporných, 0 neplatných. Rektoru MU bude předložen návrh na jmenování MUDr. F. Salajky docentem vnitřního lékařství.

Vědecká rada projednala a schválila zahájení profesorského řízení pro farmakologii:
Doc. MUDr. Eva Hadašová, CSc., Farmakologický ústav LF MU
Jmenovací komise:
předseda:
prof. MUDr. Alexandra Šulcová, CSc.

členové:
prof. MUDr. Bohumil Fišer, CSc., LF MU
prof. MUDr. Hassan Farghali, DrSc., l. LF UK Praha
prof. MUDr. Jaroslav Jezdinský, CSc., LF UP Olomouc
prof. RNDr. V. Suchý, DrSc. Farmaceut. fakulta VFU Brno

VR LF MU projednala a schválila zahájení profesorského řízení pro neurologii:
Doc. MUDr. Zdeněk Kadaňka, CSc.,přednosta Neurologické kliniky LF MU Brno-Bohunice
Jmenovací komise:
předseda:
Prof. MUDr. Ivan Rektor, CSc.
členové: prof. MUDr. Bohumil Fišer, CSc., LF MU
prof. MUDr. Zdeněk Ambler, DrSc., LF UK Plzeň
prof. MUDr. Libor Stejskal, DrSc., ÚVN Praha (l. LF UK Praha)
prof. MUDr. Karel Urbánek, CSc., LF UP Olomouc

VR LF MU schválila zahájení dodatečné habilitace pro psychiatrii:
Doc. MUDr. Radek Ryšánek, CSc., Psychiatrická klinika LF MU Brno:
Habilitační komise:
předseda:
prof. MUDr. Eva Češková, CSc.
členové: prof. MUDr. Jaromír Švestka, DrSc., LF MU
doc. MUDr. Michal Hrdlička, CSc., 2. LF UK Praha
prof. MUDr. Jan Liebiger, CSc., LF UK Hradec Králové
prof. MUDr. Petr Zvolský, DrSc., l. LF UK Praha

Udělení vědecké hodnosti Ph.D.
Dne 17. 11. 1999 obhájil na LF MU doktorandskou disertaci Infekce lymfotropními herpesviry u pacientů po orgánové transplantaci - Mgr. Radek Horváth, interní doktorand Mikrobiologického ústavu LF MU (školitel doc. MUDr. M. Votava, CSc.).

 

prof. MUDr. Jiří Vorlíček,CSc.
děkan

 

Zapsala: Janošíková