Děkanát Lékařské fakulty
Masarykovy univerzity

v Brně 10.12. 1999

 

Z á p i s  č. 8/99
z řádného zasedání vědecké rady Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně
které se konalo 9. 12. 1999


Přítomni: 32 (dle prezenční listiny)
Omluveni : 11 (dle prezenční listiny)

Zasedání VR zahájil děkan prof. MUDr. J. Vorlíček, CSc.

Jmenovací řízení

Proděkan prof. Dítě zahájil profesorské řízení pro obor anatomie doc. RNDr. Petra Dubového,CSc., z Anatomického ústavu LF Mu v Brně. Odbornou charakteristiku přednesl předseda jmenovací komise prof. MUDr. D. Horký, DrSc.

Doc. Dubový se zaměřil ve své vědecké práci především na funkční anatomii nervového systému spec. regeneraci nervového systému a na roli gliových buněk za vývoje a při regeneraci nervové soustavy. V této oblasti patří k předním uznávaným evropským odborníkům. Jeho vědeckou aktivitu odráží 8 řešených grantových projektů a jeho publikační činnost: 50 prací in extenso (z toho 41 v renom. zahranič.časopisech). Doložil citační index o 93 záznamech. Jeho vědecká práce byla několikrát oceněna udělením cen odborných společností. Patří k velmi zkušeným pedagogům (od r. 1979), kdy kromě výuky anatomie zajišťuje i výuku předmětu Neurovědy-jeho morfologické části. Jeho aktivita se odráží v členství v odborných společnostech a organizátorských schopnostech. Je členem výboru Čs. společnosti pro histochemii a cytochemii, členem Cell Biol. Org., Internat. Brain Res. Org., člen oborové komise GAČR a dalších. Opakovaně předsedal sekcím na mezinár.kongresech, pracoval jako předseda organizačního výboru mezinárodní histochemické konference.

Před vědeckou radou přednesl inaugurační přednášku na téma Regenerační procesy v periferní nervové soustavě, současný stav a perspektivy. V tajném hlasování se vyslovilo všech 30 přítomných členů vědecké rady pro jmenování doc. Dubového profesorem anatomie. Návrh bude postoupen rektoru MU k dalšímu řízení.

Proděkan prof. Dítě dále uvedl habilitační řízení v oboru vnitřní nemoci MUDr. Martina Mistríka,CSc., zástupce přednosty kliniky pro hematologii KHaTK FN Bratislava. Odbornou charakteristiku přednesl předseda habilitační komise prof. MUDr. Miroslav Penka,CSc.

Prim. MUDr. Mistrík je významnou osobností slovenské hematologie, jeho odborný zájem směřuje k problematice transplantací u hematologických malignit včetně alogenních a nepříbuzeneckých. Intenzitu jeho činnosti dokumentuje 55 publikací, 70 přednášek, citovanost činí 49 odkazů. Předsedal celé řadě celostátních i mezinár. sjezdů, sám některé organizoval nebo se na nich významně podílel. Je hlavním odborníkem pro hematologii a transplantaci kostní dřeně v SR, členem řady slovenských i zahraničních odborných společností, komisích s celostátní působností. Úspěšně obhájil 5 výzkumných projektů, v současnosti je řešitelem l grantu a dalšího spoluřešitelem. Od r. 1990 působí jako externí asistent LF UK Bratislava od r. 1993 na Trnavské univerzitě. Je rovněž externím asistentem IVZ Bratislava. Podílel se na přípravě 7 učebních textů a skript. Absolvoval řadu studijních pobytů v zahraničí, z čehož zdařile využil zkušenosti k vybudování transplantačního centra v Bratislavě a významně přispěl k rozvoji transplantačního programu na Slovensku vůbec.

Habilitační přednášku proslovil dne 19. 10. 1999 na téma Nové postupy v léčbě akutní myeloblastové leukémie, kterou kladně zhodnotili prof. Benda, prof. Vlach, prof. Vorlíček.

Před vědeckou radou obhájil habilitační práci Transplantácia kostnej drene od súrodenca pri hematologických ochoreniach poměrem hlasů: 29 kladných, 2 záporné, 1 neplatný.

Rektoru MU bude navrženo jmenování MUDr. Mistríka docentem vnitřního lékařství.

Dalším habilitačním řízením, které prof. Dítě zahájil, byla řízení pro obor chirurgie MUDr. Petra Gála, Ph.D., odborného asistenta Kliniky dětské chirurgie a traumatologie LF MU.

Odbornou charakteristiku přednesl předseda habilitační komise prof. MUDr. Jan Wechsler, CSc.

MUDr. P. Gál je osobností výrazně se profilující v oblasti dětské chirurgie, zejména traumatologie, o čemž svědčí jeho průkopnická činnost při zakládání Národního registru dětské traumatologie, je pověřen hodnocením auditu dětské traumatologie a založil Traumacentrum I. typu na KDCHT v Brně, které vede. Jeho 4 základní těžiště vědeckého zájmu jsou l. moderní techniky osteosyntézy, 2. miniinvazivita operačních postupů, 3.polytraumata v dětském věku, 4. Compartement syndrom dětského věku. Je řešitelem grantového projektu IGA MZ, publikoval 31 prací, a 62 přednášek. Jeho práce byly citovány 16x. Je členem Čs.pediatricko-chirurgické společnosti a Čs. traumatologické společnosti, členem redakční rady Scripta medica, výkonným redaktorem Edice pro kontinuální vzděláváníé v medicíně. Již od počátku svého působení na Klinice dětské chirurgie se podílel na výchově mediků a vedl stáže, od r. 1996 na plný úvazek na LF MU pedagogicky činný jako odborný asistent. Je hlavním autorem 2 učebních textů a spoluautorem l dalšího textu. Byl školitelem 3 studentských vědeckých prací, v rámci PVS je školitelem 2 doktorandů.

Habilitační přednášku proslovil dne 29. 11. 1999 na téma Compartment syndrom - závažná komplikace dětské končetinové traumatologie. Přednášku hodnotili: prof. Wechsler, MUDr. Zelníček, doc. Procházka.

Prod. Dítě seznámil VR s písemnou připomínkou, která přišla aprobační komisi v průběhu přípravy obhajoby. Aprobační komise se připomínkou pečlivě zabývala a dokázala splnění všech kritérií habilitanta pro toto řízení.

Před vědeckou radou LF MU obhájil MUDr. P. Gál habilitační práci Miniinvazivní osteosyntéza zlomenin horní končetiny u dětí poměrem hlasů: 30 kladných, 1 záporný, 1 neplatný.

Rektoru MU bude navrženo jmenování docentem MUDr. Petra Gála pro obor chirurgie.

Ocenění

VR projednala a schválila udělení pamětních medailí LF MU k životním výročím:

prof. MUDr. Augustinu Svobodovi, CSc, přednostovi Biologického ústavu LF MU,

prof. MUDr. RNDr. Svatoplukovi Čechovi, DrSc., z Ústavu histologie a embryologie LF MU.

VR projednala a schválila návrh doc. MUDr. J. Žaloudíka, CSc. na udělení titulu hostujícího profesora: Dr. med. Herwartu Müllerovi, vedoucímu kliniky onkologické chirurgie v Karl von Hess Krankenhaus v Hammelburgu, evropskému specialistovi v oblasti regionální chemoterapie a isolovaných perfuzí u nádorů v oblasti hrudníku i dutiny břišní,

 

VR vzala na vědomí udělení titulů emeritních profesorů:
prof. MUDr. Leopoldu Pospíšilovi, DrSc.(mikrobiologie)
prof. MUDr. Jiřímu Záhejskému, DrSc. (dermatovenerologie)

 

Oponentury výzkumných záměrů

Na základě pokynu prorektora MU prof. Schmidta o hodnocení výzkumných záměrů LF MU proběhlo před vědeckou radou oponentní řízení projektů:

 

J07/98:141100001 “Plasticita řídících systémů CNS a možnosti jejího ovlivnění (koordinátor prof. MUDr. Ivan Rektor, CSc.)

J07/98: 141100002 “ Molekulární patofyziologie multigenních chorob”(koordinátor prof. MUDr. Jiří Vácha,DrSc.)

J07/98: 141100003 “ Zevní prostředí- karcinogeneze - onkologie”(koordinátor doc.MUDr. Jan Žaloudík, CSc.)

J07/98: 141100004 “Časná diagnostika kardiovaskulárních chorob” (koordinátor doc. MUDr. Jiří Toman,CSc.)

Koordinátoři byli vyzváni k prezentaci průběžných výsledků řešení výzkumných záměrů, za omluveného prof. Rektora přednesl zprávu MUDr. M. Brázdil,Ph.D. a místo nepřítomného doc. Žaloudíka, prezentoval výsledky řešení prof.RNDr. Ivan Holoubek,CSc, z PřF MU.Vždy dva oponenti zhodnotili na základě předběžně předložených písemných zpráv podle struktury hodnocení zadané prorektorem MU (za nepřítomné oponenty přednesl jejich hodnocení proděkan prof. Dítě). Členové VR měli možnost diskuse, poté vyjádřili aklamací svůj souhlas s předloženou zprávou (jednotlivě).

 

Prof.MUDr. Jiří Vorlíček,CSc., v.r.
děkan

Zapsala: Janošíková