Děkanát Lékařské fakulty
Masarykovy univerzity
v Brně 23. 4. 2002


Z á p i s č. 4/2002
z řádného zasedání vědecké rady Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně
které se konalo 18. 4. 2002

Přítomni: 41 (dle prezenční listiny)
Omluveni: 6(dle prezenční listiny)
Nepřítomni: 1

Zasedání VR zahájil děkan LF MU prof. MUDr. Jiří Vorlíček,CSc.

Vědecká rada projednala a schválila podání návrhu akreditace nového oboru doktorského studia v rámci programu Všeobecné lékařství - Lékařská etika.

Jmenovací řízení

Proděkan Páč uvedl jmenovací řízení profesorem v oboru chirurgie doc. MUDr. Petera Wendsche, CSc., vedoucího Spinální jednotky Úrazové nemocnice v Brně. Odbornou charakteristiku přednesl předseda jmenovací komise prof. MUDr. Jan Wechsler, CSc.
Doc. Wendsche je všestranně erudovaným chirurgem (32 let praxe), který po přesídlení do Československa přes působení na katedře patologické fyziologie v programu podpory a náhrady srdce se výhradně věnuje traumatologii v problematice optimalizace léčby zlomenin dlouhých kostí, zejména pak stále závažnější oblasti poranění nitrolebních a páteře. Od r. 1990 byl odpovědným řešitelem 15 významných studií (grantových i mezinárodních). Stal se protagonistou vědeckého ověřování traumatologické činnosti pomocí modelů ve spolupráci s VUT. Bylo mu přiděleno 6 mezinárodních stipendií. Pedagogické činnosti se věnoval již od r. 1976, od r. 1991 odb. asistent subkatedry Úrazové chirurgie v Brně - doškolování lékařů v traumatologii páteře, míchy, pánve, od r. 1998 ve funkci docenta LF MU. Publikoval 76 prací, přednesl 50 přednášek, doložil 69 citací svých prací jinými autory. Vypracoval 6 pregraduálních textů, postgraduální 3, je autorem 2 instrukčních videofilmů. Je místopředsedou České spondylochirurgické společnosti, členem redakční rady European Journal of Trauma a red. rady Acta orthopedica traumatol Czechoslovaca.
Před vědeckou radou proslovil inaugurační přednášku na téma - Koncepce ucelené terapie poranění míchy. Celostátní "Spinální program". Následovala obsáhlá diskuse, po které vyznělo neveřejné hlasování jednomyslně - 38 kladných hlasů, 0 záporných a 0 neplatných. Rektoru MU bude postoupen návrh na jmenování profesorem oboru chirurgie k dalšímu řízení.

Jednání VR pokračovalo habilitačním řízením v oboru anesteziologie, intenzivní medicína a algeziologie MUDr. Lubomíra Hakla,CSc., primáře Centrálních chirurgických sálů FN Brno, náměstka ředitele FN Brno. Odbornou charakteristiku přednesl předseda habilitační komise prof. MUDr. Pavel Ševčík,CSc.
Odborný zájem MUDr. L. Hakla,CSc. o anesteziologii vč. experimentální trvá od působení na I. chirurgické klinice FN Pekařská (1968). Založil v r. 1982 ambulanci bolesti při ARO (jako jedna z prvních oficiálně zakotvena v organizačním řádu FN v Bohunicích). Pracoval v poradním sboru krajského anesteziologa, od r. 1996 vykonává funkci regionálního zástupce výboru Společnosti pro studium a léčbu bolesti. Výborem SSLB byl pověřen vypracováním standardu transkutánní elektrické stimulace v rámci souboru neuromodulace pro Národní radu pro standardy MZČR a ČLS JEP (přijat v r. 1999). Od r. 1991 se aktivně podílí na pregraduální výuce na Chirurgické klinice v Bohunicích, dále v oboru biomedicínské inženýrství na FEI VUT a studentů bakalářského a magisterského studia na LF MU. Vědeckovýzkumnou činnost dokumentoval 25 odbornými publikacemi in extenso, připravil 22 odborných přednášek. Autorsky se podílel na 3 monografiích, z nichž jedna obdržela řadu ocenění. Předložil 16 citací svých prací. Zúčastnil se 2 rezortních výzkumů. Spolupracoval na několika klinických hodnoceních léků a je členem řešitelského týmu EU v Bruselu -Epidemiologické aspekty operačních sálů.
Habilitační přednášku proslovil dne 22. 1. 2002 na téma "Neuromodulační systémy v léčbě chronické bolesti" - zhodnotili prof. I. Rektor, doc. J. Žaloudík a prof. P. Ševčík.
Před vědeckou radou obhájil habilitační práci s názvem Stimulační techniky v léčbě bolesti poměrem hlasů členů VR: 38 kladných, 2 záporné, 1 neplatný.

Proděkan Páč zahájil poslední jmenovací řízení - habilitaci v oboru pediatrie MUDr. Jaroslava Štěrby, Ph.D., primáře Oddělení dětské onkologie FDN v Brně a odb. asistenta LF MU. Odbornou charakteristiku přednesl předseda habilitační komise prof. MUDr. Zdeněk Adam, CSc.
MUDr. J. Štěrba se od počátku své profesní dráhy zaměřil na dětskou onkologii. Po svém pracovním pobytu v Kuvaitu, kde založil oddělení dětské onkologie v Národním onkologickém ústavu, začal působit v Brně s cílem vytvoření centra dětské onkologie na Moravě (z rozhodnutí MZd r. 1986) - uznáno r.1998 MZd ČR jako centrum pro děti a mladistvé se solidními nádory a maligními lymfomy pro oblast Moravy a Slezska -od r. 2001 také s leukémií. V r. 2001 dosáhl akreditace svého pracoviště jako dětského centra pro autologní transplantace kostní dřeně a kmenových buněk získaných z periferní krve u dětí se solidními nádory a lymfomy. Své vzdělání prohloubil odbornými stážemi v Londýně a v San Francisku. V r. 1994 složil jako první pediatr na Moravě atestaci z klinické onkologie. Je členem řady odborných společností, aktivně ve funkcích Pediatricko-onkologické sekce Čs. onkol. společnosti, České pediatrické společnosti a Čs. hematol. společnosti. Od r. 2001 je národním koordinátorem ČR protokolu Mezinárodní společnosti dětské onkologie pro léčbu dětí s vysoce rizikovými neuroblastomy. Vědeckovýzkumnou činnost zaměřenou na chemoterapii dětských nádorů, zejména vysoce dávkovanou, léčbu febrilní neuropenie, časné komplikace onkol. léčby, embryonální nádory u mladistvých a mladých dospělých - dokumentoval 25 publikacemi in extenso, 25 přednáškami v ČR i zahraničí, 22 citacemi v SCI. Je spoluřešitelem grantu IGA MZ. Jako odb. asistent LF MU zajišťuje praktickou výuku pediatrie a pediatrické onkologie. Je autorem 6 kapitol ve skriptech nebo učebnicích pro studenty i lékaře.
Přednesl dne 8. 4. 2002 habilitační přednášku "Současné možnosti a limitace léčby dětí s vysoce rizikovým neuroblastomem"-hodnotili za VR LF MU: prof. K. Dvořák, doc. J. Procházka, doc. P. Gál. Před vědeckou radou obhájil habilitační práci "Současné možnosti léčby febrilní neutropenie u dětí, vícerozměrná analýza prediktivních faktorů nepříznivého průběhu febrilní neutropenie u dětí". V neveřejném hlasování bylo odevzdáno: 32 kladných hlasů, 1 záporný a 5 neplatných. Rektoru MU bude předložen návrh na jmenování MUDr. J. Štěrby docentem pediatrie.

Akademické hodnosti Ph.D.
Dne 11. 4. 2002 obhájil na LF MU doktorandskou disertaci MUDr. Pavel Michálek, lékař ARO Nemocnice na Homolce v Praze.

Různé

Proděkan Žaloudík informoval o výsledku písemného připomínkování LF MU některých zamítnutých grantových přihlášek FRVŠ z minulého roku.
Vedení LF vznese rovněž dotaz na GAČR, která nepřijala pro r. 2002 žádný nový projekt, přestože některé z 16 podaných přihlášek byly hodnoceny oponenty velmi příznivě. Letos LF MU předložila GAČR 22 nových grantových přihlášek na r. 2003.

Proděkanka Honzíková informovala VR o ediční činnosti Scripta medica v předchozím roce a o plánované koncepci pro tento rok. V minulém období byla vydána 1 monografie a 3 publikace v Edici kontinuálního vzdělávání. Monografie prof. MUDr. Jindřicha Vomely, CSc. vydaná v r. 2000, byla v r. 2001 oceněna jako nejlepší publikace Českou chirurgickou společností ČLS. Časopis Scripta medica je excerpovaný časopis hodnocený stejně jako oficiální časopisy odborných společností. Jeho význam je dále v tom, že vychází v anglickém jazyce a vedle tištěné verze je dostupný na internetu v plnotextové podobě prostřednictvím databáze Free Medical Journals. Během několika měsíců jsme registrovali několik tisíc vstupů do Scripta medica prostřednictvím sítě. Časopis má reprezentovat vědeckou činnost naší fakulty. Zájem odborné veřejnosti chceme podpořit vydáváním převážně monotematických čísel. V minulém roce jsme vydali 3 monotematická čísla. Vyzýváme kliniky a ústavy a řešitele výzkumných záměrů a grantů, aby požadavky na monotematická čísla, ve kterých budou prezentovat řešenou tematiku jak v originálních článcích, tak formou "short communications", zaslali prof. MUDr. R. Janischovi, DrSc.

Příští zasedání VR LF MU - 23. 5. 2002 - 13.00 hod.

Prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc.,v.r.
děkan

Zapsala: Janošíková