Děkanát Lékařské fakulty
Masarykovy univerzity
v Brně 24. 6. 2002


Z á p i s č. 6/2002
z řádného zasedání vědecké rady Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně
které se konalo 20. 6. 2002

Přítomni: 36 (dle prezenční listiny)
Omluveni: 13(dle prezenční listiny)
Nepřítomni: 1

Zasedání VR zahájil děkan LF MU prof. MUDr. Jiří Vorlíček,CSc. oceněním a udělením diplomů vítězům Studentské vědecké konference LF MU 2002:
Sekce teorie a preklinika:
1. místo Julie Vašků
2. místo Michal Kýr, Tomáš Kubek, Peter Grell
3. místo Zdenka Navrátilová (PřF MU)
Sekce Klinika I:
1. místo Ondřej Sochor
2. místo Vladimír Kincl
3. místo Simona Skotáková, Zuzana Madydová
Sekce Klinika II:
1. místo Peter Augustín
2. místo Karolína Skorkovská
3. místo Magda Pokorná, Marek Pešl
3. místo Zuzana Dostálová
Sekce PGS:
1. místo Miroslav Dostálek, Jiří Slíva

Jmenovací řízení

Proděkanka Honzíková (v zast. omluveného prod. Páče) zahájila jmenovací řízení profesorem doc.MUDr. Petra Gála, Ph.D., přednosty Kliniky dětské chirurgie, traumatologie a ortopedie LF MU v Brně. Odbornou charakteristiku přednesl předseda jmenovací komise prof. MUDr. Jan Wechsler, CSc.
Doc. P. Gál byl již za studií na LF úspěšným autorem studentských vědeckých prací, od promoce se věnuje cíleně chirurgii, zejména traumatologii, od r. 1988 pak dětské chirurgii v plném rozsahu odborném i organizačním. Jako jeden z prvních dětských chirurgů zavedl a prosadil perkutánní ošetřování obávaných suprakondylických zlomenin humeru u dětí metodou miniosteosyntézy. Zavedl systémovou enzymoterapii v dětské úrazové chirurgii, zásadní práce publikoval v oblasti compartment syndromu. Stal se zakladatelem centra dětské traumatologie, organizátorem studia experimentální chirurgie oblasti pohybového aparátu ve spolupráci s VFU, iniciátorem celostátního registru dětské úrazovosti. Je řešitelem 3 grantů IGA s problematikou transplantace růstových chrupavek, autorem ojedinělé monografie o moderních inovovaných způsobech miniinvazivní osteosyntézy dětského věku. Publikoval 56 pův. prací, vydal 6 pedagogických publikací, přednesl 90 přednášek, jeho práce jsou 43x citovány. Za r. 1999 mu byla udělena prestižní Jedličkova cena. Školí 5 doktorandů a věnuje se také studentům v rámci SVOČ.
Před vědeckou radou přednesl inaugurační přednášku "Komplexní model Centra dětské traumatologie", která po zainteresované diskusi vyústila v kladné hlasování 34 členů VR, 1 hlas záporný, 0 neplatných. Rektoru MU bude postoupen k dalšímu řízení návrh na jmenování profesorem pro obor chirurgie doc. P. Gála.

Následovalo profesorské řízení pro obor chirurgie doc. MUDr. Jiřího Veselého, CSc., přednosty Kliniky plastické a estetické chirurgie LF MU v Brně. Odbornou charakteristiku přednesl předseda jmenovací komise prof. MUDr. Jan Wechsler, CSc.
Doc. Veselý se výrazně profiloval v jedné z nejtěžších oblastí plastické chirurgie - mikrochirurgické činnosti, která se začala uplatňovat zejména v rekonstrukční a úrazové plastické chirugii. Přenosy kožních celků v rekonstrukční mikrochirurgii se zabýval také v habilitační práci, tato metoda se stala na další období standardem. Mimořádná kvalita práce i publikací byla oceněna pozváními k působení jako "visiting professor" v Itálii (opakovaně), Dokladem mezinárodního ohlasu je výuka a výcvik zahraničních rezidentů. Publikoval 46 prací, 119x přednášel v tuzemsku i v zahraničí, citovanost 27x (z toho 20x v SCI jako první autor). Úspěšně obhájil 3 výzkumné grantové projekty. Pedagogicky působí na LF MU od r. 1984, plným úvazkem od r. 1995. Jako školitel se věnuje nejen doktorandům, ale také studentům v rámci SVOČ. Vědecká komunita vyslovuje uznání činnosti doc. Veselého opakovaným předsednictvím výboru Čs. společnosti plastické chirurgie, členstvím redakční rady Acta Chirurgiae Plasticae, European Journal of Plastic Surgery, je členem prestižních mezinárodních organizací IPRAS a EPRAS, členem odborné komise IGA MZ ČR.
Před vědeckou radou přednesl inaugurační přednášku "25 let mikrochirurgie" s průkaznou videoprezentací, vyvolal živou diskusi a v neveřejném hlasování získal kladné hlasy všech přítomných členů VR - 36. Rektoru MU bude postoupen k dalšímu řízení návrh na jmenování profesorem pro obor chirurgie doc. J. Veselého.

Program VR pokračoval habilitačním řízením pro obor vnitřní lékařství doc. MUDr. Štefana Hrušovského, CSc., DrSVS., vedoucího subkatedry hepatologie Slovenské postgraduální akademie medicíny v Bratislavě a docenta Trnavské univerzity. Odbornou charakteristiku přednesl místo omluveného předsedy habilitační komise prof. Dítě, člen komise doc. MUDr. Jan Lata, CSc.
Doc. Hrušovský patří k předním pracovníkům interní medicíny zvláště pak hepatologie, uznávaným i v zahraničí, je hlavním odborníkem MZ SR v oboru hepatologie, člen indikační komise pro transplantace jater. V průběhu 6letého pobytu v Besanconu se významně podílel spolu s vedením Kliniky hepatologie na projektu regenerace jater v průběhu ortotopické transplantace jater, celkem se účastnil na řešení 7 mezinárodních studií. V zahraničí obhájil rovněž doktorát biologických a lékařských věd. Vyučuje od r. 1998 ve SPAM, na LF UK Bratislava při praktické výuce gastroenterologie a je docentem Trnavské univerzity. Je členem výboru Slov. hepatologické společnosti a člen redakčních rad odborných časopisů - Interná medicína a Lekárske listy.
Dne 18. 6. 2002 proslovil habilitační přednášku "Problematika transplantácií pečeně" s vysokou obsahovou i didaktickou úrovní, jak zhodnotili prof. Wechsler, prof. Dítě, prof. Ševčík a MUDr. Svačina.
Před vědeckou radou obhájil habilitační práci s názvem "Regenerácia pečeňového štěpu v priebehu ortotopickej transplantácie pečeně" poměrem hlasů: 25 kladných, 6 záporných, 4 neplatné. Rektoru MU bude podán návrh na jmenování doc. Hrušovského docentem vnitřního lékařství.

Proděkanka Honzíková uvedla habilitační řízení v oboru chirurgie MUDr. Michala Maška, CSc., odborného asistenta 1. chirurgické kliniky LF MU v Brně. Odbornou charakteristiku přednesl předseda habilitační komise prof. MUDr. Jan Černý, CSc.
MUDr. M. Mašek je vynikající chirurg a traumatolog, schopný a perspektivní vysokoškolský učitel. Odborně i vědeckovýzkumně se přes všeobecnou břišní a hrudní chirurgii postupně specializoval na traumatologii (kand. práce " Rozšířená indikace Enderovy-Weidnerovy metody léčení zlomenin dlouhých kostí"). Od r. 1984 je odborným asistentem 1. chir. kliniky, od vzniku bakalářského směru "fyzioterapeut "- koordinátorem a examinátorem výuky chirurgie a traumatologie. Publikoval 14 prací in extenso, podílel se na 3 monografiích a 4 pedagogických publikacích, je autorem či spoluautorem 30 přednášek, autorem 2 patentů.
Habilitační přednášku přednesl 20. 5. 2002 na téma "Technika sádrového a umělohmotného znehybnění končetin", zhodnotili prof. J. Černý, prof. J. Wechsler, MUDr. P. Zelníček.
Před vědeckou radou obhájil habilitační práci "Optimalizace chirurgické léčby zlomenin horního konce stehenní kosti" poměrem hlasů : 34 kladných, 1 záporný, 0 neplatných.
Rektoru MU bude podán návrh na jmenování MUDr. M. Maška docentem chirurgie,

VR LF MU projednala a schválila zahájení dalších jmenovacích řízení:
Profesorské řízení Doc. MUDr. Dalibora Pacíka, CSc., přednosty Urologické kliniky LF MU
Předseda: prof. MUDr. Jan Wechsler, CSc.
prof. MUDr. Jan Dvořáček, DrSc., Urol. klinika 1.LF UK Praha
prof. MUDr. Jan Kliment, DrSc., přednosta Urol. klinky LF Martin
prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc., přednosta Gyn.-por.kliniky LF MU Brno
prof. MUDr. Ján Breza, DrSc., přednosta Urol. klin. LF UK Bratislava

Profesorské řízení doc.MUDr. Martina Petřeka, CSc., Ústav imunologie LF UP v Olomouc
Předseda: prof. MUDr. Jindřich Lokaj, CSc.
Prof. MUDr. Ivo Krč, DrSc., LF UP Olomouc,
Prof. MUDr. T. Fučíková, DrSc., Ústav imunologie a mikrobiologie 1.LF UK, Studničkova 7, Praha
Prof. MUDr. Z. Hrnčíř, DrSc., II. interní klinika LF UK Hradec Králové
Prof. MUDr. J. Vácha,DrSc, LF MU Brno

Profesorské řízení doc. MUDr. Vlastimila Válka, CSc., přednosty Radiol. kliniky LF MU
Předseda: prof. MUDr. Karel Benda, DrSc., LF MU Brno
Prof. MUDr. Jaromír Kolář, DrSc., ILF Praha
Prof. MUDr. Petr Dítě, CSc. , LF MU Brno
Prof. MUDr. Josef Bilický, CSc., LF UK Bratislava
Prof. MUDr. Josef Nekula, CSc. , LF UP Olomouc

Habilitační řízení MUDr. Alexandry Žourkové, CSc., odborné asistentky Psychiatrické kliniky LF MU v Brně:
Předseda : prof. MUDr. Eva Češková, CSc., LF MU Brno
Členové : prof MUDr. Jaromír Svestka, DrSc, LF MU Breno
prof. MUDr. Jiří Raboch, DrSc, 1. LF UK Praha
doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina, CSc., 1. LF UK Praha
doc. RNDr. Pavel Anzenbacher, DrSc., Ústav farmakologie LF UP Olomouc

Profesorské řízení doc. MUDr. Jany Pařízkové, DrSc. (nar. 1931) - ved. vědecká pracovnice Centra pro diagnostiku a léčení obezity 1. LF UK Praha, docentka lékařské fyziologie 2. LF UK Praha
Předsedkyně: prof. MUDr. Zuzana Brázdová, DrSc.
Členové:prof. MUDr. Vladimír Janout, CSc., LF UP Olomouc
Prof. MUDr. Petr Dítě, DrSc., LF MU
Doc. MUDr. Vojtěch Hainer, CSc., 1. LF UK Praha
Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc., SZÚ Praha

Akreditace jmenovacího oboru
VR LF projednala a schválila návrh na akreditaci jmenovacího oboru Onkologie pro habilitace a profesury na LF MU, na základě náležitých předpokladů v doktorském studiu, personálním zabezpečení a široké vědeckovýzkumné základny. Návrh bude postoupen k dalšímu instančnímu řízení RMU.

Doktorské studium
V souladu se Studijním a zkušebním řádem MU pro doktorandy VR LF schválila rozšíření oborových rad DSP
v oboru ORL
: MUDr. Pavel Smilek, Ph.D., odb. asistent Kliniky ORL
v oboru chirurgie:
Doc.MUDr.Pavel Brychta, CSc.-přednosta Kliniky popálenin a rekonstrukční chirurgie LF MU
Doc. MUDr. Petr Gál, Ph.D.-přednosta Kliniky dětské chirurgie, traumatologie a ortopedie
Doc. MUDr. Pavel Janíček, CSc.-přednosta I. ortopedické kliniky LF MU
Doc. MUDr. Martin Krbec, CSc.-přednosta Ortopedické kliniky LF MU Brno-Bohunice

Na LF MU obhájili doktorandskou disertaci od poslední VR LF:
Mgr. Alena Holubářová, doktorandka Biologického ústavu LF MU
MUDr. Petra Václavková, sek. lékařka I. dětské kliniky LF MU
MUDr. Alena Holčíková, odb. asistentka Kliniky dětských infekčních nemocí LF MU
MUDr. Vladimír Šrámek, Anesteziol-resuscitační klinika LF MU

Přijímací řízení do pregraduálního studia na LF MU v r. 2002

Proděkanka doc. Táborská podala zprávu o průběhu a dosavadních výsledcích přijímacího řízení na LF MU v r. 2002:

Všeobecné lékařství bylo přihlášeno 1673 plán zapsaných 360 návrh přijatých 472
Stomatologie 317 50 85
Bakalářské- optika a optometrie 131 25 37
Bakalářské- výživa člověka 205 30 51
Bakal. - Léč. reh. a fyzioterapie 558 30 57
Bakalářské- ošetřovatelství (prez.) 314 20 20
Bakalářské -ošetřovatelství (komb.) 255 45 56
Bak.-ošetřovatelství (všeob.sestra) 25 16 13
Navazující magisterské programy- celkem   návrh přijatých 52
Celkem za celou fakultu - návrh přijatých 843

Různé

VR LF MU projednala a schválila zřízení a provozování společného pracoviště Biofyzikální centrum Masarykovy univerzity v Brně a Biofyzikálního ústavu AVČR (Centre of Biophysics)
na základě návrhu smlouvy podle § 51 obč. zákoníku o zřízení a provozování společného pracoviště (participanti za MU - PřF MU a LF MU zastoupené děkany). Návrh bude postoupen k projednání vědecké radě BFÚ AV ČR.

Členové VR obdrželi tabulku pracovišť LF MU seřazených podle bodového hodnocení publikační aktivity za poslední 3 roky.

Byla rozdána pozvánka na akademickou besedu 24. 6. 2002 na LF MU s pracovníky MZ ČR a Úřadu pro ochranu osobních údajů ČR na téma Ochrana osobních údajů v kontextu principů Evropské unie a jejich aplikace na potřeby zdravotnictví v ČR.


Prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc.,v.r.
děkan

Zapsala: Janošíková