Děkanát Lékařské fakulty
Masarykovy univerzity
v Brně 25. 10. 2002


Z á p i s č. 7/2002
z řádného zasedání vědecké rady Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně
které se konalo 24. 10. 2002

Přítomni: 38 (dle prezenční listiny)
Omluveni: 8(dle prezenční listiny)
Nepřítomni: 3

Zasedání VR zahájil děkan LF MU prof. MUDr. Jiří Vorlíček,CSc.
Členové VR LF uctili minutou ticha památku prof. MUDr. Jiřího Tomana, CSc.

Jmenovací řízení

Proděkan prof. Páč zahájil jmenovací řízení profesorkou vnitřního lékařství doc. MUDr. Hany Kubešové, CSc., přednostky Kliniky geriatrie, ošetřovatelství a praktického lékařství LF MU. Odbornou charateristicku přednesl předseda jmenovací komise prof. MUDr. Miroslav Penka, CSc.
Doc. Kubešová je plně kvalifikovanou, erudovanou lékařkou a výzkumnou pracovnicí v oboru vnitřního lékařství. Odborně se zaměřila postupně v oblasti kardiologické na problematiku zátěžových testů a funkční diagnostiku, v období "hematologickém" na program transplantace kmenových buněk krvetvorby, podpůrné péče v hematoonkologii - spec. léčbu febrilní neutropenie, v současnosti na oblast gerontologie směrem ke zvyšování úrovně organizace péče praktických lékařů a ošetřovatelské péče v regionu. Dosud publikovala 62 prací v našich i zahraničních časopisech s ohlasem doloženým 27 citacemi. Byla řešitelkou výzkumného projektu hodnoceného kat. A, nyní je řešitelkou a spoluřešitelkou dalších 3 projektů s grantem. Podílela se na organizaci řady konferencí lokální i celostátní úrovně.V r. 1981 jí byl přiznán patent na balonkový ruční dynamometr. Je autorkou některých priorit, které jsou významným přínosem pro medicínu, dosáhla patřičného uznání vědeckou komunitou. Nezanedbatelná je i sociální činnost vč. organizace benefičních akcí.
Vysokoškolským pedagogem na plný úvazek je od r. 1994, má autorský podíl na 4 učebních textech a 1 výukovém filmu, je předsedkyní komise pro SZZ na LF MU pro obor ošetřovatelství, je též školitelkou v doktorském studiu.
Před vědeckou radou přednesla inaugurační přednášku s názvem "Jak dále v péči o seniory", následná diskuse vyústila v neveřejné hlasování, ve kterém získala 30 kladných hlasů , 4 záporné, 0 neplatných. Rektoru MU bude předložen návrh na jmenování profesorkou k dalšímu řízení.

Jednání VR pokračovalo profesorským řízení v oboru vnitřní lékařství doc. MUDr. Martina Riedela, CSc., vedoucího lékaře pro interní lékařství na Technické univerzitě v Mnichově -SRN. Odbornou charakteristiku přednesl předseda jmenovací komise prof. MUDr. Jiří Vítovec, CSc.
Doc. Riedel je absolventem LF v Brně. Od nástupu v IKEM se věnoval převážně kardiologii, zvl. kardiopulmonálním chorobám, v tom pokračoval v Německém srdečním centru v Mnichově, kde získal rozsáhlou erudici ve všech podoborech invazivní i neinvazivní kardiologie, pneumologie a intenzivní péče. Patří mezi přední odborníky v problematice patofyziologie, diagnostiky a léčby chorob plicního oběhu. Jeho postavení v kardiologické veřejnosti charakterizuje 6-leté předsednictví Pracovní skupiny Plicní cirkulace při ESC. Výsledky vědecké práce jsou obsaženy ve 120 původních pracích (z toho více než 40 v zahraničí). Je též autorem monografie a spoluautorem dalších 5 (z toho 3 standardní anglické učebnice). Jako ohlas svých publikací dokládá 213 citací (z toho 158 v SCI). Je školitelem mladých lékařů PGS v Mnichově. Vyučoval v ILF Praha. Nyní pravidelně přednáší a vede semináře a praktika lékařských fakult TU v Mnichově, UK v Praze a MU v Brně. Jako docent LF MU je oblíbeným učitelem s darem sdělovat srozumitelně i složité otázky vnitřního lékařství. Pracoval ve výborech odborných společností, organizoval mezinárodní symposium. Je recenzentem IGA MZ ČR, recenzentem 4 zahraničních časopisů.
Před vědeckou radou přednesl inaugurační přednášku na téma "Pokroky a kontroverze v diagnostice a léčbě plicní embolie", ta pokračovala živou diskusí, po které předvědčil ke hlasování VR LF : 37 kladných hlasů, 1 záporný, 0 neplatných.
Rektoru MU bude postoupen k dalšímu řízení návrh jmenování doc. M. Riedela profesorem vnitřního lékařství.

Proděkan Páč uvedl habilitační řízení pro obor neurologie MUDr. Milana Brázdila, Ph.D., odborného asistenta I. neurologické kliniky LF MU. Odbornou charakteristiku přednesl předseda habilitační komise prof. MUDr. Zdeněk Kadaňka, CSc.
MUDr. M. Brázdil se do vědeckovýzkumné činnosti zapojil již studentskou prací v r. 1988 a pokračoval po promoci na 1. Neurologické klinice LF MU. Absolovoval řadu studijních pobytů na renomovaných světových pracovištích se zaměřením na problematiku klinické neurologie, invazivní elektroencefalografie a epileptochirurgie (Francie, SRN, Velká Británie).
Výsledkem je významný podíl na zahájení a úspěšném průběhu epileptochirurgického programu na mateřském pracovišti v Brně - centrem jeho zájmu je kognitivní neurofyziolgie a epileptologie. Je spoluřešitelem řady grantových projektů. Výzkumnou činnost dokládá ke dni zahájení řízení 20 publikacemi in extenso, 2 kapitolami v monografiích (kromě řady prací přehledových, excepovaných abstrakt aj.). Citační ohlas SCI - 9. Je aktivním členem našich zahraničních odborných společností. O uznání vědeckou komunitou svědčí jak vyžádané přednášky na národních i mezinárodních sjezdech, tak pravidelné předsedání kongresových sekcí, pověření koordinací odborných akcí.
Pedagogická činnost je doložena 8-letou funkcí odborného asistenta, nyní i školitele DSP. Je autorem 3 učebních textů. Je svědomitým a perspektivním vysokoškolským učitelem.
Jeho habilitační přednáška proslovená 27. 5. 2002 na téma "Farmakorezistentní epilepsie" byla kladně zhodnocena prof. Češkovou, prof. Rektorem a prof. Lokajem.
Před vědeckou radou obhájil habilitační práci "Odball paradigma a jeho využití při studiu kognitivních funkcí" poměrem hlasů: 33 kladných, 5 záporných, 0 neplatných.

VR projednala a schválila zahájení habilitačních řízení:
MUDr. Martina Smrčky, Ph.D., odborného asistenta Neurochirurgické kliniky LF MU v Brně
Předseda: prof. MUDr. Jan Wechsler, CSc.
Členové:
Doc. MUDr. Vladimír Beneš, DrSc., přednosta Neurochir. kliniky ÚVN Praha,
Doc. MUDr. Ivan Čundrle, CSc., přednosta ARO FN Brno- Bohunice,
Doc. MUDr. Miroslav Galanda, CSc., přednosta Neurochir. kliniky FN Banská Bystrica
Doc. MUDr. Jindřich Leypold, CSc., LF MU

MUDr. Pavel Šlampy, CSc.,vedoucího lékaře Odd. radiační onkologie MOÚ v Brně ( pro obor radiologie)
Předseda: prof. MUDr. Zdeněk Adam, CSc.
Členové:
Doc. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., LF MU
Doc. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc., přednostka Onkologického odd. Thomayerovy nemocnice Praha-Krč
Doc. MUDr. Luboš Petruželka,CSc., Onkologická klinika VFN Praha
Doc. MUDr. Jiří Petera, Ph.D., FN Radioterapeutická klinika Hradec Králové

MUDr. Vladimíra Zbořila, CSc., vedoucího lékaře oddělení Interní gastroenterologické kliniky FNB
Předseda: prof. MUDr. Miroslav Penka, CSc.
Členové:
Prof. MUDr. Petr Dítě, DrSc.
Prof. MUDr. Jiří Ehrmann, CSc., LF UP Olomouc
Doc. MUDr. Petr Hůlek, CSc., LF UK Hradec Králové
Doc. MUDr. Vladimír Krtek, CSc., Thomayerova nemocnice Praha-Krč

Členové VR LFMU doporučili podání žádosti o zahájení jmenovacího řízení profesorkou doc. RNDr. Evy Táborské, CSc., proděkanky LF MU, v oboru veterinární chemie, biochemie a biofyzika na Fakultu veterinární hygieny a ekologie VFU v Brně (LF MU nemá akreditaci pro profesorské řízení).

V listopadu r. 2003 končí platnost akreditace jmenovacích řízení v oborech:
Lékařská chemie a biochemie Lékařská farmakologie
Histologie a embryologie Hygiena, preventivní lékařství a epidemiologie
Patologická fyziologie Radiologie
Patologie Neurologie
Lékařská mikrobiologie Psychiatrie
Dermatovenerologie
Podle pokynů prorektora Schmidta je třeba zahájit přípravu podkladů pro novou žádost o akreditaci tak, aby bylo možno je do konce března 2003 předat rektorátu MU. Garantům výše uvedených oborů jsou pokyny ke zpracování k dispozici na web. stránce MŠMT, část Akreditační komise. Termín pro předání na děkanát LF je první týden v březnu 2003.

Doktorské studium
V přijímacím řízení v letošním roce uspělo 128 uchazečů, celkem je na LF MU 534 doktorandů z toho 126 v prezenčním studiu (v celkovém čísle je i 28 přerušených studií).

Od poslední vědecké rady v červnu 2002 obhájili na LF MU akademický titul PhD.:
MUDr. Jaroslav Boudný - ved. lékař angiografie a interv. radiologie Radiol. kliniky FNB
MUDr. Olga Gimunová - sam. pracující lékařka ARO -FNB
MUDr. Marie Ryšavá - lékařka ARK- FNB - prac. Dětská nemocnice
MUDr. Anna Žáková - ordinářka IGEK - LF MU a FNB
MUDr. Ivo Nentwich - odb. asistent Ústavu histologie a embryologie LF MU
Mgr. Bohdan Kratochvíl - doktorand BFÚ LF MU, projekt.manažer INVEST projekt NNC
MUDr. Marta Krejčí - ambulantní lékařka Interní hematoonkol. kliniky FNB

Vědecká rada schválila nové školitele pro doktorské studium (viz příloha zápisu).

VR LF MU schválila doplnění oborových rad doktorského studia:
Patologie:
Prof. MUDr. Aleš Rejthar, CSc., přednosta I. PAÚ - LF MU
Prof. MUDr. Ivo Steiner, CSc. - přednosta Fingerlandova ústavu patologie LF v Hradci K.
Doc. MUDr. Jaroslav Horáček, CSc. - Zdravotně sociální fakulta Ostravské univerzity
Doc. MVDr. Roman Halouzka, DrSc., přednosta patol. anatomie FVL-VFU
Pediatrie:
Doc. MUDr. Marta Benedeková, CSc., přednostka I.dětské klin. LF UK Bratislava
Onkologie:
Doc. MUDr. Jaroslav Štěrba, CSc., Odd. dětské onkologie - FNB-Dětská nemocnice

Ocenění

VR LF MU projednala a doporučila udělení Zlaté pamětní medaile MU prof. MUDr. Jaroslavu Kosovi, emerit. přednostovi Anatomického ústavu LF UK v Plzni (za záslužnou a kontinuální spolupráci s brněnskými morfology) k příležitosti 85. narozenin.

Na návrh prof. MUDr. J. Siegelové, DrSc. VR schválila udělení pamětní medaile LF MU MUDr. Jitce Svobodové - primářce Kliniky funkční diagnostiky a rehabilitace, ext. učitelce LF MU u příležitosti životního jubilea (60 let).

VR bylo oznámeno, že KD LF MU přijalo návrh ke jmenování prof. MUDr. Karla Zemana, CSc. (Interní kardioangiologická klinika LF MU) emeritním profesorem.

Výzkumné projekty
Proděkan Žaloudík informoval VR LF o struktuře a počtech grantových návrhů pro r. 2003 (celkem 84) a řešených projektů v letošním roce(celkem 84), podrobněji o transformačních a rozvojových projektech MŠMT na rok 2003:
Projekt transformace studia medicíny na LF MU v Brně. Zavedení dvoustupňového a větveného studia (řešitel prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc.) - pokračující
Program studia zubního lékařství na LF MU (prof. MUDr. Jiří Vaněk, CSc.)
Příprava akreditace studijních programů "radiologický technik" a "radiologický fyzik"
(doc. RNDr. V. Mornstein, CSc.)
Rozvoj výuky klinických a biomedicínských oborů v oblasti aplikované analýzy dat a informačních technologií - učebna pro on-line výuku (Mgr. Ladislav Dušek, Dr.).

Příští zasedání VR LF MU se koná 21. 11. 2002 ve 13.00 hod.

Prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc.,v.r.
děkan

Zapsala: Janošíková