Děkanát Lékařské fakulty
Masarykovy univerzity
v Brně 27. 1. 2003


Z á p i s č. 1/2003
z řádného zasedání vědecké rady Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně
které se konalo 23. 1. 2003

Přítomni: 36 (dle prezenční listiny)
Omluveni: 9 (dle prezenční listiny)
Nepřítomni: 4

Zasedání poslední VR s dosavadním vedením LF MU zahájil děkan prof. MUDr. Jiří Vorlíček,CSc. poděkováním členům VR za svědomitou práci, přítomným ženám předal s poděkováním květiny.

Jmenovací řízení

Proděkan Páč zahájil jmenovací řízení profesorkou z oboru hygiena, preventivní lékařství a epidemiologie doc. MUDr. Jany Pařízkové, DrSc., býv. vedoucí vědecké pracovnice 1. LF UK v Praze. Odbornou charakteristiku přednesla předsedkyně jmenovací komise prof. MUDr. Zuzana Brázdová, DrSc.
Doc. Jana Pařízková je mezinárodně uznávanou osobností na poli nutriční antropologie. Své vědecké bádání zaměřila na vliv pohybové aktivity na funkční a morfologické tělesné parametry a na metabolické změny lipidů v důsledku fyzické aktivity. Je autorkou 500 původních prací (v poslední době 200 citací v SCI), 17 monografií, početních algoritmů pro stanovování složení těla. Během své kariéry působila dlouhodobě jako konzultantka WHO a FAO. Dodnes je členkou řídících výborů mezinár. odborných společností. Pedagogicky působila na 1. a 2. LF UK Praha a na FTVS UK Praha. Její pomoci jako obětavé i nesmlouvavé konzultantky využívají doktorandi také z Ústavu preventivního lékařství LF MU. Vedla 4 úspěšné věd. aspiranty. V zahraničí působila na univerzitách v Madridu, v Perugii, v Connecticutu. Uznání doc. Pařízkové bylo vyjádřeno formou některých vyznamenání - např. Philip Noel Baker Prize-1978 (ICSPE při UNESCO), cena rektora UK -1996, mezinár. medaile Aleše Hrdličky - 1996 atp.
Před vědeckou radou přednesla inaugurační přednášku na téma " Prevence obezity dětí a dospívajících - historie, současnost a perspektivy". Po živé diskusi bylo v tajném hlasování 31 členů VR pro udělení titulu profesorky doc. Pařízkové. 1 hlas byl záporný, 1 hlas neplatný.
Rektoru MU bude návrh postoupen k dalšímu řízení.

Zasedání pokračovalo jmenovacím řízením doc. MUDr. Pavla Chalupy, CSc., přednosty Kliniky infekčních nemocí LF MU, profesorem pro obor vnitřní lékařství. Odbornou charakteristiku přednesl pověřený člen jmenovací komise prof. MUDr. Jiří Ehrmann, CSc. z LF UP Olomouc.
Doc. P.Chalupa věnoval nejvíce pozornosti problematice epidemiologie, diagnostiky a terapie virových hepatitid B a C a za publikace v tomto klinickém výzkumu získal 3x cenu Čs. hepatologické společnosti a 2x cenu České společnosti infekčního lékařství. Publikoval 62 sdělení (s odezvou 73 citací), přednesl 107 sdělení ( z toho 42 na významných zahraničních kongresech a symposiích). Na LF MU pedagogicky působí plně od r. 1991, předložil 8 pregraduálních učebních textů, je školitelem doktoranda. Členství ve významných mezinárodních společnostech umožnilo doc. Chalupovi účast v prestižních mezinárodních studiích prioritních vzhledem ke složitosti virových hepatitid. Opakovaně byl zvolen členem výboru České hepatologické společnosti a Společnosti infekčního lékařství.
Před vědeckou radou přednesl inaugurační přednášku na téma: Problematika terapie chronické hepatitidy B. Důkladná diskuse vyústila v hlasování s výsledkem: 19 kladných hlasů, 10 záporných, 5 neplatných. Návrh na jmenování profesorem nezískal potřebnou nadpoloviční většinu kladných hlasů všech 49 členů VR.

Proděkan Páč uvedl poslední jmenovací řízení profesorem doc. MUDr. Vlastimila Válka, CSc., přednosty Radiologické kliniky LF MU. Odbornou charakteristiku přednesl předseda jmenovací komise prof. MUDr. Karel Benda, DrSc.
Doc. V. Válek byl již úspěšným autorem studentských vědeckých prací, od r. 1987 se systematicky věnuje gastrointestinální a abdominální radiologii. Jako první zavedl v tehdejší ČSSR do klinické praxe dvojkontrastní enteroklýzu a ultrazvukové vyšetření střeva, později aplikoval jako první kovový stent do žlučových cest a do trachey. Od r. 1998 rozvíjí metody perkutánní a regionální terapie maligních procesů jater. Je hlavním řešitelem či spoluřešitelem 3 výzkumných grantových projektů, řešitelem publikačního grantu GA AV. Publikoval 75 původních prací (s citačním ohlasem 54x), je autorem či spoluautorem 18 skript či monografií. Na mezinárodních kongresech prezentoval 47 časopisecky publikovaných abstrakt. Školí 6 doktorandů a soustavně se věnuje studentům také v rámci SVOČ.
Před vědeckou radou přednesl inaugurační přednášku na téma: Vývoj radiologie k diagnosticko-terapeutickým výkonům na játrech". Následovala obsáhlá diskuse a hlasování s výsledkem: 26 kladných hlasů, 4 záporné, 4 neplatné. Návrh na jmenování profesorem bude postoupen rektoru MU k dalšímu řízení.

Vědecká rada projednala a schválila zahájení habilitačních řízení:
MUDr. Lydie Izakovičové Hollé, Ph.D., odb. asistentky Ústavu patol.fyziologie LF MU
Předsedkyně: prof. MUDr. Nataša Honzíková, CSc.
Členové
Prof. MUDr. Jiří Vácha, DrSc., LF MU Brno
Prof. MUDr. Emanuel Nečas, DrSc. - 1. LF UK Praha
Doc. MUDr. Petr Panzner, CSc. - LF UK Plzeň
Doc. MUDr. Věra Hubková, CSc. - LF UK Hradec Králové

Doc. MUDr. Juraje Olejníka, Ph.D., Chirurgická klinika FN akad. Dérera a Katedra chirurgie SPAM Bratislava
Předseda: prof. MUDr. Jan Wechsler, CSc.
Členové:
Prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc., LF MU Brno
Prof. MUDr. Michael Dlouhý, CSc., LF UP Olomouc
Doc. MUDr. Jan Dostalík, CSc., Chirurgická klinika FN Ostrava-Poruba
Doc. MUDr. Zdeněk Gregor, CSc., FN Brno


VR schválila změnu v habilitační komisi MUDr. M. Tomíšky, CSc.
místo doc. MUDr. Vladimíra Bláhy, CSc.:
- prof. MUDr. Milan Blaha, CSc. z LF UK Hradec Králové

Vnitřní oponentura výzkumných záměrů

Na základě pokynu prorektora MU prof. Schmidta o hodnocení výzkumných záměrů LF MU proběhlo oponentní řízení záměrů:
J07/98: 141100001 - Plasticita řídících systémů CNS a možnosti jejího ovlivnění
(koordinátor prof. MUDr. Ivan Rektor, CSc.)
J07/98: 141100002 - Molekulární patofyziologie multigenních chorob
(koordinátor prof. MUDr. Jiří Vácha, DrSc.)
J07/98: 141100003 - Zevní prostředí - karcinogeneze - onkologie
(koordinátor doc.MUDr. J. Žaloudík,CSc.)
J07/98: 141100004 - Časná diagnostika kardiovaskulárních chorob
(koordinátor prof. MUDr. Bohunil Fišer, CSc.)
Koordinátoři byli vyzváni k prezentaci průběžných výsledků řešení, za prof. Rektora přednesl zprávu MUDr. M. Brázdil, Ph.D. , místo prof. Fišera přednesla zprávu prof. MUDr. N. Honzíková, CSc. Proděkan podal informaci o závěrech oponentských posudků. Členové VR měli možnost diskuse, podpořili pokračování řešení všech výzkumných záměrů.

Ocenění
Prof. MUDr. Jan Černý, CSc.navrhl udělení pamětní medaile LF MU prof. MUDr. Vladimíru Kořístkovi, DrSc., u příležitosti 20. výročí první úspěšné transplantace jater v republice (2. 2. 1983). Vědecká rada návrh schválila.

Různé
LF MU předkládá ministerstvu návrh na reakreditaci pregraduálního studia všeobecné lékařství, stomatologie a nově zubní lékařství.

Prof. MUDr. Karel Dvořák, DrSc. na závěr poděkoval za členy VR LF dosavadnímu děkanovi za jeho působení ve funkci zasvěcené rozvoji i ochraně fakulty, za vstřícnou a věcnou komunikaci s přednosty ústavů a klinik ve víru událostí uplynulých 6ti let, za dobré výsledky, pro které se úspěšně zhostil všech dosavadních komplikací výstavby fakulty a Kampusu v Bohunicích, za průběh zasedání vědeckých rad, které vedl s nadhledem a šarmem.

Příští zasedání nově jmenované VR LF MU se koná 20. 2. 2003 ve 13.00 hod.

Prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc.,v.r.
děkan

Zapsala: Janošíková