Děkanát Lékařské fakulty
Masarykovy univerzity
v Brně 21. 3. 2003


Z á p i s č. 3/2003
z řádného zasedání vědecké rady Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně
které se konalo 20. 3. 2003

Přítomni: 44 (dle prezenční listiny)
Omluveni: 9 (dle prezenční listiny)

Zasedání vědecké rady LF zahájil děkan LF doc. MUDr. Jan Žaloudík, CSc.,
Proděkan prof. Vorlíček předložil vědecké radě k projednání návrhy na obnovení akreditace jmenovacích oborů pro habilitace a profesorská řízení na LF MU v těchto oborech:

Histologie a embryologie patologie
Hygiena, preventivní lékařství a epidemiologie radiologie
Patologická fyziologie dermatovenerologie
Lékařská chemie a biochemie neurologie
Lékařská farmakologie psychiatrie
Lékařská mikrobiologie

Přítomní garanti oborů doplnili informace z tabulkových údajů o výukový a výzkumný profil oboru. Vědecká rada všechny návrhy doporučila k postoupení dalšímu řízení rektoru MU.

Jmenovací řízení

Proděkan prof. Vorlíček zahájil profesorské řízení v oboru chirurgie MUDr. Martina Smrčky, Ph.D., odborného asistenta Neurochirurgické kliniky LF MU v Brně. Odbornou charakteristiku přednesl předseda návrhové komise prof. MUDr. Jan Wechsler, CSc.
MUDr. M. Smrčka je osobností výrazně se profilující v neurochirurgii, zejména vaskulární neurochirurgii a neurotraumatologii. Z první fáze výzkumné orientace a významné zahraniční stáže vyplynulo spoluautorství publikace Atlas of clinical neurology (vydaný v Bostonu).As. Smrčka zavedl v ČR prioritní metodu řízené hypotermie včetně konstrukce přístroje(současně ve schvalovacím řízení SÚKL). Na Neurochirurgické klinice v Brně zavedl mikrovaskulární dekompresi při léčbě hemispasmu facialis a neuralgie trigeminu. Dosavadní zkušenosti také z grantových studií IGA MZ zúročil v habilitační práci Diagnostika a léčba poruch mozkové perfúze u pacientů po těžkém kraniocerebrálním poranění. Celková publikační aktivita je doložena 35 publikacemi, 1 monografií v ČR a spoluúčastí na monografii v zahraničí. Publikace vyvolaly ohlas vyjádřený 23 citacemi (v zahraničním impakt. písemnictví 10x).Je členem několika odborných společností, významného ocenění se mu dostalo v r. 2000 v Cambridge - cena J. D. Miller Schoralship Award za práci v oblasti poranění mozku.
Od r. 1998 je odborným asistentem LF MU, pravidelně vede také kurzy neurotraumatologie v IDVPZ. Je autorem 5 pedagogických publikací, výukového videofilu a spoluautorem web. učebnice, školitelem DSP.
Habilitační přednášku na téma "Subarachnoidální krvácení z mozkového aneurysmatu. Současnost a perspektivy" proslovil 11. 2. 2003 - kladně zhodnotili prof. Páč, prof. Češková, prof. Wechsler.
Před vědeckou radou obhájil i v bohaté následné diskusi habilitační práci (téma viz výše) s výsledkem hlasování: 41 kladných hlasů, 1 záporný, 0 neplatných. Návrh na jmenování MUDr. Martina Smrčky, Ph.D. docentem chirurgie bude předán rektoru MU.

Jednání VR pokračovalo habilitačním řízením pro obor chirurgie MUDr. Zdeňka Nováka, CSc., primáře Neurochirurgického oddělení FN u sv. Anny a odb. asistenta LF MU. Odbornou charakteristiku přednesl předseda návrhové komise prof. MUDr. Jan Wechsler, CSc.
MUDr. Z. Novák patří k respektovaným odborníkům ČR v neurochirurgii všeobecně, specielně v miniinvazivní a neurochirurgii. Zpočátku své výzkumné aktivity spolupracoval s doc. Schröderem na měření nitrolebního tlaku otevřenou metodou a podílel se na konstrukci k tomu vhodného přístroje, věnoval se též dětské neurochirurgii, později neurotraumatologii a její organizaci v Jihomoravském regionu (řešil 2 státní výzkumné úkoly). Od r. 1996 zavedl na Neurochuirurgickém oddělení FN u sv. Anny jako prioritním pracovišti na Moravě neuroendoskopii ( světovou prioritou je implantace kovového stentu do mokového prostoru u pacientů s arachnoidálními cystami a hydrocefalem). U operací v mozkových komorách zavedl endoskopické septostomie, významné je rovněž endoskopické ošetření nitrolebních neúrazových krvácení a endoskopie kanálu páteřního, transluminiscenční ošetření pro syndrom karpálního tunelu. Na pracovišti rozvíjí operace výhřezů meziobratlových plotének s prioritně publikovaným vyšetřením a operačním řešením cervikální myelopatie s využitím virtuální reality. Přednášel na významných zahraničních forech (celkem 100x i vnitrostátně). Publikoval 33 prací, které doložil 12x citovaností dalších autorů v odborném tisku. Předložil 6 pedagogických publikací (jako autor i spoluautor), je školitelem v DSP. MUDr. Novák je členem výboru Neurochirurgické společnosti ČR, frankofonní společnosti při ČLS JEP, zakládajícím členem Spondylochirurgické společnosti, Společnosti pro neurostimulaci. Pravidleně řídí sekce neurochirurgických sympposií a kongresů (1999 v Barceloně, opakovaně na Slovensku).
Habilitační přednášku "Operace v elokventních oblastech mozku" proslovil 18. 3. 2003 - zhodnotili kladně prof. Wechsler, prof. Smrčka, doc. Gál.
Před vědeckou radou obhájil habilitační práci Endoskopická neurochirurgie, její možnosti a perspektivy poměrem hlasů: 43 kladných, 1 záporný, 0 neplatných.
Rektoru MU bude postoupen návrh na jmenování MUDr. Zdeňka Nováka, CSc. docentem chirurgie.

Poslední habilitací tohoto zasedání VR bylo řízení pro obor radiologie MUDr. Pavla Šlampy, CSc., vedoucího lékaře Oddělení radiační onkologie Masarykova onkologického ústavu v Brně a odb.. asistenta LF MU. Odbornou charakteristiku přednesl předseda habilitační komise prof. MUDr. Karel Benda, CSc.
Hlavním zaměřením odborné činnosti MUDr. P. Šlampy radioterapie - specifická problematika ozařování nemocných dětského věku. Aktivně se zúčastnil vybudování onkologického centra pro dětské pacienty v Brně, které je jedno ze 2 středisek pro léčbu malignit dětského věku. Zpracoval a vyvíjí techniky radioterapie dětí a v této problematice je uznávaným odborníkem. Habilitační práce zpracovává originální metodiku velkoobjemového ozařování kraniospinální osy - priorita v prezentaci této techniky v odborném tisku. Je autorem a spoluautorem 89 publikací, doložil 19 citací jinými autory v odborném tisku. Je spoluřešitelem 4 grantových projektů IGA MZ. Je členem výboru Společnosti radiační onkologie biologie a fyziky a členem dalších odborných společností. V rámci studijního oboru klinická onkologie se věnuje studentům LF MU. Své zkušenosti předává také v kurzech IDVPZ. Je spoluautorem 4 učebnic, 3 vysokoškolských skript, hlavním autorem monografie o radiochemoterapii.
Habilitační přednášku proslovil 13. 3. 2003 na téma "Radioterapie nádorů dětského věku", ve které prokázal didaktické schopnosti učitele univerzity a hluboké znalosti z oboru(hodnotili prof. Vorlíček, doc. Vyzula a doc. Hrstková).
Před vědeckou radou obhájil habilitační práci Radioterapie kraniospinální osy v pediatrii poměrem hlasů: 29 kladných, 10 záporných a 4 neplatné. Rektoru MU bude předán návrh na jmenování MUDr. P. Šlampy docentem pro obor radiologie.

Akademický titul Ph.D.

Na LF MU obhájili od poslední VR doktorandskou disertační práci:
PhDr. Miroslava Kyasová - odborná asistentka Kliniky geriatrie, ošetřovatelství a praktického lékařství LF MU
MUDr. Vladana Woznicová - odborná asistentka Mikrobiologického ústavu LF MU v Brně.

Různé
Proděkan pro výzkum informoval VR o úspěšnosti žadatelů o granty IGA MZdČR, z 20 podaných žádostí přes LF MU bylo 13 přijato k řešení. Při obvykle třetinové úspěšnosti je letošních 65% úspěšnosti velmi uspokojivých. V této souvislosti pan děkan připomněl, že schválené projekty, podávané klinickými pracovníky přes LF MU, zvyšují prestiž fakulty a navíc se pozitivně promítnou do výše částky, kterou fakulta získá při rozdělování prostředku MU za tvůrčí činnost.

Další zasedání VR LF MU se koná dne 17. 4. 2003 ve 13 hod.


Doc. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., v.r.
Děkan

Zapsala:Janošíková