Děkanát Lékařské fakulty
Masarykovy univerzity
v Brně 18. 4. 2003


Z á p i s č. 4/2003
z řádného zasedání vědecké rady Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně
které se konalo 17. 4. 2003



Přítomni: 44 (dle prezenční listiny)
Omluveni: 9 (dle prezenční listiny)

Zasedání vědecké rady LF zahájil děkan LF doc. MUDr. Jan Žaloudík, CSc.,

Jmenovací řízení

Proděkan prof. Vorlíček zahájil profesorské řízení v oboru patologická fyziologie doc.MUDr. Anny Vašků, CSc., z Ústavu patologické fyziologie LF MU. Odbornou charakteristiku přednesla předsedkyně návrhové komise prof. MUDr. Nataša Honzíková, CSc.
Počátky vědecké práce doc. A. Vašků byly spjaty s týmovým výzkumem umělé náhrady srdce.
Od začátku devadesátých let se změnou výzkumné orientace ústavu na molekulárně biologický výzkum se zaměřila na etiopatogeneze multifaktoriálních nemocí, podílela se na řešení výzkumného záměru LF a dalších 4 grantových projektů. Hlavním tématem jsou nemoci kardiovaskulární, především esenciální hypertenze, ischemická choroba srdeční. Je autorkou a spoluautorkou 70 prací in extenso, kapitol ve dvou monografiích. Výsledky byly prezentovány na 91 konferencích domácích, mezinárodních a v zahraničí. Publikace měly ohlas ve 49 citacích. Doc. Vašků je členkou několika odborných domácích i mezinárodních společností. Je nepostradatelnou učitelkou ÚPF, spoluautorkou 6 pedagogických publikací, aktivním účastníkem přípravy nových studijních programů, podílí se na postgraduální výchově a SVOČ (nyní i jako koordinátorka na LF MU).
Před vědeckou radou přednesla inaugurační přednášku na téma "Genetika kardiovaskulárních nemocí", po které následovala diskusní část. V neveřejném hlasování získala jednoznačný výsledek : 42 kladných hlasů, 0 záporných, 1 neplatný. Rektoru MU bude předán návrh na jmenování profesorkou k dalšímu řízení.

Zasedání VR LF pokračovalo habilitačním řízením pro obor patologická fyziologie MUDr. Lydie Izakovičové Hollé, Ph.D., odborné asistentky Ústavu patologické fyziologie LF MU.
Odbornou charakteristiku přednesla předsedkyně habilitační komise prof. MUDr. N. Honzíková, CSc.
MUDr. Izakovičová Hollá patří k mladé generaci VŠ pracovníků zcela zaujaté svou profesí a dosahující mimořádných výsledků. Na Ústav patologické fyziologie nastoupila po absolvování LF MU jako výzkumná pracovnice projektu Molekulární patofyziologie vybraných civilizačních multigenně podmíněných chorob a současně plnila studijní program doktorský, který úspěšně ukončila v r. 1999 - získala Cenu rektora MU. Publikuje hlavně práce postupující asociační metodou, při kterých se srovnávají alelické a genotypové frekvence mezi souborem osob s klinicky dobře definovaným stavem a jeho ukazateli a vhodně vytvořeným souborem klinických osob. Podílela se na objevu významného faktoru pro etiopatogenezi proliferativní retinopatie diabetiků - genu pro transformující faktor b1, na výzkumu molekulární genetiky psoriázy a leukémií. Řada uvedených studií je prioritní ve světové literatuře. Je autorkou a spoluautorkou 43 prací in extenso, 34x citovaných jinými autory. Výsledky prezentovala rovněž na 16 konferencích v tuzemsku i v zahraničí. V současnosti získala grant GAČR. Je nepostradatelnou učitelkou v denním studiu lékařských i bakalářských oborů LF MU, spoluautorkou 3 pedagogických publikací, školitelkou 2 doktorandů, podílí se na vedení SVOČ.
Dne 10. 3. 2003 se konala habilitační přednáška na téma "Orgánová a molekulární patofyziologie bronchiálního astmatu", kterou kladně zhodnotili prof. Lokaj, doc. Skřičková, prof. Fišer. Před vědeckou radou obhájila habilitační práci Úloha genetických faktorů v etiopatogenezi vybraných běžných multigenně podmíněných nemocí: alergických stavů a chronické parodontitidy , kterou zaujala diskutující a při následném hlasování získala 43 kladných hlasů, 0 záporných a 1 neplatný hlas. Návrh na udělení titulu docentky patologické fyziologie bude předán RMU.

Proděkan Vorlíček představil VR dalšího habilitanta pro obor dermatovenerologie: MUDr. Vladimíra Vašků, CSc., odborného asistenta I. dermatovenerologické kliniky LF MU. Odbornou charakteristiku přednesla předsedkyně habilitační komise prof. MUDr. Věra Semrádová, CSc.
MUDr. Vladimír Vašků je uznávaným odborníkem v oblasti fototerapeutických postupů, ve kterých vyškolil řadu dermatologů nejen z jihomoravského regionu, s velkými znalostmi a zkušenostmi s terapií maligních kožních lymfomů. Práce o genetických polymorfismech u psoriázy vzbudily pozornost i v zahraničí. Publikoval 21 pův. prací, dále 7 prací přehledových a jednu kapitolu v monografii, bohatá je jeho přednášková činnost. Na výuce studentů LF MU se podílí nepřetržitě 20 let. Podílel se na klinické části výzkumu genetických polymorfismů v rámci grantu GAČR, nyní v rámci výzkumného záměru "Molekulární patofyziologie vybraných multigenně podmíněných onemocnění".
Dne 13. 2. 2003 se konala habilitační přednáška na téma "Moderní trendy v terapii kožních T-lymfomů", hodnotili prof. Lokaj, prof. Vorlíček, prof. Semrádová.
Před vědeckou radou obhájil habilitační práci Některé etiopatogenetické aspekty psoriázy poměrem hlasování: 36 kladných hlasů, 6 záporných, 1 neplatný. Návrh bude předán k realizaci RMU.

Proděkan Vorlíček oznámil, že Akreditační komise MŠMT ČR vydala 10. 4. 2003 rozhodnutí k udělení akreditace habilitačnímu řízení a řízení ke jmenování profesorem v oboru Onkologie (na 5 let) na LF MU.

Ocenění
VR projednala a schválila udělení Zlaté pamětní medaile MU profesoru N. S. Dhallovi a Bronzovou pamětní medaili MU profesoru N. Alpertovi z USA a profesoru M. Naanovi z Japonska . Tito významní vědci se účastní Mendelova mezinárodního symposia Genes and the Heart 26.-29. 8. 2003 v Brně.

Udělení akad. titulu Ph.D.
Od posledního zasedání VR LF MU obhájili na fakultě doktorandské disertace:
MUDr. Blanka Adamová, lékařka Neurologické kliniky FNB - v Bohunicích (10.4. 2003)
MUDr. Michal Vytopil, lékař Neurologické kliniky FNB (10. 4. 32003)


Další zasedání VR LF MU se koná dne 15. 5. 2003 ve 13 hod.

 Doc. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., v.r.
děkan

Zapsala: Janošíková