Děkanát Lékařské fakulty
Masarykovy univerzity
v Brně 19. 5. 2003


Z á p i s č. 5/2003
z řádného zasedání vědecké rady Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně
které se konalo 15. 5. 2003

 

Přítomni: 37 (dle prezenční listiny)
Omluveni: 13 (dle prezenční listiny)
Nepřítomni: 3
Zasedání vědecké rady LF zahájil děkan LF prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc.

Jmenovací řízení

Proděkan prof. Vorlíček zahájil habilitační řízení v oboru vnitřní lékařství MUDr. Miroslava Tomíšky, CSc., odborného asistenta Interní hematoonkologické kliniky LF MU a lékaře IHOK Fakultní nemocnice Brno. Odbornou charakteristiku přednesl předseda habilitační komise prof. MUDr. Miroslav Penka, CSc.
MUDr. M. Tomíška se jako lékař s II. atestací z vnitřního lékařství od nástupu na nynější pracoviště (1989) zaměřil na problematiku nutriční podpory, včetně nemocných v intenzívní péči a směřuje k širšímu a efektivnějšímu využití umělé klinické výživy. Uvedl do praxe systém komplexního hodnocení nutričního stavu. V posledních letech se specializuje na podpůrnou léčbu onkologických nemocných. Je členem Multinational Association of Supportive Care in Cancer, aktivním členem Čs. spol. parenterální a enterální výživy a intenzivní metabolické péče, spoluorganizoval několik pracovních dnů Nutričního týmu FN. Podílí se významně na vědeckovýzkumné činnosti pracoviště - publikoval 47 odborných sdělení in extenso. Jeho práce byly 24x citovány. Je zkušeným pedagogem ve funkci odb. asistenta výuky vnitřního lékařství a klinické onkologie, a zpracoval jako první autor 21 kapitol v publikacích pro pregraduální a postgraduální vzdělávání.
Habilitační přednášku na Téma "Nové poznatky o sepsi" přednesl 16. 4. 2003 (hodnotili prof. Vorlíček, prof. Smrčka, prof. Vomela). Před vědeckou radou obhájil habilitační práci "Hodnocení proteino-energetické malnutrice chronických onemocnění - Standardizovaný způsob stanovení stupně podvýživy" po živé diskusi z pléna VR poměrem hlasů: 35 kladných, 1 záporný, 0 neplatných hlasů. Habilitační návrh bude předán rektoru MU k realizaci.

Dalším habilitačním řízením pro obor anatomie pokračovala MUDr. Blanka Pospíšilová, CSc., přednostka Ústavu anatomického LF UK v Hradci Králové. Odbornou charakteristiku přednesl předseda habilitační komise prof. MUDr. Libor Páč, CSc.
Od počátku působení na Ústavu anatomie se zapojila do vědecké práce v problematice studia nervových struktur a histochemickým studiím slinných žláz. V současnosti převládají práce o slinných žlázách a osteologické studie. Celkem publikovala 36 kvalitních původních prací, které měly pozitivní ohlas v citacích 24x. Výsledky svých studií prezentovala v rámci kongresů a symposií odborných společností v naší republice i zahraničí. Do r. 1990 se podílela na řešení 4 výzkumných projektů. V posledních letech je řešitelkou 3 grantových projektů FRVŠ zaměřených na zkvalitnění výuky anatomie. Je spoluautorkou série výukových textů a je spoluautorkou kapitoly v celostátní učebnici anatomie, školí studenty postgraduanty. Podílí se na koordinaci sjezdů České a Slovenské anatomické společnosti s mezinárodní účastí v Hradci Králové.
Habilitační přednášku na téma "Význam paleopatologických osteologických studií pro současnou medicínu" (zhodnotili prof. Páč, prof. Horký, prof. Dubový).
Před vědeckou radou prezentovala habilitační práci "Některé paleopatologické nálezy na lebkách z broumovské kostnice, 13. a 18. století". V následující diskusi přesvědčila k pozitivnímu hlasování pouze 25 členů VR, 11 hlasů bylo záporných, 1 neplatný (počet členů VR je 53). Habilitační řízení se tímto hlasováním zastavilo.

Ocenění

VR schválila udělení Pamětní medaile LF MU v Brně prof. MUDr. Jiřímu Mazánkovi, DrSc., přednostovi Stomatologické kliniky 1. LF UK v Praze, proděkanovi 1. LF UK, u příležitosti životního jubilea (60) za dlouholetou spolupráci s LF MU-směr stomatologický ve výuce a při realizaci výzkumných projektů.

Udělení akad. titulu Ph.D.
Od posledního zasedání VR LF MU obhájili na fakultě doktorandské disertace:
MUDr. Renata Faberová, zást. primáře Dětského kožního oddělení FNB
MUDr. Jiří Schildberger, primář Interní kardiologické kliniky FNB
MUDr. Michael Doubek, ambul. lékař a vedoucí leukemické skupiny Interní hematoonkologické kliniky FNB
MUDr. Jiří Dolina, ved. lékař Interní gastroenterologické kliniky FNB, odb. asistent LF MU

Další zasedání VR LF MU se koná dne 19. 6. 2003 ve 13 hod.

Zapsala: Janošíková

prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., v.r.- děkan