Děkanát Lékařské fakulty
Masarykovy univerzity
v Brně 24. 10. 2003


Z á p i s č. 7/2003
z řádného zasedání vědecké rady Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně
které se konalo 23. 10. 2003


Přítomni: 41 (dle prezenční listiny)
Omluveni: 10 (dle prezenční listiny)
Nepřítomni: 2

Zasedání vědecké rady LF zahájil děkan LF prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc.

Jmenovací řízení

Proděkanka doc. Táborská (za omluveného prod. Vorlíčka) zahájila habilitační řízení v oboru chirurgie MUDr. Roberta Staffy, Ph.D., odborného asistenta II.chirurgické kliniky LF MU.
Odbornou charakteristiku přednesl předseda habilitační komise prof. MUDr. Jan Wechsler, CSc.
MUDr. R. Staffa je osobností výrazně se profilující jak v chirurgii všeobecné, tak zejména v oblasti chirurgie cévní, kde je celostátně uznávaným odborníkem, aktuálně s cílevědomým zaměřením na kriticky ohrožené ischemické končetiny. Prokázal svoji publikační aktivitu 52 pův.pracemi (z toho 13 v zahraničí) 26x přednášel na doimácích konferencích, na mezinárodních v ČR 7x, v zahraničí ČR 7x. Jeho práce byly 19x citovány (4 SCI).
Odborným asistentem LF MU je od r. 1994, významně se podílí na postgraduální výchově praktických lékařů. Je autorem 4 pedagogických publikací. Je členem několika odborných společností v ČR a American diabetes association. Byl vyzván k podílu na celostátním projektu s IKEM Praha (celonárodní koordinace cévně-chirurgické péče o pacienty s diabetickou nohou). Absolvoval stáže v SRN, Rakousku, v USA . V rámci mezivládního projektu rozvoje spolupráce mezi Argentinou a ČR byl vyzván k expertíze v Argentině.
Habilitační přenášku na téma "Aneurysma břišní aorty" přednesl 10. 10. 2003 - zhodnotili prof. Wechsler, prof. Lokaj., prof. Ševčík.
Před vědeckou radou obhájil habilitační práci s názvem "Úloha pedálního bypassu při záchraně končetiny ohrožené kritickou ischémií" po obsáhlé diskusi poměrem hlasů: 39 kladných, 2 záporné, 0 neplatných. Návrh bude postoupen rektorovi MU k udělení akademické hodnosti docenta chirurgie.

Proděkanka Táborská dále uvedla habilitační řízení pro lékařskou biologii MUDr. Davida Šmajse, Ph.D., odborného asistenta Biologického ústavu LF MU. Odbornou charakteristiku přednesl předseda habilitační komise prof. MUDr. A. Svoboda, CSc.
MUDr. D. Šmajs pracuje od r. 1993 na Biologickém ústavu (s přestávkou 3,5letého zahraničního pobytu na texaské univerzitě), od počátku své pedagogické dráhy se angažoval v inovaci praktické výuky a autorsky spolupracoval na skriptech, podílel se na formulaci projektu bakalářského studia biomedicíny a dalších. Těžiště jeho dosavadní aktivity je ve výzkumné práci . V laboratoři prof. Šmardy navázal na dlouhodobě probíhající výzkum bakteriocinů, kde výrazně posílil výzkum na molekulární úrovni. Na zahraniční stáži u prof. Weinstocka se ve skupině, která studovala genovou výbavu Treponema pallidum, podařilo dr. Šmajsovi dokončit sekvenování jeho genomu - výsledky výzkumu jsou obsahem jeho habilitační práce. Další oblastí jeho výzkumného zájmu je ultrastruktuální studium cyanobakterií a zejm. organizace tzv. S-vrstvy. Shromáždil celou řadu nových poznatků a stal se i odborníkem pro elektronovou mikroskopii a mrazové lámání. Celkový impakt faktor jeho 22 publikací je 58,608. Citační ohlas dosavadních citací čítá 46 položek. Studijní a vědecká aktivita dr. Šmajse byla již několikrát oceněna - děkanem LF, rektorem MU, Čs. mikrobiologickou a biologickou společností a FEMS.
Habilitační přednášku proslovil dne 22. 10. 2003 "Bakteriální genomika: od genové sekvence ke studiu patogeneze infekčních onemocnění". Zhodnotili: prof. Šulcová, prof. Svoboda, doc. Mornstein.
Před vědeckou radou obhájil přesvědčivě habilitační práci "Functional genomics of pathogenic spirochetes" se ziskem 39 kladných hlasů, 0 záporných , 1 neplatného.
Rektoru MU bude postoupen návrh na jmenování docentem pro obor lékařská biologie.

Vědecká rada projednala a schválila zahájení jmenovacích řízení docentem:

RNDr. Jaroslavy Tallové, CSc., odborné asistentky Biochemického ústavu LF MU:
Předseda: Prof. MUDr. Vladimír Palyza, CSc.,
Členové:
Prof. MUDr. RNDr.Luboslav Stárka, DrSc., Endokrinologický ústav Praha
Prof. RNDr. Jitka Ulrichová, CSc., LF U P Olomouc
Doc. RNDr. Richard Hampl, DrSc. Endokrinologický ústav Praha a PřF UK Doc. MUDr. Milan Dastych, CSc., FNB

MUDr. Lenky Kopečné, Ph.D., odborné asistentky I.dětské kliniky LF MU
Předseda: Prof. MUDr. Hana Hrstková, CSc.
Členové:
Doc. MUDr. Drahomíra Bartošová, CSc., LF MU v Brně
Doc. MUDr. Jan Janda, CSc., I. dětská klinika LF UK, FN Praha-Motol
Doc. MUDr. Eva Pařízková, CSc., Dětská klinika LF UK, Hradec Králové
Doc. MUDr. Olga Červeňová, CSc., I. dětská klinika UK , Bratislava

Udělení akademického titulu Ph.D.
Od poslední červnové VR LF obhájili na naší fakultě doktorandskou disertační práci:
MUDr. Oliver Bulik - vedoucí oddělení KÚČOCH - FNB
MUDr. Leoš Křen - sam. pracující lékař PAÚ FNB
MUDr. Dao Quoc Tuan - doktorand Ústavu soudního lékařství LF MU
MUDr. Lubomír Křivan - odborný asistent Interní kardiologické kliniky LF MU a ved. lékař
odd. téže kliniky
MUDr. Andrea Křivanová - ved. lékařka odd. Interní hematoonkologické kliniky FNB
MUDr. Roman Panovský - sek. lékař 1. Interní kardioangiologické kliniky FN uSA
MUDr. Jiří Jochymek - odborný asistent Kliniky dětské chirurgie, traumatologie a ortopedie
MUDr. Ivo Menšík - lékař Kliniky popálenin a rekonstrukční chirurgie FNB

Akreditace studijních programů
Vědecká rada LF MU schválila návrh na reakreditaci magisterských studijních programů Všeobecné lékařství a Stomatologie v souvislosti s novelou zákona o vysokých školách č. 147/2001 Sb. § 46 odstavec 2 a přechodné ustanovení o čl. III odstavec 1.

Výzkum
Proděkan prof. Dubový informoval o aktuálních aktivitách na úseku výzkumné agendy - termínech předkládání výzkumných záměrů: anotace na VR dne 22.1.2004, celý VZ včetně ekonomiky 2.2.2004. Další podmínky pro přípravu VZ lze najít na www LF "Výzkum/Výzkumné záměry LF". Předpokládá se fakultní podpora čtyř okruhů zpracovaných pro VZ : neurovědy, kardiovaskulární problematika, onkologie a molekulární patofyziologie civilizačních chorob.

Diskuse - diplomové práce studentů LF?
Děkan LF inicioval diskusi o potřebě výchovy studentů k samostatné tvůrčí činnosti a jejímu prokazování zahrnujícímu všechny studenty, nejen zájemce o SVOČ (také vzhledem k proklamovanému procentnímu podílu z celkové státní dotace na studenta na tuto činnost ) - z diskuse členů VR vyplynula jednoznačně podpora vedení LF k přípravě návrhu řešení pro škol. rok 2004/2005.

Různé
- z řad interních členů VR zazněl kritický komentář ke způsobu letošních inventarizací, servisu kolem zahraničních cest zaměstnanců, zdravotně velmi ztíženého pracovního prostředí na Ústavech LF na Joštově 10 (prašnost, hlučnost, vibrace) při probíhajících rekonstrukcích.

Příští zasedání VR LF se koná 20. 11. 2003.

prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., v.r.- děkan

Zapsala: Janošíková