Děkanát Lékařské fakulty
Masarykovy univerzity
v Brně 29. 12. 2003


Z á p i s č. 9/2003
z řádného zasedání vědecké rady Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně
které se konalo 18. 12. 2003


Přítomni: 39 (dle prezenční listiny)
Omluveni: 9 (dle prezenční listiny)
Nepřítomni: 5
 
Zasedání vědecké rady LF zahájil děkan LF prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc. představením studentů, kteří získali Cenu LF MU za šk. rok 2002/03 s nejlepšími výsledky v dvousemestrovém studiu farmakologie vč. zkoušky, vynikajícím studijním průměrem za 8 semestrů, publikační činností nebo aktivní účastí ve vědeckovýzkumné práci:
1. cena - Julie Vašků, 2. cena - Filip Němec, 3. cena - Peter Rohoň

Jmenovací řízení
Proděkanka Táborská zahájila habilitační řízení MUDr. Radka Harta, Ph.D., primáře Ortopedického oddělení Nemocnice Znojmo a odborného asistenta Kliniky traumatologie LF MU. Odbornou charakteristiku přednesl předseda habilitační komise prof. MUDr. V. Smrčka, CSc.
MUDr. R. Hart se od svého počátečního vědeckého zájmu v problematice ortopedie a traumatologie loketního kloubu zaměřil v současnosti především na poúrazové degenerativní stavy nosných kloubů a jejich řešení endoprotézami implantovanými za pomoci počítačové navigace. Získané poznatky publikoval v 1 monografii, ve 22 původních pracech, na které registroval 26 citací jinými autory, 1 specializované učebnici ortopedie a 2 výukových filmech. Odborným asistentem LF MU je od r. 2000 (účastnil se však pedagogické činnosti na LF MU již dříve). 5x byl pozván k přednáškám v zahraničí, 2x byl lektorem v zahraničí, byl členem předsednictva kongresu a koordinátorem mezinárodní konference, je členem 5 mezinárodních odborných společností.
Habilitační přednášku proslovil dne 20. října 2003 na téma "Historie, současnost a perspektivy náhrad nosných kloubů, kterou kladně zhodnotili prof. Smrčka, prof. Wechsler, MUDr. P. Zelníček. Před VR LF obhájil habilitační práci: "Kinematická navigace kolenní endoprotézy" poměrem získaných hlasů: 27 kladných, 6 záporných, 6 neplatných. Rektoru MU bude postoupen k dalšímu řízení návrh jmenování MUDr. Radka Harta docentem chirurgie.

VR LF MU projednala a schválila zahájení habilitačního řízení v oboru pediatrie
MUDr. Jaroslava Michálka, Ph.D., odborného asistenta I. dětské interní kliniky LF MU, s habilitační komisí ve složení:
Předseda: Prof. MUDr. Hana Hrstková, CSc., LF MU
Členové:
Prof. MUDr. Zdeněk Doležel, CSc., LF MU
Prof. MUDr. Ján Buchanec, DrSc., LF UK Martin
Prof. MUDr. Lidka Lisá, DrSc., 2. LF UK Praha
Doc. MUDr. Eva Pařízková, CSc., LF UK Hradec Králové

Ocenění
VR LF projednala a schválila udělení:
Zlaté medaile MU prof. MUDr. Karlu Dvořákovi, DrSc., přednostovi PAÚ LF MU za významný přínos pro rozvoj Lékařské fakulty MU a FN Brno.
Bronzové medaile MU prof. MUDr. Radvanu Urbankovi, přednostovi všeobecné pediatrie Kliniky dětí a dorostu AKH LF University Wien,(nar. 1943) - za trvalý pracovní i vědecký kontakt s LF MU (pracovníci LF se každoročně účastní mezinárodního symposia, které pořádá ve Vídni, s ochotou přijímá naše vědecké pracovníky na pracovišti Vídeňské univerzity).
Pamětní medaile LF MU prof. MUDr. Václavu Špičákovi, CSc.-emeritnímu profesorovi 2. LF UK v Praze, býv. vedoucího Subkatedry alergologie a klinické imunologie IPVZ Praha, dlouholetému předsedovi výboru ČSAKI Lék. spol. JEP, zakladateli České iniciativy pro astma, zástupce ČR v Evropské akademii pro alergologii a klinickou imunologii. Velmi úzce spolupracoval s ÚKIA LF MU a FN u sv. Anny.
Pamětní medaile LF MU doc. MUDr. Jaromíru Slámovi, CSc. (Biochemický ústav LF MU) u příležitosti 70. narozenin za celoživotní pedagogickou práci.

Udělení akademického titulu Ph.D.
Od posledního zasedání VR LF MU obhájili na Lékařské fakultě MU akademický titul Ph.D.:
MUDr. Tomáš Freiberger, vedoucí genetické laboratoře CKTCH v Brně
MUDr. Miroslav Průcha, vedoucí lékař Oddělení klinické biochemie, hematologie a imunologie Nemocnice Na Homolce v Praze
MUDr. Zuzana Nováková, odborná asistentka Fyziologického ústavu LF MU v Brně
MUDr. Petra Konečná, lékařka I. dětské interní kliniky FN Brno
MUDr. Milan Bajer, odborný asistent I. dětské interní kliniky LF MU Brno
MUDr. Zuzana Justinová, doktorandka Farmakologického ústavu LF MU(visiting fellow- National Institutes of Health, Baltimore -USA)
MUDr. Zuzana Medková, lékařka-specilistka Laboratoře BIO-PLUS, s.r.o. Brno
Ing. Daniela Hámová, doktoranda Ústavu preventivního lékařství LF MU Brno
MUDr. Marek Hakl, vedoucí lékař Centra pro léčbu bolesti při ARK v Brně
MUDr. Martin Pavlík, vedoucí lékař lůžkového odd. ARK FN u sv. Anny v Brně

Akreditace studijních programů
Vědecká rada LF MU projednala a schválila návrh na akreditaci nového bakalářského studijního programu Specializace ve zdravotnictví - obor Zdravotní laborant.

Vědecká rada LF MU dále schválila návrh na reakreditaci navazujícího magisterského studijního programu Specializace ve zdravotnictví obory Léčebná rehabilitace a fyzioterapie a Zdravotní vědy v souvislosti s novelou zákona o vysokých školách č. 147/2001 Sb. § 46 odstavec 2 a přechodné ustanovení o čl. III odstavec 1.

Reorganizace výuky
V zájmu nezbytnosti reorganizace výuky a na základě pilotního průzkumu na klinikách LF MU informoval proděkan doc. Vokurka o jejích trendech - změnou struktury při zachování počtu hodin je třeba zabezpečit kvalitativní posun ve výuce v příštím roce (týká se 3., 4. a částečně 5. ročníku) - návrh: 20% přednášky, 50% semináře, 30% výuka u lůžka.
V této souvislosti zdůraznil p. děkan nabídku Centra výpočetní techniky LF MU k pořizování videozáznamů a videostřižnu získanou z rozvojového projektu, která může sloužit všem ústavům a klinikám LF s omezenými možnostmi ukázky všech výkonů přímo v praxi či u lůžka.(viz Zápis z porady proděkanů 24/03).
.

Příští zasedání VR LF se koná 22. 1. 2004 ve 13.00 hod.

 

prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., v.r.- děkan

Zapsala: Janošíková