Děkanát Lékařské fakulty
Masarykovy univerzity
v Brně 20. 2. 2004


Z á p i s č. 2/2004
z řádného zasedání vědecké rady Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně
které se konalo 19. 2. 2004

Přítomni: 42 (dle prezenční listiny)
Omluveni: 11 (dle prezenční listiny)
Nepřítomni: 1

Zasedání vědecké rady LF zahájil děkan LF prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc.- předal pamětní medaili LF MU doc. PhDr. Eleně Marečkové, CSc.
Členové VR uctili památku zesnulého doc. MUDr. Borise Bílého, CSc.

Jmenovací řízení
Proděkan prof. Vorlíček zahájil habilitační řízení pro obor pediatrie MUDr. Jaroslava Michálka, Ph.D., odborného asistenta I. dětské interní kliniky LF MU v Brně. Odbornou charakteristiku přednesla předsedkyně habilitační komise prof. MUDr. Hana Hrstková, CSc.
MUDr. J. Michálek patří k mladé generaci vysokoškolských pracovníků, kteří věnují svůj intelektuální potenciál cele své profesi a dosahují mimořádných výsledků. V současnosti je již uznávanou vědeckou osobností v oboru pediatrie. Jeho doktorandská disertace byla zaměřena na infekci lymfotropními herpetickými viry u dětských onkologických pacientů.
Po udělení titulu Ph.D. absolvoval tříletý vědecký pobyt v USA, kde se zaměřil na identifikaci antigen-specifických T-lymfocytů u pacientů podstupujících transplantaci kostní dřeně. Výsledky byly publikovány a vedly k vytvoření 3 klinických studií, které v současnosti probíhají na renomovaných pracovištích v USA. Nyní se věnuje vědecké práci na I. dětské interní klinice - výzkumu septických stavů v rámci Laboratoře exper.hematologie a buněčné terapie ve FN Brno. MUDr. Michálek je autorem a spoluautorem 25 pův. prací. Výsledky prezentoval rovněž na 53 konferencích doma i v zahraničí. Publikace byly již 21x citovány. Byl spoluřešitelem grantového projektu IGA MZ, v současnosti pak hlavním řešitelem 2 projektů GAČR a spoluřešitelem grantové studie IGA a výzkumného záměru MŠMT. Na I. dětské klinice vede výuku pediatrie pro VS, stomatologii, přednáší v bakalářských a magisterských oborech zdravotních věd. Je spoluautorem 7 pedagogických publikací, vede studenty ve SVOČ a doktorském studiu.
Habilitační přednášku proslovil dne 14. 1. 2004 "Buněčná imunoterapie nádorů v onkologii", kterou kladně zhodnotili po bohaté diskusi prof. Lokaj, prof. Hrstková, doc. Procházka.
Před vědeckou radou LF obhájil habilitační práci "Buněčná imunoterapie nádorů: Identifikace antigen-specifických T-lymfocytů" jednoznačným ziskem 42 kladných hlasů, 0 záporných hlasů, 0 neplatných. Rektoru MU bude postoupen návrh na udělení titulu docenta pediatrie.

Vědecká rada projednala a schválila zahájení habilitačních řízení:
MUDr. Petr Višňa, Ph.D., primář traumatol.odd. Chirurgické kliniky 2. LF UK Praha
Složení habilitační komise:
Prof. MUDr. Jan Wechsler, CSc. - předseda
Doc. MUDr. Martin Krbec, CSc. - člen
Prof. MUDr. Miroslav Zeman, DrSc., 1. LF UK Praha - člen
Doc. MUDr. Leopold Pleva, CSc., Traumatol.klinika Ostrava - člen
Doc. MUDr. Pavel Maňák, CSc., Traumatol.klinika LF UP Olomouc

MUDr. Pavel Štourač, Ph.D., odborný asistent Neurologické kliniky LF MU
Složení habilitační komise:
Prof. MUDr. Ivan Rektor, CSc. - předseda
Prof. MUDr. Karel Urbánek, CSc., LF UP Olomouc - člen
Doc. MUDr. Gerhard Waberžinek, CSc., LF UK Hradec Králové- člen
Doc. MUDr. Eduard Ehler, Csc., Nemocnice Pardubice- člen
Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc., Fakultní Thomayerova nemocnice - IPVZ Praha- člen

MUDr. Petr Dobšák, CSc., odborný asistent Kliniky funkční diagnostiky a rehabilitace
Složení habilitační komise:
Prof. MUDr. Nataša Honzíková,Csc. - předsedkyně
Prof. MUDr. Jarmila Siegelová, DrSc., členka
Prof. MUDr. Jan Černý, CSc., CKTCH Brno - člen
Prof. MUDr. Kamil Javorka, DrSc., JLF UK Martin - člen
Prof. MUDr. Miloš Tatár, CSc., JLF UK Martin - člen

Ocenění
VR LF projednala a schválila udělení pamětních medailí LF MU:

Doc. MUDr. Milanu Nermutovi, někdejšímu asistentu Biologického ústavu LF v Brně, později pracovníku Virologického ústavu SAV v Bratislavě a poté ještě do r. 2003 výzkumníku National Institute for Biological Standards and Control v Londýně u příležitosti jeho 80.narozenin a jeho slavnostní Babákovy přednášky 19.3.2004 v Brně a vzhledem k jeho impaktu na výzkumnou činnost Biologického ústavu a živý zájem o dění na naší fakultě.

Prof. dr. Hab.med. Stanislavu Majewskému z Krakova, hlavnímu odborníku v oboru stomatologické protetiky při Ministerstvu zdravotnictví Polska, řediteli Stomatologické Jagiellonské univerzity, za jeho dlouhodobou spolupráci se Stomatologickou klinikou v Brně u příležitosti konání Středoevropského symposia - VII. Brněnské implantologické dny (2004).

Prim. MUDr. Bohuslavě Müllerové,ved. odd. rehabilitace v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně, za významnou spolupráci s KFDR LF MU ve výuce bakalářů a magistrů u příležitosti 60.narozenin.

Výzkum
Proděkan Dubový zmínil prognózu šancí finančního zabezpečení navrhovaných výzkumných záměrů.
Připomněl vyhlášení výběrového řízení na projekty programu na Výzkumná centra, která jsou příležitostí pro aplikovaný výzkum.
Podal zprávu o úspěšných obhajobách 11 projektů FRVŠ, které proběhly na LF MU 17. 2. 2004.
Termín studentské vědecké konference: 6. 5. 2004

Doktorské studium
Vědecká rada LF projednala a schválila návrh na prodloužení akreditace doktorského studijního oboru Oftalmologie - bude postoupeno cestou rektorátu Akreditační komisi MŠMT ČR.

Proděkan prof. Špinar prezentoval vědecké radě návrh na změny struktury studia v doktorských programech a otevřel tím diskusi členů VR a OR(předsedové oborových rad obdrží prezentaci neprodleně elektronicky), která by měla pokračovat ke konkrétním závěrům na dalším zasedání vědecké rady.

Udělení akademické hodnosti Ph.D.
V únoru 2004 obhájila na LF MU disertační práci v oboru hygiena, preventivní lékařství a epidemiologie Ing. Ludmila Baláková, doktorandka ÚPL LF MU.

Doplnění oborových rad doktorského studia:
Radiologie:
prof. RNDr. Vojtěch Mornstein, CSc.
Prim. MUDr. Marek Mechl, Ph.D.

Příští zasedání VR LF se koná 25.3. 2004 ve 13.00 hod.

Zapsala: Janošíková

prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., v.r.- děkan