Děkanát Lékařské fakulty
Masarykovy univerzity
v Brně 26. 3. 2004


Z á p i s č. 3/2004
z řádného zasedání vědecké rady Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně
které se konalo 25. 3. 2004

Přítomni: 42 (dle prezenční listiny)
Omluveni: 7 (dle prezenční listiny)
Nepřítomni: 5

Zasedání vědecké rady LF zahájil děkan LF prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc.- předal pamětní medaili LF MU prim. MUDr. Bohuslavě Müllerové.

Jmenovací řízení
Proděkan prof. Vorlíček zahájil habilitační řízení pro obor neurologie MUDr. Pavla Štourače, Ph.D., odborného asistenta Neurologické kliniky LF MU v Brně. Odbornou charakteristiku přednesl předseda habilitační komise prof. MUDr. Ivan Rektor, CSc.
MUDr. P. Štourač se ve výzkumné činnosti zaměřil na oblast neuroimunologie a likvorologie, má v problematice paraneoplastických postižení nervového systému dominanntní pozici v české neurologii. Svoji činnost v oboru prohloubil stážemi ve Stockholmu, Göttingenu, Rochesteru. Od r. 1996 je odborným asistentem LF MU a vedoucím Centra pro demyelizační onemocnění dispenzarizující zejména nemocné s roztroušenou sklerózou mozkomíšní.Byl hlavním řešitelem grantu IGA a dalšího spoluřešitelem, v současnosti se podílí na řešení multicentrického grantu v rámci 5 RP EU. Je autorem 21 publikací in extenso. Doložil 11 citací (z toho 5 v SCI), spoluautorem 3 pedagogických publikací, editorem učebnice "Obecná neurologie", školí 2 doktorandy.
Habilitační přednášku proslovil 5. 3. 2004 na téma "Paraneoplastické neurologické syndromy- diagnostika a léčba"-zhodnotili : prof. Češková, prof. Votava, doc. Skřičková.
Před vědeckou radou LF MU obhájil habilitační práci " Neurologické autoimunitní paraneoplatické syndromy - imunologie, diagnostika, terapie" poměrem hlasů: 28 kladných, 8 záporných, 6 neplatných. Rektoru MU bude postoupen návrh na jmenování MUDr. Pavla Štourače docentem neurologie.

VR LF MU projednala a schválila zahájení habilitačního řízení MUDr. Dobroslava Hájka, CSc., odborného asistenta Ústavu patologické fyziologie LF MU v Brně.
Habilitační komise:
Prof. MUDr. Nataša Honzíková, CSc. - předsedkyně
Členové:
Prof. MUDr. Jiří Vácha, DrSc. - LF MU Brno
Prof. MUDr. Emanuel Nečas, DrSc. - 1. LF UK Praha
Prof. MUDr. Milan Pospíšil, Dr.Sc. - Biofyzikální ústav AV ČR, Brno
Doc. MUDr. Doc. MUDr. Zuzana Červinková, CSc. - LF UK Hradec Králové

Ocenění
VR podpořila návrh prof. Vítovce a prof. Špinara na udělení titulu emeritní profesor
prof. MUDr. Romanu Čerbákovi, CSc. Prof. R. Čerbák byl jedním ze zakladatelů pracovní skupiny Invazivní kardioangiologie v r. 1979 a pracovní skupiny Chlopenní vrozené srdeční vady v dospělosti (1998)-zapojen ve výuce na I.interní kardioangiologické klinice LF MU. Působil jako předseda, později místopředseda výboru České kardiologické společnosti, předseda okres. shromáždění ČLK v Brně, dosud členem čestné rady ČLK.

Doktorské studium
Po dohodě z porady proděkanů a na základě diskusních příspěvků od posledního zasedání vědecké rady předložil proděkan Špinar návrh koncepce doktorského studia s návrhem kreditového systému DSP. Děkan zdůraznil cíl harmonizovat několik okruhů: studijní a zkušební řád- akcent na kompetence oborových rad a roli školitelů- kredity- volbu programů-standard publikační činnosti. Ve světle nového zákona č. 95/2004 Sb. "O podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta" bude trendem přijímat doktorandy do klinických oborů pouze kombinovanou formou.
Z rozsáhlé diskuse poté vzešlo prozatím odmítnutí kreditového systému pro DSP, odročení diskuse o klinických oborech do vyjasnění aspektů atestačního vzdělávání (vč. financování).
Konstruktivní diskuse by měla pokračovat na příštích zasedáních VR.

Na LF MU od VR v únoru obhájili doktorandskou disertační práci:
MUDr. Hana Binková - ved. lékařka oddělení Kliniky ORL - FN usv. Anny v Brně
MUDr. Pavlína Černochová, odborná asistentka Stomatologické kliniky LF MU
MUDr. Marie Selerová, primářka Kožního oddělení NsP v Novém Jičíně
MUDr. Hana Svačinová, odborná asistentka KFDR - LF MU
MUDr. Jiří Jančík, odborný asistent KFDR - LF MU

Příští zasedání VR LF se koná 22.4. 2004 ve 13.00 hod.
Zapsala: Janošíková

prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., v.r.- děkan