Děkanát Lékařské fakulty
Masarykovy univerzity
v Brně 23. 4. 2004


Z á p i s č. 4/2004
z řádného zasedání vědecké rady Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně
které se konalo 22. 4. 2004

Přítomni: 39 (dle prezenční listiny)
Omluveni: 11 (dle prezenční listiny)
Nepřítomni: 4

Zasedání vědecké rady LF zahájil děkan LF prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc.

Jmenovací řízení

Proděkan prof. Vorlíček zahájil habilitační řízení pro obor patologická fyziologie
MUDr. Petra Dobšáka, CSc., odborného asistenta Kliniky funkční diagnostiky a rehabilitace LF MU v Brně. Odbornou charakteristiku přednesla předsedkyně habilitační komise
prof. MUDr. Nataša Honzíková, CSc.
MUDr. P. Dobšák je uznávanou vědeckou osobností v oboru klinická a patologická fyziologie se zaměřením na patofyziologii kardiovaskulárních nemocí zejména na ICHS a chronické srdeční selhání. Počátky jeho vědecké dráhy jsou spjaty s výzkumem umělé náhrady srdce. Po změně pracoviště (FF VFU Brno) se zaměřil na výzkum antioxidačních vlastností různých látek - absolvoval studijní pobyty na Lékařské fakultě v Dijonu. Zejména studie s pyruvátem je považována za průkopnickou, její význam reflektuje bohatý citační ohlas podle SCI. Od nástupu na KFDR v Brně(1997) se stále věnuje problematice rehabilitace v kardiologii, řešil grantový projekt IGA MZ, jehož součástí bylo studium nízkofrekvenční elektrické stimulace kosterního svalstva. Výsledky zaujal přední kardiologická centra ve světovém měřítku, publikoval v řadě prestižních odborných časopisů a byla mu udělena cena "Travel Award" výborem Japanese Society for Artificial Organs na mezinárodním kongresu Univerzity v Sendai 2003. MUDr. Dobšák je autorem nebo spoluautorem 65 prací in extenso, aktivně se účastnil 38 konferencí tuzemských , mezinárodních, v zahraničí. Předložil 62 citací svých prací jinými autory. Je zkušeným pedagogem v denním studiu lékařských i bakalářských oborů, spoluautorem 5 pedagogických publikací, pravidelným vedoucím diplomových prací studientů magisterského studia. Je členem česko-francouzské odborné komise při Zastupitelském úřadě Francouzské republiky v Praze.
MUDr. Dobšák proslovil habilitační přednášku "Vliv nízkofrekvenční elektrické stimulace kosterního svalstva na funkční parametry u pacientů s chronickým srdečním selháním" dne 21. 4. 2004, kterou následovala bohatá diskuse a kladné zhodnocením členů VR LF MU prof. B. Fišera, prof. Vítovce a prof. Špinara.
Před vědeckou radou obhájil habilitační práci Ovlivnění metabolismu hypoxického srdečního a kosterního svalu v experimentu a klinické praxi jednoznačným výsledkem: 38 kladných hlasů, 0 záporných, 0 neplatných.

Vědecká rada projednala a schválila zahájení habilitačního řízení MUDr. Zbyňka Rozkydala, Ph.D., odborného asistenta I.ortopedické kliniky LF MU v Brně.
Habilitační komise:
Předseda: Prof. MUDr. Jan Wechsler, CSc.
Členové:
Doc. MUDr. Martin Krbec, CSc. - LF MU Brno
Prof. MUDr. František Makai, DrSc. - LF UK Bratislava
Doc. MUDr. Karel Koudela, CSc., LF UK Plzeň
Doc. MUDr. Rudolf Ditmar, CSc., LF UP Olomouc

Vědecká rada byla seznámena s návrhem akreditace jmenovacího řízení docentem a profesorem oboru otorhinolaryngologie a doporučila jej k dalšímu instančnímu postupu.

Ocenění
VR projednala a schválila návrh na udělení pamětní medaile LF MU prof. MUDr. Jindřichu Lokajovi, CSc., přednostovi Ústavu klinické imunologie a alergologie LF MU u příležitosti životního jubilea.

Doktorské studium
Na LF MU od VR od poslední vědecké rady obhájili doktorandskou disertační práci:
MUDr. Ilona Klusáková, asistentka Anatomického ústavu LF MU
MUDr. Nabil Ahmed Ghalib (Jemen) doktorand Anatomického ústavu LF MU
MUDr. Drahomíra Pernicová, Medicom International, s.r.o., odb. asistentka Anatomického
ústavu LF MU
MUDr. Zdeněk Fojtík, sam. pracující lékař Interní hematoonkologické kliniky FN Brno
MUDr. Tomáš Kára, lékař I. interní kardioangiologické kliniky FNuSA v Brně
MUDr. Aleš Bourek, odb. asistent Biofyzikálního ústavu LF MU v Brně

Různé
Proděkan Dubový předložil vědecké radě návrh pravidel hodnocení elektronických verzí publikací a učebních textů. Po krátké diskuzi byla pravidla vědeckou radou schválena (viz příloha).

Příští zasedání VR LF se koná 20.5. 2004 ve 13.00 hod.

Zapsala: Janošíková

prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., v.r.- děkan