Hejmalová Michaela http://www.gastroplus.cz/wp-content/uploads/2011/10/108592253.jpg Dozor nad potravinami —Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné orgány státního dozoru (dozorové orgány) v působnosti: • Mze – SVS, Státní rostlinolékařská správa, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský a Ústav pro kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv • MZd - orgány ochrany veřejného zdraví • —V odůvodněných případech se dále na úřední kontrole podílí Státní úřad pro jadernou bezpečnost a orgány Celní správy České republiky. • Funkce —Úřední kontroly slouží k ověření toho, zda jsou dodržována pravidla, jejichž cílem je zejména: a)předcházet rizikům, která přímo nebo prostřednictvím životního prostředí hrozí člověku a zvířatům, tato rizika odstraňovat nebo snižovat na přijatelnou úroveň b) b)zaručovat poctivé jednání v obchodu s krmivy a potravinami a chránit zájmy spotřebitelů, včetně označování krmiv a potravin a jiných forem informování spotřebitelů • — Kompetence —Kompetence dozorových jsou stanoveny v zákoně č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích — •Státní zemědělská a potravinářská inspekce •Státní veterinární správa ČR •Orgány ochrany veřejného zdraví •Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský •Státní rostlinolékařská správa •Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv • • • Státní zemědělská a potravinářská inspekce •vykonává státní dozor při výrobě potravin a jejich uvádění do oběhu a při vstupu a dovozu potravin a surovin ze třetích zemí, pokud tento dozor není prováděn orgány veterinární správy, nad ohlášením zásob • •Kompetence se vztahují na výrobu, skladování, přepravu i prodej (včetně dovozu) • •www.szpi.gov.cz • • • • http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/uzei/SZPI_logo_negativ.jpg.jpg Legislativa —Pojetí a realizace kontroly potravin vycházejí z právní úpravy: •zákon č. 110/97 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích, •novel zákona č. 146/2002 Sb. o SZPI •zákon č. 552/91 Sb. o státní kontrole • —odpovídají principům kontroly potravin uplatňovaným ve státech Evropské unie Kontrola •kontrola zdravotní nezávadnosti - kontrola mikrobiologických požadavků a kontrola obsahu cizorodých látek (tedy např. chemických prvků, aditiv, reziduí pesticidů atd.) • •kontrola jakosti - kontrola analytických znaků (např. obsah tuku, obsah cukru, vlhkost ap.), kontrola senzorických znaků. • •zvlášť se posuzuje správnost označování výrobku. — Priority kontroly —Priority jsou stavěny na principech hodnocení rizika (Risk Assessment): — •postavení komodity ve spotřebním koši •rizikovost komodity •rizikovost analytu •kontrolovaná osoba (objem její produkce) •nové potraviny na trhu — Rozhodování o kontrole —Konkrétní kritéria pro rozhodování o kontrole: •poznatky z minulých kontrol •analýzy dat v informačním systému •aktuální zjištění inspektorů v terénu •zjištění jiných orgánů státní správy •podněty spotřebitelů •podněty masmédií a reklam •zjištění partnerských organizací v zahraničí •doporučení evropské komise •informace ze systému rychlého varování RASFF atd Státní veterinární správa •orgánem státní správy v rezortu zemědělství •zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči • •v kompetenci SVS je dozor nad dodržováním jak zdravotní nezávadnosti, tak jakosti surovin a potravin živočišného původu • •www.svscr.cz • — http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/uzei/SVS_fin.jpg.jpg Úkoly SVS —Jejím úkolem je především: —a) ochrana spotřebitelů před případnými zdravotně závadnými produkty živočišného původu — —b) monitorování a udržování příznivé nákazové situace zvířat — —c) veterinární ochrana státního území ČR — —d) ochrana pohody zvířat a ochrana před jejich týráním — — Orgány ochrany veřejného zdraví •hygienické stanice •poskytování stravovacích služeb •zjišťování příčin poškození nebo ohrožení zdraví •zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin •odpovídají také za kontrolu materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami •www.mzcr.cz •zabývají se pouze zdravotní nezávadnosti, nikoli jakosti Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský •vykonává státní dozor nad prováděním klasifikace těl jatečných zvířat •provádí dozorovou a zkušební činnost na úseku krmiv •sleduje rizikové látky a kontaminanty v krmivech •www.ukzuz.cz http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/uzei/UKZUZ.png.jpg Státní rostlinolékařská správa •státní kontrola zdraví rostlin včetně zajištění odpovídajícího rostlinolékařského dozoru a diagnostiky • •sekce dovozu a vývozu provádí dovozní rostlinolékařskou kontrolu rizikových rostlin, rostlinných produktů a jiných předmětů • •http://eagri.cz/public/web/srs/portal/ http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/uzei/SRS.png.jpg Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv •plní úkoly dané zejména zákonem o léčivech a veterinárním zákonem v oblasti regulace výroby, kontroly jakosti, distribuce a používání veterinárních léčiv a veterinárních přípravků • •www.uskvbl.cz http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/uzei/logo_USKVBL.png.jpg Děkuji za pozornost 1-shutterstock_54504442.jpg