Hejmalová Michaela http://www.veronica.cz/foto/chemicke_latky.jpg Nutriční toxikologie •spolu s potravou vstupuje do organismu řada látek z prostředí, které se vyznačují toxickým potenciálem • •do potravy se dostávají ze životního prostředí, z ovzduší, zkontaminované vody, půdy, v důsledku aplikace agrochemických prostředků, při technologickém zpracování potravinářských surovin, při výrobě potravin, jejich balení nebo transportu • Cizorodé látky —Za cizorodé látky v poživatinách se považují látky: —1. které nejsou přirozenou složkou poživatin —2. které se nepoužívají samostatně jako poživatiny nebo typické potravinářské přísady bez ohledu na svou nutriční hodnotu —3. jejich přítomnost v poživatině, popř. výše jejich obsahu může ohrozit zdraví člověka —4. které nejsou pro daný druh poživatin charakteristické. — — Dělení cizorodých látek —Cizorodé látky v potravinách se dělí do tří základních skupin: — •kontaminanty – látky kontaminující přicházející do potravy z prostředí • •aditiva – látky přidávané do potravin záměrně • •sekundární cizorodé látky • • Kontaminanty —Jedná se o znečišťující látky, které se do potravin dostávají nahodile. — —Cizorodé látky kontaminující potravinu zahrnují: • anorganické – těžké kovy, dusičnany • •organické látky - polychlorované bifenyly (PCB), mykotoxiny, obalové materiály, pesticidy, průmyslové jedy, antibiotika, hormony • • • • Potravinová aditiva •látky, které se do potravin přidávají k zlepšení některých vlastností nebo z jiných, technických důvodů • •rozdělují se do skupin podle funkcí, které zajišťují po přidání do potraviny, jsou to např. stabilizátory, zahušťovadla, gelotvorné látky, látky proti tvoření hrudek a spékavosti, glazovací činidla, plyny užívané při balení potravin, hnací plyny • Typy potravinových aditiv —Nejčastěji se podle účelu používání rozeznává 6 hlavních skupin aditivních látek: — •látky prodlužující údržnost •látky upravující aroma (chuť, vůně) •látky upravující barvu •látky upravující texturu •látky zvyšující biologickou hodnotu •další aditivní látky — Sekundární cizorodé látky —látky vznikající nežádoucími reakcemi potravinách při: • špatném skladování - mykotocxiny • •technologických procesech – akrylamid, PAU • •endogenně v lidském těle - nitrosaminy — Děkuji za pozornost 1-shutterstock_54504442.jpg