Hejmalová Michaela ilustrační foto Potravinářská legislativa •široké spektrum právních předpisů, které se z různých hledisek dotýkají potravin • •předpisy, které řeší problematiku celého potravinového řetězce (produkce, zpracování, distribuce, prodej) • • legislativa.jpg Co předpisy regulují? •kvalitu potravin - složení a označování výrobků • •ochranu zdraví lidí - hygienická opatření, aditiva • •ochranu životního prostředí - rybolov • •hospodářské a finanční záležitosti - podmínky exportu a importu) • • — Typy legislativních pramenů •právní předpisy ČR • •právní předpisy EU • •Codex Alimentarius • • • http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/Image/berankova/mouka.JPG Jakost a zdravotní nezávadnost —Hlavní bodem potravinářské legislativy a následně kontroly dodržování této legislativy je zajištění: — •jakosti potravin, •zdravotní nezávadnosti potravin • —Současná potravinářská legislativa „jakost“ a „zdravotní nezávadnost“ rozlišuje jako dva různé ukazatele. — Jakost potravin •z hlediska spotřebitele je jakost potravinářského výrobku souhrn vlastností, které danému výrobku propůjčují určitou míru schopnosti uspokojovat potřeby uživatele (předem stanovené nebo předpokládané) • •spotřebitel tedy od dané potraviny očekává určité vlastnosti Zajišťování jakosti —Důvody změn ve filozofii zajišťování jakosti: • v hospodářsky vyspělých zemích existuje dostatek potravin, •k dispozici je velice široký sortiment potravinářských výrobků, •mezi výrobci potravin je silná konkurence, •roste informovanost spotřebitelů (senzorika, —nutriční hodnota, způsob a velikost balení, trvanlivost, dostupnost, značení, zdravotní nezávadnosti Zdravotní nezávadnost —Zdravotní nezávadnost je výrazně podmíněna především takovými znaky, jako jsou : — •mikrobiální kontaminace — •chemického nebezpečí (toxické prvky, rezidua pesticidů) Portály •http://www.szpi.gov.cz/ • •http://www.bezpecnostpotravin.cz/ —(informační centrum bezpečnosti potravin) • •http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/bezpecnost-potravin/ • •http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=158&ch=13&typ=2&val=158 Současná legislativa v ČR —v ČR platí: — •národní právní předpisy (především zákony, vyhlášky, nařízení vlády) • •právní předpisy EU, přičemž evropská (harmonizovaná) legislativa je nadřazena národní legislativě Nejdůležitější zákony —Oblast potravin pokrývají tyto stěžejní zákony ČR: —Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, v platném znění — —Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), v platném znění — —Zákon č. 258/2000 Sb.,o ochraně veřejného zdraví, v platném znění — Značka kvality •národní značka KLASA • •od roku 2003 udělována ministrem zemědělství ČR kvalitním potravinářským výrobkům • •Značka je ohodnocenému výrobku propůjčována na dobu tří let • •slouží spotřebitelům a odběratelům pro lepší orientaci na nasyceném trhu potravin — klasa.png Regionální potravina •podpora regionálních potravin z jednotlivých krajů České republiky • •projekt ministerstva zemědělství na podporu malých a středních pěstitelů a výrobců v krajích České republiky • •6 let propagace — region.jpg Legislativa EU •harmonizace evropské legislativy, tj. vytvoření předpisů platných ve všech členských státech EU • •Evropská komise, Rada a Evropský parlament navrhují, zpracovávají, připomínkují a schvalují nové legislativní dokumenty nebo mění, upravují a doplňují již platné předpisy • •Předpisy ES jsou nadřazeny národním legislativám členských států. V oblastech, které nejsou regulovány předpisy EU, může členský stát stanovit vlastní pravidla Codex alimentarius (CA) •CA = „potravinářský zákoník“ • •sbírka mezinárodně uznávaných standardů, praktických postupů, směrnic a dalších doporučení, vztahujících se k bezpečnosti potravin • • na vypracování CA se v šedesátých letech podílela FAO a WHO (1963) • •hlavním účelem má být ochrana zdraví konzumentů a zajištění čestných praktik v mezinárodním obchodu s potravinami. • • Organizace pro výživu a zemědělství •Food and Agriculture Organization, FAO • •specializovaná organizace OSN se sídlem v Římě, založená v roce 1945 • •koordinuje mezinárodní snahy, které si kladou za cíl zamezit hladovění. Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA •od roku 2005 své stálé sídlo v italské Parmě • •poskytuje nezávislá vědecká stanoviska, vědeckou a technickou podporu pro činnost Evropského společenství ve všech oblastech, které mají přímý nebo nepřímý vliv na bezpečnost potravin a krmiv — Úřad pro potraviny •součástí ministerstva zemědělství od 1. dubna 2005 • •svou činností zastřešuje oblast potravin v ČR • •má dva odbory: üodbor potravinářské výroby a legislativy, üodbor bezpečnosti potravin. • Děkuji za pozornost 1-shutterstock_54504442.jpg