
Chyby u sítě, překáženíChyby u sítě, překážení  



11.3 Dotek sítě11.3 Dotek sítě  

• 11.3.1 Dotek sítě hráčem mezi oběma 
anténkami, v průběhu akce hraní míče, 
je chybou. 

• Důležité:  

 mezi dvěma anténkami 

 celá šíře sítě 

• Akce hraní míčem zahrnuje (mimo jiné) 
výskok, úder (nebo pokus) a dopad. 



PřekáženíPřekážení  

Celkově zahrnuje: 

 pod sítí 

 síť jako takovou 

 v blízkosti sítě 

 

Bylo potřeba definovat co to je „překážení“ 



11.4.4 Překážení11.4.4 Překážení  

 Hráč/ka překáží ve hře (mimo jiné): 

 - se dotkne sítě mezi anténkami nebo samotné 
anténky v průběhu jeho/její akce hraní míčem 

 - použije síť mezi anténkami jako podporu nebo 
jako pomoc ke stabilizaci 

 - dotekem sítě si vytvoří neférovou výhodu nad 
soupeřem  

 - provede akci, která brání oprávněnému pokusu 
soupeře hrát míč, 

 - držení/ chytání se sítě 

 

 



11.4.4. pokračování11.4.4. pokračování  

Hráči v blízkosti hraného míče, nebo kteří se ho 
snaží zahrát, jsou považováni jako součást akce 
hraní míče, i kdyby nedošlo ke kontaktu s míčem. 

Avšak dotek sítě vně anténky není považován za 
chybu Net touch new rule\Net touch, not fault, 
referee whistle but run to other call - four hits.mov 

 (s výjimkou pravidla 9.1.3 tj. úder s dopomocí) 
tímto je myšleno, že hráč použije síť vně antén jako 
pomoc k tomu, aby provedl odbití míče.  
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11.3; 11.4 11.3; 11.4 ––  pokyny a instrukcepokyny a instrukce  

 kontakt  se sítí vlasy hráče/ky: toto musí být rozhodnuto 
jako chyba pouze jestliže je naprosto jasné, že tento 
kontakt zabránil soupeři hrát míč nebo kvůli tomu byla 
přerušena rozehra (zamotání copu do sítě)Laszló/dotek 
sítě copem.mp4 

 jestliže  se hráč dotkne vnější části sítě (horní pásky vně 
antének, uchycovacích kabelů, provazů, kůlů) nemůže 
být nikdy posuzováno za chybu až do okamžiku, než to: 

- způsobí porušení integrity sítě jako takové 

- jsou tyto části využity k odbití s dopomocí 

 

Laszl%C3%B3/dotek s%C3%ADt%C4%9B copem.mp4
Laszl%C3%B3/dotek s%C3%ADt%C4%9B copem.mp4


11.3; 11.4 11.3; 11.4 --  pokračovánípokračování  

 Překážení: 
- přirozený odraz míče je ovlivněn záměrným pohybem 

soupeře proti míči směrem do sítě nebo podél sítě,  

- síť je popotažena a puštěna – dojde odhození míče (tzv. 
užití efektu praku) 

- hráč brání („straší“) před pohybem soupeře odehrát 
(dostihnout) míč 

- roztržení provazů v důsledku je jich chycení nebo 
kontaktu 

- úmyslné stažení sítě 

- ukázky net faults.wmv 
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Situace: Situace:   

Hráč zahrál tvrdý útok do pole soupeře a po 
svém dopadu udělal malý krok, přičemž se 
lehce dotknul svou hrudí oka sítě. Míč byl 
stále ve hře. Hráč nepoužil síť jako záchranu 
pro udržení rovnováhy.  

OtázkaOtázka: : Je toto chybou? 

OdpověďOdpověď:  NE, protože tento dotek byl 
náhodný a nebyl součástí akce hraní míčem a 
stabilizace. 



Situace:Situace:  

Po příjmu podání míč letěl přímo k nahrávači 
stojící u sítě. Na pozicích 2 a 4 oba hráči se odrazili 
k provedení útoku. Nahrávač poslal míč hráči v 
pozici 4. Bohužel při klamavém útoku hráče v 
pozici 2 došlo k doteku sítě blokujícím hráčem. V 
okamžiku doteku byl míč stále ve hře. Je tento 
dotek chybou? 

 
OdpověďOdpověď: Ne, neboť v okamžiku doteku byl míč 
daleko od tohoto hráče.  

 



SituaceSituace  
Nahrávač je přední hráč, příjem podání směřuje ke středu 
sítě nad její horní okraj,  středový hráč se odráží a je 
připraven zahrát útok středem v blízkosti nahrávače. 
Nahrávač se odráží a ve výskoku a zcela nad horním 
okrajem sítě zahraje „zalívku“ přímo do pole soupeře. V 
okamžiku kdy nahrávač odbije míč se středový hráč při 
svém klamavém útoku dotkne ,v těsné blízkosti nahrávače a 
akce hraní míče, horního okraje sítě. 

Otázka: Otázka: nastala chyba? 

Odpověď:Odpověď:  Ano je to chyba, neboť dotek sítě,i když z 
klamavého útoku, nastal v těsné blízkosti akce hraní míčem. 
Je potřeba v těchto situacích chápat smysl pravidla a 
rozhodovat v duchu volejbalu! Podstatné v této situaci 
samozřejmě je, kdy se středový hráč dotkne sítě tj. v 
okamžiku odbití míče. Pokud však tento dotek nastane  až 
poté co míč přeletěl svislou rovinu sítě a padal do pole 
soupeře pak to není chybou.  


