VITAMINY Vitaminy vykonávají u různých druhů organismů stejné funkce, ale nemusí být stejně vyžadovány v potravě. Pro některé druhy jsou některé vitaminy esenciální, pro jiné ne – např. vitamin C (člověk, morče X krysa). Nedostatek určitého vitaminu: - hypovitaminóza – lehčí forma - avitaminóza – těžší forma – po dodání nedostatkového vitaminu mizí - dlouhotrvající avitaminóza vede k úhynu Příčiny hypo- či avitaminózy: § nedostatek vitaminů v potravě § nedostatečná resorpce vitaminů v zažívací soustavě § zvýšená potřeba vitaminů v organismu § vliv antivitaminů Analytické metody stanovení vitaminů: v metody fyzikálně-chemické: o metody kolorimetrické o metody polarografické o metody radiometrické v metody mikrobiologické – využívají tzv. „testovacích mikroorganismů“, pro něž je nedostatek určitého vitaminu v médiu limitním faktorem jejich růstu v metody biologické – na pokusných zvířatech – jsou nejspolehlivější, neboť se jedná o vyšší organismy, ale dlouhodobé, pracné a nákladné Označení vitaminů – písmeny abecedy s číselnými indexy, např. vitamin B[1 ] - triviální názvy, např. thiamin Rozdělení vitaminů: 1. lipofilní = rozpustné v tucích nebo nepolárních rozpouštědlech, nerozpustné ve vodě: O/ vitaminy skupiny A (retinol a dehydroretinol) O/ vitaminy skupiny D (kalciferoly) O/ vitaminy skupiny E (tokoferoly) O/ vitaminy skupiny K (fyllochinon a farnochinon) O/ esenciální mastné kyseliny 2. hydrofilní = rozpustné ve vodě O/ B komplex (= thiamin - B[1], riboflavin – B[2], pyridoxin – B[6]) O/ niacin a niacinamid O/ kyselina pantotenová O/ biotin = vitamin H O/ kyselina listová O/ korinoidy O/ kyseliny lipoová O/ kyselina L-askorbová = vitamin C VITAMINY ROZPUSTNÉ V TUCÍCH +--------------------------------------------------------------------------------------------+ | Název vitaminu | Výskyt | DDD | Nedostatek | Nadbytek | |-------------------+-----------------+------------+-----------------------+-----------------| |Retinol = vitamin A|pouze | 1 mg |Šeroslepost ® vysychání|vypadávání vlasů,| | |v živočišných | |a rohovatění spojivek | | | |tkáních; | |později i rohovek |změny ve vývoji | | | | | |kostí, | | |v rostlinách jen | | |bolestivost | | |jeho provitamin | | |kloubů | | | | | | | | |b-karoten | | | | |-------------------+-----------------+------------+-----------------------+-----------------| |Kalciferoly = |v živočišných | 10 mg pro |u dětí křivice, |zvracení, | |vitaminy skupiny D:|tkáních | děti, | |nechutenství, | | |z provitaminů | |u dospělých vyplavování|vyplavování Ca | |· |účinky UV záření | 5 mg pro |Ca z kostí ® jejich |z kostí do jiných| |ergokalciferol | | dospělé |měknutí a křehnutí, |tkání (např. do | | | | |opožděný vývoj chrupu a|ledvin) | |· | | |kazivost zubů | | |cholekalciferol | | | | | |-------------------+-----------------+------------+-----------------------+-----------------| |Tokoferoly = |rostlinné oleje, | 15 – 20 mg |změny v reprodukčním | | |vitaminy skupiny E |vejce, maso, |a-tokoferolu|systému, svalstvu, | | | |játra, ovesná | |nervové a cévní | - | | |mouka | |soustavě, u dětí anémie| | |-------------------+-----------------+------------+-----------------------------------------| |Vitaminy skupiny K:| | nebyla | | | | | stanovena | | |· |sytě zelená | | U zdravých jedinců se nevyskytuje, | |fyllochinon |zelenina, květák,| |protože ho syntetizuje střevní mikroflóra| | |hrách | | | |· | | | | |farnochinon | | | | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ VITAMINY ROZPUSTNÉ VE VODĚ +--------------------------------------------------------------------------------------------+ | | Název vitaminu | Výskyt | DDD | Nedostatek | |---------+------------------------+-----------------------+----------+----------------------| | |Thiamin = vitamin B[1 |obilní slupky, játra, | 1,6 mg |choroba beri-beri | | | |srdce, ledviny | |(atrofie svalů, | | | | | |poruchy srdeční | | | | | |činnosti) | | |------------------------+-----------------------+----------+----------------------| | |]Riboflavin = vitamin |játra, srdce, ledviny, | 1,8 mg |záněty sliznic a kůže,| | |B[2 |mléko, kvasnice, | |oční a nervové poruch | | | |listová zelenina | | | | |------------------------+-----------------------+----------+----------------------| | |]Pyridoxin = vitamin B[6|obilná zrna, kvasnice, | asi 2 mg |různé nervové příznaky| | | |játra, listová | | | | | |zelenina, mléko a vejce| | | | |------------------------+-----------------------+----------+----------------------| | |]Kyselina pantothenová |žloutky, ledviny, |10 – 15 mg|apatie, deprese, | |B komplex| |játra, obilí, | |poruchy metabolismu | | | |luštěniny, kva | | | | |------------------------+-----------------------+----------+----------------------| | |Kyselina lipoová |v játrech a kvasnicích,| 1 mg |nebyly pozorovány | | | |a le i jinde je hojně | |známky avitaminózy | | | |rozšířena | | | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ VITAMINY ROZPUSTNÉ VE VODĚ – pokračování +--------------------------------------------------------------------------------------------+ | Název vitaminu | Výskyt | DDD | Nedostatek | |---------------------+-------------------------+---------------+----------------------------| |Niacin a niacinamid =|kvasnice, maso, játra | 10 mg |pellagra (nervové a kožní | |= vitamin PP | | |poruchy), průjem | |---------------------+-------------------------+---------------+----------------------------| |Biotin = vitamin H |ve všech buňkách, nejvíce| 200 mg |změny pokožky, únava, | | |v játrech a žloutcích | |ospalost | |---------------------+-------------------------+---------------+----------------------------| |Kyselina listová |zelené části rostlin, | 1 mg |poruchy tvorby krevních | | |chřest, játra, kvasnice | |buněk | |---------------------+-------------------------+---------------+----------------------------| |Korinoidy = vitamin |pouze v mikroorganismech | 1 mg |perniciózní anémie = zhoubná| |B[12 |a u živočichů | |chudokrevnost | |---------------------+-------------------------+---------------+----------------------------| |]Kyselina L-askorbová|ovoce a zelenina |75 mg (v návrhu|hypovitaminóza: únava, | |= = vitamin C | |je zvýšení DDD)|bolesti hlavy, časté | | | | |infekce; avitaminóza: | | | | |kurděje, otoky rtů a dásní, | | | | |krvácivost, vypadávání zubů,| | | | |svalová slabost, anémie, | | | | |smrt | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ ANTIVITAMINY MATABOLISMUS SACHARIDŮ Vzájemné přeměny cukrů: 1. Počet uhlíkových atomů se nemění: · Epimerace – změna sterického uspořádání na jednom z uhlíkových atomů · Isomerace – přeměna aldosa D ketosa 2. Oxidační odbourávání jednoho uhlíkového atomu: a) dehydrogenace aldehydu na kyselinu b) dekarboxylace – řetězec se zkracuje (např. z hexos vznikají pentosy) 3. Přenos tříuhlíkatých nebo dvouuhlíkatých štěpů z jenoho cukru na druhý Pentosový cyklus: aerobní odbourávání cukrů za vzniku CO[2] (přeměna hexos na pentosy) Glykolýza – anaerobní odbourávání sacharidů: Ž tvorba laktátu Ž tvorba ethanolu Glykogenolýza – anaerobní štěpení glykogenu ve svalech Citrátový cyklus – aerobní odbourávání sacharidů Glukoneogeneze – resyntéza glukózy (může probíhat i z necukerných složek, např. z aminokyselin) METABOLISMUS LIPIDŮ Hydrolytické štěpení lipidů: 1. štěpení pomocí lips na glycerol a mastné kyseliny 2. zapojení glycerolu do glykolýzy 3. odbourávání mastných kyselin: a. aktivace mastných kyselin b. transport přes mitochondriální membránu c. sled reakcí v mitochondriích – Linenova spirála X Biosyntéza mastných kyselin: 1. tvorba malonyl-CoA 2. skládání dvouuhlíkatých štěpů – vzniknou řetězce mastných kyselin 3. syntéza tuků navázáním mastných kyselin na glycerol METABOLISMUS BÍLKOVIN Hydrolytické štěpení bílkovin: · endopeptidasy – štěpí bílkoviny na určitých místech ve větší štěpy · exopeptidasy – štěpí bílkoviny od konce řetězců Metabolismus aminokyselin – je složitý a pro každou aminokyselinu jiný. Společné reakce, kterými se odbourávají všechny aminokyseliny: 1. odstranění skupin –NH[2 ] i. prostá deaminace ii. oxidační deaminace – vznikají oxokyseliny iii. transaminace – přenesení aminoskupiny jinam 2. odstranění skupin –COOH Š dekarboxylace Odstranění NH[3] z těla: - vodní živočichové – vylučují do vody, po zředění už není toxický - ptáci a plazi – ve formě kyseliny močové - savci – ve formě močoviny