Nutriční aspekty osteoporózy Zuzana Derflerová Brázdová Ústav preventivního lékařství LF MU Klinické projevy osteoporózy lChoroba je obvykle asymptomatická do okamžiku první fraktury lBolesti zad lSnížení tělesné výšky lDeformity páteře (kyfóza) lZlomeniny: komprese těl obratlů l Collesova fraktura l proximální femur Epidemiologie osteoporózy lVýskyt v ČR u 700 – 900 000 obyvatel l l50 000 osob/rok s patologickými frakturami l lZlomeninu proximálního femuru utrpí každá 3. žena a 6. muž, kteří se dožijí 90 let l lNa následky umírá do 1 roku 20% postižených, dalších 30% má ztrátu hybnosti Rizika osteoporózy I. lFaktor lVyšší věk lEtnicita: bílí / černí lPohlaví: žena / muž l kostní hmota l lPovaha faktoru l lgenetický Rizika osteoporózy II. lFaktor lDeficit estrogenů lHyperthyroidismus lPrim. hyperparathyroidismus lMnohočetný myelom lGastrektomie lResekce tenkého střeva lSteatorrhea lImmobilita lPovaha l l lendokrinní Rizika osteoporózy III. lFaktor l lNedostatečný přívod Ca potravou l lKouření cigaret l lAbusus alkoholu l lSedavý způsob života lPovaha l l lŽivotní styl Vliv věku na absorpci vápníku lAchlorhydrie lDeficit estrogenů lSnížená citlivost střevní sliznice na vitamín D lSnížená produkce kalcitriolu lSnížená hladina 1, 25-dihydroxyvitamínu D Poruchy střevní funkce lSteatorrhea lMalnutrice lPankreatická insuficience lLymfangiektázie lCeliakie (snižuje absorpci vápníku, zvyšuje kostní metabolismus) Metabolismus vápníku I. lObsah vápníku v těle – cca 2% tělesné hmotnosti l nebo 2.2% aktivní tělesné hmotnosti (bez tuku) lPrůměrný obsah 1000 – 1300 g u dospělého člov. l l99% tělesného vápníku zabudováno v kostech l10 – 15 g v zubech l1 g v plasmě a extracelulární tekutině Metabolismus vápníku II. lPlasmatický Ca je pod homeostatickou kontrolou. l l(excitabilita nervů a svalů, lregulace transportu přes buněčnou membránu, lkontraktilita srdečního svalu, lfunkce svalů, lkrevní srážlivost) Metabolismus vápníku III. lKostní Ca l lpřevážně krystalický fosforečnan vápenatý, lčástečně hydroxyapatit, lčást. nekrystalický nebo amorfní. l lZralá kostní tkáň je ze 60% mineralizovaná. Metabolismus vápníku IV. lAktivním transportem l lVitamín D + parathormon l(stimulace hydroxylace D2 a D3: lUV, snížení hladiny fosforu v séru, lkalcitonin, estrogen, prolaktin, růstový lhormón l lCa perorálně podaný je absorbován v ileu l2 rozdílnými mechanismy lPasivní difúzí Denní potřeba vápníku lDo 20. roku věku má organismus nakumulovat l 1.0 – 1.2 kg Ca l >>> lprůměrná denní retence je 100 až 180 mg Ca Doporučené denní dávky vápníku lVěk (roky) l l0 – 1 l1 – 3 l4 – 10 l11 – 18 lDospělí lTěhotné a kojící lŽeny během menopauzy lMuži + ženy nad 65 let l mg l l400 l600 l800 l1200 – 1500 l1000 – 1200 l1200 l1000 / 1500 l1500 Zdroje vápníku v potravinách I. lMléko a výrobky z něj l mg/100g mg/100g lSýr Eidam 780 kakaové mléko 125 ltvrdý tvaroh 740 plnotučné mléko 115 lsýr Čedar 720 polotučné mléko 2% 113 lsýr plísňový 650 máslo 20 ltavený sýr 285 – 420 ljogurt bílý 185 ljogurt ovocný 155 lmléčný pudink 200 lkefír 2% 120 Zdroje vápníku v potravinách II. lOvoce a zelenina l mg/100 g lHlávková kapusta 80 lHlávkový salát 57 lKvěták, zelí 53 lMrkev, fazolové lusky 49 lZelený hrášek 32 lBrambory 15 Zdroje vápníku v potravinách III. lLuštěniny a ořechy l mg/100 g lSójové boby 250 lMandle 246 lLískové oříšky 184 lFazole 120 lČočka, hrách, arašídy 75 Zdroje vápníku v potravinách IV. lDrůbež, ryby, maso, vejce l mg/100 g lSardinky v oleji 330 lZavináč 115 lVejce 55 lKuře 23 lHovězí maso 12 Zdroje vápníku v potravinách V. lObilniny l mg/100 g lOvesné vločky 65 lSuchary 55 lChléb 25 Výživové interakce I. lBílkoviny – AK se sírou snižují tubulární resorpci, zvyšují kalciurii lKofein – zvyšuje exkreci vápníku močí lVláknina – k. uronová váže 12mg Ca/mmol (prům. strava se 17 g vlákniny váže 152 mg Ca) lRýže, sója, obilná zrna snižují kalciurii, zvyšují oxalurii lOxaláty – snižují dostupnost Ca (špenát 5% vs. kapusta 40% Výživové interakce II. lLaktóza a monosacharidy – glukóza, galaktóza zvyšují absorpci Ca zvýšením non-vitamín D dependentního transportu (zvyšují absorpci vody a Na) lTuk – v normálních podmínkách bez většího efektu (dlouhý řetězec a nasycené MK snižují absorpci, TG ji zvyšují) lAlkohol – snižuje absorpci vitamínu D, postihuje aktivní transport, snižuje absorpci Ca lFosfor – vysoká hladina v séru snižuje ionizovaný Ca v séru lAntacida s obsahem hliníku snižují absorpci, zvyšují exkreci Ca močí a střevem