Každá položka má svůj jedinečný kód, pětimístné číslo, které následuje za alfanumerickým kódem podle Mezinárodní terminologie pro nutriční diagnostiku. Tyto kódy se v nutriční dokumentaci neuvádějí. Pěticiferný kód slouží k zadávání, vedení a zpravování dat v elektronické dokumentaci. Výživová doporučení NP 1.1 10794 Individuální výživová doporučení pro daného pacienta / klienta týkající se příjmu energie a / nebo vybraných potravin nebo živin založená na současných všeobecných výživových doporučeních a standardech a na zdravotním stavu a nutriční diagnóze pacienta / klienta (upřesněte). _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ Dodání jídla a / nebo živin (ND) Individualizovaný přístup pro poskytování potravin / dodání živin. Hlavní jídla a svačiny (1) Pravidelná hlavní denní jídla; jídla konzumovaná mezi hlavními jídly (svačiny). ❏ Běžná / zdravá strava ND-1.1 10489 ❏ Složení hlavních jídel / svačin ND-1.2 ❏ Úprava konzistence stravy (1) 10829 ❏ Úprava množství energie (2) 10830 ❏ Úprava množství bílkovin (3) 10831 ❏ Úprava množství sacharidů (4) 10832 ❏ Úprava množství tuků (5) 10834 ❏ Úprava množství tekutin (7) 10835 ❏ Úprava množství specifických potraviny nebo přísad (8) 10836 ❏ Úprava množství vitaminů (9) 10837 ❏ Úprava množství minerálních látek (10) 10838 ❏ Časový rozvrh příjmu potravin / tekutin ND-1.3 10815 ❏ Specifické potraviny / nápoje nebo jejich skupiny ND-1.4 10492 ❏ Jiné ND-1.5 10493 (upřesněte ................................................................................................... ................) Enterální a parenterální výživa (2) Výživa dodávaná do trávícího traktu prostřednictvím sondy, katetru, vývodem (enterálně) nebo intravenózně (centrální nebo periferní parenterální výživou). Enterální výživa (2.1) Výživa a tekutiny dodávaná přes trávící trakt. ❏ Složení ND-2.1.1 10503 ❏ Koncentrace ND-2.1.2 10502 ❏ Rychlost ND-2.1.3 10500 ❏ Objem ND-2.1.4 10501 ❏ Časový rozvrh ND-2.1.5 10504 ❏ Způsob podávání ND-2.1.6 10792 ❏ Zavedení enterální sondy ND-2.1.7 10497 ❏ Péče o místo zavedení sondy ND-2.1.8 10498 ❏ Čištění sondy ND-2.1.9 10499 Parenterální výživa / tekutiny podávané intravenózně (2.2) Výživa a tekutiny dodávaná intravenózně. ❏ Složení ND-2.2.1 10511 ❏ Koncentrace ND-2.2.2 10510 ❏ Rychlost ND-2.2.3 10509 ❏ Časový rozvrh ND-2.2.4 10512 ❏ Způsob podávání ND-2.2.5 10793 ❏ Péče o místo vpichu ND-2.2.6 10507 ❏ Intravenózní tekutiny ND-2.2.7 10508 Výživové doplňky (3) Doplňková výživa (3.1) Komerčně dostupné nebo zvlášť připravené potraviny nebo nápoje, které doplňují příjem energie, bílkovin, sacharidů, vlákniny a tuku. ❏ Komerčně dostupné nápoje ND-3.1.1 10515 ❏ Komerčně dostupné potraviny ND-3.1.2 10516 ❏ Modifikované nápoje ND-3.1.3 10517 ❏ Modifikované potraviny ND-3.1.4 10518 ❏ Účel ND-3.1.5 10519 (upřesněte ................................................................................................... ................) Doplňky vitaminů a minerálních látek (3.2) Doplňkové vitaminy a minerální látky ❏ Multivitaminy / “Multiminerály” ND-3.2.1 10521 ❏ “Multi” stopové prvky ND-3.2.2 10522 ❏ Vitamin ND-3.2.3 ❏ A (1) 10524 ❏ Niacin (8) 10531 ❏ C (2) 10525 ❏ Folát (9) 10532 ❏ D (3) 10526 ❏ B6 (10) 10533 ❏ E (4) 10527 ❏ B12 (11) 10534 ❏ K (5) 10528 ❏ Kyselina pantotenová (12) 10535 ❏ Thiamin (6) 10529 ❏ Biotin (13) 10536 ❏ Riboflavin (7) 10530 ❏ Minerální látky ND-3.2.4 ❏ Vápník (1) 10539 ❏ Fluoridy (10) 10548 ❏ Chloridy (2) 10540 ❏ Měď (11) 10549 ❏ Železo (3) 10541 ❏ Jod (12) 10550 ❏ Hořčík (4) 10542 ❏ Selen (13) 10551 ❏ Draslík (5) 10543 ❏ Mangan (14) 10552 ❏ Fosfor (6) 10544 ❏ Chrom (15) 10553 ❏ Sodík (7) 10545 ❏ Molybden (16) 10554 ❏ Zinek (8) 10546 ❏ Bor (17) 10555 ❏ Sulfáty (9) 10547 ❏ Kobalt (18) 10556 Podávání bioaktivních látek (3.3) Doplnění nebo změna v podávání bioaktivních látky ❏ Rostlinné estery stanolu ND-3.3.1 10559 ❏ Rostlinné estery sterolu ND-3.3.2 10816 ❏ Sójové bílkoviny ND-3.3.3 10561 ❏ Psyllium ND-3.3.4 10817 ❏ β-glukany ND-3.3.5 10563 ❏ Potravinová aditiva (upřesněte) ND-3.3.6 10564 ❏ Alkohol ND-3.3.7 10565 ❏ Kofein ND-3.3.8 10566 ❏ Jiné (upřesněte) ND-3.3.9 10567 Asistence pro podávání výživy (4) Nutná přizpůsobení nebo asistence při jídle ❏ Pomocné vybavení ND-4.1 10808 ❏ Poloha při podávání výživy ND-4.2 10570 ❏ Uspořádání / forma podávaného jídla ND-4.3 10571 ❏ Péče o dutinu ústní ND-4.4 10572 ❏ Asistence při výběru jídel / tvorbě jídelníčku ND-4.5 10809 ❏ Jiné ND-4.6 10573 (upřesněte ................................................................................................... ................) Jídelní prostředí (5) Přizpůsobení podmínek prostředí, kde je strava podávána a které mají vliv na konzumaci jídla. ❏ Osvětlení ND-5.1 10575 ❏ Pachy ND-5.2 10576 ❏ Rozptylování pozornosti ND-5.3 10577 ❏ Výška jídelního stolu ND-5.4 10578 ❏ Příprava / prostření jídelního stolu ND-5.5 10849 ❏ Teplota v místnosti ND-5.6 10580 ❏ Roznáška jídel ND-5.7 10810 ❏ Místo jídla ND-5.8 10811 ❏ Jiné ND-5.9 10581 (upřesněte ................................................................................................... ................) Úprava podávání léků s ohledem na výživu (6) Úprava podávání léků nebo výživových doplňků s cílem dosažení co nejlepšího nutričního / zdravotního stavu pacienta / klienta. ❏ Předepsání medikace ND-6.1 10839 ❏ Volně prodejné léky ND-6.2 10584 ❏ Výživové doplňky, příp. jiné postupy tzv. alternativní medicíny související s výživou ND-6.3 10799 poučení o výživě (E) Formální edukace pacienta / klienta zaměřená na konkrétní dovednosti a znalosti, které pacientovi / klientovi pomohou samostatně plánovat a upravovat výběr potravin a živin, zvolit vhodnou tělesnou aktivitu a ovládat své chování tak, aby udržel a / nebo zlepšil svůj zdravotní stav. Poučení o výživě - obsah (1) Instrukce nebo nácvik, které by měly zlepšit znalosti o výživě. ❏ Účel edukace o výživě E-1.1 10588 ❏ Přednostní úpravy ve výživě E-1.2 10589 ❏ Informace nezbytné pro překonání krizové situace E-1.3 10590 ❏ Vztah výživy a zdraví / nemoci E-1.4 10591 ❏ Doporučené změny E-1.5 10592 ❏ Jiná nebo související témata E-1.6 10593 ❏ Jiné E-1.7 10594 (upřesněte ................................................................................................... ................) Poučení o výživě - uvedení do praxe (2) Instrukce nebo nácvik vedoucí ke schopnosti interpretovat výsledky a osvojení si praktických dovedností. ❏ Interpretace výsledků E-2.1 10596 ❏ Rozvoj dovedností E-2.2 10597 ❏ Jiné E-2.3 10598 (upřesněte ................................................................................................... ................) Výživové poradenství (C) Podpora nutričního terapeuta a spolupráce s pacientem / klientem během níž jsou stanoveny důležité body, cíle a individuální postup v otázkách výživy a tělesné aktivity tak, aby pacient / klient mohl převzít zodpovědnost a samostatně se snažit o zvládnutí stávajícího zdravotního problému a o zlepšení svého zdraví. Výběr přístupu (teorie / modelu) pro plánování a realizaci nutriční intervence (1) Teorie nebo modely používané k plánování a zavedení intervence. ❏ Kognitivně-behaviorální terapie C-1.1 10601 ❏ Model přesvědčení o zdraví C-1.2 10602 ❏ Teorie sociálního učení C-1.3 10603 ❏ Transteoretický přístup / Fáze změny C-1.4 10604 ❏ Jiné C-1.5 10605 (upřesněte ................................................................................................... ................) Strategie (2) Výběr vhodných, na důkazech založených metod a postupů s cílem dosažení konkrétního cíle. ❏ Motivační rozhovor C-2.1 10607 ❏ Stanovení cílů C-2.2 10608 ❏ Self-monitoring C-2.3 10609 ❏ Řešení problémů C-2.4 10610 ❏ Sociální podpora C-2.5 10611 ❏ Zvládání stresu C-2.6 10612 ❏ Kontrola podnětů C-2.7 10613 ❏ Kognitivní restrukturace (změna myšlení a postojů) C-2.8 10614 ❏ Prevence selhání / neúspěchu C-2.9 10615 ❏ Odměny / Incentivní terapie (contingency management) C-2.10 10616 ❏ Jiné C-2.11 10617 (upřesněte ................................................................................................... ................) zabezpečení nutriční péče (RC) Spolupráce poskytovatele nutriční péče s dalšími odborníky, institucemi a orgány, které se mohou podílet na léčbě a zvládnutí problému souvisejícího s výživou. Spolupráce s ostatními obory během nutriční péče (1) Umožnění a usnadnění spolupráce s ostatními odborníky, institucemi nebo orgány během poskytování nutriční péče ❏ Týmová setkání RC-1.1 10620 ❏ Částečné nebo dočasné předání do péče nutričnímu terapeutovi s jinou specializací RC-1.2 10621 ❏ Spolupráce s jinými nutričními odborníky RC-1.3 10622 ❏ Spolupráce s jiným poskytovateli péče RC-1.4 10623 ❏ Předání do kompetence jiným poskytovatelům péče RC-1.5 10624 ❏ Předání do péče komunitních orgánům / programů RC-1.6 10625 (upřesněte ................................................................................................... ................) Propuštění nebo převod nutriční péče do nového prostředí nebo jinému poskytovateli (2) Postup při propuštění nebo přemístění nutriční péče z jedné úrovně / prostředí do jiné(ho). ❏ Propuštění nebo přemístění do péče jiným poskytovatelům RC-2.1 10813 ❏ Propuštění nebo přemístění do péče komunitních orgánům / programů RC-2.2 10814 ❏ Propuštění nebo přemístění do péče jiného nutričního odborníka RC-2.3 10627