Následující seznam slučuje pojmy pro zjišťování nutričního stavu jakožto pro jeho monitoring a hodnocení. Vyšrafované položky jsou určeny POUZE pro zjišťování nutričního stavu. Ostatní položky jsou určeny pro zjišťování, monitoring i hodnocení nutričního stavu. Každá položka má svůj jedinečný kód, pětimístné číslo, které následuje za alfanumerickým kódem podle Mezinárodní terminologie pro nutriční diagnostiku. Tyto kódy se v nutriční dokumentaci neuvádějí. Pěticiferný kód slouží k zadávání, vedení a zpravování dat v elektronické dokumentaci. nutriční anamnéza (FH) Příjem potravin a živin; podávání potravin a živin; užívání léčiv a prostředků tzv. doplňkové / alternativní medicíny; znalosti, přesvědčení a postoje; dostupnost potravin; tělesná aktivita a tělesné funkce; pohled pacienta / klienta na změny a opatření související s výživou. Příjem potravin a živin (1) Složení a přiměřenost příjmu potravin a živin, rozložení hlavních jídel a svačin, současné a předchozí způsoby stravování a / nebo jeho změny, a jídelní prostředí. Příjem energie (1.1) Celkový energetický příjem ze všech zdrojů včetně potravin, nápojů, mateřského mléka / náhradní kojenecké výživy, výživových doplňků, a enterální a parenterální cestou. Příjem energie (1.1.1) ❏ Celkový příjem energie FH-1.1.1.1 10005 Příjem potravin a nápojů (1.2) Druh, množství a rozložení příjmu jednotlivých potravin a potravinových skupin, standardizované ukazatelé kvality výživy, příjem tekutin, mateřského mléka a náhradní kojenecké výživy. Příjem tekutin / nápojů (1.2.1) ❏ Množství tekutin per os (ústy) FH-1.2.1.1 10008 ❏ Tekutiny v potravinách FH-1.2.1.2 10009 ❏ Tekuté náhrady jídla a tekuté doplňky FH-1.2.1.3 10010 Příjem potravin (1.2.2) ❏ Množství potravin FH-1.2.2.1 10012 ❏ Druh potravin / jídel FH-1.2.2.2 10013 ❏ Rozložení jídel / svačin FH-1.2.2.3 10014 ❏ Index kvality výživy FH-1.2.2.4 10015 ❏ Pestrost stravy FH-1.2.2.5 10016 Příjem mateřského mléka / náhradní kojenecké výživy (1.2.3) ❏ Příjem mateřského mléka FH-1.2.3.1 10018 ❏ Příjem náhradní kojenecké výživy FH-1.2.3.2 10019 Příjem z enterální a parenterální výživy (1.3) Příjem ze specializované nutriční podpory všemi cestami, např. enterální a parenterální cestou. Příjem z enterální výživy (1.3.1) ❏ Složení / roztok FH-1.3.1.1 10022 ❏ Čištění sondy FH-1.3.1.2 10023 Příjem z parenterální výživy (1.3.2) ❏ Složení / roztok FH-1.3.2.1 10025 ❏ Intravenózní tekutiny FH-1.3.2.2 10026 Bioaktivní látky (1.4) Příjem alkoholu, rostlinných stanolů a sterolů, sójových bílkovin, psyllia, β-glukanů a kofeinu ze všech zdrojů, např. z jídla, nápojů, výživových doplňků a enterální a parenterální cestou. Příjem alkoholu (1.4.1) ❏ Velikost / Objem nápoje FH-1.4.1.1 10029 ❏ Frekvence FH-1.4.1.2 10030 ❏ Rozložení konzumace alkoholu FH-1.4.1.3 10031 Příjem bioaktivních látek (1.4.2) ❏ Estery rostlinných stanolů FH-1.4.2.1 10034 ❏ Estery rostlinných sterolů FH-1.4.2.2 10807 ❏ Sójové bílkoviny FH-1.4.2.3 10035 ❏ Psyllium FH-1.4.2.4 10827 ❏ β-glukany FH-1.4.2.5 10037 ❏ Potravinová aditiva (upřesněte) FH-1.4.2.6 10038 ❏ Jiné (upřesněte) FH-1.4.2.7 10039 Příjem kofeinu (1.4.3) ❏ Celkový kofein FH-1.4.3.1 10041 Příjem makroživin (1.5) Příjem tuků, cholesterolu, bílkovin, sacharidů a vlákniny ze všech zdrojů, včetně potravin, nápojů, výživových doplňků enterální a parenterální výživy. Příjem tuku a cholesterolu (1.5.1) ❏ Celkový tuk FH-1.5.1.1 10044 ❏ Nasycené mastné kyseliny FH-1.5.1.2 10045 ❏ Trans mastné kyseliny FH-1.5.1.3 10046 ❏ Polynenasycené mastné kyseliny FH-1.5.1.4 10047 ❏ Mono-nenasycené mastné kyseliny FH-1.5.1.5 10048 ❏ Omega-3 mastné kyseliny FH-1.5.1.6 10049 ❏ Cholesterol z potravy FH-1.5.1.7 10050 ❏ Esenciální mastné kyseliny FH-1.5.1.8 10051 Příjem bílkovin (1.5.2) ❏ Celkové množství bílkovin FH-1.5.2.1 10053 ❏ Bílkoviny vysoké biologické hodnoty FH-1.5.2.2 10054 ❏ Kasein FH-1.5.2.3 10055 ❏ Syrovátkové bílkoviny FH-1.5.2.4 10056 ❏ Aminokyseliny FH-1.5.2.5 10057 ❏ Esenciální aminokyseliny FH-1.5.2.6 10058 Příjem sacharidů (1.5.3) ❏ Celkové množství sacharidů FH-1.5.3.1 10060 ❏ Jednoduché sacharidy FH-1.5.3.2 10061 ❏ Škrob FH-1.5.3.3 10062 ❏ Glykemický index FH-1.5.3.4 10063 ❏ Glykemická nálož FH-1.5.3.5 10064 ❏ Zdroj sacharidů FH-1.5.3.6 10065 ❏ Inzulino-sacharidový poměr FH-1.5.3.7 10066 Příjem vlákniny (1.5.4) ❏ Celková vláknina FH-1.5.4.1 10068 ❏ Rozpustná vláknina FH-1.5.4.2 10069 ❏ Nerozpustná vláknina FH-1.5.4.3 10070 Příjem mikroživin (1.6) Příjem vitaminů a minerálních látek ze všech zdrojů, např. z potravin, nápojů, výživových doplňků a enterální a parenterální cestou. Příjem vitaminů (1.6.1) ❏ A (1) 10073 ❏ Niacin (8) 10080 ❏ C (2) 10074 ❏ Folát (9) 10081 ❏ D (3) 10075 ❏ B6 (10) 10082 ❏ E (4) 10076 ❏ B12 (11) 10083 ❏ K (5) 10077 ❏ Kyselina pantotenová (12) 10084 ❏ Thiamin (6) 10078 ❏ Biotin (13) 10085 ❏ Riboflavin (7) 10079 ❏ Multivitaminy (14) 10086 Příjem minerálních látek a stopových prvků (1.6.2) ❏ Vápník (1) 10089 ❏ Měď (11) 10099 ❏ Chloridy (2) 10090 ❏ Jod (12) 10100 ❏ Železo (3) 10091 ❏ Selen (13) 10101 ❏ Hořčík (4) 10092 ❏ Mangan (14) 10102 ❏ Draslík (5) 10093 ❏ Chrom (15) 10103 ❏ Fosfor (6) 10094 ❏ Molybden (16) 10104 ❏ Sodík (7) 10095 ❏ Bor (17) 10105 ❏ Zinek (8) 10096 ❏ Kobalt (18) 10106 ❏ Sulfáty (9) 10097 ❏ “Multiminerál” (19) 10107 ❏ Fluoridy (10) 10098 ❏ “Multi” stopové prvky (20) 10108 Podávání potravin a živin (2) Současné a dřívější stravování a jeho úpravy, jídelní prostředí a podávání enterální a parenterální výživy Nutriční anamnéza (2.1) Popis pravidelně konzumovaných nebo podávaných potravin a nápojů, dřívějších způsoby stravování, předchozích individuálních výživových doporučení a jídelního prostředí. Způsob stravování (2.1.1) ❏ Obecná, zdravá strava FH-2.1.1.1 10113 ❏ Speciální / upravená strava FH-2.1.1.2 10114 ❏ Enterální výživa FH-2.1.1.3 10115 ❏ Parenterální výživa FH-2.1.1.4 10116 Předchozí úpravy ve stravování (2.1.2) ❏ Předchozí předepsané úpravy ve stravování / diety FH-2.1.2.1 10118 ❏ Předchozí zkušenosti s výživovým poradenstvím / edukací FH-2.1.2.2 10119 ❏ Úpravy ve stravování zvolené samotným pacientem / klientem FH-2.1.2.3 10120 ❏ Pokusy o změnu stravy / hubnutí FH-2.1.2.4 10121 ❏ Potravinové alergie FH-2.1.2.5 10805 ❏ Potravinové intolerance FH-2.1.2.6 10806 Jídelní prostředí (2.1.3) ❏ Místo FH-2.1.1.1 10123 ❏ Ovzduší / nálada v místě FH-2.1.1.2 10124 ❏ Pečovatel(ka) / průvodce FH-2.1.1.3 10125 ❏ Vhodné usnadnění kojení FH-2.1.1.4 10126 ❏ Stravuje se sám FH-2.1.1:5 10127 Podávání enterální a parenterální výživy (2.1.4) ❏ Enterální přístup FH-2.1.4.1 10129 ❏ Parenterální přístup FH-2.1.4.2 10130 ❏ Poloha těla, EV FH-2.1.4.3 10804 Užívání léčiv a prostředků tzv. doplňkové / alternativní medicíny (3) Užívané léky na předpis a volně prodejné, včetně bylinných přípravků a dalších výživových doplňků. Léky (3.1) ❏ Užívání předepsaných léků FH-3.1.1 10820 ❏ Užívání volně prodejných léků FH-3.1.2 10134 ❏ Zneužívání léků FH-3.1.3 10135 Přípravky doplňkové / alternativní medicíny (3.2) ❏ Užívání přípravku doplňkové / alternativní medicíny souvisejících s výživou FH-3.2.1 10137 Znalosti / přesvědčení / postoje (4) Způsob porozumění pojmů souvisejících s výživou; přesvědčení o pravdě; pocity spojené s některými výživovými tvrzeními nebo jevy; ochota a připravenost změnit své výživové chování. Znalosti a dovednosti související s potravinami a výživou (4.1) ❏ Oblast(i) a rozsah znalostí / dovedností FH-4.1.1 10848 ❏ Znalostní skóre v otázkách obecné nebo zvláštní výživy související s diagnózou FH-4.1.2 10143 Přesvědčení a postoje (4.2) ❏ Konflikt s osobním / rodinným systémem hodnot FH-4.2.1 10145 ❏ Zkreslené vnímání těla FH-4.2.2 10146 ❏ Rozhodnutí související s koncem života FH-4.2.3 10147 ❏ Motivace FH-4.2.4 10148 ❏ Zabývání se jídlem / živinami FH-4.2.5 10149 ❏ Zabývání se tělesnou hmotností FH-4.2.6 10150 ❏ Připravenost ke změně chování souvisejícího s výživou FH-4.2.7 10151 ❏ Vnímání vlastní účinnosti, sebedůvěra FH-4.2.8 10152 ❏ Vnitřní rozhovor FH-4.2.9 10153 ❏ Nerealistické cíle související s výživou FH-4.2.10 10154 ❏ Nevědecká přesvědčení / postoje FH-4.2.11 10155 ❏ Upřednostňované potraviny FH-4.2.12 10156 ❏ Pocity FH-4.2.13 10157 Chování (5) Jednání a činnosti pacienta / klienta, které mají vliv na dosažení stanovených nutričních cílů. Dodržování doporučení (5.1) ❏ Míra dodržování výživových doporučení uváděná pacientem / klientem FH-5.1.1 10160 ❏ Pravidelnost návštěv (u) nutričního terapeuta FH-5.1.2 10161 ❏ Schopnost pamatovat si stanovené nutriční cíle FH-5.1.3 10162 ❏ Sebe-pozorování / hodnocení (self monitoring) v dohodnuté frekvenci FH-5.1.4 10163 ❏ Samostatné dodržování režimu v dohodnutém rozsahu FH-5.1.5 10164 Vyhýbavé chování (5.2) ❏ Vyhýbání se určitým potravinám FH-5.2.1 10166 ❏ Omezování množství stravy FH-5.2.2 10167 ❏ Příčiny vyhýbavého chování FH-5.2.3 10168 Záchvatovité přejídání a purgativní chování (5.3) ❏ Záchvatovité přejídání FH-5.3.1 10170 ❏ Purgativní chování FH-5.3.2 10171 Chování během jídla (5.4) ❏ Délka trvání jídla FH-5.4.1 10173 ❏ Poměr vlastního jedení k celkové délce trvání jídla FH-5.4.2 10174 ❏ Upřednostňování tekutin před jídlem FH-5.4.3 10175 ❏ Odmítání přijímání / žvýkání jídla FH-5.4.4 10176 ❏ Vyplivování jídla FH-5.4.5 10177 ❏ Ruminace FH-5.4.6 10178 ❏ Únava pacienta / klienta / pečovatele během krmení FH-5.4.7 10179 vedoucí k nedostatečnému příjmu stravy ❏ Ochota vyzkoušet nové potraviny FH-5.4.8 10180 ❏ Omezený výběr potravin akceptovaných pacientem / klientem FH-5.4.9 10181 ❏ Rigidní chuťové preference FH-5.4.10 10182 Sociální síť (5.5) ❏ Schopnost získat si a využít podpory sociálního okolí FH-5.5.1 10184 faktory ovlivňující přístup k potravinám a dalším pomůckám souvisejících s jídlem a výživou (6) Faktory, které ovlivňují příjem a dostupnost dostatečného množství bezpečných a zdravých potravin a dalších pomůcek souvisejících s jídlem a výživou. Účast na výživových / potravinových programech (6.1) ❏ Splnění kritérií pro zařazení do vládních programů FH.6.1.1 10187 ❏ Účast ve vládních programech FH-6.1.2 10188 ❏ Splnění kritérií pro zařazení do komunitních programů FH-6.1.3 10189 ❏ Účast v komunitních programech FH-6.1.4 10190 Dostupnost bezpečných potravin / jídel (6.2) ❏ Dostupnost obchodů FH-6.2.1 10192 ❏ Získávání bezpečných potravin FH-6.2.2 10193 ❏ Vhodná stravovací zařízení / vývařovny FH-6.2.3 10194 ❏ Možnost bezpečného skladování potravin FH-6.2.4 10195 ❏ Vhodný způsob uchování potravin FH-6.2.5 10196 ❏ Rozlišení bezpečných potravin / jídel FH-6.2.6 10197 Dostupnost zdravotně nezávadné vody (6.3) ❏ Dostupnost pitné vody FH-6.3.1 10198 ❏ Dostatečná dekontaminace vody FH-6.3.1 10199 Dostupnost pomůcek souvisejících s příjmem potravy a zajištěním výživy (6.4) ❏ Přístup k pomůckám souvisejícím s příjmem potravy a zajištěním výživy FH-6.4.1 10201 ❏ Přístup k přístrojům usnadňujícím příjem stravy FH-6.4.2 10202 ❏ Přístup k přístrojům usnadňujícím přípravu stravy FH-6.4.3 10203 Tělesná aktivita a funkce (7) Kojení (7.1) ❏ Zahájení kojení FH-7.1.1 10206 ❏ Délka kojení FH-7.1.2 10207 ❏ Výlučné kojení FH-7.1.3 10208 ❏ Problémy při kojení FH-7.1.4 10209 Činnosti všedního života spojené s výživou (7.2) ❏ Fyzická schopnost vykonávat úkony pro přípravu jídla FH-7.2.1 10211 ❏ Fyzická schopnost samostatné konzumace stravy FH-7.2.2 10212 ❏ Schopnost uvést se do vhodné polohy vzhledem k talíři FH-7.2.3 10213 ❏ Potřeba asistence při konzumaci jídla FH-7.2.4 10214 ❏ Schopnost používat pomůcky usnadňující konzumaci jídla FH-7.2.5 10215 ❏ Mentální schopnost vykonávat úkony pro přípravu jídla FH-7.2.6 10216 ❏ Pacient / klient si pamatuje, kdy má jíst FH-7.2.7 10217 ❏ Pacient / klient si pamatuje, že a co jedl FH-7.2.8 10218 ❏ Výsledek ve Folsteinově teste kognitivních funkcí (MMSE) FH-7.2.9 10219 ❏ Základní činností všedního dne spojené s výživou (ADL) FH-7.2.10 10220 ❏ Pomocné činnosti všedního dne spojené s výživou (IADL) FH-7.2.11 10221 Tělesná aktivita (7.3) ❏ Tělesná aktivita v minulosti FH-7.3.1 10223 ❏ Důslednost a pravidelnost tělesné aktivity FH-7.3.2 10224 ❏ Frekvence FH-7.3.3 10225 ❏ Trvání FH-7.3.4 10226 ❏ Intenzita FH-7.3.5 10227 ❏ Typ tělesné aktivity FH-7.3.6 10228 ❏ Síla FH-7.3.7 10229 ❏ Čas strávený u TV / počítače apod. FH-7.3.8 10230 ❏ Další čas strávený sedavými činnostmi FH-7.3.9 10231 ❏ Mimovolné tělesné pohyby FH-7.3.10 10232 ❏ NEAT (non-exercise activity thermogenesis) FH-7.3.11 10233 Faktory ovlivňující dostupnost tělesné aktivity (7.4) ❏ Bezpečnost okolního venkovního prostředí FH-7.4.1 10822 ❏ Vhodnost terénu blízkého okolí pro chůzi FH-7.4.2 10823 ❏ Vzdálenost parků / zeleně FH-7.4.3 10824 ❏ Dostupnost sportovních zařízení / programů FH-7.4.4 10825 Pohled pacienta / klienta na změny a opatření související s výživou (8) Vnímání nutriční intervence a jejího dopadu na život samotným pacientem / klientem. Kvalita života v oblasti výživy (8.1) ❏ Odezva na změny kvality života v oblasti výživy FH-8.1.1 10236 Antropometrie (AD) Výška, hmotnost, index tělesné hmotnosti (BMI), ukazatele rychlosti růstu / percentil v závislosti na věku, obvod pasu, vývoj hmotnosti v minulosti. Složení těla / růst / vývoj hmotnosti (1.1) ❏ Výška / délka AD-1.1.1 10239 ❏ Hmotnost AD-1.1.2 10240 ❏ Poměr obvodu zápěstí k tělesné výšce AD-1.1.3 10241 ❏ Změna hmotnosti AD-1.1.4 10242 ❏ Index tělesné hmotnosti (BMI) AD-1.1.5 10243 ❏ Ukazatele růstu / výškový a hmotnostní percentil AD-1.1.6 10244 ❏ Odhad tělesného složení AD-1.1:7 10245 Biochemické a lékařské vyšetření (BD) Laboratorní hodnoty (např. elektrolyty, glukóza, lipidový profil) a lékařská vyšetření (např. čas vyprázdnění žaludku, klidový energetický výdej). Acidobazická rovnováha (1.1) ❏ pH arteriální krve BD-1.1.1 10248 ❏ Hydrogeuhličitany v arteriální krvi BD-1.1.2 10249 ❏ Parciální tlak CO[2] v arteriální krvi (PaCO[2]) BD-1.1.3 10250 ❏ Parciální tlak O[2] v arteriální krvi (PaO[2]) BD-1.1.4 10251 ❏ pH žilní krve BD-1.1.5 10252 ❏ Hydrogeuhličitany v žilní krvi BD-1.1.6 10253 Elektrolytový a ledvinový profil (1.2) ❏ Dusík močoviny v séru (BUN) BD-1.2.1 10255 ❏ Kreatinin BD-1.2.2 10256 ❏ Poměr koncentrace dusíku močoviny v séru (BUN) : kreatinin BD-1.2.3 10257 ❏ Rychlost glomerulární filtrace BD-1.2.4 10258 ❏ Sodík BD-1.2.5 10259 ❏ Chloridy BD-1.2.6 10260 ❏ Draslík BD-1.2.7 10261 ❏ Hořčík BD-1.2.8 10262 ❏ Vápník, sérum BD-1.2.9 10263 ❏ Vápník, ionizovaný BD-1.2.10 10264 ❏ Fosfor BD-1.2.11 10265 ❏ Osmolalita séra BD-1.2.12 10266 ❏ Parathyroidní hormon BD-1.2.13 10267 Profil esenciálních mastných kyselin (1.3) ❏ Poměr trieny : tetraeny BD-1.3.1 10269 Gastrointestinální profil (1.4) ❏ Alkalická fosfatáza BD-1.4.1 10271 ❏ Alanin aminotransferáza, ALT BD-1.4.2 10272 ❏ Aspartát aminotransferáza, AST BD-1.4.3 10273 ❏ Gama glutamyltransferáza, GGT BD-1.4.4 10274 ❏ Residuální gastrický objem BD-1.4.5 10275 ❏ Bilirubun, celkový BD-1.4.6 10276 ❏ Amoniak, sérum BD-1.4.7 10277 ❏ Toxikologický test, včetně alkoholu BD-1.4.8 10278 ❏ Protrombinový čas, PT BD-1.4.9 10279 ❏ Částečný tromboplastinový čas, PTT BD-1.4.10 10280 ❏ Mezinárodní normalizovaný poměr, INR BD-1.4.11 10281 ❏ Tuku ve stolici BD-1.4.12 10282 ❏ Amyláza BD-1.4.13 10283 ❏ Lipáza BD-1.4.14 10284 ❏ jiné trávící enzymy (upřesněte) BD-1.4.15 10285 ❏ D-xylóza BD-1.4.16 10286 ❏ Dechový test s měřením vodíku BD-1.4.17 10287 ❏ Střevní biopsie BD-1.4.18 10288 ❏ Kultivace stolice BD-1.4.19 10289 ❏ Rychlost vyprázdnění žaludku BD-1.4.20 10290 ❏ Tranzitní čas tenkého střeva, SBTT BD-1.4.21 10291 ❏ RTG snímek břicha BD-1.4.22 10292 ❏ Vyšetření polykání BD-1.4.23 10293 Glykemický / endokrinní profil (1.5) ❏ Glykemie, nalačno BD-1.5.1 10295 ❏ Glykemie, náhodná BD-1.5.2 10296 ❏ HgbA1c BD-1.5.3 10297 ❏ Glykemie v plné kapilární krvi nalačno BD-1.5.4 10298 ❏ Maximální postprandiální glykemie v plné kapilární krvi BD-1.5.5 10299 ❏ Test glukózové tolerance BD-1.5.6 10300 ❏ Hladina kortizolu BD-1.5.7 10301 ❏ IGF-vazebná bílkovina BD-1.5.8 10302 ❏ Funkce štítné žlázy (TSH, T4, T3) BD-1.5.9 10303 ❏ Hypofyzární hormony (GH, ACTH, LH, FSH) BD-1.5.10 10826 Zánětlivý profil (1.6) ❏ C-reaktivní protein BD-1.6.1 10305 Lipidový profil (1.7) ❏ Cholesterol, sérum BD-1.7.1 10307 ❏ Cholesterol, HDL BD-1.7.2 10308 ❏ Cholesterol, LDL BD-1.7.3 10309 ❏ Chlesetreol, non-HDL BD-1.7.4 10310 ❏ Poměr celkový cholesterol : HDL-cholesterol BD-1.7.5 10311 ❏ LDL : HDL BD-1.7.6 10312 ❏ Triglyceridy, sérum BD-1.7.7 10313 Metabolický profil (1.8) ❏ Klidový energetický výdej, měřený BD-1.8.1 10315 ❏ Respirační kvocient, měřený BD-1.8.2 10316 Profil minerálních látek (1.9) ❏ Měď, sérum nebo plazma BD-1.9.1 10318 ❏ Jod, odpady v moči BD-1.9.2 10319 ❏ Zinek, sérum nebo plazma BD-1.9.3 10320 ❏ Bór, sérum nebo plazma BD-1.9.4 10841 ❏ Chrom, sérum nebo plazma BD-1.9.5 10842 ❏ Fluoridy, plazma BD-1.9.6 10843 ❏ Mangan, moč, plná krev nebo plazma BD-1.9.7 10844 ❏ Molybden, sérum BD-1.9.8 10845 ❏ Selen, sérum nebo moč BD-1.9.9 10846 Hodnocení nutriční anémie (1.10) ❏ Hemoglobin BD-1.10.1 10323 ❏ Hematokrit BD-1.10.2 10324 ❏ Střední objem eryrocytů BD-1.10.3 10325 ❏ Folát v erytrocytech BD-1.10.4 10326 ❏ Distribuční šíře erytrocytů BD-1.10.5 10327 ❏ Vitamin B12, sérum BD-1.10.6 10328 ❏ Kyselina metylmalonová, sérum BD-1.10.7 10329 ❏ Foláty, sérum BD-1.10.8 10330 ❏ Homocystein, sérum BD-1.10.9 10331 ❏ Feritin, sérum BD-1.10.10 10332 ❏ Železo, sérum BD-1.10.11 10333 ❏ Celková vazebná kapacita železa BD-1.10.12 10334 ❏ Saturace transferinu BD-1.10.13 10335 Bílkovinný profil (1.11) ❏ Albumin BD-1.11.1 10337 ❏ Prealbumin BD-1.11.2 10338 ❏ Transferin BD-1.11.3 10339 ❏ Fenylalanin, plazma BD-1.11.4 10340 ❏ Tyrosin, plazma BD-1.11.5 10341 ❏ Aminokyseliny, jiné (upřesněte) BD-1.11.6 10342 ❏ Protilátky (upřesněte) BD-1.11.7 10343 ❏ Karbohydrát-deficientní transferin, CDT BD-1.11.8 10847 Močový profil (1.12) ❏ Zbarvení moče BD-1.12.1 10345 ❏ Osmolalita moče BD-1.12.2 10346 ❏ Specifická hmotnost moče BD-1.12.3 10347 ❏ Testovací proužky (upřesněte) BD-1.12.4 10348 ❏ Objem moče BD-1.12.5 10349 Vitaminový profil (1.13) ❏ Vitamin A, retinol, plazma nebo sérum BD-1.13.1 10351 ❏ Vitamin C, plazma nebo sérum BD-1.13.2 10352 ❏ Vitamin D, 25-hydroxy BD-1.13.3 10353 ❏ Vitamin E, alfa tokoferol, plazma BD-1.13.4 10354 ❏ Thiamin, aktivita erytrocytární transketolázy BD-1.13.5 10355 ❏ Riboflavin, aktivita erytrocytární gluthation reduktázy BD-1.13.6 10356 ❏ Niacin, N-metyl-nikotinamid v moči BD-1.13.7 10357 ❏ Vitamin B6, koncentrace pyridoxal-5-fosfátu, plazmě nebo sérum BD-1.13.8 10358 ❏ Kyselina pantotenová, pantothenát v moči, plazma BD-1.13.9 10850 ❏ Biotin, kyselina 3-hydroxyizovalerová v moči BD-1.13.10 10851 nebo lymfocitární propionyl-CoA karboxyláza během těhotenství, sérum. Fyzikální vyšetření související s výživou (PD) Hodnocení tělesných systémů, úbytku svalů a podkožního tuku, stavu chrupu, schopnosti sát/ polykat / dýchat, chuti k jídlu a emočních reakcí. Nález fyzikálního vyšetření související s výživou (1.1) ❏ Celkový vzhled / dojem PD-1.1.1 10362 upřesněte ................................................................................................... ..........) ❏ Neverbální komunikace, gestikulace PD-1.1.2 10363 upřesněte ................................................................................................... ..........) ❏ Kardiovaskulární a plicní systém PD-1.1.3 10364 upřesněte ................................................................................................... ..........) ❏ Končetiny, muskuloskeletární systém PD-1.1.4 10365 upřesněte ................................................................................................... ..........) ❏ Gastrointestinální systém (od dutiny ústní k rektu) PD-1.1.5 10366 upřesněte ................................................................................................... ..........) ❏ Hlava a oči PD-1.1.6 10367 upřesněte ................................................................................................... ..........) ❏ Nervové a poznávací funkce PD-1.1.7 10368 upřesněte ................................................................................................... ..........) ❏ Kůže PD-1.1.8 10369 upřesněte ................................................................................................... ..........) ❏ Vitální funkce PD-1.1.9 10370 upřesněte ................................................................................................... ..........) anamnéza klienta (CH) Informace o současné a z osobní, lékařské, rodinné a sociální anamnézy Současné a dřívější Osobní anamnéza (1) Obecné informace o pacientovi / klientovi jako např. věk, pohlaví, etnikum, jazyk, vzdělání a rodinná role. Osobní údaje (1.1) ❏ Věk CH-1.1.1 10374 ❏ Pohlaví CH-1.1.2 10375 ❏ Rasa / etnikum CH-1.1.3 10376 ❏ Jazyk CH-1.1.4 10377 ❏ Faktory ovlivňující gramotnost CH-1.1.5 10378 ❏ Vzdělání CH-1.1.6 10379 ❏ Role v rodině CH-1.1.7 10380 ❏ Kouření CH-1.1.8 10381 ❏ Fyzické postižení CH-1.1.9 10382 ❏ Mobilita CH-1.1.10 10383 Lékařská / zdravotní anamnéza pacienta / klienta / rodiny (2) Poruchy, nemoci a stavy u pacienta / klienta a v jeho rodině, které mohou mít vliv na výživu. Lékařská / zdravotní anamnéza pacienta / klienta NEBO jeho rodiny související s výživou (2.1) Upřesněte zdravotní problém a zda se jedná o anamnézu pacienta / klienta (P) nebo jeho rodiny (F) ❏ Pacientův / klientův hlavní nutriční problém CH-2.1.1 10386 (upřesněte ................................................................................................... ..........) P nebo F ❏ Kardiovaskulární systém CH-2.1.2 10387 (upřesněte ................................................................................................... ..........) P nebo F ❏ Endokrinní systém a metabolismus CH-2.1.3 10388 (upřesněte ................................................................................................... ..........) P nebo F ❏ Vylučovací systém CH-2.1.4 10389 (upřesněte ................................................................................................... ..........) P nebo F ❏ Gastrointestinální systém (od dutiny ústní k rektu) CH-2.1.5 10390 (upřesněte ................................................................................................... ..........) P nebo F ❏ Gynekologie CH-2.1.6 10391 (upřesněte ................................................................................................... ..........) P nebo F ❏ Hematologie / onkologie CH-2.1.7 10392 (upřesněte ................................................................................................... ..........) P nebo F ❏ Imunitní systém (např. potravinové alergie) CH-2.1.8 10393 (upřesněte ................................................................................................... ..........) P nebo F ❏ Kožní (krycí) soustava CH-2.1.9 10394 (upřesněte ................................................................................................... ..........) P nebo F ❏ Muskuloskeletární systém CH-2.1.10 10395 (upřesněte ................................................................................................... ..........) P nebo F ❏ Nervová soustava CH-2.1.11 10396 (upřesněte ................................................................................................... ..........) P nebo F ❏ Psychologie CH-2.1.12 10397 ((upřesněte ................................................................................................... ..........) P nebo F ❏ Dýchací systém CH-2.1.13 10398 (upřesněte ................................................................................................... ..........) P nebo F ❏ Jiné CH-2.1.14 10399 (upřesněte ................................................................................................... ..........) P nebo F Léčba (2.2) Zaznamenaná medikamentózní nebo chirurgická léčba, které může ovlivňovat nutriční stav pacienta. ❏ Medikamentózní léčba CH-2.2.1 10401 (upřesněte ................................................................................................... ..........) ❏ Chirurgická léčba CH-2.2.2 10402 (upřesněte ................................................................................................... ..........) ❏ Paliativní péče CH-2.2.3 10404 (upřesněte ................................................................................................... ..........) Sociální anamnéza (3) Socioekonomická situace pacienta / klienta, bydlení, využívání lékařské péče a účast v sociálních skupinách. Sociální anamnéza (3.1) ❏ Socioekonomické faktory CH-3.1.1 10407 (upřesněte ................................................................................................... ..........) ❏ Bydlení CH-3.1.2 10408 (upřesněte ................................................................................................... ..........) ❏ (Domácnost / vnitropolitické otázky) CH-3.1.3 10409 (upřesněte ................................................................................................... ..........) ❏ Sociální a lékařská podpora CH-3.1.4 10410 (upřesněte ................................................................................................... ..........) ❏ Lokalita bydliště CH-3.1.5 10411 (upřesněte ................................................................................................... ..........) ❏ Zaměstnání CH-3.1.6 10412 (upřesněte ................................................................................................... ..........) ❏ Náboženské vyznání CH-3.1.7 10413 (upřesněte ................................................................................................... ..........) ❏ Nedávné krize CH-3.1.8 10414 (upřesněte ................................................................................................... ..........) ❏ Běžná úroveň stresu CH-3.1.9 10415 Srovnávací standardy (CS) Potřeba energie (1) Odhadovaná potřeba energie (1.1) ❏ Celková odhadovaná potřeba energie CS-1.1.1 10419 ❏ Metoda pro zjištění potřeby energie CS-1.1.2 10420 Potřeba makroživin (2) Odhadovaná potřeba tuků (2.1) ❏ Celková odhadovaná potřeba tuků CS-2.1.1 10423 ❏ Potřebné složení tuků CS-2.1.2 10424 ❏ Metoda pro zjištění potřeby CS-2.1.3 10425 Odhadovaná potřeba bílkovin (2.2) ❏ Celková odhadovaná potřeba bílkovin CS-2.2.1 10427 ❏ Potřebné složení bílkovin CS-2.2.2 10428 ❏ Metoda pro zjištění potřeby CS-2.2.3 10429 Odhadovaná potřeba sacharidů (2.3) ❏ Celková odhadovaná potřeba sacharidů CS-2.3.1 10431 ❏ Potřebné složení sacharidů CS-2.3.2 10432 ❏ Metoda pro zjištění potřeby CS-2.3.3 10433 Odhadovaná potřeba vlákniny (2.4) ❏ Celková odhadovaná potřeba vlákniny CS-2.4.1 10435 ❏ Potřebné složení vlákniny CS-2.4.2 10436 ❏ Metoda pro zjištění potřeby CS-2.4.3 10437 Potřeba tekutin (3) Odhadovaná potřeba tekutin (3.1) ❏ Celková odhadovaná potřeba bílkovin CS-3.1.1 10440 ❏ Metoda pro zjištění potřeby CS-3.1.2 10441 Potřeba mikroživin (4) Odhadovaná potřeba vitaminů (4.1) ❏ A (1) 10444 ❏ Niacin (8) 10451 ❏ C (2) 10445 ❏ Folát (9) 10452 ❏ D (3) 10446 ❏ B6 (10) 10453 ❏ E (4) 10447 ❏ B12 (11) 10454 ❏ K (5) 10448 ❏ Kyselina pantotenová (12) 10455 ❏ Thiamin (6) 10449 ❏ Biotin (13) 10456 ❏ Riboflavin (7) 10450 ❏ Metoda pro zjištění potřeby (14) 10458 Odhadovaná potřeba minerálních látek a stopových prvků (4.2) ❏ Vápník (1) 10460 ❏ Měď (11) 10471 ❏ Chloridy (2) 10461 ❏ Jod (12) 10473 ❏ Železo (3) 10462 ❏ Selen (13) 10474 ❏ Hořčík (4) 10463 ❏ Mangan (14) 10475 ❏ Draslík (5) 10464 ❏ Chrom (15) 10476 ❏ Fosfor (6) 10465 ❏ Molybden (16) 10477 ❏ Sodík (7) 10466 ❏ Bor (17) 10478 ❏ Zinek (8) 10467 ❏ Kobalt (18) 10479 ❏ Sulfáty (9) 10469 ❏ Metoda pro zjištění potřeby (19) 10480 ❏ Fluoridy (10) 10470 Doporučení pro hmotnost a růst (5) Doporučená tělesná hmotnost / index tělesné hmotnosti / růst (5.1) ❏ Ideální / referenční tělesná hmotnost (IBW) CS-5.1.1 10483 ❏ Doporučený index tělesné hmotnosti (BMI) CS-5.1.2 10484 ❏ Žádoucí rychlost růstu