Odběr a příprava vzorků k mikrobiologickému vyšetření. Provádí oprávněná osoba. Před vlastním odběrem se zkoušené výrobky rozdělí podle senzorických vlastností: 1. Skupina – výrobky, u kterých nejsou patrné senzorické změny způsobené mikroorganismy 2. Výrobky podle vzhledu podezřelé – změny v důsledku nežádoucí mikrobiální činnosti 3. Výrobky zjevně zkažené v důsledku činnosti mikroorganismů ( hnití, plesnivění, osliznutí). K vzorkování je nutné použít výhradně sterilní náčiní. Odebrané vzorky musí být řádně označeny. Hmotnost odebraného vzorku musí být dostatečná pro provedení všech předepsaných vyšetření. Způsoby odběru vzorků: Vzorky v originálním spotřebitelském balení : 5ks Drobné kusové výrobky se odebírají po několika kusech z různých míst a hloubek. Velké kusové výrobky se odebírají výkrojem, z vnitřních řezných ploch,, vzorkovačem. Tekuté a kašovité materiály: při odběru jednoho vzorku – promíchání a odpovídající množství se přenese do sterilní vzorkovnice. Podle většího počtu vzorků – nepromícháváme a vzorky odebereme z různých míst a hloubek. Podle účelu vyšetření se vzorky přenesou buď do jedné, nebo do samostatných vzorkovnic. Sypké materiály: stejný postup jako u tekutých nebo kašovitých výrobků. Materiály smíšené konzistence: složky se odebírají v poměru v jakém jsou ve výrobku zastoupeny. Přeprava, příjem a uchovávání vzorků. Je nutné zajistit, aby nenastaly změny v mikrobiálním složení vzorků tj., aby se mikroorganismy ve vzorku nerozmnožovaly, neodumíraly, aby si podržely životaschopnost a původní početní a druhové zastoupení. Je nutné zastavení metabolismu mikroorganismů a to snížením teploty pod růstové minimum. Přeprava jednotlivých druhů vzorků: Stabilní výrobky – okolní teplota Čerstvé a chlazené výrobky – rozmezí teplot 0 – 4^0 C Zmrazené a hlubokozmrazené výrobky - - 18^0 C Pasterované a podobné výrobky – rozmezí teplot 0 -4^0 C Zkažené jednotky stabilních výrobků – rozmezí teplot 0 -4^0 C Rychle se kazící potraviny – např. vnitřnosti, čerstvé ryby musí být při přepravě uchovány při teplotě v rozmezí 0 -2^0 C. K přepravě se používají různé izotermické obaly s chladícími vložkami nebo s pevným CO[2] ( suchý led), přenosné chladničky. Příjem a uchovávání vzorků v laboratoři: O přijatých vzorcích do laboratoře musí být vedena dokumentace tak,aby byl monitorován jejich postup od okamžiku přijetí až do doby zpracování protokolu o výsledku zkoušení. Úchova vzorků: Stabilní výrobky – zpracovat co možná nejdříve před datem ukončení skladovací doby- uchovávat při okolní teplotě na suchém a chladném místě. Čerstvé a chlazené výrobky – zpracovat nejpozději do 24 hod. po příjmu vzorků, uchovávat v rozmezí teplot 0 -4^0 je- li nutné dobu úchovy prodloužit. Pasterované a podobné výrobky – zpracovat co nejdříve a před ukončením skladovací doby, uchovávat v rozmezí teplot 0 – 4^0 C Zkažené jednotky stabilních výrobků – zpracovat co možná nejdříve a nejpozději do 48 hod., uchovávat v rozmezí teplot - 0 -4^0 C. Při otevírání sáčků a jiných obalů z různých folií či papíru se obal v místě otevření potře tamponem namočeným do 70% etanolu. Navážka vzorku: Odběr navážky se provádí ihned po otevření vzorkovnice nebo obalu vzorku sterilními nástroji. Pro kvantitativní vyšetření se odebírá hmotnost 10 g vzorku. Pro kvalitativní vyšetření se obvykle odebírá 25 g vzorku. Homogenizace vzorku: Provádí se nejčastěji v homogenizátoru peristaltického typu – Stomacher se sterilními sáčky z plastu Primární ředění vzorku: Odvážíme hmotnost ( 10g) zkoušeného vzorku. Přidáme ředící roztok v poměru 1 : 10. Př. 10 g vzorku + 90 ml ředícího roztoku. Získáme tak ředění 10^-1. Dále zhotovujeme řadu ředění ( desítkové ředění) tj. 1 ml vzorku+ 9 ml ředícího roztoku podle odhadu kontaminace vzorku mikroorganismy. Při provádění ředění směs dobře promícháváme na Vortexu. U tekutých vzorků očkujeme vzorek přímo a podle potřeby provádíme také ředění. Očkujeme: Na povrch pevné půdy 0,2 ml, zalitím půdou je to 1 ml.