Jak probíhala EPIDEMIOLOGICKÁ PILOTNÍ STUDIE „PANCAKE“ Zlata Kapounová Marcela Dofková, Jiří Ruprich, Irena Řehůřková, Jitka Blahová, Lucie Martykánová Státní zdravotní ústav Centrum zdraví, výživy a potravin Palackého 3a 612 42 Brno Szu-c1 PANCAKE (2010-2011) Pilot study for the Assessment of Nutrient intake and food Consumption Among Kids in Europe ¨= Pilotní studie pro odhad přívodu živin a spotřeby potravin u dětí v EU ¨ ¨Charakter: populační studie, cílená na skupinu dětí, cross-sectional, sběr dat na individuální úrovni ¨ ¨Příprava na první celoevropský průzkum spotřeby potravin „EU MENU“ ¨ ¨Zadavatelem projektu - EFSA ANd9GcT4ObkZq1bsZjKd-qQ1v6cQWfuBXGWeSAOfSaV82YwYGAQA0xJh Pozn. “What’s on the Menu in Europe? (EU Menu)” Současná situace •V mnoha zemích jsou již prováděny národní průzkumy spotřeby potravin - poskytují cenné informace pro národní politiku, zejm. v oblasti výživy ¨ •Použitá metodika v dané zemi však ne vždy poskytuje data, která jsou dostatečně vhodná pro posouzení zdravotních rizik a hodnocení přívodu nutrientů (UI - usual intake) ¨ •Národní data o spotřebě potravin bohužel nelze mezinárodně srovnávat kvůli rozdílnosti metodik ANd9GcQ8cHIMzKfrb-PhWy0cb808yRkzOPQHL0womijwmT7DPN9Iq4aH Projekt PANCAKE nCíl: •Příprava a testování harmonizované metodologie sběru dat o spotřebě potravin u dětí < 10 let ¨ (vs „PANEU“ – adolescenti, dospělé a starší osoby). ¨ •Ověřit proveditelnost v reálných podmínkách ¨ (ČR, Belgie) ¨ ¨2010 – 2011 (Nizozemí, Belgie, ČR, Dánsko, IARC) ANd9GcT4ObkZq1bsZjKd-qQ1v6cQWfuBXGWeSAOfSaV82YwYGAQA0xJh Koordinátor – Nizozemí; Pilotní projekt – Be a ČR, Dánsko – Atlas porcí, IARC - EpicSoft Projekt PANCAKE nProč děti? •Děti jsou považovány za nejvíce rizikovou skupinu z hlediska hodnocení dietární expozice – vyšší spotřeba potravin na kg t.hm. (=vyšší stupeň expozice) ¨ •Národní data o spotřebě potravin u dětí nejsou v řadě zemí k dispozici nebo jen v omezené míře; odlišná metodika ¨ •Hodnocení přívodu nutrientů u dětí je nejdiskutovanější část všech nutričních studií ANd9GcT4ObkZq1bsZjKd-qQ1v6cQWfuBXGWeSAOfSaV82YwYGAQA0xJh EFSA doporučení pro sběr dat o spotřebě potravin na národní úrovni ¨ ¨ guid http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1435.htm EFSA doporučení - UPDATE Doporučená metodika pro EU Menu (zkušenosti Pancake + Paneu) n http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/files/main_documents/3944.pdf EU Menu - Cíle nDetailní, harmonizovaná a vysoce kvalitní data o spotřebě potravin ze všech zemí EU pro potřeby hodnocení dietární expozice nHorizont r. 2020 nPokrývá všechny populace: 3m – 74 let nParticipace již 14(2016), resp.19 (2017)zemí z 28 nVyužívá zkušenosti pilotních studií PANCAKE a PANEU EU Menu 1. n - Study organisation and planning of a national dietary survey n 1.Výběr reprezentativního vzorku populace n 2.Metodika sběru dat o spotřebě potravin n 3.Nástroje pro sběr dat o spotřebě potravin n 4.Sběr ostatních dat (mimo záznam spotřeby potravin) n 5.Kontrola kvality dat n Study organisation and planning of a national dietary survey nPlánovat s 1-2letým předstihem ! nSchválení: Etická komise, další regulační orgány (Národní registr) nNutriční software (vytvoření „country-specific food list“) nValidace použitých nástrojů (dotazníky, atlasy porcí, software) nNábor a školení tazatelů nTechnické zajištění studie (PC/notebooky, telefony, karty, měřící přístroje, software; tisk materiálů; cestovné) nProvést pilotní studii nMedializace, propagace = zvyšuje response rate n EU MENU 1. Výběr reprezentativního vzorku populace •Definovat tzv. „Sampling frame“ (= výběrový rámec - seznamem položek „sampling units“ definujících cílovou populaci, př. věk, pohlaví, geografická oblast); n cíl: sjednotit proces výběru vzorku mezi zeměmi n •Preferován Registr obyvatel dané země (dále dle specifik cílové skupiny – zdravotní registr vybraných lékařů specialistů, ZŠ a MŠ, telefonní seznamy) • •Metoda – náhodný výběr („random sampling“) n - vícestupňový náhodný výběr (random multistage sampling method; věk-pohlaví-region-urban/rural); vs nenáhodný výběr -> kvótní výběr (quota sampling method) n - adekvátní metoda snižuje riziko výběrového zkreslení PANCAKE 1. výběr reprezentativního vzorku P2 30 km 1. •Metodou náhodného výběru z Registru obyvatelstva ČR vybráni respondenti z JM kraje dle věku, pohlaví a místa bydliště (Brno/venkov) • •3 věkově kategorie dětí: •Od 3 - 11 měsíců •Od 12 – 35 měsíců •Od 36 měsíců do 10 let • •Rodiče vybraných respondentů osloveni dopisem s nabídkou účasti ve studii Vícestupňový náhodný výběr, registr obyvatelstva EU Menu 1. n - Study organisation and planning of a national dietary survey n 1.Výběr reprezentativního vzorku populace 2. n- Nábor a míra účasti n 2.Metodika sběru dat o spotřebě potravin n 3.Nástroje pro sběr dat o spotřebě potravin n 4.Sběr ostatních dat (mimo záznam spotřeby potravin) n 5.Kontrola kvality dat n Recruitment and participation rate nSnaha o co nejvyšší možnou účast oslovených (motivace odměnou) nMetoda náboru: dopis-osobní/tel.kontakt 3x nInformovaný souhlas nPřesné kódování a definování účastníků (př. vhodný/nevhodný, plně/částečně participující, neparticipující) PANCAKE 2. Metodika sběru dat o spotřebě potravin nPro děti do 10 let je doporučena záznamová metoda nTestovány: na) 3-denní záznam stravy* nb) 2 x 24-h záznam s rozhovorem* (rozestup min. 7 dnů) n = „computerised 24-hour recall interview“ n •Své vlastní záznamy vedly rovněž kojící matky •Záznamy doplněny frekvenčním dotazníkem (méně často konzumované potraviny), užívání doplňků str. •Přiděleny kombinace dnů (zastoupeny pracovní i víkendové dny) •Správně - časové rozložení sběru dat do všech ročních období *asistovaný = vyplněný dospělou osobou pečující o dítě PANCAKE 2. Metodika sběru dat o spotřebě potravin 2010 – Příprava materiálů 2011 – Sběr dat nleden – březen n3 D Studie n3denní záznam duben – červenec 2 x 1D Studie 2 x 1denní as. recally 96 respondentů 96 respondentů 32 kojenců 32 batolat 32 dětí 32 kojenců 32 batolat 32 dětí PANCAKE 2. Metodika sběru dat o spotřebě potravin nUrčování množství zkonzumovaných potravin nNeexistuje jeden „zlatý standard“ – nutno uzpůsobit zemi a věku respondentů, testovaný/validovaný nástroj; ideálně paralelně kombinovat více metod: •Vážení – je přesné, ale poměrně vyčerpávající pro respondenta; ne vždy jsou k dispozici váhy (stravování mimo domov) •Domácí odměrky - lžička, hrneček, šufánek… •Atlas porcí – měl by být validovaný a národně specifický; 1 fotografie = 1 porce; v sérii by měly být minimálně 4 barevné fotografie, + foto domácí odměrky, + pravítko, velikost talíře •Údaje výrobců – lze využít hmotnosti uvedených na výrobku, % tuku ajn. PANCAKE 3. Nástroje pro sběr dat o spotřebě potravin nVe studii PANCAKE se testují n n Materiály Měřící přístroje Software Deníky pro záznam stravy Atlasy porcí Frekvenční dotazník Kuchyňské váhy Osobní váhy Stadiometr Infantometr Epic-Soft Data Entry Tool (acces) PANCAKE 3. Nástroje pro sběr dat o spotřebě potravin VYBAVENÍ TAZATELE P9 PANCAKE 3. Nástroje pro sběr dat o spotřebě potravin Záznam stravy, př. snídaně PANCAKE 3. Nástroje pro sběr dat o spotřebě potravin Př. frekvenční dotazník <1 den V měsíci 1-3 dny V měsíci 1 den V týdnu 2-3 dny V týdnu 4-5 dnů V týdnu 6-7 dnů V týdnu Není známo a. Chléb konzumní, bílé pečivo -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 b. Tmavé a celozrnné pečivo -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 c. Brambory -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 d. Luštěniny -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 e. Zelenina kromě brambor -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 f. Ovoce -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 g. Kojenecká mléčná výživa -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 h. Mléko a mléčné výrobky kromě sýrů (např. mléko, jogurt) -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 i. Sójové výrobky (např. sójové mléko, sójové dezerty) -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 j. Sýry -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 k. Ryby -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 l. Maso a masné výrobky -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 m. Rostlinné náhrady masa (např. ROBI) -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 n. Vejce (např.vařené, míchané) -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 o. Ovocné džusy (100%, nektary) -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 Jak často za poslední měsíc konzumovalo Vaše dítě tyto potraviny: PANCAKE 3. Nástroje pro sběr dat o spotřebě potravin Př. Atlas porcí Pozn. Velikost porcí musí být přizpůsobeny dětem, atlas lze doplnit pravítkem, fotografiemi nádobí (sklenice, dět. hrnky, misky), jednotkovými porcemi (hm. 1 ks). C:\Users\Zlata\Pictures\Obrázek1.png PANCAKE 3. Nástroje pro sběr dat o spotřebě potravin nLze doplnit o národně specifické pokrmy nČR: krajíce chleba, pečivo, knedlíky, odměrky pro omáčky a mas.šťávy apod. Př. Atlas porcí Pozn. Velikost porcí musí být přizpůsobeny dětem, atlas lze doplnit pravítkem, fotografiemi nádobí (sklenice, dět. hrnky, misky), jednotkovými porcemi (hm. 1 ks). C:\Users\Zlata\Pictures\Obrázek1.png PANCAKE 3. Nástroje pro sběr dat o spotřebě potravin Př. software Epic-Soft Pozn. U kojených dětí nesledujeme množství vypitého mléka (odstřikování a měření objemu = velká zátěž pro maminky), pouze denní příležitosti – frekvenci kojení. PANCAKE 3. Nástroje pro sběr dat o spotřebě potravin Př. software Epic-Soft An optimal interview time for a 24-hour CAPI recall would be around 30 minutes and the average time should not exceed 45 minutes. Požadavky kladeny na nutriční software nshould have been successfully used in previous dietary studies, preferably in a national survey, or have been successfully validated or tested. nallow the input of food, beverages and food supplements. nshould describe and quantify each item using the national quantification methods (e.g. a validated picture, national standard portions based on real weights and similar). ncompatible with the EFSA FoodEx2 classification system. nQuantify the foods „as consumed“ n n PANCAKE 4. Sběr ostatních dat (mimo záznam spotřeby potravin) •Údaje o stravovacích zvyklostech n - FPQ (frekvenční dotazník), užívání doplňků stravy (pro hodnocení dietární a chemické expozice), diety a omezení •Socio-ekonomické informace n - např. vzdělání, ekonomická aktivita rodičů •Antropometrické údaje n - tělesná hmotnost a výška (děti<10 let změřit; děti>10 let a dospělí možno pouze sdělit bez měření) PANCAKE 5. Kontrola kvality dat •U dětí do 10 let n - na úrovni populace srovnat zjištěný energetický přívod (EI) s odhadovvaným bazálním energetickým výdejem (BMR) v závislosti na věku, pohlaví, tělesné výšce a hmotnosti n - na individuální úrovní + koeficient PAL n •U starších dětí n - použití metody podle Goldberga (Goldberg cut-off points) pro identifikace „misreportérů“ (under-reporting, over-reporting) PANCAKE První výsledky Odezva respondentů na dopis s nabídkou účasti ve studii (1. vlna dopisů) 192 dopisů 96 dopisů Pozn. Response rate je u studií v dětské populaci obvykle vyšší než v jiných skupinách populace. Response rates varied from 47–52 % across countries in the pilot study (EU Menu Protocol, 2014). PANCAKE První výsledky nCharakteristika zákonných zástupců nparticipujících respondentů: n n3 D studie ØVe 100 % se jednalo o rodiče (94 % ženy), průměrný věk 33,7 let ØVe skupině kojenci - 66 % kojících matek n n2x1 D studie ØVe 100 % se jednalo o rodiče (97 % ženy), průměrný věk 33,2 let ØVe skupině kojenci – 62 % kojících matek ANd9GcSHyTZNwL1V8HHsfGvYzfWiAvunytJqqm_zcjYpTW8_LHbEaolcXBUutdtG7Q PANCAKE První výsledky PANCAKE První výsledky PANCAKE První výsledky PANCAKE První výsledky nÚčastníci studie z pohledu tazatelů n •Spolupráce tazatelů s účastníky studie byla hodnocena jako velmi příjemná n ØSnadná komunikace ØOchota spolupracovat ØZájem o studii Ø n ANd9GcSHyTZNwL1V8HHsfGvYzfWiAvunytJqqm_zcjYpTW8_LHbEaolcXBUutdtG7Q PANCAKE První výsledky nNon-respondenti z pohledu tazatelů n •Kontaktování non-respondentů je časově náročné ØTelefonní kontakt není k dispozici ØNěkteří respondenti nepobývají na adrese trvalého bydliště, častou překážkou je také odlišné příjmení respondenta a zákonného zástupce ¨ •Non-respondenti jsou méně vstřícní a ochotní ØMenší ochota vyplnit dotazník ØV některých situacích se tazatelé necítí bezpečně Ø •! Někteří non-respondenti se nakonec rozhodnou pro účast ve studii Øcca 30 % oslovených non-respondentů se po osobním setkání s tazatelem rozhodlo zapojit do studie n n PANCAKE První výsledky n nPraktické závěry n •Účast ve studii byla významně ovlivněna sezónním obdobím, svátky a prázdninami •Účast ve studii byla do určité míry ovlivněna finanční motivací •Pro obě studie bylo náročnější naplnit finální počet ve skupině děti (3 – 10 let) na rozdíl od skupiny kojenci (maminky na RD více času) n •Atlas porcí - zvážit rozšíření o nejčastěji postrádané potraviny •Epic-Soft - zvážit rozšíření o nejčastěji postrádané potraviny a receptury •Medializace studie formou webových stránek - řada respondentů a všichni tazatelé by ji uvítali – ověřit si existenci studie, přečíst podrobnosti, dohledat kontakty, komunikace ajn.; častý zájem rodičů o výsledky n PANCAKE Hodnocení metodiky Výhody Stav 5 : 4 PANCAKE Závěr I n nSběr dat o spotřebě potravin na národní úrovni • §Zkušenosti získané v pilotní studii PANCAKE bude moci ČR uplatnit při případné účasti ČR v celoevropském projektu EU Menu (pilotní projekt podmínka před realizací celonárodní studie!) n •Získaná data bude možné mezinárodně srovnávat a využívat rovněž pro účely posuzování rizik v zemích EU • n? Finanční zabezpečení projektu n? Personální zajištění a organizace projektu ANd9GcSUe56s-EK-nLFz373H3Om9P60Lt2OcnUnw7RKz5WUlM11Vc6_o Ad. Personální zajištění a organizace projektu n„..PANCAKE pilot study also pointed out that recruiting a large number of qualified interviewers for the dietary interviews throughout the country may be challenging. nIt may be less of a challenge if an official network of nutritionists/dieticians is available in the country. nHowever, if such a network does not exist, a feasible alternative may be to recruit university students studying food science or nutrition to collect the survey data. n n(cit. Guidance on the EU Menu methodology, EFSA 2014) PANCAKE Závěr II n nData o spotřebě potravin – využití n •Hodnocení výživy, výživová politika n - Hodnocení stavu výživy různých populačních skupin n - Plánování a provádění výživové politiky (výživ. doporučení) n - Hodnocení veřejného zdraví (ukazatele zdr. stavu ve vztahu k vybraným složkám výživy a ke způsobu stravování) n - Preventivní aktivity zaměřené na potlačení významných civilizačních onemocnění (obezita, DM II, HT, osteoporóza) n - Zhodnocení účinnosti intervence pomocí zjištění výživové spotřeby před započetím a po ukončení programu (výchovně-vzdělávací programy, preventivní programy v oblasti výživy) n ANd9GcSUe56s-EK-nLFz373H3Om9P60Lt2OcnUnw7RKz5WUlM11Vc6_o PANCAKE Závěr III n nData o spotřebě potravin – využití n •Monitoring a legislativa bezpečnosti potravin n - Odhad dietární expozice cizorodým látkám z potravin n - Na základě spotřeby potravin možno hodnotit zdravotní rizika (stávající i nově vznikající) a stanovit maximální přípustné limity kontaminantů v potravinách n - Aktualizace stávající a zavádění nové legislativy upravující bezpečnost potravin n •Využití v potravinářství n - Doporučení ke správné výrobní praxi vedoucí ke snížení přítomnosti kontaminantů v potravinách nebo v surovinách (rezidua pesticidů, mikrobiologická agens ajn.) n - Výrobky s vylepšenou nutriční hodnotou ANd9GcSUe56s-EK-nLFz373H3Om9P60Lt2OcnUnw7RKz5WUlM11Vc6_o Užitečné zdroje nExterní závěrečná zpráva EFSA o studii PANCAKE n http://www.efsa.europa.eu/en/supporting/doc/339e.pdf n nOdborná zpráva za rok 2011 CZVP SZÚ – Dietární expozice populace chemickým látkám z potravin - NUTRIMON n http://czvp.szu.cz/monitor/tds11c/tds11c.htm n nOcké M, Brants H, Dofkova M, Freisling H, van Rossum C, Ruprich J et al., 2014. Feasibility of dietary assessment methods, other tools and procedures for a pan-European food consumption survey among infants, toddlers and children. European Journal of Nutrition, 10 August 2014. [Epub ahead of print] n nDěkuji za pozornost ANd9GcSCkMMm4krBKq9M3n3uEbiYFi_qeyVXWDv0_YIjDlRv-ivknuCwOQ