Střevní infekce MUDr. Lenka Vojtilová, Ph.D. Klinika infekčních chorob FNB Lékařská fakulta MU Fyziologie střeva nlumen střeva ¨prostorově uvnitř těla ¨funkčně vně těla nmnožství mikroorganizmů ¨fyziologická flóra 1012 bakterií v 1 ml obsahu tlustého střeva ¨patogenní mikroorganizmy přijímány potravou nsliznice střeva – jediná vrstva epitelu = enterocyty Definice průjmu ndle WHO: n2 nebo více řídkých stolice denně § nebo njediná řídká stolice která obsahuje hlen, krev nebo hnis njiná definice: nzměna frekvence, konzistence, barvy či objemu stolice oproti běžnému stavu nděti do 2 let: nztráta tekutin stolicí větší než 10ml/kg hmotnosti a den nstarší děti: nztráta tekutin stolicí větší než 200g denně nakutní průjem: nnáhlý rozvoj a maximálně 14-denní trvání Bristolská škála stolice Epidemiologie n3-5 miliard případů akutního průjmu za rok n5-10 miliónů úmrtí v rozvojových zemích za rok n50-70 tisíc hlášených případů v ČR za rok netiologie: nbakterie – salmonely, kampylobaktery, enterotoxikózy nviry – rotaviry, adenoviry, enteroviry nparazity – améby, gardie, kryptosporidie nkvasinky - kandidy kód diagnóza 2000 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 A01.0 Břišní tyfus 3 9 2 4 3 4 3 2 0 3 A01.1-2 Paratyfus A a B 2 4 4 2 1 1 4 4 3 3 A02 Salmonelóza 40233 32927 25102 18204 11009 10805 8622 8752 10507 10280 13633 A03 Shigelóza 548 278 289 349 229 178 450 164 266 257 92 A04 Jiné bakteriální střevní infekce 2196 2704 2471 2831 3305 3178 3343 4607 5168 5797 6762 A04.5 Kampylobakterióza 16916 30268 22713 24254 20175 20371 21164 18811 18412 18389 20902 A05 Jiné bakter. otravy z potrav. 1091 41 48 70 84 106 100 381 14 203 177 A06 Amébóza 20 9 9 11 5 18 6 17 11 16 A07.1 Giardióza 92 141 90 79 47 51 45 49 46 42 A07.2 Kryptosporidióza 1 0 0 0 0 1 0 4 2 1 A08 Virové a jiné spec. průjmy 1197 3670 5597 6025 6639 6066 8517 9955 6877 7778 9437 A09 Gastroenteritida susp.inf 1323 2877 3223 3316 2883 2884 3168 3199 2634 2748 2843 Mechanizmus vzniku průjmu nOsmotický ¨nevstřebatené molekuly nasávají vodu do lumen ¨zvýšený příjem sorbitolu, fruktózy, hořčíku, laktulózy ¨patolog. stavy – malabsorpce, porucha absorpce laktózy nSekreční ¨abnormální sekrece či absorpce elektrolytů ¨cholerový toxin nExsudativní ¨zánět sliznice střeva – infekční a neinfekční (ulcerózní kolitida) nZ poruchy motility ¨po resekcích střeva, po vagotomii, při diabetu, tyreotoxikóze, sklerodermii, dráždivý tračník Patogeneze průjmu dle mikrobů nadherence a kolonizace sliznice + produkce toxinů ¨Vibrio cholerae, (enterotoxig. E. coli, C. difficile) ninvaze do enterocytů ¨Shigella dysenteriae, enteroinvaz. E. coli ninvaze do M-buněk ¨salmonely, Campylobacter jejuni nprodukce toxinů mimo organizmus ¨S. aureus, Bacillus cereus Sliznice tlustého střeva n n img00002.jpg Obranné mechanizmy nacidita žaludeční šťávy ¨pH ˂ 3 zničí 99,9% bakterií za 30 minut nintaktní sliznice a motilita střeva nrychlá obměna enterocytů ¨doba životnosti enterocytů 3-5 dní nstřevní mikroflóra nimunitní systém střeva GALT (gut-associated lymphoid tissue) Infekční dávka / způsob přenosu nobligátní střevní patogeny ¨méně než 102 mikrobů ¨fekálně-orální cesta přenosu ¨Shigella dysenteriae (10), Giardia intestinalis (10), Entamoeba histolytica (1!!) npříležitostné patogeny ¨vysoká, 106 – 109 mikrobů ¨musí být kontaminace potravy nebo vody ¨Campylobacter, Salmonella, V.cholerae,E.coli Zdroje nákazy Campylobacter spp. n campylobacter přenos Diagnostika nKlinická nEtiologická – mikrobiologické metody: § nbakterie ¨kultivačně - stolice na obligátní střevní patogeny ¨sérologicky ze séra, toxiny ze stolice nviry - sérologicky ze stolice nparazity – mikroskopicky ze stolice 3x Komplikace ndehydratace nminerálový rozvrat nileus nmesenteriální lymfadenitida nsepse nhemolyticko-uremický syndrom nreaktivní artritidy, erytema nodosum nGuillain-Barrého syndrom ninvaginace Základ terapie n 1. rehydratace n n 2. úprava mineralogramu n n 3. brzká realimentace Rehydratace nperorální - solné roztoky s glukózou ¨minerálky nesycené bez příchutě ¨perorální rehydratační roztoky ¨mírně slazený čaj (chladnější) ¨rýžový odvar (recept z KDIN - 50g rýže vařit v 1l kojenecké vody ½ hodiny, rozmixovat, doplnit převařenou vodou do 1l, uchovávat v lednici) ¨ne Coca-cola!!! nintravenózní ¨v úvodu FR 1/1 ¨dle mineralogramu – Ringer, FR ½ ¨substituce kália Realimentace nu kojenců ¨kojené děti – rýžový, mrkvový odvar + kojení ¨mléka s nízkým obsahem tuku a laktózy do rýžového odvaru ¨nad 6 měsíců – banány, loupaná jablka, piškoty nstarší děti a dospělý ¨rýžové polévky, bramborová kaše (bez mléka), suchary, banány, jablka, vývary z libového masa ¨vařené / dušené libové maso ¨zakysané mléčné výrobky - jogurty ¨NE – tučné a kořeněné jídla, nadýmavá zelenina Podpůrná léčba nadsorbencia (Carbosorb, Smecta) ¨u enterotoxikóz (otravy z potravin) nstřevní antiseptika (Endiaron, Ercefuryl) ¨nevstřebávají se, neovlivňují střevní flóru ¨u bakteriálních průjmů bez známek invaze nantimotilika (Imodium, Reasec) ¨u infekčních průjmů nevhodné! nprobiotika (laktobacily) ¨u postantibiotických průjmů, v rekonvalescenci po akutním infekčním průjmu Indikace antibiotické léčby nseptický průběh nimunokompromitovaní pacienti nextraintestinální forma – artritida, meningitida, absces jater nepidemiologické hledisko – ke zkrácení doby vylučování patogenu stolicí (shigelóza, cholera) Prevence vzniku průjmových onem. nzásady osobní hygieny nkolektivní hygiena (pitná voda, likvidace odpadů) nveterinární normy (jatky) nhygienické normy při přípravě a distribuci potravin ndomácí zpracování syrových potravin nprevence cestovatelských průjmů nvakcinace – břišní tyfus, cholera, rotaviry Přístup k pacientovi v praxi nAnamnéza: nOA: IBD, imunodeficit, onem. ŠŽ nFA: cytostatika, laxativa, antibiotika nFF: močení, frekvence stolice před onem., váhový úbytek, chuť do jídla nEA: - výskyt v rodině či kolektivu ¨rizikové jídlo ¨kontakt se zvířaty ¨pobyt v cizině Přístup k pacientovi v praxi nNynější onemocnění: ndoba trvání průjmu – do 14 dnů akutní nhorečka – nad 38-39˚C invazivní patogeny nzvracení – enterotoxikózy, salmonelózy, NPB nbolesti břicha – rozlišit lokalizaci postižení střeva nstolice – frekvence, konzistence, objem, barvu, příměsi Přístup k pacientovi v praxi nObjektivní vyšetření: nstav hydratace nnález na břiše – nutné vyloučit NPB ¨jen mírná palpační citlivost a živá peristaltika nper rectum vyšetření ¨vyloučení paradoxního průjmu, inkontinence, simulace, tumor recta, melena Dehydratace Mírná Střední Těžká Ztráta hmot. 4-5% 6-9% 10 a více% Celkové příznaky žízeň, excitace, neklid žízeň, letargie spavost, chlad a cyanóza končetin, porucha vědomí Pulz normální zrychlený nitkovitý Dech normální hluboký zrychlený hluboký zrychlený TK normální normální nízký, neměřitelný Turgor normální kožní řasa se vrací do 2 s kožní řasa se nevrací Oči normální zapadlé hluboko zapadlé Slzy ano ne ne Sliznice vlhké suché velmi suché Moč normální snížené množství, tmavší nemočí Velká fontanela normální vkleslá značně vkleslá dehydratace angl Enterotoxikózy = otravy z potravin nenterotoxiny v potravě – S. aureus, B. cereus, C. perfringens nkontaminovaná ohřívaná rýže, špatně uchovávané masné a mléčné výrobky, smetanové omáčky ninkubační doba 1-6 hod, 8-16 hod nprofusní zvracení, někdy vodnaté průjmy, bez teploty ntrvání 1 den ncílená diagnostika se neprovádí nléčba symptomatická, hydratace Virové střevní infekce nrotaviry, noroviry, enteroadenoviry nkontaminovaná voda, jídlo, fekálně-orální přenos, rotaviry i vzdušnou cestou nID 1-3 dny, trvání 2-3 dny (5-10 dnů) nrotaviry s horečkou, jinak subfebrilie nzvracení, vodnaté průjmy nDg – průkaz virového antigenu ve stolici nTh – symptomatická, hydratace nprevence – očkování proti rotavirům Salmonela ent. / Campylobacter jej. nšpatně tepelně zpracované maso, drůbež, vejce, mléčné výrobky nID 1-2 dny ntrvání 3-7 dnů nzvracení často nzelené vodnaté stolice nkřečovité bolesti nhorečky, celkové příznaky, sepse n n nID 2-4 dny ntrvání 3-7 dnů nzvracení zřídka nprůjmy s krví nbolesti břicha v oblasti céka (jako appendix) n Salmonelózy nnejčastější bakteriální střevní infekce u nás i ve světě nsérotypy Salmonella Enteritidis, S. Typhimurium, S. Newport, … nkontaminovaná potravina, přímý mezilidský přenos výjimečně nID 8 hod (6-48 hod) nhorečka, zvracení, bolesti břicha, vodnaté průjmy, časem zelené ngastroenteritida – symptom. Th, střevní dezinficiens nsalmonelová sepse nextraintestinální ložiska – abscesy, pyelonefritidy, cholecystitidy, peritonitidy, osteomyelitidy, artritidy, meningitidy nATB cefotaxim, cotrimoxazol, (fluorochinolony), CHMF Kampylobakterové infekce nCampylobacter jejuni, C. fetus, C. coli nalimentárně – drůběží maso, nepaster. mléko nID 2-4 dny (1-7dnů) nbolesti břicha, průjmy s enterorhagií, mesenter. lymfadenitida nsepse (C. fetus) u imonokompromitovaných nTh u imunokompromit. - makrolidy, doxycyklin nsepse C. fetus - cefalosporiny 3.gen, karbapenemy n Yersiniové střevní infekce nYersinia enterocolitica, Y. pseudotuberculosis nalimentárně – špatně tepelně upravené vepřové maso, kontakt se zvířaty ninvazivní, granulomatosní zánět, mesenter. lymfadenitida nhorečky, boelsti břicha, průjem s krví nnásledně reaktivní artritidy, erytema nodosum u 10-30% nemocných nkultivace nespolehlivá, serologie pozit po 2-3 týdnech nTh – doxycyklin, cefalosporiny 3. gen, (fluorochinolony), NSAID n Shigelové infekce nbacilární úplavice nShigella dysenteriae, S. flexneri, S. boydii, S. sonnei nvysoce nakažlivé, mezilidský přenos – povinná izolace! nnemoc špinavých rukou, kontamin. voda, potraviny nID 1-3 dny nhorečky, zimnice, bolesti břicha, tenesmy, průjem s krví a hlenem, meningismus, reakt. artrit., Reiterův sy, HUS nTh cotrimoxazol, rifaximin, fluorochinolony dle citlivosti nvylučování shigel 1-4 týdny, debacilizace po podání ATB Děkuji za pozornost