Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 1 Poradenství v prevenci orientované na životní styl Metody hodnocení a doporučení Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 2 Osnova –hlavní body ̶ Úvod (cíl, determinanty zdraví, význam prevence a intervenční modifikace životního stylu) ̶ Systém obecných preventivních prohlídek v ČR ̶ Vyšetřovací metody  Obecná osobní a zdravotní anamnéza  Anamnestické zjišťování životního stylu Výživové zvyklosti Pohybová aktivita Kouření Alkohol  Objektivní vyšetření a měření Výživový stav - antropometrie Fyzická kondice Krevní tlak Biochemické vyšetření ̶ Obecně platná doporučení na principech EBD  Výživová doporučení  Doporučení pohybové aktivity  Doporučení pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění  Doporučení pro prevenci rakoviny ̶ Metody intervence, Práce s motivací, techniky v poradenství Poradenství v prevenci orientované na životní styl 3 Zákonem daný obsah preventivní prohlídky ̶ Vyhláška č. 70/2012 Sb.“Vyhláška o preventivních prohlídkách“  + VYHLÁŠKA ze dne 21. září 2016, kterou se mění vyhláška č. 70/2012 Sb  § 1 - Druhy preventivních prohlídek a poskytovatelé, kteří je provádějí  § 2 - Obsah a časové rozmezí všeobecné preventivní prohlídky  § 3 - § 7- Obsah a časové rozmezí všeobecné preventivní prohlídky dětí ̶ §1 -Druhy preventivních prohlídek a poskytovatelé, kteří je provádějí a) všeobecné praktické lékařství („všeobecná preventivní prohlídka“), b) praktické lékařství pro děti a dorost („všeobecná preventivní prohlídka dětí“), c) zubní lékařství („zubní preventivní prohlídka“), d) gynekologie a porodnictví („gynekologická preventivní prohlídka“). Poradenství v prevenci orientované na životní styl Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 4 Obsah a časové rozmezí všeobecné preventivní prohlídky a) Anamnéza  Doplnění včetně sociální, se zaměřením na změny, rizikové faktory a profesionální rizika  U RA důraz na: KVN, plicní, hypertenze, DM, poruchy metabolismu tuků, nádory, závislosti b) Kontrola očkování c) Kompletní fyzikální vyšetření  TK, BMI, orientačně zrak  Onkol. prevence Zhodnocení rizik z hlediska RA,OA a PA, vyšetření kůže, při podezření per rectum, u mužů při pozit. RA nebo jiných známkách vyšetř. varlat  Ženy od 25 let při pozitivní RA nebo jiných rizikových faktorech klin. vyšetření prsů, poučení o samovyšetřování d) Vyšetření moči diagnostickým papírkem e) Kontrola a zhodnocení výsledků předepsaných prevent. vyšetření 1) Chol, HDL, LDL, TGA - v 18, 30, 40, 50 a 60 letech 2) Glykemie – v 18 a dále ve 30, a od 40 ve 2letých intervalech od posledního 3) EKG – ve 40, dále čtyřleté intervaly 4) Okultní krvácení od 50 let, od 55 možno nahradit kolonoskopií 1x za 10 let 5) Ženy nad 45r. – výsledek mamografie ne starší než 2 roky 6) Sérový kreatinin a odhad glomerulární filtrace u pac. S DM, hypertenzí nebo KV komplikacemi nad 50 r. ve 4letých intervalech Všeobecná preventivní prohlídka se provádí vždy jednou za 2 roky, zpravidla po uplynutí 23 měsíců po provedení poslední všeobecné preventivní prohlídky. Obsahem všeobecné preventivní prohlídky je: Poradenství v prevenci orientované na životní styl ̶ Snížit riziko vzniku onemocnění (primární prevence) ̶ Zlepšit aktuální fyzický stav (tělesné složení – obezita, TK, cholesterol, glykemie, kondice, imunita…) ̶ Pokusit se případné pre-patologické fáze řešit nefarmakologicky ̶ U již existujících onemocnění snížit potřebu léků a zlepšit stav, zabránit progresi Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 5 Poradenství orientované na životní styl - úvod Cílem poradenství je: ̶ Praktický všeobecný lékař  V rámci všeobecné preventivní prohlídky  V rámci jakéhokoliv terapeutického kontaktu s pacientem ̶ Jakýkoliv odborný lékař  V rámci léčby (a prevence – prim., sekund., terc.) Kdo a kdy poradenství poskytuje Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 6 Jak postupovat - kroky: ̶ Informovat  Individuální rizikový profil - vyšetřit a zhodnotit životní styl a biologická rizika dotyčného, informovat jej o něm  Efekt a význam životního stylu jako determinanty zdraví Preventivní a terapeutický potenciál životní stylu a jeho úpravy je ̶ Doporučit a motivovat, stanovit cíle  Obecně platná populační doporučení – guidelines (výživa, pohybová aktivita, alkohol)  Individualizovaná doporučení dle zdravotního stavu a aktuálního ŽS jedince  Motivační techniky ̶ Sledovat, kontrolovat, pomáhat (monitoring progresu a efektu, podpora compliance) Poradenství v prevenci orientované na životní styl 7 Determinanty celkového zdraví Poradenství v prevenci orientované na životní styl Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Individuální chování (ž.s.) Genetika Sociální okolnosti Environmentální faktory Zdravotní péče htps://ww Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 8 Poradenství v prevenci orientované na životní styl - Úvod Determinanty zdraví vs výdaje https://www.publichealthpost.org/databyte/public-health-spending-mismatch/ htps://ww Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 9 Poradenství v prevenci orientované na životní styl - Úvod Determinanty zdraví vs výdaje expenditure zdraví Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU10 Postoje, názory (přesvědčení), životní styl Faktory životního stylu – behaviorální determinanty zdraví ̶ Kouření ̶ Výživa – výživové chování ̶ Pohybová aktivita ̶ Alkohol ̶ Nedovolené užívání drog ̶ Osobní hygiena, umývání rukou ̶ Sociální kontakty ̶ Práce ̶ Zvládání stresu ̶ Sexuální aktivita ̶ Spánek, spánkové návyky ̶ Chování ohledně expozice slunci ̶ Chování v silničním provozu Poradenství v prevenci orientované na životní styl - metody ̶ Všechna současná onemocnění ̶ Léky ̶ Zdravotní omezení (vč. diet, omezení pohybu apod. ) Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 11 Anamnéza Poradenství v prevenci orientované na životní styl – vyšetřovací metody RA – rodinná: ̶ Rodinný výskyt předčasného KVO (def. jako fatální nebo nefatální KVO u příbuzných I.st., u mužů před 55r, u žen před 65r. ̶ DM ̶ Obezita ̶ Rakovina OA – osobní /zdravotní: Dědí se nejen genetické dispozice, ale také životní styl! SA – sociální PA – pracovní ŽS – životní styl ̶ Patří rovněž do „anamnézy“ (je zjišťován retrospektivně) ̶ Věnuje se mu podrobně celý tento seminář! Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 12 Kouření Poradenství v prevenci orientované na životní styl 13 Kouření – dopady na zdraví Míra zátěže nemocemi, způsobené 20 hlavními rizikovými faktory pro obě pohlaví v roce 2010, vyjádřené jako procento ztracených let života (DALY – Disability-Adjusted Life Years ) v UK 2010 Lancet 2013; 381: 997–1020 Negativní procento u alkoholu je ochranný účinek mírného užívání alkoholu na ischemickou chorobu srdeční a diabetes. RakovinaKardiovaskulární nemociChronické respirační nemoci Kouření je nejsilnějším rizikovým faktorem pro: • Rakovinu • Kardiovaskulární nemoci • Chronické respirační nemoci • Kouření je nejsilnějším ovlivnitelným determinantem zdraví • Kouření je zodpovědné za 50% všech úmrtí, jimž lze zabránit u kuřáků • Kuřák ztratí v průměru 10 let života Poradenství v prevenci orientované na životní styl – vyšetřovací metody Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 14 Kouření Poradenství v prevenci orientované na životní styl – metody vyšetření ̶ Ptát se: Zjišťování kuřáckého stavu pacienta a pasivní expozice  Aktivní kouření (first-hand smoke, main stream)  Kolik cigaret vykouříte průměrně během dne?*  V kolika letech jste začal(a) pravidelně kouřit?  Zkoušel jste někdy zanechat kouření?  Jaká byla nejdelší doba, po kterou jste vydržel(a) nevykouřit ani 1 cigaretu denně?  Pasivní kouření (expozice), ETS – Environmental Tobacco Smoke  SHS (Second Hand Smoke, side stream) • V zaměstnání • Rodinní příslušníci • Jinde (přátelé, známí …)  THS (Third Hand Smoke) • Z materiálů v prostředí – nábytek, omítky, látky, koberce, plasty *Tabulka: Definice kuřáctví podle WHO: Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 15 Kouření – doporučený postup pro lékaře při kontaktu s kuřákem v ordinaci Poradenství v prevenci orientované na životní styl – metody vyšetření 5A (5P) metoda - pro strategii odvykání kouření pro rutinní praxi Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 16 Poradenství v prevenci orientované na životní styl – metody vyšetření Fagerströmův test nikotinové závislosti Fagerström Test of Nicotine Dependence (FTND) https://www.adiktologie.cz/file/143/fagerstromu v-test-nikotinove-zavislosti-cz.pdf Hodnocení: Pozor – neplést s FTQ Fagerström Tolerance Questionnaire (9 otázek). FTND je novější a lepší. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 17 Poradenství v prevenci orientované na životní styl Farmakologická pomoc při odvykání kouření http://www.kardio-cz.cz/data/upload/Doporuceni_pro_lecbu_zavislosti_na_tabaku.pdf ̶ Náhradní nikotinová terapie – NNT (NRT, Nicotine Replacement Therapy)  Substituce nikotinu ke zmírnění abstinenčních příznaků  Různé formy NRT: žvýkačka, transdermální nikotinové náplasti, nosní sprej, inhalátor, sublingvální tablety ̶ Bupropion (antidepresant, obchodně Zyban)  Inhibitor zpětného vychytávání noradrenalinu a dopaminu (NDRI), který má antidepresivní působení a snižuje abstinenční příznaky v průběhu odvykání kouření.  Bupropion díky zvýšení hladiny dopaminu a noradrenalinu potlačuje bažení (craving) a abstinenční příznaky po odnětí nikotinu. ̶ Vareniclin (parciální agonista nikotinových receptorů, obchodně Champix)  Parciální agonista acetylcholin-nikotinových receptorů, který snižuje chuť na cigaretu i ostatní abstinenční příznaky z nedostatku nikotinu (agonistický účinek) a současně blokuje účinek nikotinu na mozek (antagonistický účinek)  Agonistická aktivita vareniclinu zmírňuje abstinenční příznaky nedostatku nikotinu a jeho antagonistická funkce snižuje pocit uspokojení z kouření a tím kuřákovu vazbu na cigaretu ̶ Kombinace  Nejčastější kombinací je nikotinová náplast s některou z ústních forem nikotinu, dále bupropion a nikotin či bupropion a vareniclin.  Vareniclin s nikotinem je možné rovněž kombinovat, zejména u silně závislých, je ale třeba zvážit, že kompetují o stejné receptory. ̶ Další metody  Individuální i skupinové behaviorální intervence pomáhají kuřákům přestat kouřit. Podpora partnera a rodiny jednotlivce je důležitá.  Nejsou k dispozici žádné spolehlivé údaje o tom, že akupunktura, akupresura, laserová terapie, hypnoterapie nebo elektrostimulace jsou účinné při odvykání kouření. Použít po selhání rad, povzbuzení a motivační intervence, nebo navíc k nim  Existují silné důkazy pro účinnost krátké intervence s radami, jak přestat kouřit, všechny typy nikotinové substituční terapie (NRT), bupropion, vareniclin a pro vyšší účinnost léků v kombinaci, s výjimkou NRT plus vareniclin.  Nejúčinnější jsou krátké intervence plus pomoc s odvykáním pomocí léčby závislosti a následná podpora.  Elektronické cigarety (e-cigarety) mohou pomoci při odvykání kouření, ale měly by se na ně vztahovat stejná marketingová omezení jako cigarety.  Pasivní sekundární kouření je spojeno se značným rizikem a je třeba chránit nekuřáky Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 18 Výživa Poradenství v prevenci orientované na životní styl ̶ Nejpřesnější, ale příliš náročné (několika denní záznam stravy, dvojité porce…) . Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 19 Vyšetřovací metody Výživové zvyklosti Pozn.: Probráno již dříve v OPZ II – téma „Hodnocení výživových zvyklostí“ Retrospektivní metody: Poradenství v prevenci orientované na životní styl - metody Retrospektivní metody: ̶ Dietary (nutritional) history ̶ 24-hours diet recall (with computerized evaluation) ̶ FFQ – Food Frequency Questionnaire ̶ Brief methods, scoring, e.g. WHO nutritional score) . Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 20 Vyšetřovací metody Poradenství v prevenci orientované na životní styl - metody Nutriční anamnéza 21 Rychlé hodnocení výživy Poradenství v prevenci orientované na životní styl - metody Hodnocení: 10 bodů: Vaše výživa je výborná, zcela v pořádku! Bude velmi vhodné stravovat se podle stejných zásad jako doposud. 9 až 7 bodů: V kvalitě stravy jsou ještě rezervy, ale nebude příliš obtížné udělat pozitivní změny k tomu, aby výživa byla úplně bez chyb. 6 až 4 body: Výživa není z hlediska kvality dostatečná. Je zapotřebí větších změn, aby bylo možné hodnotit ji alespoň jako dostatečnou. 3 až 0 bodů: Zcela nedostatečná kvalita výživy, nutná okamžitá a razantní náprava. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 22 Vyšetřovací metody – Výživové zvyklosti Nutriční skóre Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 23 NutriPro – software pro hodnocení 24-hod záznamu Poradenství v prevenci orientované na životní styl – hodnocení výživové spotřeby • Zadávají údaje ze 24hod recallu/záznamu • Zadávají se jídla/potraviny a množství • Přepis je relativně náročný • Software není zdarma – finančně náročný 24 Ukázka výsledku hodnocení pomocí PC aplikace „Preventivní vyšetření“ Poradenství v prevenci orientované na životní styl – hodnocení výživové spotřeby Jméno: Jana Nováková Věk: 38 r. Vyšetření dne: 15.12.2019 Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 25 Výživová doporučení Výživová doporučení Poradenství v prevenci orientované na životní styl Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 26 Poradenství orientované na životní styl – výživová doporučení Základní formy referenčních hodnot a doporučení ohledně výživy Výživová doporučení ̶ Výživové referenční dávky – DRV (Dietary Reference Values)  Numerické referenční hodnoty pro denní příjem jednotlivých živin (dle skupin podle pohlaví, věku, gravidity, kojení). Více variant (nejnižší, průměrný, doporučený, tolerovatelný příjem). Jsou určeny pro odborníky.  Jiné vyskytující se možné názvy:  DDD – Doporučené denní dávky  RDI – Recommended Dietary Intake  RDA – Recommended Dietary Allowances  GDA* - Guideline Daily Amount * Jde o značení potravin  Konkrétní aktuální dokumenty:  „Referenční hodnoty pro příjem živin“. Společnost pro výživu, Praha 2011, 1.vyd. - překlad dávek DACH (Německo, Rakousko, Švýcarsko)  Evropské výživové referenční dávky - EFSA ̶ Obecná výživová doporučení  Verbální výživová doporučení – návody, u nichž nejde primárně o kvantitativní ukazatele, ale spíše jde o směrnice ke změně spotřeby. Mohou být pro odborníky i pro laiky.  Aktuální příklady:  Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky (Společnost pro výživu, 2012) ̶ FBDG – Food Based Dietary Guidelines, Výživová doporučení založená na potravinách (dietetická doporučení pro příjem potravin)  Transformace do prakticky použitelné (laicky) slovní (popř. grafické) formy, pracující s celými potravinami a potravinovými skupinami. „Překlad“ pro běžné obyvatele, vychází z DRV i vědeckých poznatků.  Pokus převést důkazní základnu týkající se vztahů mezi potravinami, stravovacími návyky a zdravím do konkrétních, kulturně vhodných a proveditelných doporučení.  Upravení příjmu celkové energetické dávky u jednotlivých populačních skupin v souvislosti s pohybovým režimem tak, aby bylo dosaženo rovnováhy mezi jejím příjmem a výdejem pro udržení optimální tělesné hmotnosti v rozmezí BMI 18-25 u dospělých, u dětí v rozmezí mezi 10 – 90 percentilem referenčních hodnot BMI.  Snížení příjmu tuku u dospělé populace tak, aby celkový podíl tuku v energetickém příjmu nepřekročil 30 % optimální energetické hodnoty (tzn. u lehce pracujících dospělých cca 70 g na den), u vyššího energetického výdeje 35 %.  Příjem nasycených mastných kyselin by měl být nižší než 10 % (20 g), polyenových 7–10 % z celkového energetického příjmu. Poměr mastných kyselin řady n-6:n-3 max. 5:1. Příjem trans-nenasycených mastných kyselin by měl být co nejnižší a neměl by překročit 1 % (cca 2,5 g/den) z celkového energetického příjmu.  Snížení příjmu cholesterolu na max. 300 mg za den (s optimem 100 mg na 1000 kcal, včetně dětské populace)  Snížení spotřeby přidaných jednoduchých cukrů na max.10 % z celkové energetické dávky (tzn. u dospělých lehce pracujících cca 60 g na den), při zvýšení podílu polysacharidů.  Snížení spotřeby kuchyňské soli (NaCl) na 5–6 g za den a preferenci používání soli obohacené jodem. U starších lidí kde je častěji sledovaná hypertenze a další onemocnění, snížení příjmu soli pod 5 g na den.  Zvýšení příjmu kyseliny askorbové (vitaminu C) na 100 mg denně  Zvýšení příjmu vlákniny na 30 g za den u dospělých, u dětí od druhého roku života 5 g + počet gramů odpovídajících věku (rokům) dítěte.  Zvýšení příjmu dalších ochranných látek jak minerálních, tak vitaminové povahy a dalších přírodních nutrientů, které by zajistily odpovídající antioxidační aktivitu a další ochranné procesy v organizmu (zejména Zn, Se, Ca, J, karotenů, vitaminu E, ochranných látek obsažených v zelenině aj.). 27 Poradenství orientované na životní styl – výživová doporučení Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR – Společnost pro výživu (2012) https://www.vyzivaspol.cz/vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo-ceske-republiky/ V nutričních parametrech by mělo být dosaženo následující změn, které jsou v souladu s výživovými cíli pro Evropu (WHO) a s doporučením evropských odborných společností: Inovovaná „Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky“. Jedná se o dokument ve formě určené pro pracovníky, kteří se zabývají prevencí neinfekčních onemocnění hromadného výskytu výživou a propagací správných stravovacích návyků. Oproti předchozím jsou tato doporučení uvedena i ve vztahu k dětskému věku, k výživě těhotných a kojících žen a k výživě starších lidí.  Snížení příjmu živočišných tuků a zvýšení podílu rostlinných olejů v celkové dávce tuku, z nich pak zejména oleje olivového a řepkového, pokud možno bez tepelné úpravy pro zajištění optimálního složení mastných kyselin přijímaného tuku. Výrazné omezení příjmu potravin obsahujících kokosový tuk, palmojádrový tuk a palmový olej.  Snížení příjmu cukru a omezení jeho náhrady fruktosou nebo sorbitolem.  Zvýšení spotřeby zeleniny a ovoce včetně ořechů (vzhledem k vysokému obsahu tuku musí být příjem ořechů v souladu s příjmem ostatních zdrojů tuku, aby nedošlo k překročení celkového příjmu tuku) se zřetelem k přívodu ochranných látek, významných v prevenci nádorových i kardiovaskulárních onemocnění, ale též ve vztahu ke snižování přívodu energie a zvýšení obsahu vlákniny ve stravě. Denní příjem zeleniny a ovoce by měl dosahovat 600 g, včetně zeleniny tepelně upravené, přičemž poměr zeleniny a ovoce by měl být cca 2:1.  Zvýšení spotřeby luštěnin jako bohatého zdroje kvalitních rostlinných bílkovin s nízkým obsahem tuku, nízkým glykemickým indexem a vysokým obsahem ochranných látek.  Nahrazení výrobků z bílé mouky výrobky z mouky tmavé nebo celozrnné z důvodů snížení příjmu energie a zvýšení příjmu ochranných látek.  Preferovat příjem potravin s nižším glykemickým indexem (méně než 70) – luštěniny, celozrnné výrobky, neloupaná ráže, těstoviny aj.  Výrazné zvýšení spotřeby ryb a rybích výrobků, včetně mořských, kde je výhodou u tučnějších ryb vyšší obsah omega 3 mastných kyselin. V celkovém množství cca 400 g/týden.  Snížení spotřeby živočišných potravin s vysokým podílem tuku (např. vepřový bok, plnotučné mléko a mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, uzeniny, lahůdkářské výrobky, některé cukrářské výrobky, trvanlivé a jemné pečivo apod.).  Zajištění správného pitného režimu, tzn. denní příjem u dospělých 1,5–2 l vhodných druhů nápojů (při zvýšené fyzické námaze nebo zvýšené teplotě okolí přiměřeně více), přednostně neslazených cukrem, nejlépe s přirozenou ovocnou složkou  Alkoholické nápoje je nutno konzumovat umírněně, aby denní příjem alkoholu nepřekročil u mužů 20 g (přibližně 250 ml vína nebo 0,5 l piva nebo 60 ml lihoviny), u žen 10 g (přibližně 125 ml vína nebo 0,3 l piva nebo 40 ml lihoviny 28 Poradenství orientované na životní styl – výživová doporučení Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR – Společnost pro výživu (2012) https://www.vyzivaspol.cz/vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo-ceske-republiky/ K dosažení těchto cílů by mělo dojít ve spotřebě potravin u dospělé populace k následujícím změnám: Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 29 Poradenství orientované na životní styl – výživová doporučení FBDG - Doporučení založená na skupinách potravin ̶ Jednoduchá sdělení ohledně zdravého stravování zaměřené na širokou veřejnost ̶ Udávají, jaké potraviny (skupiny potravin), nikoli živiny, by měl člověk konzumovat, a tvoří základní rámec pro plánování jídel nebo denních jídelníčků. ̶ Charakteristika podle Světové zdravotnické organizace (WHO):  Vyjádření principů osvěty ve výživě převážně formou potravin,  Určeno k použití jednotlivci z řad široké veřejnosti,  Pokud vyjádření není provedeno pouze formou potravin, je psáno jazykem, který obsahuje co nejméně odborných termínů z oblasti nutriční vědy. ̶ Doporučení FBDG se vyhýbají použití číselného vyjádření doporučeného množství živin (např. doporučených denních dávek) nebo cílů pro populaci, ale zajišťují praktické vysvětlení těchto stravovacích doporučení jednotlivcům v populaci. ̶ Potraviny jsou do potravinových skupin rozděleny na základě podobného nutričního složení ̶ Zohledňují kulturní zvyky, náboženství, prostředí dané země, dostupnost potravin… ̶ Cíl? Rozvíjet a upevňovat zdraví lidí = populace → vyvážená, přiměřená a pestrá strava Food Based Dietary Guidelines 30 Grafická výživová doporučení v ČR - Potravinová pyramida Definice porce pro jednotlivé potravinové skupiny: 1. Obiloviny, těstoviny, rýže, pečivo: 1 krajíc chleba (60g) nebo 1 rohlík či 1 miska ovesných vloček nebo 1 kopeček vařených těstovin či rýže cca 125 g 2. Zelenina: 100g kus papriky nebo mrkve nebo cca 2 rajčata nebo miska salátu 3. Ovoce: 1 jablko, pomeranč nebo banán cca 100 g nebo 1 miska jahod, rybízu nebo borůvek nebo sklenice ovocné šťávy neředěné vodou 4. Mléko a mléčné výrobky: 1 sklenice mléka nebo 1 kelímek jogurtu cca 200 ml nebo 55 g průměrného sýra 5. Maso, drůbež, ryby…: 80 g rybího, drůbežího či jiného masa nebo 2 vařené bílky nebo 1 miska sójových bobů nebo čočky 6. Ostatní: 10 g cukru nebo tuku (pozor – i skrytých) Obiloviny, těstoviny rýže, pečivo: 3-6 porcí denně Mléko a mléčné výrobky: 2-3 porce Zelenina: 3-5 porcí Sůl, tuky, cukry: 0-2 porce Maso, drůbež, ryby, vejce, luštěniny, ořechy: 1-2 porce Ovoce: 2-4 porce Poradenství orientované na životní styl – výživová doporučení Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Potravinová pyramida v ČR existuje řadu let. Nejníže jsou zařazeny potraviny, které by měly být konzumovány v největším množství (obiloviny, těstoviny, rýže, pečivo). – 3 až 6 porcí denně. Uprostřed je zelenina (3-5 porcí) a ovoce (2-4 porce). Nad nimi jsou zařazeny ryby, drůbež, maso, masné výrobky, vejce, luštěniny a skořápkové plody (1 až 3 porce denně) a mléko a mléčné výrobky (2 až 3 porce denně), přitom 3 až 4 porce denně u dospívajících, těhotných a kojících žen. Nejméně by se měly konzumovat tuky, sůl, cukry ve formě sladkostí. 31 Grafická výživová doporučení FBDG Germany - DGEErnährungskreis (nutrition circle) Austria - Die österreichische Ernährungspyramide Swiss Food Pyramid Slovensko UK – Eatwell guide (2016) Poradenství orientované na životní styl – výživová doporučení 32 Slovenia Japan – spinning top US My plate Grafická výživová doporučení FBDG Poradenství orientované na životní styl – výživová doporučení Saudi Arabia China 33 Grafická výživová doporučení UK – Eatuwell guide 34 Grafická výživová doporučení Norwegian dietary guidelines Department of Public Health, Faculty of Medicine, Masaryk University 35 Nutriční informace – označování potravin Lifestyle-oriented counselling in prevention ̶ Nutriční údaje (Nutrition declaration)  Povinné nutriční údaje zahrnují: Energetickou hodnotu Množství tuku, nasycených tuku, sacharidů, cukrů, bílkovin a soli ̶ Výživové tvrzení (Nutrition claim)  Jakékoli tvrzení, které uvádí, předpokládá nebo naznačuje, že potravina má zvláštní prospěšné výživové vlastnosti v důsledku: Energie (kalorické hodnoty) – poskytuje ve sníženém nebo zvýšeném množství Živin - poskytuje ve sníženém nebo zvýšeném množství ̶ Zdravotní tvrzení (Health claim)  Jakékoli tvrzení o vztahu mezi potravinou a zdravím Komise schvaluje různá zdravotní tvrzení za předpokladu, že jsou založena na vědeckých důkazech a že je spotřebitel snadno pochopí. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) odpovídá za hodnocení vědeckých důkazů na podporu zdravotních tvrzení Nařízení (ES) č. 1924/2006 Povolená nutriční tvrzení: o Nízký obsah cukrů o Nízký obsah tuku o Vysoký obsah vlákniny o Vysoký obsah omega 3 MK Povolená zdravotní tvrzení: o " “Vitamin D je nezbytný pro normální růst a vývoj kostí u dětí.“ o "Jód přispívá k normálnímu fungování nervového systému." Značení GDA je:  na první pohled jasná informace o obsahu energie,  procenty vyjádřený podíl doporučeného denního množství energie, cukrů, tuků, nasycených mastných kyselin a sodíku, obsažený v přesně stanoveném množství výrobku,  jednotný standard značení potravin a nápojů, používaný potravinářskými výrobci dobrovolně Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 36 Poradenství orientované na životní styl Značení GDA (Guideline Daily Amounts) • Značení GDA poskytuje spotřebitelům detailní informace o obsahu energie, živin a dalších látek (cukrů, nasycených mastných kyselin a sodíku) v jedné porci potravin či nápojů a jeho podílu na doporučeném denním množství. • Tyto informace jsou uváděné v ikonách (nutričních bublinách), umístěných na přední nebo jiné straně obalu Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 37 Poradenství orientované na životní styl - úvod GDA -Guideline Daily Amounts Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 38 Výživová doporučení Středozemní strava, alternativní stravování, diety Poradenství v prevenci orientované na životní styl Středozemní způsob stravování o ↑ příjem zdraví prospěšných tuků extra olivový olej, skořápkové plody a semena, ryby o ↑ denní příjem vlákniny  zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny a těstoviny, luštěniny o Víno = doplněk k pokrmu o Čerstvé, regionální potraviny; minimum vysoce zpracovaných potravin (processed foods) o Domácí strava, stolování v rodinném kruhu/ s přáteli o Konzumace malých porcí vysoké nutriční kvality 39 • Low fat cheese/yoghurt • Whole grains • Fruits , Nuts • Vegetables • Legumes • Olive oil • Herbs/spice instead of salt to flavor foods https://www.dietitians.ca/Downloads/Public/09---Mediterranean-Diet- Toolkit/18-12-19-DC-Mediterranean-Diet-Toolkit.aspx Poradenství v prevenci orientované na životní styl Středozemní způsob stravování (SZS) ve vztahu k úmrtnosti a nemocnostiVýsledky systematických přehledů a meta-analýz1:  ↓ celkové úmrtnosti (8-9 %)  ↓ úmrtnosti na KVO (9-10 %)  ↓ incidence nádorových onemocnění (4-6 %)  ↓ incidence kognitivních onemocnění (Parkinsonova/Alzheimerova ch.) (13%)  ↓ rizika rozvoje metabolického syndromu, obezity a DM II (31 %)  ↓ rizika rozvoje deprese (32 %) 40 1 https://www.dietitians.ca/Downloads/Public/09---Mediterranean-Diet-Toolkit/18-12-19-DC-Mediterranean-Diet-Toolkit.aspx SZS v doporučeních např.: WHO, European Society of Cardiology: ESC Guidelines 2019, USDA Dietary Guidelines 2015-2020, The Canadian Cardiovascular Society Dyslipidemia Guidelines 2016… Poradenství v prevenci orientované na životní styl 41 Alternativní stravování Zahrnuje Vylučuje Možné přínosy Možná rizika Veganství obiloviny, rostlinné oleje, ořechy, semena, luštěniny, ovoce, zelenina všechny živočišné produkty (maso, drůbež, ryby, vejce, ml. výrobky, med) obvykle vyšší příjem ovoce a zeleniny, vyšší příjem nasycených MK, energie Riziko deficitu Ca, Fe, Zn, vit D, vit B12 Makrobiotika celozrnné výrobky (hnědá rýže, ječmen, oves, žito, pohanka), bílé ryby, sojové produkty, luštěniny, zelenina, ořechy a semena, zelený čaj červené maso, vepřové, drůbež, většina ryb, živočišné tuky, vejce, ml. výrobky, rafinované cukry a potraviny se sladidly a aditivy, alkohol vyšší příjem ovoce, zeleniny, vlákniny Riziko deficitu vit D, B12 a Ca Ketogenní maso, drůbež, ryby, masné výrobky, mléčné výrobky, zelenina s nízkým množstvím sacharidů, tuky a oleje, ořechy, malé množství ovoce různá úroveň restrikce sacharidů, obecně: cukry, obiloviny, luštěniny, mléko, ovoce, hlíznatá zelenina omezení příjmu cukrů nedostatek ovoce a zeleniny, vlákniny, vyšší příjem nasycených MK, riziko deficitu vit D, Ca, elektrolytů, riziko nefrolithiázy Raw vše tepelně neupravené, max telota 42-45°C, syrové ovoce a zelenina, syrové ořechy, obiloviny, klíčky, řasy tepelně upravené potraviny nedochází ke snižování obsahu nutričně cenných látek tepelnou úpravou, nižší příjem tuků a vyšší příjem vlákniny riziko nedostatku vit B12, bílkovin, Fe, Ca, omega3 MK, horší stravitelnost syrové stravy, nižší vstřebatelnost, mikrobiální riziko Paleo variabilní, ale obecně: libové maso, ryby, ovoce, zelenina (kromě brambor a kukuřice) a živočišné produkty (vejce, ryby, mořské plody) luštěniny, obiloviny, mléčné výrobky, cukry, přidaná sůl, káva, alkohol, průmyslově zpracované potraviny vyšší příjem celozrnných potravin, ovoce a zeleniny riziko nedostatku vit D, Ca a I, vylučuje důležité skupiny potravin Srovnání různých způsobů stravování a jejich vliv na zdravotní ukazatele Definujte zápatí - název prezentace / pracoviště 42 Nedostatek spánku – vliv na zdraví Definujte zápatí - název prezentace / pracoviště 43 Z. Kapounová. Výživa a potraviny 2/2018 available on: http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2018/03/v2-181.pdf Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 44 Alkohol Poradenství v prevenci orientované na životní styl 45 Dopady konzumace alkoholu na zdraví ̶ He  u Lancet Psychiatry 2018; 5: 987–1012 DALY- Ztracená léta života v důsledku nemoci (Disability-Adjusted Life-Years) připadající na alkohol (2016): Central Europe : Albania, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Hungary, Macedonia, Montenegro, Poland, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia Western Europe: Andorra, Austria, Belgium, Cyprus, Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Iceland, Ireland, Israel, Italy, Luxembourg, Malta, Netherlands, Norway, Portugal, Spain, Sweden, Stockholm, Sweden, Switzerland, United Kingdom Eastern Europe: Belarus, Estonia, Latvia, Lithuania, Moldova, Russia, Ukraine Kardiovaskulární nemoci Cirhóza Pancreatitis Poruchy užívání alkoholu Rakovina Úrazy Věkově standardizované DALY na 100 000 lidí připadající na alkohol: Mediterranean: Nordic: Hlavní nemoci způsobované alkoholem: 1) Kardiovaskulární (ICHS, Hypertenze, Mrtvice, Arytmie, kardiomyopatie) 2) Rakovina (ústa, hltan, hrtan, jícen, žaludek, játra, kolorektum, prs) 3) Cirhóza 4) Poruchy související s užíváním alkoholu 5) Pankreatida Poradenství v prevenci orientované na životní styl Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 46 Zdravotní problémy spojené s užíváním alkoholu Poradenství v prevenci orientované na životní styl A) Alkoholová závislost B) Zdravotní poškození Protože zneužívání alkoholu může způsobit zdravotní újmu bez přítomnosti závislosti, zavedla ICD-10 do nomenklatury pojem škodlivé užívání. Tato kategorie se týká zdravotních nebo souvisejících typů poškození, protože účelem MKN je klasifikovat nemoci, zranění a příčiny smrti. Škodlivé užívání je definováno jako způsob pití, který již poškozuje zdraví. Poškození může být buď fyzické (např. Poškození jater způsobené chronickým pitím) nebo mentální (např. Depresivní epizody sekundární po pití). Syndrom závislosti na alkoholu je shluk kognitivních, behaviorálních a fyziologických symptomů. Diagnóza závislosti by měla být učiněna pouze v případě, že v předchozích dvanácti měsících se projevily alespoň 3 z následujících příznaků:  Silná touha nebo pocit nutkání k pití (craving)  Potíže s kontrolou pití z hlediska začátku, ukončení nebo úrovně užívání (množství); somatický abstinenční stav, když užívání alkoholu přestalo nebo bylo sníženo, nebo použití alkoholu ke zmírnění nebo vyloučení abstinenčních příznaků;  Průkaz tolerance, tj. že jsou vyžadovány zvýšené dávky alkoholu k dosažení účinků původně vyvolaných nižšími dávkami;  Postupné zanedbávání alternativních potěšení nebo zájmů z důvodu požívání alkoholu;  Pokračující používání i přes jasné důkazy o škodlivých důsledcích. Dle MKN-10 (ICD-10): F10 – Nemoci spojené s užíváním alkoholu (Alcohol related disorders) F10.2 Alkoholová závislost (Alcohol dependence) F10.1 Škodlivé užívání alkoholu (Harmful alcohol use, alcohol abuse) Poznámka: Ve skutečnosti je somatické poškození mnohem častější (a způsobené nižšími dávkami), než poškození vykázaná jako dg. F10.1 – vzhledem k atributivnímu přispění k nemocem jako rakovina, KVN apod.! Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 47 Co je rizikové – škodlivé pití Poradenství v prevenci orientované na životní styl Dle WHO: Riziková spotřeba alkoholu: Taková spotřeba nebo charakter pití, při níž nejspíše dojde k poškození, budou-li tyto návyky pokračovat. (*20-40 g/den ženy, 40-60 g/den muži) Škodlivé pití: Pití alkoholu takového rozsahu, že poškozuje zdraví, fyzické nebo duševní. (Pravidelně >40 g denně u žen, >60 g u mužů). Těžké epizodické (binge): >60 g při jedné příležitosti Termíny popisující rizikové pití  Rizikové pití při jedné příležitosti (single occasion drinking)  Epizodické těžké pití, „tahy“ (binge drinking)  Nadměrná celková pravidelná konzumace (heavy, extreme drinking) Stanovení rizikovosti:  Pro velikost jednorázové dávky ( = při jedné příležitosti)  Pro celkovou týdenní konzumaci  Pro vzorec pití ̶ Kritérium rizikovosti 1 dávky  Obecně definováno jako dávka, která zvýší krevní koncentraci (BAC) na úroveň intoxikace  To zároveň odpovídá definici „binge drinking“  Za hranici intoxikace je považováno 0,08 BAC (0,8 ‰)  Odpovídá to vypití cca 4-5 jednotek alkoholu.  Příklad:  U 80kg muže 5 jednotek (á10g = 50g) vede k BAC 0,87 ‰  U 70 kg ženy 4 jednotky (á10g = 40g) vede k 0,98 ‰)  Obsah alkoholu v krvi ale ve skutečnosti velmi výrazně závisí na řadě faktorů (tělesné hmotnosti, pohlaví, obsahu vody v těle a dalších)  V gramech je nejčastěji uváděna hodnota 60 g (to se bere i jako kritérium pro binge drinking)  V UK 6-8 jednotek (mají ale 1unit= 8g), v USA 3 a 4 jednotky ̶ Riziko pravidelné dlouhodobé konzumace:  WHO:  Rizikové pití: 20-40 g/den ženy, 40-60 g/den muži  Škodlivé pití: >40 g denně u žen, >60 g u mužů  Riziko rakoviny: limit 30 g/den pro muže a 20 g pro ženy – ale ve skutečnosti bezprahové riziko!  Nejčastěji uváděné týdenní limity:  Dříve: muži 21 jednotek/týden, ženy 14 j/týden  Dnes: muži 14 jednotek/týden, ženy 7 jednotek/týden  NIAA (The National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism):  Ne víc než 4 drinky v jeden den a ne více než 14 drinků za týden - muži věku 65 a mladší  Ne víc než 3 drinky/den a ne víc než 7 drinků/týden – ženy a muži +65  Německo: 12g/den ženy a 24g/den muži, nejméně 2 dny v týdnu bez alkoholu *Většina autorit a doporučení v současnoti nastavuje přísnější limity, viz níže Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 48 Alkohol – screening užívání ̶ Prostá frekvence – SF Simple Frequency, Quantified Frequency ̶ Kvantifikovaná frekvence - QF, BSQF (Beverage Specific Quantified Frequency) ̶ Graduovaná frekvence – GF (Graduated Frequency) ̶ Týdenní recall – WR (Weekly Recall) Poradenství v prevenci orientované na životní styl – metody vyšetření A) Identifikace problémů spojených s alkoholem (problémové pití, závislost, poruchy způsobené užíváním alkoholu) B) Kvantifikace konzumace (jakékoliv, i mírné) ̶ CAGE  Cut down, Angry, Guilty, Eye opener ̶ AUDIT  Alcohol Use Disorder Identification Test  Test pro identifikaci poruch způsobených užíváním alkoholu ̶ SASQ  Single Alcohol Screening Question Jednoduché krátké dotazníky – detekční testy: Různé metodické přístupy zjišťování: • Skóring ukazující riziko nebo stupeň závislosti, nebo míru problémů spojených s alkoholem (k detekci „alkoholiků“ nebo potenciálních alkoholiků) Výstup pro A: Výstup pro B: • Množství vypitého alkoholu v jednotkách nebo gramech/týden; • Frekvence přesahující 5 (4) jednotky/den Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 49 Dotazník CAGE 1) Cítil(a) jste někdy potřebu své pití snížit?  C (Cut) - Have you ever felt your ought to cut down on your drinking? 2) Jsou lidé ve vašem okolí podráždění a kritizují vaše pití?  A (Annoyed) - Have people annoyed you by criticizing your drinking? 3) Měl(a) jste někdy kvůli pití špatné pocity nebo pocity viny?  G (Guilty) - Have you ever felt bad or guilty about your drinking? 4) Pil(a) jste někdy alkohol ihned po ránu, abyste se uklidnil(a) nebo se zbavil(a) kocoviny?  E – (Eye opener) - Have you ever had a drink first thing in the morning to steady your nerves or get rid of a hangover ? ̶ Za každou kladnou odpověď 1 bod Poradenství v prevenci orientované na životní styl – metody vyšetření Dotazník byl vytvořen pro identifikaci problémů s alkoholem. Je využíván v lékařské, ošetřovatelské a adiktologické praxi. Skóre 1: Důkaz o ohrožení, potřeba další klinické zkoušky, pokládání doplňujících otázek na množství alkoholu, frekvenci pití alkoholu atd. Skóre 2: Podezření, že by se o závislost mohlo jednat, potřeba další klinické zkoušky nebo doporučení ke specialistovi Skóre 3 a více: Vysoká míra pravděpodobnosti, že je člověk na alkoholu závislý, doporučení návštěvy specialisty a léčby 50 Poradenství v prevenci orientované na životní styl AUDIT - Alcohol Use Disorder Identification Test (Test pro identifikaci poruch způsobených užíváním alkoholu) AUDIT je test vyvinutý WHO. AUDIT-C spočívá v prvních 3 otázkách celého 10-položkového AUDIT (vznik v USA) a AUDIT 3 spočívá pouze v binge drinkig otázce, tj. třetí otázce původního AUDIT. (bing drinking = epizodické, flámové pití) UK: Binge drinking is having over 8 units in a single session for men and over 6 units per women Hodnocení: 0-7 – Nízké riziko 8-15 – Rizikové pití 16-19 –Vysoké riziko (škodlivé pití) 20+ –Pravděpodobná závislost, problémové pití Hodnocení AUDIT-C (3 otázky): 0-4 – Nízké riziko 5-7 – Zvýšené r. 8-10 – Vysoké r. >10 - Závislost 51 SASQ, M SASQ Poradenství v prevenci orientované na životní styl Single Alcohol Screening Question M SASQ scoring: ● A total of 0 to 1 indicates lower risk drinkers ● A total of 2 to 4 indicates increasing or higher risk drinkers ● An overall total score of 2 or above is M SASQ positive M SASQ is an alcohol harm assessment tool consists of one question from the full alcohol use disorders identification test (AUDIT). This single question test was developed for use in emergency departments. M SASQ (Modified SASQ) Kdy jste naposledy vypil(a) 5 (ženy 4) drinků (alkoholických nápojů v jednom dni? Za pozitivní odpověď se považuje časový údaj kratší než 3 měsíce Drink = 10 g etylalkoholu (malé pivo, 100 ml vína) UK: Binge drinking is having over 8 units in a single session for men and over 6 units per women. 9Ale jednotka alkoholu = 8 g!) Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 52 Kvantifikace alkoholu – pojem alkoholová jednotka Poradenství v prevenci orientované na životní styl Definice jednotky alkoholu (v gramech) v jednotlivých zemích: Vyjadřování obsahu alkoholu v nápojích: • ABV (Alcohol by Volume) – objemový obsah alkoholu v % • ABW (Alcohol by Weight) – hmotnostní obsah alkoholu v g • Proof – spec. pro lihoviny - 100o Proof = 57.15 % ABV (Střelný prach namočený v rumu nehoří, pokud ABV rumu < 57.15 % ABV) Pojem alkoholová jednotka (alcohol unit, one drink): • Slouží k jednoduchému vyjadřování množství etanolu – ekvivalent určitého množství • Odpovídá obsahu etanolu v g v obvykle servírovaném objemu pro jednotlivé druhy alkoholických nápojů • Není mezinárodní shoda – viz tab. vpravo Převod ABV na ABW: ABW (g) = ABV (ml) x 0,789 Např. 330 ml 5% piva = 3,3 x 5 x 0,789 = 13 g  Austrálie: 8 – 10 g  USA: 12 g, 14 g  Japonsko 23.5 g  ČR 10g, 12g, 16g Pivo: Lihoviny:Víno: 1 sklenice piva (0,3 L) ≈ 1 sklenka vína (1 dcl) ≈ 1 sklenička destilátu (30ml) ≈ 1 jednotka (10g), 1 „drink” Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 53 Alkohol – kvantifikace konzumace Poradenství v prevenci orientované na životní styl – metody vyšetření 1 jednotka = 10 g etanolu B) Kvantifikace týdenní konzumace v jednotkách: A) Frekvence: 54 Biochemické markery vysoké konzumace alkoholu ̶ CDT - karbohydrát deficientní transferrin V současnosti nejvhodnější ukazatel – nejvyšší dg validita:  vysoká specifita (80-95 %)  pružně reaguje na aktuální změny příjmu alkoholu Jaterní enzymy (sérové transaminázy): ̶ GGT (GMT) – gama glutamyl transferáza ̶ AST - aspartát aminotransferáza ̶ ALT – alamino transferáza Další: ̶ MCV – střední objem erytrocytu ̶ HDL-C ̶ Addukty acetaldehydu Poradenství v prevenci orientované na životní styl – metody vyšetření Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Screening abúzu alkoholu (Wohl 2003): Časové intervaly laboratorních markerů při chronickém abúzu a v období abstinence (Wohl, Trunečka a Špičák, 2003): Krevní vyšetření: Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 55 Pohybová aktivita Poradenství v prevenci orientované na životní styl 56 Hodnocení pohybové aktivity Probráno již v OPZ II (6.semestr v rámci tématu “Hodnocení pohybové aktivity” Physical Activity: The Secret—Not So Secret—to Prevent and Revert Metabolic Dysregulation in People of All Sizes. November 2019, Mayo Clinic Proceedings 94(11):2164-2165, DOI:10.1016/j.mayocp.2019.09.018 ̶ Dotazníky  Jsou nejrozšířenější metodou hodnocení PA, závisí na schopnosti participantů vybavit si minulé aktivity (recall ability) ̶ Záznamy (prováděné participanty) ̶ Přímé pozorování Přístroje: ̶ Krokoměry ̶ Akcelerometry ̶ Monitory srdeční (tepové) frekvence ̶ Komplexnější senzory ̶ Složitější hodnocení (zpravidla pro vědecké účely, např. kalorimetrie, dvojitě-značená voda) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3915355/ Poradenství v prevenci orientované na životní styl - metody Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 57 Hodnocení pohybové aktivity https://www.nccor.org/tools-mruserguides/individual-physical-activity/overview-of-physical-activity-assessment-tools/ Nástroje pro hodnocení pohybové aktivity a jejich relativní pozice na kontinuu proveditelnosti / platnosti: Poradenství v prevenci orientované na životní styl - metody Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 58 Vyšetřovací metody – hodnocení pohybové aktivity Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Poradenství v prevenci orientované na životní styl 59 Scoring dotazníku IPAQ-short Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU A) Kontinuální skóre B) Kategoriální skóre Vyjádřeno jako MET-min týdně = úroveň MET x počet dní/týden x minuty/den Celkové MET-min/týden = součet za chůzi, mírnou a intenzivní PA Příklad výpočtu – každá aktivita 5 dní v týdnu, 30 min/den: MET přiřazené aktivitám: • Chůze = 3.3 METs • Mírná (moderate) intenzita = 4.0 METs • Vysoká (Vigorous) Intensity = 8.0 METs Čím je možné splnit kategorii „Vysoká“: • Jen chůze – 130 min denně (3.3. x7 x 130 = 3003 • Jen mírná aktivita – 110 min denně (4 x7 x 110 = 3080) • Ekvivalent v krocích: nejméně 12 500 kroků /den Poradenství v prevenci orientované na životní styl HEPA úroveň (Health-Enhancing Physical Activity), která je aktivnější kategorií: Lidé, kteří • překračují minimální doporučení týkající se fyzické aktivity v oblasti veřejného zdraví a • hromadí dostatek aktivity pro zdravý životní styl. Úseky aktivity trvající méně než 10 minut se nezapočítávají! Cut-off pro střední (bazální) kategorii v krocích: nejméně 5 000 kroků / den Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 60 Doporučení pohybové aktivity Doporučení pohybové aktivity Poradenství v prevenci orientované na životní styl Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 61 Doporučení pohybové aktivity ̶ ČR dosud nemá národní doporučení pohybové aktivity ̶ Global recommendations on physical activity for health  WHO 2011  https://www.who.int/dietphysicalactivity/factsheet_recommendations/en/ ̶ Physical Activity Guidelines for Americans - 2nd edition  U.S. Department of Health and Human Services, 2018, 118 pp.  https://health.gov/paguidelines/second-edition/pdf/Physical_Activity_Guidelines_2nd_edition.pdf ̶ EU physical aktivity guidelines (Doporučená politická opatření na podporu zdraví upevňujících pohybových aktivit)  EU 2008  x Poradenství v prevenci orientované na životní styl https://health.gov/paguidelines/second-edition/pdf/Physical_Activity_Guidelines_2nd_edition.pdf Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 62 Globální doporučení pohybové aktivity pro zdraví (WHO 2011) Tyto pokyny jsou relevantní pro všechny zdravé dospělé ve věku 18–64 let, pokud konkrétní zdravotní stav nenaznačuje opak, bez ohledu na pohlaví, rasu, etnicitu nebo úroveň příjmu. Vztahují se také na jedince v tomto věkovém rozmezí s chronickými nekomunikovatelnými stavy, které nesouvisejí s mobilitou, jako je hypertenze nebo diabetes. Tato doporučení lze použít u dospělých se zdravotním postižením. Poradenství v prevenci orientované na životní styl – Physical activity guidelines Věk 18-64 let Doporučení: 1. Nejméně 150 min aerobní pohybové aktivity střední intenzity v průběhu týdne nebo Nejméně 75 min of intenzivní aerobní pohybové aktivity v průběhu týdne nebo Ekvivalentní kombinace aktivity střední a vysoké intenzity. 2. Aerobní aktivita by měla být prováděna v blocích trvajících nejméně 10 minut v celku. 3. Pro další přínosy pro zdraví by dospělí měli zvýšit aerobní fyzickou aktivitu střední intenzity na 300 minut týdně nebo věnovat se aerobní pohybové aktivitě vysoké intenzity 150 minut týdně, nebo ekvivalentní kombinace aktivity střední a vysoké intenzity 4. Aktivity k posílení svalů, zahrnující velké svalové skupiny, by měly být prováděny 2 nebo více dní v týdnu, Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 63 Doporučení pohybové aktivity pro Američany – 2. vyd. 2018 (Physical Activity Guidelines for Americans - 2nd edition) Toto druhé vydání „Doporučeních pohybové aktivity pro Američany“ poskytuje vědecky podložená doporučení, které mají pomoci lidem věku 3 a více let zlepšit jejich zdraví pomocí pravidelné pohybové aktivity. Odráží velké množství nových poznatků získaných od zveřejnění prvních doporučení, vydaných v roce 2008. Toto vydání pojednává o prokázaných přínosech pohybové aktivity a nastiňuje množství a typy pohybové aktivity doporučené pro různé věkové a populační skupiny. Nové aspekty zahrnují např.:  Další zdravotní přínosy spojené se zdravím mozku, dalšími typy rakoviny, a zraněními způsobenými pádem;  Okamžité a dlouhodobé přínosy pro to, jak se lidé cítí, jak fungují a spí;  Další přínosy pro starší dospělé a lidi s dalšími chronickými stavy;  Rizika sedavého chování a jejich vztah k fyzické aktivitě;  Guidance for preschool children (ages 3 through 5 years);  Vyřazení požadavku, aby se fyzická aktivita u dospělých byla prováděna v blocích trvajících nejméně 10 minut;  Otestované strategie, které lze použít k aktivizaci populace. Poradenství v prevenci orientované na životní styl https://health.gov/paguidelines/second-edition/pdf/Physical_Activity_Guidelines_2nd_edition.pdf U.S. Department of Health and Human Services, 2018, 118 pp. Co je nového ve 2. vyd. 2018 oproti 1. vyd. 2008: Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 64 Doporučení pohybové aktivity pro Američany – 2. vyd. 2018 (Physical Activity Guidelines for Americans - 2nd edition) Physical Activity Guidelines for Americans - 2nd edition Poradenství v prevenci orientované na životní styl https://health.gov/paguidelines/second-edition/pdf/Physical_Activity_Guidelines_2nd_edition.pdf Klíčová doporučení pro dospělé:  Dospělí by se měli více pohybovat a sedět méně po celý den. Aspoň nějaká pohybová aktivita je lepší než žádná. Dospělí, kteří sedí méně a vykonávají jakoukoli mírnou až intenzivní pohybovou aktivitu, získají určité zdravotní přínosy.  Pro podstatné přínosy pro zdraví by dospělí měli provádět alespoň: ‒ 150 minut (2 hod a 30 min) až 300 minut (5 hodin) týdně aerobní pohybové aktivity střední intenzity, nebo ‒ 75 minut (1 hod a 15 min) až 150 minut (2 hod a 30 min) týdně aerobní pohybové aktivity vysoké intenzity, nebo ‒ ekvivalentní kombinace aerobní aktivity střední a vysoké intenzity. Pokud možno, aerobní aktivita by měla být rozprostřena v průběhu celého týdne.  Další zdravotní přínosy se získají zapojením do pohybové aktivity nad ekvivalent 300 minut (5 hodin) aktivity střední intenzity týdně.  Dospělí by také měli provádět posilování svalů střední nebo vyšší intenzity, které zahrnující všechny hlavní svalové skupiny, a to 2 nebo více dní v týdnu, protože tyto činnosti mají za následek další zdravotní přínosy. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 65 Poradenství v prevenci orientované na životní styl Proto její překlad do spotřebitelských zpráv a zdrojů, které lze použít, pomáhá jednotlivcům, rodinám a komunitám dosáhnout doporučení uvedených v pokynech. Kampaň Move Your Way byla vytvořena Úřadem pro prevenci nemocí a podporu zdraví v rámci Ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb USA, který mají být používány komunitami, zdravotnickými pracovníky, vychovateli a dalšími uživateli ke komunikaci se spotřebiteli v jasném jazyce o doporučeních od Pokyny, propagují zdravotní přínosy splnění doporučení a poskytují tipy, jak mohou spotřebitelé doporučení splnit Implementace Doporučení pohybové aktivity pomocí „Move Your Way“ Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 66 Implementace Doporučení pohybové aktivity pomocí „Move Your Way“ Poradenství v prevenci orientované na životní styl https://health.gov/MoveYourWay/Activity-Planner/ https://health.gov/paguidelines/moveyourway/ Starší dospělí Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 67 Implementation of Physical Activity Guidelines thru Move Your Way Poradenství v prevenci orientované na životní styl Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 68 Antropometrie Poradenství v prevenci orientované na životní styl Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 69 Antropometrie Poradenství v prevenci orientované na životní styl ̶ Výška, hmotnost → BMI ̶ Obvod břicha ̶ Impedance (tělesný tuk, svaly, voda) 70 BMI - klasifikace Zdroj: dle WHO Poradenství v prevenci orientované na životní styl – vyšetření BMI = hmotnost (kg) / výška (m2) Klasifikace BMI (kg/m2) Hlavní dělení (cut-offs) Přídatné dělení Podváha < 18,50 < 18,50 Závažná podváha < 16,00 < 16,00 Střední podváha 16,00 -16,99 16,00 -16,99 Mírná podváha 17,00 – 18,49 17,00 – 18,49 Normální rozmezí 18,50 – 24,99 18,50 – 22,99 23,00 – 24,99 Nadváha ≥ 25,00 ≥ 25,00 Pre-obezita 25,00 – 29,99 25,00 – 27,49 27,50 – 29,99 Obezita ≥ 30,00 ≥ 30,00 Obezita I. stupně 30,00 – 34,99 30,00 – 32,49 32,50 – 34,99 Obezita II. stupně 35,00 – 39,99 35,00 – 37,99 37,50 – 39,99 Obezita III. stupně ≥ 40,00 ≥ 40,00 71 Oliveros E, Somers V, Sochor O, Goel K, Lopez-Jimenez F: The concept of normal weight obesity. Progress in cardiovascular diseases, 2014, 56, 426-433 Muži Ženy Normální < 20 < 30 Zvýšené (Overfat) 20 - 25 30 - 35 Nadměrné (Obesity) > 25 > 35 Biospace: Standard body fat percent is 15 % (range 10 - 20) for men and 23 % (range 18 - 28) for women Měřené % tuku korespondující s hranicemi BMI: (Galagher et al.) Kategorie OK Nadváha Obezita BMI < 25 25 – 30 > 30 % tuku muži < 20 % 20 – 25 % > 25 % % tuku ženy < 32 % 32 – 38 % > 38 % Procento tělesného tuku - diagnostická kritéria (Cut-offs) Poradenství v prevenci orientované na životní styl – vyšetření 72 Bioimpedanční měření tělesného složení – Inbody S10 Poradenství v prevenci orientované na životní styl – vyšetření ̶ Svaly (%, kg) ̶ Tělesný tuk (%, kg) ̶ Voda (%, L) ̶ Hmota minerálních látek (oseální +non-oseální frakce) ̶ Abdominální tuková tkáň Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 73 Poradenství v prevenci orientované na životní styl – vyšetření Výsledková zpráva přístroje Inbody S10 74 Obvod břicha Dle WHO: Střed vzdálenosti mezi posledním hmatatelným žebrem a vrcholem hřebene kyčelní kosti (crista iliaca) Poradenství v prevenci orientované na životní styl – vyšetření Riziko: OK Zvýšené Podstatně zvýšené Muži < 94 94 - 102 > 102 Ženy < 80 80 - 88 > 88 Kde měřit: V pase na umbilikální úrovni (přes pupek) Uplatnit případně etnicky specifické hodnoty: 75 Obvod břicha Després J P, Lemieux I, Prud'homme D: Treatment of obesity: need to focus on high risk abdominally obese patients. BMJ. 2001 Mar 24;322(7288):716-20 Interpretační nástrahy při použití WHR: Korelace obvodu břicha s abdominálním tukem (a metabolickým rizikem): Klamavá informace při hodnocení změn WHR u ženy v průběhu 20 let Poradenství v prevenci orientované na životní styl – vyšetření 76 Metabolický syndrom Poradenství v prevenci orientované na životní styl – vyšetření • Metabolický syndrom je shluk nejméně tří z pěti následujících zdravotních stavů: abdominální obezita, vysoký krevní tlak, vysoký krevní cukr, vysoká hladina triglyceridů v séru a nízká hladina lipoproteinů s vysokou hustotou (HDL). • Metabolický syndrom je spojen s rizikem vzniku kardiovaskulárních chorob a diabetu 2. typu Pokud je BMI >30 kg/m2, lze předpokládat centrální obezitu a obvod břicha se nemusí měřit Definice dle IDF (International Diabetes Federation) - 2005 Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 77 Krevní tlak Poradenství v prevenci orientované na životní styl 78 Krevní tlak Definice a klasifikace TK dle měření v ordinaci: Hodnoty TK užívané k definici hypertenze při různých typech měření: Poradenství v prevenci orientované na životní styl – vyšetření Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 79 Age reader Poradenství v prevenci orientované na životní styl Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 80 Age reader – hodnocení produktů glykace jako markeru rizika KVN a diabetu ̶ Úxx ̶ V  Ob Poradenství v prevenci orientované na životní styl – metody vyšetření Princip měření The AGE Reader is a non-invasive monitoring device that uses ultra-violet light to excite autofluorescence in human skin tissue. The autofluorescence is from the level of Advanced Glycation End products (AGEs). The measurement of AGEs provides an immediate cardiovascular risk prediction in 12 seconds Age Reader Identifies:  Individuals with oncreased CV risk  individuals with an increased risk of diabetes and additionally the metabolic syndrome  early detection of (diabetes) patients at risk of developing cardiovascular complications  identify people with increased levels of AGEs to improve skin care and reduce aging Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 81 Age reader – výsledková zpráva kardiovaskulárního rizika ̶ Úxx ̶ V  Ob Poradenství v prevenci orientované na životní styl Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 82 Cholesterol Poradenství v prevenci orientované na životní styl 83 Biochemical markers  Possibility of immediate evaluation of plasmatic parameters directly medical office during examination and counselling  Total Chol  HDL-chol  Triglycerides  Glycaemia Lifestyle-oriented counselling in prevention – Examination methods – Anthropometry Reflotron: Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 84 MNA Poradenství v prevenci orientované na životní styl Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 85 Validizované testy hodnocení nutričního stavu z hlediska podvýživy (starší lidé, hospitalizovaní pacienti) Poradenství v prevenci orientované na životní styl ̶ MNA – Mini Nutritional Assessment ̶ SGA – Subjective Global Assessment ̶ NRS (resp. NRS 2002) – Nutritional Risk Screening ̶ MUST – Malnutrition Universal Screening Tool 86 MNA (Mini Nutritional Assessment)