Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 1 Primární prevence aterosklerotických kardiovaskulárních onemocnění Doporučení a poradenství orientované na životní styl 2 Základní dokumenty (guidelines) pro prevenci ASKVN ̶ WHO 2007 - Prevention of cardiovascular disease - Guideline for assessment and management of cardiovascular risk  https://www.who.int/cardiovascular_diseases/publications/Prevention_of_Cardiovascular_Disease/en/ ̶ 2016 European guidelines on CD prevention in clinical practice  European Heart Journal (2016) 37, 2315–2381 www.athero.cz/media/1542/2016-esc-eas-eacpr.pdf ̶ 2019 ACC/AHA Guideline on the Primary Prevention of Cardiovascular Disease  Circulation 2019;140:e596–e646 ̶ Doporučené postupy ESC týkající se diabetu, prediabetu a kardiovaskulárních onemocnění, vytvořené ve spolupráci s EASD.  http://www.athero.cz/media/1536/doporucene_postupy_esc_tykajici_se_diabetu.pdf Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU www.athero.cz/ ASKVN – aterosklerotické kardiovaskulární onemocnění (ASCVD = atherosclerotic cardiovascular disease) ACC = American College of Cardiology AHA = American Heart Association 3 Prevence kardiovaskulárních onemocnění – definice a racionále Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Prevence kardiovaskulárních onemocnění (CVD) je definována jako koordinovaný soubor akcí na úrovni populace nebo zaměřených na jednotlivce, jejichž cílem je eliminovat nebo minimalizovat dopad CVD a jejich souvisejících postižení. Definice prevence KVO: Současný stav a trendy: • CVD zůstávají hlavní příčinou morbidity a mortality, a to i přes zlepšení výsledků. • Úmrtnost na ischemickou chorobu srdeční (CAD) se od 80. let 20. století snížila, zejména v regionech s vysokými příjmy. Míra CAD je nyní v mnoha zemích Evropy méně než poloviční, než na počátku 80. let, a to kvůli preventivním opatřením, včetně úspěchu právních předpisů týkajících se kouření. • Nerovnosti mezi zeměmi však přetrvávají a mnoho rizikových faktorů, zejména obezita a diabetes mellitus (DM), se výrazně zvyšuje. Pokud by byla prevence prováděna podle pokynů, výrazně by to snížilo výskyt CVD. Znepokojující jsou tedy nejen převládající rizikové faktory, ale také špatné provádění preventivních opatření. Účinnost: Prevence je účinná: eliminace chování v oblasti zdravotních rizik by umožnila zabránit nejméně 80% CVD a dokonce 40% rakovin. Prevence by měla být poskytována: (i) na obecné úrovni populace podporou zdravého životního stylu a (ii) na individuální úrovni, tj. u subjektů se středním až vysokým rizikem KVO nebo u pacientů s prokázanou KVO, a to řešením nezdravého životního stylu (např. špatná strava, fyzická nečinnost, kouření) a optimalizací rizikových faktorů. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 4 Doporučení dle nemocí – Kardiovaskulární nemoci 2016 European guidelines on CD prevention in clinical practice European Heart Journal - Eur Heart J. 2016 Aug 1; 37(29): 2315–2381 „Třída“ (Class) - Třída doporučení: „Úroveň“ (Level) – Úroveň důkazů: Tento dokument byl by vytvořen k podpoře zdravotnických pracovníků při komunikaci s jednotlivci o jejich kardiovaskulárním (CV) riziku a výhodách zdravého životního stylu a včasné modifikace jejich CV rizika. „Guidelines“ navíc poskytují nástroje pro zdravotnické pracovníky k propagaci populačních strategií a jejich integraci do národních nebo regionálních rámců prevence a jejich převádění do místních zdravotnických služeb v souladu s doporučeními WHO ve Zprávě ohledně nepřenosných onemocněních (Global status report on non-communicable diseases, WHO 2010) 5 Doporučení dle nemocí – Kardiovaskulární nemoci SCORE – Systematické hodnocení koronárního rizika (Systematic Coronary Risk Estimation) Tabulka SCORE: 10leté riziko fatálního kardiovaskulárního onemocnění v populacích zemí s vysokým kardiovaskulárním rizikem na základě následujících rizikových faktorů: - Věk, - Pohlaví, - Kouření, - Systolický krevní tlak, - Celkový cholesterol. Nízké až střední riziko (vypočtené SCORE <5%): Těmto lidem by mělo být nabídnuto poradenství životního stylu, aby si udrželi svůj nízko- až středně- rizikový stav. Vysoce rizikové osoby (vypočtené SCORE ≥ 5% a <10%): Splňují podmínky pro intenzivní poradenství v oblasti životního stylu a mohou být kandidáty na farmakologickou léčbu. Velmi vysoce rizikové osoby (vypočteno SCORE ≥ 10%): Častěji je vyžadována farmakoterapie. Mezi vysoce rizikové země patří Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Česká republika, Estonsko, Maďarsko, Litva, Černá Hora, Maroko, Polsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Tunisko a Turecko. Výhody • Intuitivní, snadno použitelný nástroj. • Zavádí společný jazyk rizika pro zdravotnické pracovníky. • Umožňuje objektivnější posouzení rizika. • Zohledňuje multifaktoriální povahu CVD. • Umožňuje flexibilitu ve zvládání; pokud nelze dosáhnout ideální úrovně rizikového faktoru, lze celkové riziko stále snížit snížením dalších rizikových faktorů. • Zabývá se problémem nízkého absolutního rizika u mladých lidí s více rizikovými faktory: graf relativního rizika pomáhá demonstrovat, jak mladý člověk s nízkým absolutním rizikem může být podstatně vysokém a redukovatelném relativním riziko; výpočet „rizikového věku“ jednotlivce může být rovněž užitečný v této situaci. Omezení • Odhaduje riziko fatálního, ale ne úplného (fatálního + nefatálního) KV rizika z důvodů uvedených v textu. • Je přizpůsobeno tak, aby vyhovovalo různým evropským populacím, ale ne různým etnickým skupinám v těchto populacích. • Omezeno na hlavní determinanty rizika. • Jiné systémy mají více funkcí, i když jejich použitelnost v mnohočetných zemích je nejistá. • Omezené věkové rozmezí (40–65 let). Nízké riziko: Andorra, Rakousko, Belgie, Kypr, Dánsko, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Island, Irsko, Izrael, Itálie, Lucembursko, Malta, Monako, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, San Marino, Slovinsko, Španělsko, Švédsko , Švýcarsko, Velká Británie 6 Faktory životního stylu ovlivňující kardiovaskulární riziko a další rizikové faktory k behaviorální intervenci ̶ Sedavé chování a pohybová aktivita  Preskripce PA, aerobní PA, Posilování -rezistenční cvičení, neuromotorická PA ̶ Intervence ohledně kouření  Dávky a typy, Pasivní kouření, mechanismy, odvykání kouření, elektronické cigarety ̶ Výživa Mastné kyseliny Minerální látky Vitamíny Vláknina Potraviny a potravinové skupiny (Zelenina a ovoce, ořechy, ryby, soft-nápoj a cukr) Typy stravy – dietní vzorce Funkční potraviny ̶ Alkohol  Otázka vztahu mezi dávkou a kardiovaskulárním rizikem ̶ Management tělesné hmotnosti  Který index je nejlepší prediktor, rizika, cílové hodnoty, existuje metabolicky zdravá obezita? ̶ Intervence k ovlivnění krevních lipidů ̶ Intervence ohledně zvýšené glykemie a DM ̶ Intervence k ovlivnění TK Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 7 Doporučení dle nemocí – Kardiovaskulární nemoci 2016 European guidelines on CD prevention in clinical practice European Heart Journal - Eur Heart J. 2016 Aug 1; 37(29): 2315–2381 Třída doporučení: Rodinná anamnéza Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Úroveň důkazů: Rodinná anamnéza předčasné KVN je hrubým, ale jednoduchým ukazatelem rizika rozvoje CVD, odrážejícím jak genetické rysy, tak prostředí sdílené mezi členy domácnosti. Pozitivní rodinná anamnéza předčasné KV smrti je spojena se zvýšeným rizikem časné a celoživotní KVN. RA je jednoduchá a levná informace, která by měla být součástí hodnocení KV rizika u všech subjektů. Rodinná anamnéza může být modifikátorem rizika pro optimální řízení poté, co vypočítané riziko pomocí SCORE leží blízko rozhodovacího prahu: pozitivní RA by upřednostňovala intenzivnější zásahy, zatímco negativní RA by se promítla do méně intenzivní intervence 8 Doporučení dle nemocí – Kardiovaskulární nemoci 2016 European guidelines on CD prevention in clinical practice European Heart Journal - Eur Heart J. 2016 Aug 1; 37(29): 2315–2381 Třída doporučení: Psychosociální faktory Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Úroveň důkazů: Doporučení pro hodnocení psychosociálních rizikových faktorů: Klíčové zprávy:  Nízký socioekonomický status, nedostatek sociální podpory, stres v práci a v rodinném životě, hostilita, deprese, úzkost a další duševní poruchy přispívají k riziku rozvoje KVO a horší prognóze KVO, přičemž tyto položky nejsou přímo asociovány s nižším rizikem rozvoje CVD a lepší prognózou CVD.  Psychosociální rizikové faktory fungují jako překážky v dodržování léčebných postupů a úsilí o zlepšení životního stylu, jakož i podpory zdraví pacientů a populací. Mezi mechanismy, které spojují psychosociální faktory se zvýšeným KV rizikem, patří nezdravý životní styl [častější kouření, nezdravé volby potravin a méně fyzické aktivity (PA) a nízké dodržování doporučení ke změně chování nebo medikace. Kromě toho jsou deprese a/nebo chronický stres spojeny se změnami autonomní funkce, v ose hypothalamus-hypofýza a dalších endokrinních markerů, které ovlivňují hemostatické a zánětlivé procesy, endoteliální funkci a perfúzi myokardu. Zvýšené riziko u pacientů s depresí může být částečně způsobeno nepříznivými účinky tricyklických antidepresiv 9 Doporučení dle nemocí – Kardiovaskulární nemoci 2016 European guidelines on CD prevention in clinical practice European Heart Journal - Eur Heart J. 2016 Aug 1; 37(29): 2315–2381 Psychosociální faktory Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Základní otázky pro hodnocení psychosociálních rizikových faktorů v klinické praxi: 10 Faktory životního stylu ovlivňující kardiovaskulární riziko a další rizikové faktory k behaviorální intervenci  Preskripce PA, aerobní PA, Posilování -rezistenční cvičení, neuromotorická PA Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Key messages  Regular PA is a mainstay of CV prevention; participation decreases all-cause and CV mortality.  PA increases fitness and improves mental health.  Sedentary subjects should be encouraged to start light-intensity aerobic PA. Pohybová aktivita Třída doporučení: Úroveň důkazů: Klasifikace intenzity pohybové aktivity a příklady úrovní absolutní a relativní intenzity: • MET (metabolický ekvivalent) se odhaduje jako potřeba energie na danou aktivitu děleno klidovou spotřebou energie: 1 MET = 3,5 ml O2 kg-1 min-1 spotřeba kyslíku (VO2). • RPE, hodnocení subjektivně vnímané námahy (20-stupňová Borgova škála). • % HRmax, procento měřené nebo odhadované maximální srdeční frekvence (220-věk). 11 Faktory životního stylu ovlivňující kardiovaskulární riziko a další rizikové faktory k behaviorální intervenci  Dávky a typy, Pasivní kouření, mechanismy, odvykání kouření, elektronické cigarety Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Klíčové zprávy:  Přestat kouřit je nejefektivnější strategií prevence KVO.  Existují silné důkazy pro účinnost krátké intervence s radami, jak přestat kouřit, všechny typy nikotinové substituční terapie (NRT), bupropion, vareniclin a pro vyšší účinnost léků v kombinaci, s výjimkou NRT plus vareniclin.  Nejúčinnější jsou krátké intervence plus pomoc s odvykáním pomocí léčby závislosti a následná podpora.  Elektronické cigarety (e-cigarety) mohou pomoci při odvykání kouření, ale měly by se na ně vztahovat stejná marketingová omezení jako cigarety.  Pasivní sekundární kouření je spojeno se značným rizikem a je třeba chránit nekuřáky Intervence ohledně kouření Doporučení pro strategie intervence kouření: 5A (5P) pro strategii odvykání kouření pro rutinní praxi 12 Faktory životního stylu ovlivňující kardiovaskulární riziko a další rizikové faktory k behaviorální intervenci Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Výživa Klíčové zprávy  Stravovací návyky ovlivňují riziko KVO a dalších chronických onemocnění, jako je rakovina..  Příjem energie by měl být omezen na množství energie potřebné k udržení (nebo získání) zdravé hmotnosti, tj. BMI> 20,0, ale <25,0 kg / m2  Obecně platí, že při dodržování pravidel zdravé výživy není nutný žádný doplněk stravy. Živiny, které jsou předmětem zájmu s ohledem na CVD, jsou mastné kyseliny (které ovlivňují hlavně hladiny lipoproteinů), minerální látky (které ovlivňují hlavně BP), vitamíny a vlákninu Doporučení ohledně výživy: Charakteristiky zdravé stravy (z hlediska KVN): Dopad stravování se zkoumá na třech úrovních: specifické živiny, specifické potraviny/skupiny potravin a specifické stravovací návyky, z nichž je středomořská strava nejstudovanější 13 Rozdělení tuků – mastných kyselin https://ec.europa.eu/jrc/en/health-knowledge-gateway/promotion-prevention/nutrition/fats Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Vzniká průmyslově – při ztužování tuků Vacca = lat. kráva Savci ji konvertují z Vakcenové. Je to konjugovaná LA (=CLA) SCFA (Short Chain Fatty Acids) - <6 C MCFA (Medium Chain) – 6-12 C LCFA (Long Chain) – 14-22c SCFA a MCFA jsou důležitými složkami potravin, kde jsou většinou ve formě triglyceridů v některých rostlinných olejích a mléce Pravděpodobně nejdůležitějším zdrojem SCFA u lidí a většiny savců je bakteriální fermentace polysacharidů rezistentních na amylázu ve střevech. 14 Faktory životního stylu ovlivňující kardiovaskulární riziko a další rizikové faktory k behaviorální intervenci Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Výživa Department of Public Health, Faculty of Medicine, Masaryk University 15 Hlavní potravinové zdroje různých tuků - mastných kyselin https://ec.europa.eu/jrc/en/health-knowledge-gateway/promotion-prevention/nutrition/fats Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Palmový tuk: (z dužiny plodů palmy olejné) 50% SFA 40% MUFA 10% PUFA Palmojádrový tuk: (z jader plodů palmy olejné) 82 % SFA 16 % MUFA 2 % PUFA 16 Zastoupení MK v různých tucích Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 17 Složení tuků v ořeších a semínkách Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 18 Přehled tuků Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 19 Dietary fats and cardiometabolic disease: mechanisms and effects on risk factors and outcomes. Nature Reviews Cardiology,16(2019)581–601Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Faktory životního stylu ovlivňující kardiovaskulární riziko a další rizikové faktory k behaviorální intervenci Efekt nahrazení SAFA různými alternativami na sérové lipidové ukazatele kardiometabolického rizika 20 Dietary fats and cardiometabolic disease: mechanisms and effects on risk factors and outcomes. Nature Reviews Cardiology,16(2019)581–601 Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Faktory životního stylu ovlivňující kardiovaskulární riziko a další rizikové faktory k behaviorální intervenci Efekt nahrazení SAFA různými alternativami na riziko koronárně srdečního onemocnění 21 Dietary fats and cardiometabolic disease: mechanisms and effects on risk factors and outcomes. Nature Reviews Cardiology,16(2019)581–601 Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Potravinové zdroje nasycených tuků a riziko kardiometabolického onemocnění 22 Faktory životního stylu ovlivňující kardiovaskulární riziko a další rizikové faktory k behaviorální intervenci Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Výživa – minerální látky 23 Faktory životního stylu ovlivňující kardiovaskulární riziko a další rizikové faktory k behaviorální intervenci Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Výživa - Vitamíny 24 Faktory životního stylu ovlivňující kardiovaskulární riziko a další rizikové faktory k behaviorální intervenci Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Výživa – Vláknina 25 Faktory životního stylu ovlivňující kardiovaskulární riziko a další rizikové faktory k behaviorální intervenci Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Výživa – ovoce a zelenina 26 Faktory životního stylu ovlivňující kardiovaskulární riziko a další rizikové faktory k behaviorální intervenci Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Výživa – ryby 27 Faktory životního stylu ovlivňující kardiovaskulární riziko a další rizikové faktory k behaviorální intervenci Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Alkohol 28 Faktory životního stylu ovlivňující kardiovaskulární riziko a další rizikové faktory k behaviorální intervenci Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Nealko nápoje, cukr 29 Faktory životního stylu ovlivňující kardiovaskulární riziko a další rizikové faktory k behaviorální intervenci Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Středomořská strava, funkční potraviny 30 Faktory životního stylu ovlivňující kardiovaskulární riziko a další rizikové faktory k behaviorální intervenci Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Tělesná hmotnost 1BMI 20–25 kg/m2. Existují důkazy, že optimální hmotnost u starších lidí je vyšší než v mladém a středním věku. Klíčové zprávy: • Nadváha i obezita jsou spojeny se zvýšeným rizikem úmrtí na KVO a úmrtnosti na všechny příčiny. Celková úmrtnost je nejnižší s BMI 20–25 kg/m2 (ve věku do 60 let); další snížení hmotnosti nelze považovat za ochranu proti KVO. • Zdravá hmotnost starších lidí je vyšší než v mladém a středním věku. • Dosažení a udržení zdravé váhy má příznivý účinek na metabolické rizikové faktory (TK, krevní lipidy, glukózová tolerance) a nižší KV riziko. Existuje „metabolicky zdravá obezita“?  Fenotyp „metabolicky zdravé obezity“ (MHO), definovaný přítomností obezity v nepřítomnosti rizikových faktorů metabolismu, získal velký zájem.  Některé studie tvrdí, že specifická podskupina obézních jedinců je rezistentní na metabolické komplikace, jako je arteriální hypertenze a inzulínová rezistence.  Jednotlivci MHO však vykazují vyšší úmrtnost ze všech příčin ve srovnání s metabolicky zdravými jedinci s normální hmotností.  Dlouhodobé výsledky ze studie Whitehall podporují názor, že MHO je přechodná fáze, směřující spíše k glukometabolickým abnormalitám než ke specifickému „stavu“. 31 Faktory životního stylu ovlivňující kardiovaskulární riziko a další rizikové faktory k behaviorální intervenci Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kontrola lipidů Klíčové zprávy: • Zvýšené hladiny plazmatických LDL-C jsou příčinou aterosklerózy. • Snížení LDL-C snižuje výskyt KV události. • Nízké HDL-C je spojeno se zvýšeným KV rizikem CV, ale manévry ke zvýšení HDL-C nebyly spojeny se sníženým KV rizikem. • Životní styl a výživové změny jsou doporučovány pro všechny. • Celkové KV riziko by mělo určovat intenzitu intervence. • Celkový cholesterol a HDL-C se by se měly měřit ne nalačno, což umožní odvodit non-HDL-C. Možné intervenční strategie jako funkce celkového kardiovaskulárního rizika a hladiny LDL-C: Norma FN Brno: Chol: 2.9 - 5.0 TG: 0.45 - 1,7 HDL-C 1,0 - 2,1 LDL-C 1,2 - 3,0 Každé 1,0 mmol/l snížení LDL-C snižuje o 20-25 % úmrtnost na KVO a výskyt nefatálních IM. 32 Nefarmakologické snížení krevního cholesterolu – I. Výživa Poradenství v prevenci orientované na životní styl ̶ Výživa  Redukovat nasycené tuky  Nasycené MK, se nacházejí především v červeném masu, tuku z něj a mléčných výrobcích s vysokým obsahem tuku (+kokosový tuk), zvyšují celkový cholesterol. Snížení konzumace nasycených MK nasycených tuků snižuje LDL-C.  Eliminovat trans tuky  Trans tuky (průmyslově vyráběné) zvyšují celkovou hladinu cholesterolu.  TFA, které jsou někdy uvedeny na etiketách potravin jako „částečně hydrogenovaný rostlinný tuk“, jsou dnes nejčastěji obsaženy v průmyslově vyráběném jemném pečivu, sušenkách a cukrářských výrobcích (zákusky), kde jsou použity levné margaríny.  Poznámka: FDA (Food and Drug Administration) zakázala používání částečně hydrogenovaných rostlinných tuků od 1.1.2021  Zvýšit příjem rozpustné vlákniny  Rozpustná vláknina snižuje absorpci cholesterolu ze střeva, a tím snižuje jeho krevní hladinu. Rozpustná vláknina se nachází v potravinách jako ovesné vločky, fazole, růžičková kapusta, jablka a hrušky.  Zvýšit příjem syrovátkové bílkoviny  Syrovátková bílkovina (whey protein) snižuje LDL a celkový cholesterol, stejně jako TK.  Nachází se mléčných výrobcích. Vzniká odstraněním kaseinu z mléka, kdy po sražení vzniká tuhá složka (kasein, tvaroh) a tekutá – syrovátka.  Může být příčinou mnoha zdravotních výhod, které mléčné výrobky mají.  V porovnání s jinými zdroji bílkovin obsahují relativně více aminokyselin s rozvětveným řetězcem (valin, isoleucin a leucin – označované jako BCAA = Branched Chain Amino Acids)  Fytosteroly  Rostlinné steroly, přirozeně se vyskytují v rostlinných membránách. Vzhledem k podobné struktuře soutěží s cholesterolem při absorpci (reabsorpci) ve střevě.  Příjem 2g/den sníží celkový cholesterol o 10 % a LDL-C o 14 %  Přirozeně zejm. v rostlinných olejích, ořeších, luštěninách, celozrninách, ovoci a zelenině, ale průměrný příjem je <0,5 g, tj. nutná suplementace, resp. Fortifikace.  Sója, sójové produkty  Příjem sójových produktů vede k signifikantní redukci LDL-C, TAG a celkového cholesterolu (TC). Vede rovněž k významnému zvýšení HDL-C (Metaanalýza RCT, 2015). Efekt je působen bílkovinami sóji. Efekt je silnější u hypercholesterolomických subjektů. Produkty z celé sóji jsou účinnější než sójová suplementace.  Potraviny bohaté na omega-3 MK  Jíst potraviny bohaté na omega-3 MK  Omega-3 mastné kyseliny neovlivňují LDL-C. Mají však jiné kardiovaskulárně-příznivé účinky, včetně snížení krevního tlaku.  Potraviny s omega-3 mastnými kyselinami zahrnují tučné ryby (losos, makrelu, sledě), vlašské ořechy a lněná semena 33 Nefarmakologické snížení krevního cholesterolu – pokračování Poradenství v prevenci orientované na životní styl  Pohybová aktivita  Pohybová aktivita zvyšuje HDL-C a snižuje celkový cholesterol.  Cvičte (sportujte) většinu dní v týdnu a zvyšte svoji pohybovou aktivitu.  Kouření  Kouření snižuje HDL-C, zanechání kouření zlepšuje HDL-C a tím lipidový profil a může snížit celkový cholesterol.  Kromě toho samo o sobě přestavuje nejdůležitější kardiovaskulární rizikový faktor a modifikuje vliv cholesterolu jako RF  Přiměřená tělesná hmotnost  Nadměrná hmotnost přispívá k vysokému cholesterolu.  Redukce nadměrné hmotnosti snižuje LDL-C a zlepšuje jeho snižování  Alkohol  Mírná konzumace alkoholu je spojena s vyšší hladinou HDL-C, ale benefit není natolik silný, aby opravňoval doporučovat alkohol komukoliv, kdo již nepije.  Pokud pijete alkohol čiňte ta umírněně. Pro zdravé dospělé to přestavuje max. 1 nápoj denně pro ženy všech věkových skupin a pro muže na 65 let, a až 2 nápoje pro muže do 65 let.  Příliš mnoho alkoholu vede k vážným zdravotním problémů, včetně hypertenze, srdečního selhání mrtvice. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 34 Faktory životního stylu ovlivňující kardiovaskulární riziko a další rizikové faktory k behaviorální intervenci Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Krevní tlakKlíčové zprávy • Zvýšený TK je hlavním rizikovým faktorem pro KVN, srdeční selhání, cerebrovaskulární onemocnění, onemocnění periferních tepen (PAD) , chronické onemocnění ledvin (CKD) a fibrilaci síní (AF). • Rozhodnutí o zahájení léčby snižující TK závisí na hladině TK a celkovém riziku CV. • Přínosy léčby jsou způsobeny hlavně snížením TK per se, nikoli typem léčiva. • Ke kontrole BP u většiny pacientů je nutná kombinovaná léčba. Doporučení pro management hypertenze: Definice a klasifikace hladin krevního tlaku:  Pro screening a diagnostiku hypertenze se doporučuje měření v ordinaci, které by měla být založena na alespoň dvou měřeních TK na návštěvu a alespoň na dvou návštěvách.  Pokud je TK pouze mírně zvýšený, měla by být opakovaná měření prováděna po dobu několika měsíců, aby se dosáhlo přijatelné definice „obvyklého“ TK jednotlivce a učinit rozhodnutí o léčbě. Hranice pro definici hypertenze s různými typy měření:  Intervence životního stylu, kontrola hmotnosti a pravidelná PA samy o sobě mohou být dostatečné pro pacienty s vysokým normálním TK a s hypertenzí 1st., a měla by se vždy poradit pacientům s antihypertenzní terapií, protože to může snížit dávkování léků potřebných k dosažení kontroly nad TK.  Intervencí ŽS specifickou pro hypertenzi je omezení NaCl. Na individuální úrovni není v žádném případě snadné dosáhnout účinné redukce soli. Minimálně by měla být poskytnuta rada, jak se vyhnout přidané soli a vysoce slané stravě. Intervence ŽS: 35 Nefarmakologické prostředky ke snížení vysokého TK Poradenství v prevenci orientované na životní styl  Sodík  Dokonce i mírné snížení příjmu sodíku o 1 g/den snižuje syst. TK u pacientů s hypertenzí o 3,1 mmHg a u pacientů s normotenzí o 1,6 mmHg.  Studie Dietní přístupy k zastavení hypertenze (DASH) ukázala vztah dávka-odpověď mezi redukcí sodíku a redukcí TK  Doporučený maximální příjem NaCl je 5 g/den. Optimální úroveň je kolem 3 g/den.  80 % příjmu soli pochází ze zpracovaných potravin, zatímco pouze 20 % se přidá později.  Standardní DASH (Mayo): Dovoluje příjem max. 2,3 g Na (= 5,75 g NaCl denně.  DASH s nízkým obsahem sodíku: Povoluje max. 1,5 g Na denně (= 3,75 g NaCl)  Mléčné výrobky (nízkotučné) Bioaktivní peptidy:  Kasein i syrovátkový protein obsahují specifické bioaktivní peptidy, u kterých bylo prokázáno, že mají inhibiční účinek na ACE (Angiotenzin I konvertující enzym), což je klíčový proces při kontrole TK.  Určité kombinace peptidů v mléce hypotenzní účinky také prostřednictvím modulace uvolňování endotelinu-1 endoteliálními buňkami.  Pokud jde o sýr, jsou relevantní bioaktivní peptidy odvozené od kaseinu; například bylo prokázáno, že specifické tripeptidy izoleucin-prolin-prolin (Ile-Pro-Pro) a valin-prolin-prolin (Val-Pro-Pro) mají antihypertenzivní aktivitu. Bylo zjištěno významné snížení o 4,8 mmHg u syst TK a 2,2 mmHg u diast TKP. Vápník:  Ca považován za jednu z hlavních živin zodpovědných za blahodárný dopad mléčných výrobků na kontrolu krevního tlaku (TK).  Vápník se podílí na regulaci krevního tlaku kontrolou kontraktility buněk hladkého svalstva cév a tím modulací periferní vaskulární rezistence.  Navíc extracelulární ionizovaný vápník inhibuje sekreci reninu interakcí s receptorem pro vápník  Jiné minerály v mléce, jako je hořčík a draslík, mohou také napomáhat regulovat TK, ale jejich jednotlivé příspěvky jsou obtížné izolovat, protože se často nacházejí v potravinách bohatých na vápník.  Draslík – ovoce a zelenina  Draslík má příznivé účinky na TK (účinek je dobře zdokumentován (např. DASH). Hlavními zdroji draslíku jsou ovoce a zelenina.  Pohybová aktivita  Pravidelná pohybová aktivita je důležitá pro udržení normálního TK, dokáže významným způsobem snížit TK.  Kontrola hmotnosti  Nadměrná hmotnost významně zvyšuje TK. Redukce hmotnosti významně snižuje TK  Alkohol  Jakákoliv konzumace alkoholu zvyšuje TK. 36 DASH - Dietary Approaches to Stop Hypertension Poradenství v prevenci orientované na životní styl https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/dash-eating-plan DASH dieta vznikla v 90. letech. V roce 1992 začal NIH (National Institute of Health, USA organizoval výzkum ke zjištění, zda nějaká konkrétní výživová intervence je užitečné při léčbě hypertenze. Zjistili, že pouze výživová intervence dokázala snížit syst TK o 6-11 mmHg. DASH je i cesta k prevenci hypertenze. Nabádá ke stravě bohaté na draslík, vápník a hořčík a ke snížení příjmu sodíku. Je bohatá na zeleninu, celozrnné potraviny, ovoce, ryby, maso, drůbež, ořechy, fazole a nízkotučné mléčné výrobky. 37 Nefarmakologické prostředky ke snížení vysokého TK Poradenství v prevenci orientované na životní styl 38 DASH dieta Skupina potravin Počet porcí denně/týdně Příklad porce Obiloviny 6-7 porcí denně 1 plátek celozrnného chleba, ½ šálku vařených celozrnných obilovin, rýže nebo těstovin Zelenina 4-5 porcí denně 1 šálek syrové listové zeleniny, ½ šálku syrové nebo vařené zeleniny Ovoce 4-5 porcí denně 1 střední kousek ovoce, ½ šálku syrového, mraženého nebo zavařeného ovoce, malá sklenice džusu (125 ml) Mléčné výrobky 2-3 porcí denně 1 šálek mléka nebo jogurtu s nízkým obsahem tuku (240 ml), 40 g sýra s nízkým obsahem tuku Libové maso, drůběž nebo ryby 6 porcí týdně nebo méně Maximálně 85 g na porci Tuky a oleje 2-3 porcí denně 1 lžička rostlinného nebo olivového oleje, 1 lžička margarínu, 2 lžíce salátového dressinku Ořechy, semena a luštěniny 4-5 porcí týdně 50 g ořechů, 2 lžíce semen nebo ½ šálku vařených luštěnin Sladkosti 5 porcí týdně nebo méně 1 lžíce cukru nebo džemu, ½ šálku sorbetu nebo 1 slazený nápoj (250 ml) Dietary Approaches to Stop Hypertension - dostatek zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin, nízkotučných mléčných výrobků, ryb, drůbeže, luštěnin, ořechů a rostlinných olejů - omezení potravin bohatých na nasycené MK (masné výrobky, plnotučné mléčné výrobky, tropické oleje jako kokosový a palmový) - omezení slazených nápojů a sladkostí - max. denní přívod sodíku 2300 mg Snížení hmotnosti, obvodu pasu, hladiny cholesterolu snížení kardiometabolického rizika 39 Doporučení dle nemocí – Kardiovaskulární nemoci 2016 European guidelines on CD prevention in clinical practice European Heart Journal - Eur Heart J. 2016 Aug 1; 37(29): 2315–2381 Cíle ohledně rizikových faktorů a cílové hodnoty důležitých kardiovaskulárních rizikových faktorů: BMI = index tělesné hmotnosti; HbA1c = glykovaný hemoglobin; HDL-C = lipoproteinový cholesterol s vysokou hustotou; LDL-C = lipoproteinový cholesterol s nízkou hustotou. aKrevní tlak <140/90 mmHg je obecný cíl. Cíl může být vyšší u křehkých (frail) starších pacientů nebo u většiny pacientů s DM a u některých (velmi) vysoce rizikových pacientů bez DM, kteří mohou tolerovat vícečetné léky snižující krevní tlak. bNon-HDL-C je rozumný a praktický alternativní cíl, protože nevyžaduje odběr nalačno. Pro jedince s velmi vysokým, vysokým a nízkým až středním rizikem se jako sekundární cíl doporučují hodnoty non-HDL-C <2,6, <3,3 a <3,8 mmol/L (<100, <130 a <145 mg / dl). cByl vysloven názor, že lékaři primární péče by mohli dávat přednost jedinému obecnému cíli LDL-C 2,6 mmol/l (100 mg / dl). I když přijímáme jednoduchost tohoto přístupu a že by to mohlo být užitečné v některých prostředích, existuje lepší vědecká podpora pro tři cíle odpovídající úrovni rizika. bToto je obecné doporučení pro osoby s velmi vysokým rizikem. Je třeba poznamenat, že důkazy u pacientů s CKD (chronickým onemocněním ledvin) jsou méně silné. 40 Intervence rizikových faktorů na individuální úrovni – behaviorální změna Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Klíčová zpráva: • Kognitivní behaviorální metody jsou účinné při podpoře osob při osvojování si zdravého životního stylu Je důležité prozkoumat pacientovy zkušenosti, myšlenky, obavy, předchozí znalosti a okolnosti jeho každodenního života. Individualizované poradenství je základem motivace a angažovanosti. Rozhodování by mělo být sdíleno mezi poskytovatelem péče a pacientem (včetně manželky a rodiny jednotlivce). Použití principů efektivní komunikace (tabulka) usnadní prevenci a léčbu KVO. Životní styl je obvykle založen na dlouhodobých vzorcích chování, které jsou udržovány sociálním prostředím. Individuální a environmentální faktory brání schopnosti osvojit si zdravý životní styl, stejně jako složité nebo matoucí rady poskytovatelů péče. Doporučení pro usnadnění změn v chování: Třída doporučení: Úroveň důkazů: 41 Intervence rizikových faktorů na individuální úrovni – behaviorální změna Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Zásady efektivní komunikace usnadňující změnu chování: Deset strategických kroků k usnadnění změny chování: