Prevence obezity Nutriční poradenství Mgr. Martin Forejt, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví SPRÁVNÉ STRAVOVÁNÍ Není jen hlídání přijaté energie! Mnohem důležitější je dbát ve stravě na  zastoupení základních živin a tekutin  pestrost stravy a obsah vlákniny  pravidelnost stravy  správné energetické rozložení jídel  vhodnou volbu potravin dle denní doby Potraviny = zdroj živin 1) Makroživiny – dodávají energii, vysoká denní potřeba  Bílkoviny  Tuky  Sacharidy 2) Mikroživiny - nedodávají energii  Vitaminy  Minerální látky Voda = životně důležitá složka stravy min. 1,5 l každý den dospělý člověk minimálně 30 ml / 1kg váhy  FUNKCE VODY  ZDROJE TEKUTIN !! PIJTE PRAVIDELNĚ – NEČEKEJTE NA ŽÍZEŇ !! Nejlepším indikátorem nedostatku tekutin je barva moči. 60% Vyvážená, pestrá strava ? Trochu ... … od všeho… ... i toho,co máte rádi Nezapomínejme potraviny a jídlo vnímat více smysly ! Vepřová kotleta (140 g) s 1,2 cm tuku po okraji Energie 1881kJ z toho z tuku 1317kJ % denního příjmu Tuk celkem 54 % Nasycené mastné kyselin 13g 65 % Vepřová kotleta (113 g), tuk na okraji odstraněn Energie 961kJ z toho z tuku 418kJ % denního příjmu Tuk celkem 17 % Nasycené mastné kyselin 4g 20 % Potravinová pyramida 3-6 p 2-4 p 3-5 p 1-3 p2-3 p max. 2 p VLÁKNINA V POTRAVĚ Denní potřeba 30g ZDROJE VLÁKNINY • vše,co vyroste ze země od kořene po semena • výrobky z rostlinných surovin FUNKCE VLÁKNINY • trávení • imunita • vylučování Ovoce a zelenina g Kedlubna 2,7 Luštěniny g Miss FitEmco – celoz. 7,4 Ananas 1,9 Kiwi 3 Fazole vařená 3,1 Miss FitEmco–oves. kaše 5,7 Angrešt 3 Kukuřice cukrová 4,7 Hrách vařený 4,6 Otruby pšeničné 45 Avokádo 4,8 Květák 2,7 Sója naklíčená 2,6 Ovesné vločky 7,2 Banán 2 Lilek 2,3 Sója vařená 6,2 Pohanka 12,2 Borůvky 4,9 Maliny 6,4 Sójové maso Sojavita 12,9 Pšeničné klíčky 14 Brambory 3,2 Mandarinka 1,7 Ořechy a semena g Racio chlebíček rýžový 2,9 Brokolice 3 Meloun vodní 0,7 Arašídy 7,6 Raciolky – jablko,skořice 2,2 Broskev 2,2 Mrkev 3,5 Dýňová semena suš. 3,9 Rohlík bílý 4,5 Celer 3,4 Petržel 4 Lískové ořechy 8,7 Rohlík bílý mléčný slaný 2,6 Celer řapíkatý 1,1 Pomeranč 3 Lněné semínko 27,9 Rohlík celozrnný 9,7 Cibule 2,6 Rajčata 1,6 Mandle 11,9 Rohlík grahamový 6,2 Citrón 3,6 Rybíz černý 6,8 Obiloviny, mouka, pečivo g Rohlík karlovarský 2,2 Cuketa 1,1 Rybíz červený 5,4 Bábovka 1,9 Rýže bílá loupaná vař. 0,5 Červená řepa 2,5 Ryngle 2,7 Bageta 2,5 Rýže natural 2,9 Česnek 1,5 Ředkev 2,2 Dalamánek 4,1 Rýže neloupaná vařená 0,9 Fazolky zelené 3,6 Ředkvičky 1,5 Chléb Fit slunečnicový 10 Rýžové chlebíčky s polev. 0,9 Fíky čerstvé 3,4 Řepa červená 2,8 Chléb grahamový 6,4 Strouhanka 3,2 Fíky sušené 12 Salátová okurka 0,9 Chléb kmínový 4,3 Suchar dietní 3 Granátové jablko 2,7 Šípky 23,4 Chléb pšeničný bílý 4,3 Šáteček s marmeládou 1,4 Grep 2 Špenát 1,8 Chléb pšeničný celozrn. 8,2 Šáteček s makem 4,1 Hlávkový salát 2,4 Švestky 2,2 Chléb toustový bílý 4,5 Šáteček s ořechy 1,6 Hrášek čerstvý 7,4 Švestky sušené, 5 ks 3 Chléb toustový tmavý 7,1 Šáteček s tvarohem 1,3 Hrozny 2,1 Třešně 2 Chléb žitný celozrnný 9,5 Vánočka bez hrozinek 2 Hruška 3,3 Tykev 2,6 Knaeckebrot 12,4 Vánočka s hrozinkami 2,2 Jablko 3,1 Zelí čínské 1,7 Kellog´s Cornflakes 3 Veka 2,5 Kapusta hlávková 4,2 Zelí hlávkové bílé 2,7 Knuspi kmínový 10,8 Závin jablečný 1,5 O B S A H V L Á K N I N Y VE 100g P O T R A V I N 8000kJ BÍLKOVINY 15% (17,2 kJ) TUKY 30% (38,9 kJ) SACHARIDY 55% (17,2 kJ) ALKOHOL ( 29,3 kJ) Bazální metabolismus Termický efekt stravy Běžný pohyb, chůze Aktivní pohyb, sport PŘÍJEM ENERGIE VÝDEJ ENERGIE Tuk? KDE SE BERE A KAM SE VYDÁVÁ ENERGIE PRAVIDELNOST STRAVY A ROZLOŽENÍ PŘÍJMU ENERGIE Jíst každé 2,5-3hodiny Večer jíst naposledy 3h před spaním snídaně 25% přesnídávka 10% oběd 30% svačína 10% večeře 25% VHODNÁ VOLBA POTRAVIN ? • nejíst odpoledne a večer sladké, tučné potraviny • nejíst večer ovoce, lépe jíst ho ke svačinám či snídani • zeleninu jíst celodenně (pouze s ohledem na stravitelnost) • bílé pečivo pouze v první polovině dne, odpoledne a večer již jen celozrnné • ke každému jídlu obsahujícímu zdroj tuku přidávat zeleninu • ořechy a semena jíst pouze dopoledne • alkohol konzumovat v malých dávkách a čím dříve, tím lépe ANO PŘEMÝŠLEJ Vyrovnaná snídaně Koblihy Dennípříjemv% Dennípříjemv% Energie Vápník Železo VitamínA VitamínC Energie Vápník Železo VitamínA VitamínC Kefír bílý 300 ml, 2x Knuspi Zelenina 150g Zelenina 150g 12:45 16:45 19:00 Voda 600ml Voda 300ml Voda 1000ml Voda 100ml JÍDELNÍČEK ŽENA, 55 let , 91kg Voda 150ml Nezakazuj si, ale přemýšlej!