Výživa u nemocných s diabetes mellitus M. Dastych Dělení DM n Diabetes I. typu – inzulin dependentní n Diabetes II. typu – non inzulin dependentní n Pankreatogenní diabetes – u chronické pankreatitidy n Stresový diabetes n Steroidní diabetes – endogenní (Cushingův sy), exogenní – léčba GCS n DM I n 10% diabetiků n v mladším věku n není nadváha, může být vyhublost n destrukce Langerhansových ostrůvků n náhlý vznik, ketoacidoza, hyperosmolarita, koma n nutná léčba přívodem exogenního inzulinu n DM II n většinou po 40 roce věku n přítomnost obezity u 80% nemocných n rezistence tkání k inzulinu (játra, svalovina) dána down regulací inzulinových receptorů při hypeinzulinemii. n Asociace s obezitou, hypertenzí, HPLP – Syndrom X. n léčba – dieta, PAD při selhání inzulin n dekompenzace vede až k hyperosmolárnímu komatu bez katoacidozy Léčebná výživa u DM obecně n obecná formule složení potravy: E: 1500-2500 kcal, cukry 175-325g, bílkoviny 75-85g, tuky 50-85g, chol do 300mg/d, vláknina 30g/d n energetická potřeba dle ideální hmotnosti n rozdělení stravy do 6 ti porcí n z cukrů přednostně polysacharidy, sacharoza do max 5% denní sacharidové dávky n omezení příjmu alkoholu a NaCl Léčebná strategie u DMI a DMII n DMI n energetická hodnota nesnížená n stejný poměr živin v jednotlivých jídlech n dodržování doby příjmu stravy a aplikace inz. n jídlo navíc při fyzické aktivitě n cukr k prevenci hypoglykemie n self monitoring a aktuální úprava dávky inzulinu, inzulinové pumpy n DM II n snížení energetického příjmu a redukce hmotnosti n omezení tuků a potravin o vysoké energetické hodnoty n doba příjmu potravy flexibilnější n není třeba zvláštní příjem při fyzické aktivitě n E v rozmezí 1200-1800kcal 2 Léčebná výživa u DM n sacharidy s vysokým obsahem vlákniny n glykemický index – charakterizuje jakou měrou daná potravina zvyšuje glykemii n chlebová jednotka (12g sacharidů) n umělá sladidla – sacharin, cyklamát, aspartam n náhražky sacharózy – fruktoza, sorbit, xylit, manit E 4kcal/g n tělesná aktivita – DM I – snížit inz, nebo zvýšit příjem cukrů, 10-15g sacharidů/1hod tréninku, 20-30g sacharidů/1 hod intenzivního tréninku n onemocnění. DMI – zvýšená potřeba inzulinu, DMII někdy nutnost převedení na inzulin, dostatečná hydratace n hypoglykemie – 10-15g sacharidů ( 2-3 kostky cukru)