Výživa v chirurgii Kdo potřebuje intervenci? n Primárně malnutriční pacient n Po 3-5 ti dnech nulového p.o. příjmu každý pacient n Co můžeme nabídnout? Důsledky nepodání výživy n operační výkon – STRES n hojení rány energeticky a proteinově náročný proces – přesun AK ze svalů či TPN do vznikající granulační tkáně a kolagenu n nedostatečný zdroj AK a energie n rozpad rány n infekční komplikace n opožděná rehabilitace n svalová slabost n prodloužení pobytu v nemocnici n zvýšení nákladů na léčbu n snížení kvality života Kategorizace pacientů n Urgentní výkony – nesnesou odklad n do 24 hodin, korekce iontových dysbalancí, úprava dehydratace, glukóza, úpravy udržující TK n Akutní výkony – do 7 dmi dnů n vhodná předoperační nutriční podpora většinou formou TPN centrální či periferní, úprava minerálových dysbalancí, korekce KO… n Elektivní výkony – plánované n svalová příprava, korekce hmotnosti, předoperační výživa Praktický postup Dávky energie a živin n Energie n složení: bazální metabolismus(70%), aktivita(20%), tělesná teplota (10%), faktor nemoci 1-100% n Zjištění potřeby energie: n změřením – přímá a nepřímá kalorimetrie n výpočtem – Herris-Benedictova rovnice n odhadem – 30-35kcal/kg Potřeba živin n Proteiny n 1g/kg/d stabilizovaný stav n 1,5-2g/kg/d – stresový metabolismus n Cukry n 4-6g/kg/d stabilizovaný stav n 2-3g/kg/d – stresový metabolismus n Tuky n 0,7-1,5g/kg/d dle hladiny TAG