Data o spotřebě potravin (např. národní data zjištěná na individuální úrovni) Nutriční složení potravin (databáze nutričního složení potravin) Stanovení přívodu nutrientů (střední hodnota, variabilita, distribuce přívodu) Srovnání s doporučením (FBDG, referenční hodnoty přívodu nutrientů) VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ, PODPORA SPRÁVNÉ VÝŽIVY V ČR Mgr. Marie Šubrtová Státní zdravotní ústav Praha, Odbor hygieny výživy a bezpečnosti potravin Palackého 3a, 612 42 Brno Výživová doporučení cíi - rozvíjet a upevňovat zdraví lidí (populace) PŮVOD - vědecky podložené a ověřené studie (epidemiologické, klinické, laboratorní apod.) Historie 1835 - první formální výživové doporučení (podávání citrónové šfávy) 1862 EDWARD SMITH (1819 - 1874) První výživové standardy - prevence malnutrice a souvisejících komplikací - jsou založeny na sledovaném přívodu energie a bílkovin 1933 HÁZEL STIEBLINO - kvantitativní doporučení týkající se konkrétních nutrientů Funkce výživových doporučení ❖ zaklad pro hodnocení skladby stravy na populační (popř. individuální) úrovni ❖ podklad pro tvorbu potravinové a výživové politiky ❖ základna k názorovému sjednocení ❖ důraz na nej podstatnější aspekty výživových zvyklostí (ne věci podružné) ❖ plánovaní stravy na populační (příp. individuální) úrovni nutriční standardy (nutritional standards) DIETARY ALLOWANCES OBECNÁ VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ (dietary recommendations) DOPORUČENI ZALOŽENA NA SKUPINÁCH POTRAVIN (FBDG) DIETARY GOALS DIETARY GUIDELINES/ Dělení podle: Vědecký výbor pro potraviny, 2005 Gibney M.J. et al.: Public Health Nutrition, 2004 Stanovení doporučení Vědecká práce Stanovení potreby nutrientu Stanovení doporučení pro jednotlivé nutrienty ^ Doporučení srozumitelné pro populaci (FBDG) nutriční standardy (nutritional standards) DRV (Dietary reference values) (EU), DRI (Dietary reference intakes) (USA), NIVs (Nutrient intake values) apod. V českém prostředí se používá většinou termín výživové doporučené dávky (VĎĎ), nutriční standardy nebo referenční hodnoty přívodu nutrientů určené pro odborníky, C^^) přesně definované reference hodnoty NUTRIČNÍ STANDARDY - Jsou primárně určeny pro zdravé osoby. Pro jedince s onemocněním nebo skupiny se zvláštními fyziologickými nároky musí být složení stravy upraveno dodatečně, - platná pro průměrný přívod během delšího časového úseku, nejméně jednoho týdne (u některých nutrientů i více), - odpovídají množství nutrientů, které jsou přijímány potravou. Ztráty během přípravy pokrmu, tepelné úpravy apod. musí být brány v úvahu, pokud se hodnoty používají pro plánování stravy. Dříve byla u jednotlivých nutrientu stanovena jedna hodnota, dnes se většinou jedná o celou sérii hodnot. Doporučení se v čase mění. Jsou založena na současném stavu vědeckého poznání. Je třeba je průběžně revidovat. Důvody rozdílů VDD v jednotlivých zemích: - rozdíly ve složení populace, ve stravovacích zvyklostech, různá interpretace vědeckých poznatků a různá frekvence aktualizace doporučení. The frequency distribution of individual requirements for a nutrient (SCF, 1993) FORMÁTY REFERENČNÍCH HODNOT (1) AR/EAR (Average requirement/Estimated average requirement) - hodnota průměrného denního přívodu nutrientu, která naplňuje požadavky poloviny zdravých jedinců příslušné věkové skupiny a pohlaví - po jejím navýšení o 2 směrodatné odchylky (SĎ) nebo o 20 - 30% získáme hodnoty PRI/RĎA FORMÁTY REFERENČNÍCH HODNOT (2) PRI/RĎA (Populati on reference intake/Recommendeddietary allowance) - odhadovaná hodnota průměrného denního přívodu nutrientů, která je dostatečná pro pokrytí potřeb téměř všech (97 -98%) zdravých jedinců AI (Adequate intake) - hodnota, která se používá v případě, že nelze stanovit PRI - je doporučený průměrný denní přívod nutrientů, který je založen na pozorovaném nebo experimentálně určeném odhadu přívodu nutrientů u skupiny nebo skupin zjevně zdravých osob FORMÁTY REFERENČNÍCH HODNOT (3) LTI (Lowest threshold intake) - při přívodu nižším než je hodnota LTI není na základě soudobých znalostí u většiny jedinců pravděpodobné udržení metabolické integrity UL (Tolerable upper intake level) - nej vyšší úroveň celkového dlouhodobého přívodu živiny, při níž jedinec z běžné populace s nejvyšší pravděpodobností není vystaven riziku 10 Observed Level of Inlaid Přehled používaného názvosloví Materiál EFSA, 2008 Population Reference Intake (PRI) Average Requirement (AR) Lowest Threshold Intake (LTI) Adequate Intake (AI) Recommended Intake Range (RI) Tolerable Upper Intake Level (UL) v CR Výživové doporučené dávky (VDD) DALŠÍ NÁZVOSLOVÍ NENÍ UVEDENO SCF EU, 1993 Population Reference Intake (PRI) Average Requirement (AR) Lowest Threshold Intake (LTI) - - - Německo, Rakousko, Švýcarsko (DACH) 2000 Recommendations Average Requirement - Estimated Values - - USA a Kanada, 2006 Recommended Dietary Allowance (RDA) Estimated Average Requirement (EAR) - Adequate Intake (AI) Acceptable Macronutrient Distribution Ranges (AMDR) Tolerable Upper Intake Level (UL) NUTRIČNÍ STANDARDY V ČR • V ČR nejsou žádné oficiálně přijaté výživové doporučené dávky (VĎĎ). • „Doporučené denní dávky" jsou používané pouze pro značení potravin: Vyhláška MZ ČR č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin ve znění vyhlášky č. 330/2009 Sb. a vyhláškou č. 225/2008 Sb., kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin, ve znění vyhlášky č. 352/2009 Sb. • K dispozici jsou doporučení z roku 1993, která vydala Společnost pro výživu (SPV) ve spolupráci s Ministerstvem v zemědělství Ck a také návrh z roku 2003, který připravila SPV NUTRIČNÍ STANDARDY VE SVĚTĚ EU - výživové doporučené dávky (VĎĎ) vydány v roce 1993 DACH - nutriční standardy pro nemecky mluvící zeme, tzv. Ď ACH vydala Společnost pro výživu Nemecka (Ď6E), Rakouska (OSE) a Švýcarska (SGE/SVE) v roce 2000. USA - nutriční standardy, které jsou platné v USA a Kanade, vydané v letech 1997 až 2002, se nazývají Dietary Reference Intake (Referenční dietární přívod). ĎRI nahrazují bývalé americké RDA's {RecommendedDietary Allowances) a kanadské RNI's {RecommendedNutrient Intakes). Vitamín C Věk CR (VDD z roku 1989) CR (návrh VDD) EU PRI (AR) DACH USA RDA (EAR) M F M F M F M F M F mg/den mg/den mg/den mg/den mg/den 19-25 26-30 31-35 36-40 41-50 51-55 56-60 61-65 66-70 71-75 75 a více 90/75 100 45 (30) 100 90/75 (75)/(60) Těhotné 120 110 55 110 85 Kojící 130 120 70 150 120 Strední hodnota přívodu vitamínu C splňuje doporučení EU, ale nenaplňuje doporučení ĎACH Ä 40 > 30 20 10 0 I MIH í M —u—u—y—U- -1-1-1-1-1-1-1-1-1-1 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Věk SISP Doporučení DACH Doporučení EU Vyhl. 48/1993 >BECNÁ VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ DIETARY RECOMMENDATIONS • určena pro širokou veřejnost, • doporučují spotřebu určitých typů potravin, které mají vztah k ochraně zdraví populačních skupin, • používají se k vyjádření kvalitativnímu nebo kvantitativnímu, ve vztahu k celkové výživě, • mnohdy popisují jen rámec pro spotřebu jednotlivých živin (% podíl MK z celkové energie). >BECNÁ VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ DIETARY RECOMMENDATIONS WHO 2003 B 10 - 15% TEI T 15 - 30% TEI S 55 - 75% TEI I_ EFSA T 20 - 35% TEI S 45 - 60% TEI Preambule: Nejsou nezdravé potraviny, ale nezdravá jsou jejich množství. Zdravá 13 ZDRAVA TŘINÁCTKA -stručná výživová doporučení pro širokou veřejnost - doporučení jsou určena pro zdravé osoby a slouží k prevenci civilizačních chorob Společnost pro výživu a Fórum zdravé výživy, 2005 1. Udržujte si přiměřenou stálou tělesnou hmotnost charakterizovanou BMI (18,5-25,0) kg/m2 a obvodem pasu pod 94 cm u mužů a pod 80 cm u žen. 2. Denně se pohybujte alespoň 30 minut např. rychlou chůzí nebo cvičením. 3. Jezte pestrou stravu, rozdělenou do 4-5 denních jídel, nevynechávejte snídani. 4. Konzumujte dostatečné množství zeleniny (syrové i vařené) a ovoce, denně alespoň 500 g (zele-niny 2x více než ovoce), rozdělené do více porcí; občas konzumujte menší množství ořechů. 5. Jezte výrobky z obilovin (tmavý chléb a pečivo, nejlépe celozrnné, těstoviny, rýži) nebo brambory nejvýše 4x denně, nezapomínejte na luštěniny (alespoň 1 x týdně). 6. Jezte ryby a rybí výrobky alespoň 2x týdně. 7. Denně zařazujte mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané; vybírejte si přednostně polotučné a nízkotučné. 8. Sledujte příjem tuku, omezte množství tuku jak ve skryté formě (tučné maso, tučné masné a mléčné výrobky, jemné a trvanlivé pečivo s vyšším obsahem tuku, chipsy, čokoládové výrobky), tak jako pomazánky na chléb a pečivo a při přípravě pokrmů. Pokud je to možné nahrazujte tuky živočišné rostlinnými oleji a tuky. 9. Snižujte příjem cukru, zejména ve formě slazených nápojů, sladkostí, kompotů a zmrzliny. 10. Omezujte příjem kuchyňské soli a potravin s vyšším obsahem soli (chipsy, solené tyčinky a ořechy, slané uzeniny a sýry), ne při losujte hotové pokrmy. 11. Předcházejte nákazám a otravám z potravin správným zacházením s potravinami při nákupu, uskladnění a přípravě pokrmů; při tepelném zpracování dávejte přednost šetrným způsobům, omezte smažení a grilování. 12. Nezapomínejte na pitný režim, denně vypijte minimálně 1,5 I tekutin (voda, minerální vody, slabý čaj, ovocné čaje a štávy, nejlépe neslazené). 13. Pokud pijete alkoholické nápoje, nepřekračujte denní příjem alkoholu 20 g(200 ml vína, 0,51 piva, 50 ml lihoviny). Výživová doporučení vypracoval autorský kolektiv: Jana Dostálová, Marie Kunešová, Pave/ Otoupal, Tamara Starnovská. Ranges of population nutrient intake goals Dietary factor a: DIET, NUTRITION AND THE PREVENTION OF CHRONIC DISEASES leporofo bir 'AMD/? JO Ex(«r GuBihgrimi ™S3 Goal (% of total energy, unless otherwise stated) Total fat Saturated fatty acids Polyunsaturated fatty acids (PUFAs) n-6 Polyunsaturated fatty acids (PUFAs) n-3 Polyunsaturated fatty acids (PUFAs) Trans fatty acids Monounsaturated fatty acids (MUFAs) Total carbohydrate Free sugars0 Protein Cholesterol Sodium chloride (sodium)0 Fruits and vegetables Total dietary fibre Non-starch polysaccharides (NSP) 15-30% <10% 6-10% 5-8% 1-2% <1% By difference3 55-75%b <10% 10-15%d <300 mg per day <5 g per day (<2 g per day) >400gper day From foods' From foods' This is calculated as: total fat - (saturated tatty acids + polyunsaturated tatty acids + trans tatty acids). The percentage of total energy available after taking into account that consumed as protein and fat, hence the wide range. The term "free sugars" refers to all monosaccharides and disaccharides added to foods by the manufacturer, cook or consumer, plus sugars naturally present in honey, syrups and fruit juices. The suggested range should be seen in the light of the Joint WHO/FAO/UNU Expert Consultation on Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition, field in Geneva from 9 to 16 April 2002 (2). Saltshould be iodized appropriately (6). The need to adjust salt iodization, dependingon observed sodium intake and surveillance of iodine status of the population, should be recognized. See page 58, under "Non-starch polysaccharides". Jaká by měla být doporučení pro populaci? 5 hlavních kritérií: • Srozumitelnost • Zapamatovatelnost • Schopnost vzbudit zájem • Schopnost vzbudit ochotu k účasti • Schopnost vyvolat skutečné změny chování DOPORUČENÍ ZALOŽENA NA SKUPINÁCH POTRAVIN FOOD-BASED DIETARY GUIDELINES - reprezentují převod doporučení pro energii a nutrienty na potraviny, tj. do formy, kterd se dd mnohem lépe využít v praxi jako doporučení určené Široké veřejnosti nebo specifickým skupinám populace, • Potraviny nebo potravinové skupiny doporučené ke konzumaci by měly být běžně dostupné na trhu a cenově přijatelné pro většinu populace. • FBĎ6 by měly být snadno použitelné pro osoby s různým životním stylem, osoby různého věku apod. • velký význam má grafická podoba těchto doporučení -v našich podmínkách se nejčastěji užívá výživová pyramida. v • pro podmínky CR byly FBĎ6 teoreticky rozpracovány v materiálu Ďietary Guidelines in the Czech Republic (Brázdová, Z.; Fiala, J. 1998) Zdroj: prezentace Mgr. M. Dof kove, SZÚ, OHVBP Typy grafické prezentace* potravinová pyramida, potravinový kruh, talíř apod. Vizualizace je významným způsobem přenosu informace. © National Nutrition Council (2004) Výživová pyramida Výživová doporučení v pro obyvatelstvo Ck MZ ČR, 2005 Sůl, tuky, cukry: 0-2 porce Mléko, mléčné výrobky: 2-3 porce Ryby, maso, drůbež, lušténiny: 1-2 porce Zelenina: 3-5 porcí Ovoce: 4-5 porcí Obilniny, rýže, těstoviny, pečivo: 3-6 porcí v Česká potravinová pyramida 2003 > zásadně jezte pestrou stravu rozloženou do celého dne > zvyšte spotřebu zeleniny/zcjmónG saláty/ a ovoce na množství 0,5 kg denně > denně konzumujte nejméně 2l tekutin, přednost dávejte vodě i nezapomeňte na pravidelnou denni konzumaci mléčných výrobků > k vaření a přípravě pomazánek používejte pouze rostlinné tuky, do salátů rostlinné oleje > maso jezte jen Libové, bez viditelného tuku > omezte smažené pokrmy á vyhýbejte se oplatkám, keksům ä sušenkám s náplní > neprisoLujte a ze stejných důvodů konzumujte jen výjimečně instantní polévky a jídla > udržujte optimální tělesnou hmotnost, horní hranice je výško (v cm] minus 1ůd; pravidelně sportujte > Další informace a dotazy: www.fzv.cz MyPyramid VEGETABLES MEAT & BEANS Velká Británie USA USĎA The eatwell plate Uk iht ul*fl fliU to Itcb f»j frt W*K* R the* htm iiijiIi cf >qu nr. jlct/d cw* '*tm tnli food (icq:. ^4 L';.'im:« ma Nemecko l=hflf,i ©DGE PODPORA SPRÁVNÉ VÝŽIVY Zdraví pro všechny v 21. století - národní varianta programu WHO Health 21, - dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva Ceske republiky, - přijatý v roce 2002, - součástí je i problematika výživy jako základního faktoru v prevenci neinfekČních onemocnění s hromadným výskytem. Podpora správne výživy Hlavní oblasti zájmu: • zlepšit spotřebu potravin snížením příjmu celkové energie, tuků, soli a cukru a zvýšením příjmu zeleniny, ovoce, brambor, mléka, luštěnin, celozrnných obilných výrobků a ryb. • řídit se výživovými doporučeními WHO CINĎI, • zvýšit četnost zařazování zeleniny v každodenním jídelníčku, • realizovat prevenci jódového deficitu a monitorovat situaci, • snižovat počet dětí a dospělých s nadváhou a obezitou a stabilizovat jejich optimální váhu na základě ozdravění stravovacích návyků, • zlepšovat přísun vápníku podporou spotřeby mléka a mléčných výrobků, • podporou spotřeby mléka ve školách, • zabezpečovat edukaci o potravních zdrojích kyseliny listové a suplementaci cílových skupin (těhotné ženy), • projednat otázku fortifikace obilovin kyselinou listovou a pyridoxinem. WHO European action plan for food and nutrition policy 2007-2012 • has been developed through a series of consultations with Member States, international organizations, professional societies, non-governmental organizations and public health experts • this Action Plan addresses the main public health challenges in the area of nutrition, food safety and food security. • this action plan is the second of its kind. In September 2000, the WHO Regional Committee for Europe endorsed the 1st European Action Plan for Food and Nutrition Policy for the WHO European Region, 2000-2005, calling for the development of food and nutrition policies in Member States. Member States actively developed policies related to food and nutrition, but implementation still appeared to be a major challenge. Odkazy • hŤŤp://whqlibdoc.who.int/Ťrs/who trs 916.pdf • http://ec.europQ.eu/food/fs/sc/scf/ouT89.pdf • hŤŤp://www.vyzivQ5poLcz/clQnky/zdrQVQ-ŤrinQcŤkQ-sŤrucnQ-vyzivova-doporuceni.hŤml • http://www.pandemie.cz/dokumenty/uziTecne leták výživové d oporuceni.pdf • http://www.fQQ.orq/Qq/humQnnuŤriŤion/nuŤriŤioneducQŤion/fbdq /en/ • http://www.mypyramid.gov/ • http://wwwb.mmm.f i/rQviŤsemusneuvoŤŤelukunŤQ/NuŤrec98.pdf Děkuji za pozornost :o)