KOUŘENÍ A VÝŽIVA Mgr. Veronika Mlčochová Úvodem nkuřáctví – celosvětový problém – považováno za zlozvyk x dg. F 17 nnásledky – nejsou bezprostřední (prodleva 20-30let), podceňovány, nereálné?! nvětšina lidí ví, že škodí zdraví (neví už jak) – prokazatelná fakta zlehčují a ignorují nmnohá onemocnění mají ve své multifaktoriální ET kouření cigaret nkuřáctví patří mezi nejsnáze ovlivnitelné příčiny předčasné morbidity a mortality n1//4 K zemře ve věku 35-69let n nKouření - nejen přímé následky (exp. tab. kouři), ale i nepřímé vlivem změn ŽS npřímý následek – kouření→ rozvoj nemoci nnepřímý následek – kouření → změna ŽS → rozvoj nemoci (působí více RF zároveň = vyšší zdr. riziko) ndotýká se všech oblastí ŽS a úzce s nimi souvisí (výživa, alkohol, pohyb, stres) n nNejenže tedy samotným kouřením poškozují kuřáci své zdraví, ale navíc mnohdy nevědomky právě následkem kouření mění své chování, postoje a návyky a ovlivní v negativním směru i celý životní styl. Základní fakta n nTabákový kouř - “side-stream” “main-stream” n 3-5 tis. chemikálií (v side-stream i více!) ncca 8 % pevné částice (nikotin, dehet, benzen, benzoapyren..) ncca 92 % plynná fáze (CO, amoniak, akrolein, formaldehyd, kyanovodík, PAU, polonium 210) ncca 63 karcinogenů (11 prokázaných, 6 pravděpodobných, 46 možných lidských karcinogenů) + mutageny, alergeny, toxické látky a 700 aditiv nNikotin nalkaloid - jeden z nejtoxičtějších jedů, je příčinou závislosti na cigaretách, zvyšuje bazální metabolismus nsmrtelná dávka je +/- 40-60mg (povolené mn. na 1 cg. je do 1mg) nvstřebává se hlavně sliznicemi trávicího traktu a v dýchacím traktu nv KV systému působí jako stimulans (aktivace sympatiku - zvyšuje TK a TF, působí vasokonstrikci), v močovém sys. působí močopudně nGIT - způsobuje především nevolnost, zvracení a má projímavé účinky nasi 70 % nikotinu je v organismu přeměněno na kotinin (biomarker expozice kouření), ukládá se především ve vlasech n nDehet ntmavá hmota ntvoří se při chladnutí a kondenzaci kouře nje nositelem chuti a vůně n nOxid uhelnatý ndůsledkem spalování při kouření nvzniká karboxyhemoglobin (brání přenosu O2 do bb. a tkání) Účinky nikotinu, dehtu a CO Podstata závislosti n70-75 % kuřáku by chtělo přestat n nFyzická závislost - drogová (nikotin) nzvyšuje koncentraci dopaminu v mozku nzhodnocení Fagerströmův test nikotinové závislosti nabstinenční symptomy (nejvíce první 3týdny) n nPsychická závislost nprůměrný kuřák, kouřící 15 cigaret/den po 10 let, si zapálil asi 55 000x nrituál (s kávou, pauza), „sžití“ se s cigaretou Následky nDle statistik přispívá kouření asi n30 % k úmrtnosti na zhoubné nádory n25 % k úmrtnosti na KVO n70 % k úmrtnosti na CHOPN n nV ČR na následky kouření umírá n každý 6. člověk, což je kolem 18 000 úmrtí kuřáků za rok, tedy přibližně 50 lidských životů denně. n nCelosvětově je to zhruba 5 miliónů úmrtí. n n„Tabákové výrobky jsou jediným spotřebním zbožím, které, je-li používáno podle návodu, způsobuje smrt.“ (American Cancer Society, 1993) Kouření a životní styl nNa vzniku a vývoji chronických neinfekčních onemocněních se ve značné míře podílí životní styl. nMezi tato onemocnění patří v první řadě KVO, nádorová, metabolická (obezita, DM 2.typu, sy X..)… nNejvýznamnější rizikové i ochranné faktory jsou u těchto onemocnění velmi podobné. n nZákladem prevence, ale i léčby, je omezení zdravotních rizik životního stylu, zejména v oblasti kuřáctví, výživy, konzumace alkoholu, tělesné aktivity a stresu. nVhodným uplatněním faktorů životního stylu by bylo možno zabránit až 80 % předčasných úmrtí na kardiovaskulární a nádorová onemocnění. n nKouření je nezávislým rizikovým faktorem v etiologii mnoha nemocí. Nicméně bývá u většiny kuřáků spojeno s celým komplexem změn způsobů života, jež mohou účinky kouření potencovat. Stravovací návyky n meta-analýza 51 studií - 15 různých zemí zahrnující 42.250 N a 35.870 K n nPříjem živin u kuřáků a nekuřáků se podstatně liší - kuřáci ve srovnání s nekuřáky měli vyšší příjem: nenergie o 4,9 % ncelkového množství tuku o 3,5 % nnasycených tuků o 8,9 % ncholesterolu o 10,8 % nalkoholu o 77,5 % n na nižší příjem: nPUFA o 6,5 % nvlákniny o 12,4 % nvitamínu C o 12,4 % nvitamínu E o 10,8 % nbeta-karotenu o 11,8 % n nPrávě tyto stravovací rozdíly mohou u kuřáků ještě více prohlubovat njiž známé škodlivé účinky kouření. smoker1 MCj04326760000[1] MCj04326770000[1] Chuťové preference nVyšší příjem (chuť): nmaso, masné výrobky nvejce, brambory a br.produkty (hlavně hranolky) nobecně smažená jídla nživočišné potraviny s viditelným tukem nkofein z kávy a čaje + kolové nápoje nalkohol nmáslo, smetana nNižší příjem (chuť): nryby novoce, zelenina nmléko, jogurty, sýry nsnídaňové cereálie npitná voda, džusy n výsledky z meta analýzy: Proč mají kuřáci a nekuřáci odlišné stravovací návyky? n1. kuřáci mají oslabený smysl chuti (hl. pro sladké) n2. mají také pozměněný smysl čichu (také ovlivňuje chuť) n→ méně sladkosti n→ naopak preferují chuťově výrazné pokrmy (více kořeněné, solené, smažené pokrmy). n n3. kuřáci také často cigaretou nahrazují samotné jídlo n nkouření zpomaluje vyprazdňování žaludku (zejm. pevné fáze žaludečního obsahu) což přispívá k prodlouženému pocitu nasycení nzrychlená pasáž v tračníku zmírňuje zácpu npodstatnou roli hrají regulační mechanizmy - ↑ produkce leptinu způsobená nikotinem - inhibuje tvorbu neuropeptidu Y – snížení chuti k jídlu Bývalí kuřáci a výživa nzajímavé je, že bývalí kuřáci n ve srovnání se současnými kuřáky n a i nekuřáky mají vyšší příjem vit. C, n nižší příjem celkového tuku a n cholesterolu a vyšší příjem PUFA než SAFA n nbylo prokázáno, že bývalí kuřáci jedí také více n ryb, snídaňových cereálií a zeleniny n n n n n n n n n nJe tomu tak pravděpodobně proto, že po zanechání kouření si zpětně nuvědomí, jak svůj organismus kouřením poškozovali a snaží se ntyto škody odčinit lepší životosprávou. Tělesná hmotnost?! nstudie: kuřáci měli nižší tělesnou hm. a BMI než nekuřáci n při stejné výšce měli kuřáci (muži) v průměru o 5kg méně n než nekuřáci, u žen kuřaček cca o 2kg méně nvýsledky nejednoznačné (v ČR měly K vyšší BMI než N) n ndospívající dívky a mladé ženy se obávají přibývání na váze po zanechání kouření, některé ženy dokonce uvedly, že kouření považují za způsob kontroly nad váhou, přibrání na váze po zanechání kouření je pro ně důvodem opět začít kouřit nzanechání kouření by mohlo být následováno průměrných nárůstem váhy o 2-3kg n nMnoho potenciálních důvodů proč kuřáci mohou přibrat po zanechání kouření: núčinky nikotinu zvyšují výdej energie o 5 - 10 % = přibližně 880 kJ za den nkdyž kuřáci přestanou kouřit zvýší se jejich preference vůči sladkostem nkouření má vliv na postrprandiální sytost, proto bývalí kuřáci častěji svačí mezi jídly, což dříve nedělali n nVýhody zanechání kouření dalece převyšují mírná rizika plynoucí nz přibrání 2-3kg (↑t.h. se dá předejít; nelze omlouvat vyšší nárůst). j0300840 nKouření a alkohol nkuřáci mají vyšší příjem alkoholu, byla zjištěna 2x vyšší konzumace alkoholu u mírných kuřáků a u silných téměř 3x vyšší konzumace alkoholu než u nekuřáků nvyšší příjem celkové energie u kuřáků je vesměs způsoben vyšší konzumací alkoholu n nKouření a kofein nKonzumace kofeinu je u kuřáků zvýšena (častý rituál káva + cigareta) n+ možná souvislost s rychlejším metabolickým n rozpadem kofeinu vyvolaným účinky nikotinu, n kuřáci musí stimulační efekt kávy opakovat častěji než nekuřáci nKofein (i kolové nápoje) narušuje nutriční rovnováhu, jelikož zvyšuje vylučování vápníku močí a vede k negativní kalciové bilanci (i bilanci tekutin -100ml) a snižuje absorpci železa. Ilustrační foto. nOvoce a zelenina n nkuřáci konzumují o 14 % méně porcí O+Z n n n n nU kuřáků ve srovnání s nekuřáky je nižší příjem mikronutrientů v potravě, zajištujících antioxidační ochranu organismu a je současně vyšší metabolický obrat těchto důležitých látek. Vitaminy nVitamin C nshrnutí studií vykazuje, že příjem vitaminu C je o 20 % nižší u K než u N nnižší koncentrace vitaminu C v plasmě nacházené u K jsou způsobeny vyššími nároky na obrat vitaminu C kvůli jeho antioxidační aktivitě - metabolický obrat vitaminu C je u K až o 40 % vyšší nu K je ↑ riziko hypovitaminózy následkem ↓ příjmu a ↑ obratu vit. C, proto doporučení (140-200mg) nKarotenoidy nprůměrné hodnoty až o 17 % u K než u N nkouření může chemicky modifikovat sloučeniny karotenoidů → nedoporučuje se suplementace β-karotenem při kouření, v kombinaci s kouřením má prooxidativní úč.-↑ riziko Ca plic Vitaminy nVitamin E (α-tokoferol) npříjem vitaminu E u kuřáků byl nižší o 10,8 % n+ je také zvýšeně odbouráván jako je tomu u v. C n nVitaminy skupiny B npříjem vit. B5, B6 a folátů byl ve stravě kuřáků nižší ninterakce cig. kouře s koenzymy folátu a B12 - transformace do inaktivní formy - možné změny metabolismu homocysteinu n nZdokumentovány byly i krátkodobé změny v koncentraci cirkulujících mikronutrientů před a po vykouření cigarety - tyto souvislosti byly pozorovány nejen u aktivního kouření, ale i u pasivního (př. společná domácnost s kuřákem). Stopové prvky n nKouření působí změny v aktivitě enzymů (př. kataláza (Fe), ferroxidáza (Cu), selengluthationperoxidáza..), což je důsledkem oxidačního stresu (rizikem mnoha chorob). n nV kouři jedné cigarety vdechne kuřák asi 1017 volných radikálů. n nSelen a Zinek nzjištěna nižší koncentrace v krevní plazmě u K n nMěď nu kuřáků nacházena zvýšená koncentrace Cu v krvi (prooxidativní úč.) Osteoporóza nOvlivnitelné faktory (ŽS: strava (Ca, Mg, vit.D, B; pohyb; alko; kouření) nNeovlivnitelné faktory (Ž, bílá rasa, nad 50let, +RA). n nJednak samotné kouření má vliv na pokles estrogenů a předčasnou menopauzu, ale je také prokázáno, že kuřáci mají i horší stravovací návyky (např. konzumují méně mléčných výrobků, ryb…), méně se pohybují a pijí více alkohol, kávu a colové nápoje, což jsou všechno RF pro rozvoj osteoporózy n nMeta-analýza (2.156 kuřáků a 9.705 nekuřáků) → častější zlomeniny u K v porovnání s N nu postmenopauzálních K - úbytek kostní hmoty vyšší než u N n1 z 8 zlomenin kyčle u žen připadá na kouření nmechanismus účinku zatím není jistě stanoven (asi přímý vliv nikotinu na osteoblasty dle studií na zvířatech) nkortisol, který snižuje kostní hmotu se dočasně zvyšuje po kouření n nFrekvenční dotazník spotřeby potravin (2.319 žen) nnižší příjem Ca u K o 1/4 nnižší vstřebání Ca z potravy u K (K z jogurtu vstřebaly 90 mg Ca/den, přičemž N 115 mg) nkuřačky jedly více másla, smetany a mléka než nekuřačky, což jsou ale méně významné zdroje vápníku (než např. tvrdé sýry, jogurty, tvaroh), K také méně ryb (vit.D) Kadmium nkumulativní nefrotoxická látka ndo org. absorbováno stravou (obiloviny, zelenina..) a kouřením cigaret! nmnožství Cd v orgánech (játra a kůra ledvin) se ↑ s věkem n (nedostačující aktivní biochemický proces pro jeho vyloučení) n nCd je nedílnou složkou tabáku - na 1cg. připadá 0,5-1 μg Cd n nu K 4-5x vyšší hodnoty hladiny Cd v krvi a 2-3x větší množství Cd se nachází v ledvinách u kuřáků než u nekuřáků n nzjištěné výsledky vedly k hypotéze, že dlouhotrvající ztráty vápníku močí jsou dostatečné natolik, aby podpořily kosterní demineralizaci, což může mít za následek ↑ křehkost kostí a riziko zlomenin ntyto kostní změny by mohly být ovlivněny renální dysfunkcí navozenou Cd (předpoklad poškození ledvin - poškozená aktivace vit. D a ↑ vylučování Ca z kostí) nCd průnik i do MM nDiabetes Mellitus nv posledních 10 letech se ukázalo, že kuřáci mají stejně jako obézní sníženou citlivost na inzulín nvelké studie dokládají, že kouření 2x - 4x zvyšuje riziko DM II. typu (↑ riziko vz. diabet. komplikací u DM II. i I. typu) ns mírou inzulinorezistence těsně souvisí n rozložení tělesné tukové tkáně, u kuřáků n je častější distribuce tukové tkáně n v oblasti břicha nKouření a kojení nchemické látky z kouření přecházejí do MM nnikotin snižuje sekreci prolaktinu → snížená tvorba mléka i kvalita nMM má nepříjemnou pachuť pro dítě - dítě odmítá prs nv MM větší koncentrace nikotinu než v krvi matky (zvracení, nevolnost, bolesti bříška, zatěžování jater a ledvin miminek, neklid, špatný spánek, pomalý přírůst na váze) nmatky, které kouří, dříve přestávají kojit nKouření a těhotenství nškodliviny přecházejí z kouření do placenty - hlavně nikotin (↓ průtok krve dělohou, poškození cév v placentě → omezení přísunu živin) a CO (omezuje přenos O2 → dušení plodu v děloze) nkomplikace: mimoděložní těhotenství, spontánní potrat, krvácení během těhotenství, abrupce placenty, předčasný porod… nprůměrně nižší porodní váha o 250g - (FTS - vyšší riziko úmrtí a dispozice k nemocem-SIDS, VVV, ADHD) 943_breast-implant-breast-feeding 1 Kouření a obezita u dětí?! nděti s nízkou porodní hmotnosti bývají častěji obézní v dětství i dospělosti n ndle nejnovějších poznatků se prenatální expozice plodu kouření projevuje „naprogramováním" určitých metabolických změn, které později v dětství mění utilizaci energie a ukládání tuku n nglukózový metabolismus (exponované děti mají častěji porušenou utilizaci glukózy), což vede ke zvýšení DM II. typu v dospělosti, jehož počátek může spadat až do prenatálního období Odvykání kouření n nsprávně vedená léčba - zaměřena na obě složky závislosti nnejdůležitější - rozhodnutí přestat kouřit ! n nJak přestat kouřit? nkouření - naučené chování, nutné změnit styl života a chtít nodvrácení pozornosti od kouření, vyhýbání se situacím spojených s kouřením (vyprat, vyhodit popelníky, najít jiný zájem) nNRT - náplasti, žvýkačky, mikrotbl., inhalátor (správně zvolit) nNovinka- Champix (Vareniklin)- navázání na nikotinové receptory (rozpojení pozitivní vazby) n nKde hledat odbornou pomoc při odvykání kouření? nlékaři i lékárníci nCentrum léčby závislosti na tabáku (Praha, Brno, OL, OV, ČB..) nPoradny pro odvykání kouření (v ČR asi 50) nlinka 844600500 (anonymita-přezdívka) Co se děje po zanechání kouření? n20 minut od poslední cigarety - n TK, puls a TT se vrací k normálním hodnotám n nza 2 hodiny - nastupují první abstinenční příznaky (nervozita, neklid, podrážděnost, úzkost, nespavost, třes, deprese..) n npo 8 hodinách - tělo začíná regenerovat, hladina CO v krvi se vrací k původním hodnotám a stoupá množství kyslíku n nběhem 48 hodin - začínají regenerovat nervová zakončení a tudíž dochází ke zlepšení čichu a chuti, zvyšuje se chuť k jídlu n nběhem 2 - 3 měsíců - zlepšuje se krevní oběh a funkce plic n nza 1- 9 měsíců - ustupuje kašel, mizí únava a dechové obtíže, zvyšuje se aktivita n npo 10 -15 letech - riziko rakoviny plic a IM je výrazně sníženo Změna životního stylu nZanechání kouření musí provázet změna životního stylu! (tj.stravovacích návyků a fyzické aktivity) n nsnížit energetický příjem nebo zvýšit výdej cca o 880 KJ (jelikož kouřením byl zvýšen bazální metabolismus o 5-10 %) jinak možné zvýšení tělesné hmotnosti o +/- 2-3kg nzvýšit konzumaci O+Z, vlákniny, tekutin n nPřeji pěkný zbytek dne. heart_1127258505