OSTEOPORÓZA Veronika Březková OSTEOPORÓZA ¢Dle WHO: „Progredující systémové onemocnění skeletu charakterizované stupněm úbytku kostní hmoty a poruchami mikroarchitektury kostní tkáně a v důsledku toho zvýšenou náchylností kostí ke zlomeninám.“ EPIDEMIOLOGIE POSTIHUJE PŘIBLIŽNĚ 600 000 OBYVATEL ČR Po 50. roce utrpí osteoporotickou zlomeninu každá 3. žena a každý 6. muž DLE PŘÍČINY DĚLÍME OSTEOPORÓZU: ¢Primární (absence známých onemocnění vedoucích k postižení kosti) Postmenopauzální (ženy:muži - 6:1) - deficit estrogenů - výskyt asi 15-20 let po menopauze - nejvíce postižena trámčitá kost – fraktury předloktí a obratle Senilní (věk nad 70let) - s věkem se snižující osteoformace - sekundární hyperparathyreóza - snížená absorpce Ca (snížená tvorba kalcitriolu) ¢Sekundární (způsobená známým onemocněním, respektive léčbou) - např. zvýšená činnost štítné žlázy nebo příštítných tělísek, onemocnění jater, ledvin, cukrovka, nádorové onemocnění, atd. PROJEVY OSTEOPORÓZY I. ¢Bolesti zad ¢Kyfóza ¢Zmenšování postavy PROJEVY OSTEOPORÓZY II. ¢Časté zlomeniny v typických lokalizacích: - zlomenina krčku femuru - Collesova zlomenina zápěstí - kompresivní fraktura obratlů KOSTNÍ TKÁŇ = BUŇKY + MATRIX ...POJIVOVÁ TKÁŇ, KTERÁ JE TVRDRÁ A PEVNÁ ¢Kostní buňky - osteoprogenitorní buňky: kmenové buňky, mitoticky se dělí a diferencují ve zralé kostní buňky - osteoblasty: formují novou kostní tkáň – syntetizují organickou složku kosní tkáně a angažují se při ukládání anorganických látek do matrix - osteocyty: klidové formy osteoblastů - osteoklasty: odbourávají kostní tkáň KOSTNÍ TKÁŇ = BUŇKY + MATRIX ...POJIVOVÁ TKÁŇ, KTERÁ JE TVRDRÁ A PEVNÁ ¢Mezibuněčná hmota – kostní matrix - anorganická složka = tvrdost a pevnost 50% celkové hmotnosti kostní tkáně Ca, P → hydroxylapatitové krystaly - organická složka = pružnost kolagen typu I. amorfní substance (GAG a GP – důležitá role při ukládání vápníku a remodelaci kostní tkáně) KOSTNÍ REMODELACE ¢Neustálá aktivita kostních buněk – možnost kostní přestavby ¢Umožňuje: - adaptaci na změny mechanické zátěže - opravu drobných mechanických poškození - náhradu staré kostní hmoty ¢Ve skeletu existuje zhruba 2,5 milionu remodelačních jednotek (BRU – bone remodeling unit), které jsou potřebné pro přestavbu kosti. Cyklus remodelace kosti sestává z 6 fází (fáze klidu, fáze resorpce, fáze zvratu, fáze rané novotvorby, fáze pozdní tvorby a fáze klidu) a trvá přibližně 180 dnů. ¢Vysoká u dětí, kde převažuje novotvorba nad odbouráváním kosti (převažuje novotvorba nad odbouráváním) ¢V dospělosti jsou oba tyto děje v rovnováze ¢Během stárnutí dochází k převážení na stranu odbourávání kosti KOST JE METABOLICKY AKTIVNÍ TKÁŇ… ¢90 % kostní hmoty se vytváří ke konci dospívání ¢V prvních 5 – 6 letech života je pro kostní novotvorbu využito kolem 100 mg vápníku denně, během puberty až 400 mg Ca denně ¢Modelace a remodelace kosti během růstu vede k vytvoření vrcholu kostní hmoty (PBM – peak bone mass) ¢Maximálních hodnot kostní hmoty je dosahováno mezi 25. a 30. rokem života (následně je tzv.„z čeho brát“) ¢Studie prokázaly silný genetický vliv na dosažení vrcholu kostní hmoty, a to až z 80 % SCHÉMA VRCHOLU KOSTNÍ HMOTY (PBM) NORMÁLNÍ KOST > > OSTEOPOROTICKÁ KOST DIAGNOSTIKA HTTP://WWW.SMOS.CZ/OSTEOPOROZA.ASP ¢Rentgenová a ultrazvuková denzitometrie - rentgenová: přesné odlišení kosti od okolní měkké tkáně a umožňuje měřit prakticky jakoukoli část skeletu, zpravidla páteř a horní část stehenní kosti - ultrazvuková: vyšetření periferních částí skeletu (patní kost, předloktí, články prstů) – vyšetření je nezátěžové, laciné a rychle ale nedostačující – vhodné pro screening ¢Laboratorní vyšetření krve a moče u pacientů s osteoporózou - sedimentace, krevní obraz - vyšetření koncentrace vápníku, fosforu a ostatních iontů - stanovení dusíkatých katabolitů - močoviny a kreatininu - vyšetření krevních bílkovin pomocí elektroforézy - jaterní testy - vyšetření hladiny glukózy, lipidů - stanovení hormonů štítné žlázy, vitamínu D, ev. Parathormonu T-SKÓRE A Z-SKÓRE ...DLE WHO ¢denzita kostního minerálu srovnaná s průměrnou hodnotou T-skóre: u mladých zdravých jedinců téhož pohlaví Z-skóre: u stejné věkové kategorie ¢vyjádřeno ve směrodatných odchylkách (SD) od průměru norma: do 1 SD osteopenie: 1 - 2,5 SD (větší riziko osteoporózy v budoucnosti!!!) osteoporóza: nad 2,5 SD zdroj obr.: http://www.cmdrc.com/Data/Images/T-Score.gif ¢Je prokázáno, že každý pokles denzity kostního minerálu o 1 směrodatnou odchylku (1% odpovidá přibližně 10%) zvyšuje riziko zlomeniny dvojnásobně. Pacientky s osteoporózou mají tedy nejméně pětinásobně vyšší riziko budoucí zlomeniny. PRINCIP OSTEOPORÓZY? KOSTNÍ TKÁŇ = BUŇKY + MATRIX ...POJIVOVÁ TKÁŇ, KTERÁ JE TVRDRÁ A PEVNÁ ¢Kostní buňky - osteoprogenitorní buňky: kmenové buňky, mitoticky se dělí a diferencují ve zralé kostní buňky - osteoblasty: formují novou kostní tkáň – syntetizují organickou složku kosní tkáně a angažují se při ukládání anorganických látek do matrix - osteocyty: klidové formy osteoblastů - osteoklasty: odbourávají kostní tkáň KOSTNÍ TKÁŇ = BUŇKY + MATRIX ...POJIVOVÁ TKÁŇ, KTERÁ JE TVRDRÁ A PEVNÁ ¢Mezibuněčná hmota – kostní matrix - anorganická složka = tvrdost a pevnost 50% celkové hmotnosti kostní tkáně Ca, P → hydroxylapatitové krystaly - organická složka = pružnost kolagen typu I. amorfní substance (GAG a GP – důležitá role při ukládání vápníku a remodelaci kostní tkáně) PRINCIP... ¢Aktivita osteoklastů a osteoblastu vyrovnaná = množství kostní hmoty zůstává stejné ¢Aktivita osteoklastů > aktivita osteoblastů → snížení kostní denzity, vzrůst fragility kosti...riziko fraktur ¢Estrogeny – antiresorpční vliv Ca z kostí ETIOLOGIE ¢Maxima kostní hmoty je dosaženo cca ve 25letech - v závislosti na: genetických faktorech (až v 80%), zdravém způsobu života, tělesném pohybu a stravy bohaté na vápník ¢Úbytek kostní hmoty začíná po 35. roce - muži a ženy o 0,3-0,5% ročně - u žen po menopauze o 2% ročně RIZIKOVÉ FAKTORY OSTEOPORÓZY ¢Vnitřní faktory: - Genetické faktory - Věk, pohlaví, rasa - Geografické a klimatické vlivy ¢Vnejší faktory: - neadekvátní příjem živin: nízký příjem Ca, nedostatek vit. D, příjem bílkovin, fosforu - nízká pohybová aktivita - kouření, alkohol - kofein a kolové nápoje - nízká hmotnost RASA A ETNICKÁ PŘÍSLUŠNOST, KLIMA ¢Lidé afrického původu mají vyšší kostní hustotu než lidé původem ze severní Evropy Zlomeniny krčku kosti stehenní jsou třikrát častější u 80-ti letých žen bílé pleti než u žen tmavé pleti stejného věku Asiaté, obyvatelé střední a jižní Ameriky a Inuité, mají nižší kostní hustotu než lidé ze severní Evropy ¢NICMÉNĚ: Ačkoli mají Asiaté nižší kostní hustotu, výskyt zlomeniny kyčle je u nich nejnižší na světě (2krát až 3krát vyšší absorpce vápníku, než u obyvatel severní Evropy a Afriky) ¢ ¢Vysoké štíhlé ženy mají vyšší riziko osteoporózy a fraktur ¢ ¢Syntézu vitaminu D ovlivňují mnohé geografické a klimatické vlivy, mezi něţ patří zeměpisná šířka, roční období, měsíc a také stav ovzduší PREVENCE Syndrom švédské sekretářky PREVENCE ¢Maximalizace vrcholu kostní hmoty u dospívajících ¢Zpomalení úbytku kostní hmoty u dospělých, především u peri- a postmenopauzálních žen ¢Zásadní úlohu hraje: - příjem vápníku - příjem vitaminu D - pravidelná pohybová aktivita VÁPNÍK…PRO ŽIVOT ZCELA NEZBYTNÝ ¢99 % uloženo v kostech a zubech, 1 % v ECT ¢Úzkostlivě udržovaná hladina v plazmě 2,23 – 2,7 mmol/l ¢V žaludku redukce přijatého vápníku na dvojmocnou formu ¢Enterocyt – vstřebávání pomocí calbindinu či aktivním transportem proti koncentračnímu gradientu za spotřeby energie ¢Dle studií (u osob s nízkým příjmem) suplementace vápníkem snižuje relativní riziko zlomenin krčku kosti stehenní – přínos mizí, jakmile je suplementace ukončena VÁPNÍK – NÁVRH VDD ZDROJ: VÝŽIVA NA ZAČÁTKU 21. STOLETÍ ¢0-12 měsíců: 67 mg/kg hmotnosti ¢1-3 roky: 62 mg/kg hmotnosti ¢3-9 let (chlapci/dívky): 900/1000 mg ¢11-14 let (chlapci/dívky): 1100/1100 mg ¢15-18 let (chlapci/dívky): 1200/1200 mg ¢19-59 let (muži/ženy): 1000/1000 mg ¢Těhotné: 1500 mg ¢Kojící: 2000 mg DOPORUČENÍ PRO PŘÍJEM VÁPNÍKU (MG/DEN) DLE WHO HTTP://WHQLIBDOC.WHO.INT/PUBLICATIONS/2004/9241546123_CHAP4.PDF ¢0-12 měsíců: 300-400mg ¢1-3 roky: 500mg ¢3-9 let: 600-700mg ¢10-18 let: 1300mg ¢Ženy (19let-menopauza)/Muži (19-65let): 1000mg ¢Ženy po menopauze/muži starší 65let: 1300mg ¢Těhotné: 1200 mg ¢Kojící: 1000 mg Zdroj obr.: http://www.breastcare.co.za/new_graph.jpg Zdroj obr.: http://www.surgeongeneral.gov/library/bonehealth/images/Figure6-2.gif VÁPNÍK ¢Mléčné výrobky a mléko u nás hradí 65% celkového příjmu vápníku. ¢Laktózová intolerance jako příčina nedostatečné konzumace mléka a mléčných výrobků má incidenci závislou na geografických souvislostech. ¢Přestože lidé afrického a asijského původu mají větší incidenci laktózové intolerance, riziko osteoporózy je u nich menší, než u Evropanů. Vyvinula se u nich kompenzačně vyšší schopnost vstěbávat vápník ¢Svůj vliv na nízký příjem vápníku může mít i úprava říční vody na pitnou. Studniční voda má až 5 mmol Ca/l a upravená vodovodní jen kolem 0,5 mmol Ca/l. To může u denní spotřeby vody 1,5 – 2 litry vody denně způsobit ochuzení až o 270 – 360 mg vápníku POZN.: VÁPNÍK - FUNKCE ¢99% v kostech ¢Cytoskelet ¢Svalová kontrakce ¢Nervový přenos ¢Aktivace enzymů ¢Krevní srážlivost aj. ZDROJE VÁPNÍKU ¢Mléko, mléčné výrobky: využitelnost asi 30% ¢Tavené sýry =( ¢Rostlinné zdroje: - vstřebatelnost snižují: oxaláty (špenát, mangold, rebarbora, celer, fazole..) a fytáty (ořechy a obiloviny) - dobré zdroje (využitelnost až 60%): brokolice, kapusta, kedlubna a dále viz tabulka - ořechy (využitelnost až 20%): mandle (252), lískové ořechy (181), para ořechy (160)pistácie (130..mg/100g) - semínka (využitelnost až 20%): sezamová (878), lněná (195), slunečnicová (700...mg/100g) - mák: 1400 - 1960 mg/100g ZDROJ: HTTP://WWW.NUTRITION.GOV > DALŠÍ ZDROJE ¢Voda z vodovodu obsahuje 1 – 160 mg vápníku na litr, závisí na její tvrdosti. ¢Bylo zjištěno že v některých oblastech Evropy tvoří voda až 4% příjmu vápníku ¢Vyhláška MZČR č. 376/2000 Sb., kterou se stanoví požadavky na pitnou vodu, platná od 1.1.2001, udává pro Ca minimální hodnoty 30 mg/l, doporučenou hodnotu pak 100 mg/l. ¢V Ontariu bylo zjištěno, že rozdíl mezi denním příspěvkem nejtvrdších a nejměkčích pitných vod činil 53 mg/den, což je více než 10% podíl na celkovém příjmu. ¢Bylo též dokázáno, že vařením v měkké vodě dochází ke značným ztrátám prvků (včetně Ca) z potravin, především ze zeleniny, ale i z masa a obilovin, až o 60%. Naopak vařením v tvrdé vodě se ztráty minimalizují, u vápníku může dojít dokonce i k obohacení vařené potraviny. ¢Podle meta-analýzy šesti studií je využitelnost vápníku z minerálních vod ekvivalentní vápníku mléka a mléčných produktů, nebo dokonce mírně vyšší. Absorpce vápníku je zde 28,3 až 47,5%. DALŠÍ ZDROJE ¢Slepičí vejce obsahují 57 mg vápníku/100g, z nějž většina se nachází ve žloutku (130 mg/100g). ¢Korýši a malé ryby, jako sleď nebo sardinky, které se jí i s kostmi, mohou být významným zdrojem vápníku Absorpce vápníku z různých zdrojů > FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VYUŽITELNOST VÁPNÍKU ¢Zvyšují: 1. vitamin D - Sérová koncentrace kalcitriolu je pozitivně spojena s mírou absorpce. Střevní absorpce vápníku klesá s věkem, což je zřejmě způsobeno snižováním senzitivity receptorů pro vitamin D 2. laktóza, citrát a fosfopeptidy, které se objevují během trávení kaseinu (Renner, 1994). Laktóza předchází nebo alespoň zpožďuje precipitaci kalciového iontu, čímž zvyšuje jeho využitelnost. Kaseinové fosfopeptidy, které vznikají při zpracování potravin nebo během trávení, zabraňují tvorbě nerozpustných kalciových solí, potenciálně zvyšují poměr rozpustného vápníku uvnitř střevního lumen a tím absorpci vápníku. Tyto hypotézy potvrzují studie na zvířatech, u lidí byly výsledky rozporuplné. 3. Absorpci vápníku ovlivňuje také věk. FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VYUŽITELNOST VÁPNÍKU ¢Snižují 1. poměr vápník:fosfor (viz. dále) 2. fytáty, které jsou obsaženy v mnoha obilovinách a semenech 3. tuk také ovlivňuje vstřebatelnost vápníku, avšak jeho efekt je významný pouze v případech lipidové malnutrice, jakou je např. steatorea. Vysoká exkrece tuku do stolice zvyšuje ztráty vápníku tím, že se vazbou nasycených mastných kyselin na vápník tvoří nerozpustná kalciová mýdla 4. vláknina ? (Bylo zjištěno, že rezistentní škrob zvyšuje absorpci vápníku u krys i u lidí, pravděpodobně v důsledku snížení pH ve střevě, což zvyšuje rozpustnost vápníku a tím jeho využitelnost) 5. kyselina oxalová FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VYUŽITELNOST VÁPNÍKU ¢Snižují 6. kofein - černá káva v menším množství kostem nevadí, ale více než 4 šálky denně působí hyperkalciurii a po delší době vede k osteoporóze - kofein má negativní efekt na absorpci vápníku, ale neovlivňuje vylučování vápníku močí v nijak velkém rozsahu - kofein ale působí nepříznivě jen pokud je zároveň nízký příjem vápníku - snížení absorpce vápníku ve střevě způsobené kofeinem the ak malé, že by mohlo být plně vyrovnáno jen asi 1 – 2 čajovými lžičkami mléka 7. alkohol - toxický vliv na osteoblasty a nepřímé působení alkoholu jako je nechutenství, špatné stravovací zvyklosti alkoholiků, absence kvalitních potravin - při postižení jater navíc dochází k chybné konverzi vitaminu D na 25-hydroxyvitamin D. Z tohoto důvodu, ale také poškozením střevní sliznice alkoholem, se snižuje absorpce vápníku ze střeva - dále způsobuje zvýšenou kalciurii FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VYUŽITELNOST VÁPNÍKU ¢Snižují 8. bílkoviny - v důsledku deficitu albuminu, který je hlavním transportním proteinem pro vápník, se snižuje využitelnost vápníku - na druhé straně strava s nadbytkem živočišných bílkovin (hlavně masa) působí rychlejší resorpci kostí zřejmě zvýšenou acidifikací organismu při oxidaci aminokyselin s obsahem síry 9. sodík - je jedním z nejsilnějších činitelů ovlivňujících exkreci vápníku močí. - zvýšený příjem zvyšuje ztráty vápníku močí. (zvýšení příjmu sodíku o 2300 mg zvýší kalciurii o 40 mg) DALŠÍ KLÍČOVÉ NUTRIENTY... ¢Fosfor ¢Vitamin D ¢Zn, Mg, Cu, Fe, B, K, Na, F ¢vitamin C, K, B6, kyselina listová, B12 ¢Bílkoviny FOSFOR ¢Dostatečný příjem fosforu je nezbytný pro kostní mineralizaci! Spolu s vápníkem tvoří hlavní součást kostního minerálu. Kost obsahuje 85% celkového fosforu těla. ¢Optimální poměr Ca:P → 1,3:1, při špatné absorpci Ca pak poměr 2:1 ¢Studie nepotvrdily pozitivní efekt suplementace fosforu na zdraví kostí ¢Negativní je spíše jeho vysoký příjem spojený s nízkým příjmem vápníku ¢ ¢Víte ve kterých potravinách se skrývá fosfor? Obsah vápníku (Ca), fosforu (P) a sodíku (Na) v přírodních a tavených sýrech (Dostálová, 2005) > VITAMIN D ¢Zdroj: ultrafialové záření (UVB, resp. v pásmu 290-315 nm) → aktivace 7-dehydrocholesterolu → cholekalciferol → hydroxylace v jatrech na C25 → v ledvinách konverze na 1,25-dihydrocholekaciferol X solária (maligní melanom) rybí tuky, olej z tresčích jater, vaječný žloutek ¢ ¢Faktory: expozice slunečnímu záření, zeměpisná šířka, roční období, pigmentace pleti, věk a používání opalovacích krémů Do 65. roku věku je slunění hlavním zdrojem vitaminu D pro lidský organismus Odhaduje se, že syntézou vitaminu D v kůži se dostává do těla přibližně 10 μg/den NÁVRH VDD (SPV) A DOPORUČENÍ DLE VYSKOČILA ¢ Jaký vliv na příjem vitaminu D má roční období a zemepisná šířka? Které osoby jsou rizikové z nedostaktu vitaminu D? ZN, MG, CU, FE, B, K, NA, F ¢Zn: kofaktor alkalické fosfatázy (nezbytná k mineralizaci kost), součást superoxid dismutázy (chrání kosti před oxidačním poškození) ¢Mg: mimo jiné snižuje velikost hydroxylapatitových krystalů (předchází vzniku křehké kosti) Kolem 60% celkového hořčíku těla se nachází v kostech. Kromě toho je také nezbytný pro sekreci PTH a tím tedy pro produkci aktivní formy vitaminu D a udržování hladiny vápníku a fosforu. Některé studie zaznamenaly významný vztah mezi příjmem hořčíku a denzitou kostí, jiné studie však toto zjištění nepotvrdily. ¢Cu: součást superoxid dismutázy ¢Fe: složka propyl hydroxylázy (tvorba kolagenu), kofaktor enzymu zabezpečujícího transformaci vit.D na aktivní formu ¢B: zvyšuje hladinu estradiolu (nejaktivnější estrogen u žen v menopauze) ¢K: podporuje vznik alkalického prostředí (šetří tak Ca) ¢Na: ovlivňuje retenci ostatních nutrientů, nejsilněji vylučuje Ca močí ¢F: přiměřený příjem – pozitivní vliv na vývoj kostní tkáně VITAMIN C, K, B6, KYSELINA LISTOVÁ, B12 A BÍLKOVINY ¢Vitamin C: tvorba kolagenu ¢Vitamin K: tvorba a udržování kostní tkáně ¢Vitamin B6: zřejmě modeluje efekt vitaminu K ¢Kyselina listová: uplatnění v metabolismu NK a AK ¢Vitamin B12: kofaktor alkalické fosfatázy BÍLKOVINY ¢Bílkoviny: komponenta kostní matrix + modifikace insulin-like růstového faktoru (stimulace osteoblastů) adekvátní příjem Ca:bílkoviny → ≥20:1 (mg:g) ¢ ¢Vysoký příjem bílkovin je uváděn jako jeden z rizikových faktorů osteoporózy, protože vede k aminoacidurii a kalciurii ¢Nízký příjem bílkovin je spojován se zvýšenou ztrátou kostní hmoty v oblasti krčku kosti stehenní a lumbální páteře, a proto by neměl klesnout pod 16 % energetického příjmu za den ¢Kromě nepříznivého účinku na kost vede proteinová malnutrice ke snížení svalové hmoty a síly a zvyšuje tak riziko pádů KOUŘENÍ A OSTEOPORÓZA MOŽNÉ SOUVISLOSTI ¢toxický vliv látek z kouře na osteoblasty a tím snížená kostní novotvorba ¢defektní výživa s nízkým přívodem Ca, zvýšená konzumace kávy u kuřáků ¢acidóza pro vysoké koncentrace CO2 ¢zvýšená citlivost k PTH, snížená sekrece kalcitoninu, zvýšená kalciurie ¢zvýšený výdej katecholaminů pod vlivem nikotinu a tím zvýšená resorpce kosti ¢porucha sekrece estrogenů u žen a předčasná menopauza ¢časté imobilizace v důsledku kouřením způsobených onemocnění ¢časté onemocnění žaludku a tím snížení absorpce Ca POHYBOVÁ AKTIVITA ¢FYZICKÁ AKTIVITA A VLIV GRAVITACE ¢aktivace osteoblastů ¢fixace vápenatých iontů na záporně nabitý povrch kosti ¢zvýšený přísun materiálu pro osifikaci ¢ ¢V dětství a dospívání - sporty a cvičení vyšší intenzity, zátěže a vytrvalosti (vliv na stimulaci osteoblastů) ¢Ve vyšším věku - aktivity střední intenzity kratšího trvání s pauzami mezi cvičením ¢ POHYBOVÁ AKTIVITA L.I.V.E. ¢z hlediska prevence osteoporózy jsou nejvhodnější aktivity spíše silového charakteru nebo aktivity s použitím nějakého (nejen sportovního) náčiní, kdy je vyvíjena zátěž na kosti. ¢je dobré vykonávat celý život činnosti, při kterých působí na podstatnou část skeletu síla gravitace - kostní hmota se totiž tvoří tam, kde působí tlak ¢chybí-li zátěž nosných kostí, převládne úbytek kostní tkáně nad její obnovou, a proto kost řídne L (load) I (intensity) V (variety) E (enjoyement) ¢vhodné PA: chůze, chůze po schodech, běh, aerobik, tanec, basketbal, volejbal, tenis,.. ¢nepříliš vhodná PA: cyklistika, plavání RIZIKOVÉ FAKTORY OSTEOPORÓZY ¢Vnitřní faktory: - Genetické faktory - Věk a pohlaví - Geografické vlivy ¢Vnejší faktory: - neadekvátní příjem živin: nízký příjem Ca, nedostatek vit. D, příjem bílkovin, fosforu - nízká pohybová aktivita - kouření, alkohol - kofein a kolové nápoje - nízká hmotnost DOPORUČENÍ IOF ¢zajištění adekvátního příjmu vápníku dle příslušných výživových doporučení ¢zabránění podvýživě a proteinové malnutrici ¢zajištění přiměřené dodávky vitaminu D, a to expozicí slunečnímu záření a stravou bohatou na vitamin D ¢zvýšení pohybové aktivity ¢vyvarování se kouření ¢vyvarování se konzumace alkoholu. ¢ DALŠÍ ZDROJE ¢http://www.nof.org/ ¢http://ag.arizona.edu/maricopa/fcs/bb/osteoporosis.html ¢http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Bone/Osteoporosis/default.asp ¢http://www.cdc.gov/nccdphp/dnpa/nutrition/nutrition_for_everyone/basics/calcium.htm ¢http://www.osteoporosisnews.org/awareness2/index.htm ¢Diplomová práce Kamily Poslušné: Rizikové faktory osteoporózy – znalosti a chování u dospívajících dívek, 2007 ¢... ¢Zdroj obr.: http://www.health24.com/images/zones/graphic_fractures.jpg http://www.nlm.nih.gov/MEDLINEPLUS/ency/images/ency/fullsize/18026.jpg http://www.drfoot.co.uk/pictures/CollesFracture.gif http://www.eorthopod.com/images/ContentImages/spine/spine_thoracic/compression_fx/thoracic_compress ion_fx_intro01.jpg ¢Zdroj obr.: - http://www.nof.org/ - http://www.4woman.gov/faq/osteopor.htm - http://www.themedica.com/gifs/osteporosis.jpg ¢Zdroj obr.: http://lifework.arizona.edu/wsw/walking/images/osteo03.jpg ¢Zdroj obr.: - http://content.answers.com/main/content/img/oxford/Oxford_Food_Fitness/0198631472.osteoporosis.1.jp g - http://www.chironeuroindy.com/images/osteoporosis.jpg ¢http://www.nof.org/osteoporosis/bonehealth.htm ¢http://www.nof.org/osteoporosis/bonehealth.htm ¢zdroj: http://www.cdc.gov/nccdphp/dnpa/nutrition/nutrition_for_everyone/bonehealth/ ¢Zdroj obr:: http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh26-4/images/sampson2.gif http://cache.websetters.com.au/images/886-300x ¢