Základy umělé výživy Léčebná výživa - podzim 2016 Jana Spáčilová n Výsledek obrázku pro enterální výživa npřirozená strava nobohacení stravy nenterální výživa nparenterální výživa Umělá výživa (1) nIndikována u nemocných, kteří nejsou schopni delší dobu jíst, nebo u nemocných, kteří trpí malnutricí nebo jsou v jejím riziku nOnemocnění GITu qjícen – stenózy, tumory, divertikly qžaludek – zvracení, krvácení, resekce qtenké střevo – MC, píštěle, malabsorpce, resekce qtlusté střevo – MC, resekce qpankreatitida – akutní i chronická nJaterní nebo renální selhávání s projevy katabolismu a podvýživy nPopáleniny, polytraumata travici_ustroji-_schema_ Umělá výživa (2) nSepse nPředoperační příprava nKardiální a respirační insuficience nOnemocnění související s neschopností nebo nechutí přijímat potravu p.o. qneurologická, neurochirurgická, psychiatrická (mentální anorexie, bulimie) Typy umělé výživy nEnterální výživa qpodání výživy do žaludku či střeva qvyužívá přirozenou cestu dodávky živin q nParenterální výživa qpodání výživy do systémového řečiště qobchází celý GIT q n n n n ENTERÁLNÍ VÝŽIVA onas3 Enterální výživa n= podávání farmaceuticky připravených výživných roztoků do trávicího traktu (nikoliv kuchyňsky upravené stravy) nProč? qnutné zajištění dodávky živin pro udržení integrity organismu nKdy? qvždy když je funkční trávicí trakt, pacient nejí a je v riziku malnutrice nJak? qmodulární dietetika, sipping, sonda (NG, NJ), výživná stomie (PEG, PEJ) q q Přípravky EV nPolymerní qsměs celých bílkovin, polysacharidů a triglyceridů qnutný funkční GIT s produkcí trávicích enzymů nOligomerní qzákladní živiny jsou naštěpeny qminimální nároky na trávení – určena zejména pro pacienty s poruchou trávení nebo střevní malabsorpcí (nedostatečná funkce pankreatu, zánětlivá střevní onemocnění, syndrom krátkého střeva, poškozená střevní sliznice např. ozařováním), po dlouhé PV qNÚ: průjem; menší stimulace GITu oproti polymerní výživě, vyšší cena nSpeciální qsvým složením přizpůsobeny pro podávání pacientům v těžkých stavech (např. u sepse s orgánovým selháním) n Konkrétní příčiny k indikaci EV nproteino-energetická malnutrice npředoperační příprava podvyživených nzánětlivá onemocnění střev (UC, CCH) nsyndrom krátkého střeva nporuchy polykání nstenóza orofaryngu a horní části GIT nstavy po operacích v oblasti ORL nchronická pankreatitida npodvýživa geriatrických pacientů nvýživa při onkologickém onemocnění nmentální anorexie n Kontraindikace enterální výživy nv akutní fázi onemocnění – šokové stavy s oběhovou nestabilitou, bezprostřední pooperační a posttraumatické stavy, těžká acidóza, hypoxie nnáhlé příhody břišní ntěžké poruchy motility střeva, střevní neprůchodnost nstřevní píštěle nkrvácení do GIT ntěžké zánětlivé procesy GIT nrelativní KI: nemožnost zajištění vstupu do GIT (popáleniny, poleptání, polytrauma, nespolupracující pacient) netické aspekty – odmítání výživy, pokročilý terminální stav n Způsoby podání EV n nBolusové npomocí stříkačky ncelkový objem jedné porce 250-400 ml npouze do žaludku – NG sonda, gastrostomie nvždy zkontrolovat reziduum žaludečního obsahu (aspirací) npéče o stříkačku n en_janett Způsoby podání EV nKontinuální npodávání z láhve či vaku ngravitačním spádem nebo enterální pumpou nrychlost výživy určována v ml/hod nmožnost noční pauzy, případně kontinuální noční podávání a přes den ne (zejména u domácí EV) intermitentní ndo enterální pumpy patří speciální, výrobcem doporučené vaky Modulární dietetika n npřípravky k doplňkové výživě nmonokomponentní produkty npříjem stravy možný, ale nedostatečný nobsahují samostatně buď proteinovou, sacharidovou nebo lipidovou složku nprášek nobohacení pokrmů o bílkoviny, energii, instantní zahušťovadla při poruše polykání nbez chuti – neutrální chuť nneovlivňují objem hotového pokrmu ndo polévek, omáček, kaší, bílé kávy, jogurtu, šlehaného tvarohu, pomazánky,… n q n FANTOMALT 1X400GM Prášek pro roztok PROTIFAR 1X225GM Prášek pro roztok NUTILIS POWDER 1X300GM Prášek Výsledek obrázku pro calogen RESOURCE Thicken Up Clear 125 g PROTIFAR nMléčná bílkovina v koncentraci 90%, vhodná jako doplněk výživy. Dietní potravina pro zvláštní lékařské účely. Nutričně nekompletní strava v práškové formě. n Charakteristika: Určeno k dietnímu postupu při výživě nemocných s vysokými nároky na příjem bílkovin (například těžká poranění a infekce) a pro pacienty, kteří z různých příčin nepřijímají v dostatečném množství bílkoviny z běžné stravy. Je vhodný zejména pro těhotné a kojící ženy, rostoucí děti, adolescenty, rekonvalescenty, sportovce a seniory. n nNávod k použití: Přiložená odměrka má obsah 2,5 g Protifaru, což je 2,2 g bílkoviny. Množství bílkoviny ve 3 odměrkách odpovídá 200 ml mléka, 1 vejci či 30 g masa nebo ryby. Vzhledem k neutrální chuti doporučujeme Protifar míchat do běžných hotových jídel, jogurtů kaší nebo užívat jako 30% roztok (30 g ve 100 ml). Přípravek je možno užít i k výživě nasogastrickou sondou. PROTIFAR 1X225GM Prášek pro roztok FANTOMALT nEnzymaticky štěpený kukuřičný škrob maltodextrin, vydatný zdroj energie doplňující výživu. Dietní potravina pro zvláštní lékařské účely. Nutričně nekompletní strava v práškové formě. Bezlaktózový přípravek. Neobsahuje bílkoviny ani tuk. nCharakteristika: Určeno k dietnímu postupu při výživě nemocných s vysokými nároky na příjem energie (například těžká poranění a infekce). Přípravek je určen pro výživu nemocných, kteří z různých příčin nemohou přijímat dostatečný objem potravy nebo nápojů. nNávod k použití: Přiložená odměrka má obsah 5 g Fantomaltu, což je přibližně 20 kcal energie. Vzhledem k neutrální chuti doporučujeme Fantomalt míchat do nápojů, jogurtů, kaší nebo užívat samostatně jako 20% roztok (20 g ve 100 ml). Přípravek je možno užít i k výživě nasogastrickou sondou. FANTOMALT 1X400GM Prášek pro roztok CALOGEN nCharakteristika: ntuková emulze s podobou sippingu s nejvyšší kalorickou hodnotou ntuková emulze triacylglycerolů s dlouhým řetězcem MK (LCT) ns vysokým obsahem energie (4,5 kcal/ml) nhyperkalorická, nutričně nekompletní výživa n nDávkování: n3x 30 ml denně dodá pacientům 405 kcal n nSložení: Rostlinné oleje (řepkový, slunečnicový), demineralizovaná voda, emulgátor (estery mono-a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou citrónovou). n nKI: poruchy metabolismu mastných kyselin s dlouhým řetězcem n Výsledek obrázku pro calogen MCT olej nTekutá směs tuků, obsahující MCT tuky, jejichž základem je frakcionovaný kokosový a palmový olej nMCT jsou v periferních tkáních rychle hydrolyzovány a nevyžadují karnitin ke svému přístupu do mitochondrií. nBeta oxidací MCT v játrech vznikají ketolátky, které slouží jako zdroj energie i pro orgány závislé na glukóze nPři jejich oxidaci nedochází k tvorbě CO2 – důležitým zdrojem energie pro pacienty s respirační insuficiencí nPoužití: stavy s poruchou nebo nedostatečnou beta oxidací LCT – malabsorpce tuků, cystická fibróza, chronická onemocnění jater, součást ketogenní diety při epilepsii nPoužití samostatně nebo jako přídavek do tekutin nNutné zařazovat postupně, rychlá absorpce velkého množství MCT může vyvolat zvracení a průjem n NUTILIS nZahušťovadlo rezistentní vůči amyláze Dietní potravina pro zvláštní lékařské účely Určeno k dietnímu postupu při potížích s polykáním dysfagii. Nutilis je zahušťovadlo pro potraviny a nápoje na bázi kukuřičného škrobu, v prášku. Bez lepku. S nízkým obsahem laktózy. nSložení: maltodextrin, modifikovaný kukuřičný škrob (E1442), guma tara, guma xanthan, guma guar. nCharakteristika výrobku: Nutilis lze použít přímo k zamíchání (přidání) do studených nebo teplých tekutin (nápojů), nutriční výživy (Nutridrinku Protein, Nutridrinku Juice Style), kompletní či doplňkové výživy, polévek, nebo rozmixované stravy pro dosažení žádané konzistence, zejména v případě polykacích potíží. Nutilis přidejte do tekutiny (nápoje) nebo mixované stravy a dobře rozmíchejte. Na rozmíchání použijte vidličku, metlu či šejkr. Pro dosažení požadované konzistence ponechte stát několik minut. Neovlivňuje chuť zahušťovaného nápoje či pokrmu. Po zahuštění je možno stravu či tekutiny ohřívat, ochlazovat nebo zmrazovat bez ovlivnění konzistence. Doporučené množství v odměrkách (1 zarovnaná odměrka obsahuje 4 g prášku). Konzistence sirup - Konzistence polotekutina - Konzistence pudink NUTILIS POWDER 1X300GM Prášek RESOURCE THICKEN UP nInstantní prášek určený k zahuštění nápojů a potravin. Dietní potravina pro zvláštní lékařské účely. Průhledný, bez chuti a zápachu, netvoří hrudky. Jednotné dávkování pro dosažení stejného stupně zahuštění u všech druhů tekutin. Rychlé zahuštění a stabilizace. nSložení: maltodextrin (kukuřičný a bramborový), xanthanová guma, chlorid draselný. Obsahuje stopy mléka. nDůležité upozornění: Resource ThickenUp Clear je potravina určená pro zvláštní lékařské účely pro pacienty s polykacími obtížemi. Musí být podáván na základě doporučení lékaře či kvalifikovaného pracovníka v oblasti klinické výživy. Určeno pro enterální použití. Není určeno pro parenterální použití. Není vhodný jako jediný zdroj výživy. Nevhodné pro děti do 3 let. RESOURCE Thicken Up Clear 125 g Cesta aplikace EV 1. per os Sipping npopíjení přípravků enterální výživy n„to sip“ … srkat, popíjet npříjem stravy možný, ale nedostatečný nváhový úbytek, podvýživa, rekonvalescence ncíl: doplnit standardní výživu zejména o energii a proteiny nbalení k pohodlnému popíjení 200 ml (125-300 ml) nvelké množství přípravků nrůzné příchutě (ochucené / bez příchuti, džusové / jogurtové) nrůzná obohacení (bílkoviny, energie, vláknina, imunomodulační složky,…) nvhodné pro různá onemocnění (diabetes, hojení rány, jaterní poškození, ledvinové poškození,…) nNutridrink, Resource, Fresubin www.nutridrink.cz n Léky - NUTRIDRINK BALÍČEK 5+1 6X200ML Roztok Sipping „Nejsou to jen lahvičky, které mají stát pacientovi na stolku. Pacient je má skutečně vypít.“ nvždy předem vysvětlit pacientovi důvod podávání a výhody sippingu npacient by měl mít informaci o složení a výživové hodnotě přípravku nmotivovat pacienta k pravidelnému každodennímu užívání nutričního doplňku npopíjet po malých jednotlivých dávkách 15-50 ml (slámkou, po doušcích, po lžících) npacient by nikdy neměl vypít celé balení naráz nužívat mezi jídly a po jídlech, navíc ke stravě, jako doplnění a obohacení stravy npro sippinng lze s výhodou využívat večerní a případně i noční dobu nstřídat přípravky různé příchuti nvyužívat i přípravky neutrální bez příchuti a džusové formy (bez tuku) nvětšině nemocných vyhovuje chlazený přípravek (z lednice) nu dobře kompenzovaných diabetiků může být podáván nediabetický přípravek nkontrolovat skutečné využití doplňku, sledovat toleranci/netoleranci n n Výhody sippingu nnejlépe 2-3 balení denně ???skutečnost??? nmožnost okamžitého použití nširoký výběr příchutí a typů přípravků nvysoký obsah energie a bílkovin v malém objemu ndefinovaný obsah živin, včetně vitaminů a minerálních látek, vlákniny nmožnost užívání při postižení dutiny ústní, chrupu a polykání ndobrá vstřebatelnost, vysoká biologická dostupnost nvětšina přípravků neobsahuje laktózu ani lepek nNÚ: ne časté, přechodný charakter (průjem, žaludeční nevolnost, nadýmání) Cubitan Cesta aplikace EV 2. Výživa sondou n nNasogastrická sonda qsonda zavedená nosem do žaludku (délka 60-80 cm) qkrátce (max. 14 dní), na přechodnou dobu qoptimálně bolusové podávání (sledování rezidua stravy v žaludku) qširší průměr než NJ → horší tolerance qlevnější qpodmínky – funkční celý GIT, nehrozí riziko aspirace q Nasogastrická sonda... ...zavedení a péče o sondu nsonda vhodné délky a tloušťky s vodičem (PVC, PUR, silikon), lokální anestetikum ke znecitlivění nosního průchodu, injekční stříkačka, fonendoskop k ověření správnosti zavedení sondy, rukavice, emitní miska, buničina, náplast k fixaci sondy npacientovi vysvětlit výkon, upravit ho do správné polohy (sed, polosed) → minimalizace strachu a úzkosti npři zavádění sledovat stav pacienta, jeho reakce nnesprávné zavedení sondy do dýchacích cest → kašel, dušnost, neschopnost mluvit npřesvědčit se o správnosti uložení sondy (insuflace 20 ml vzduchu do žaludku + poslech fonendoskopem) npřed podáváním výživy se přesvědčit o správnosti uložení sondy nfixace sondy má být pevná (↓ riziko dislokace), šetrná s ohledem na možnou alergii na fixační materiál, neobtěžující, bezpečná n nhttp://videomedi.wordpress.com/2009/09/14/nasogastricka-sonda/ Cesta aplikace EV 2. Výživa sondou nNasoduodenální, nazojejunální sonda qdélka sondy 125-150 cm qaž 3 měsíce qmenší průměr qpreferována při zvracení, GER, pomalém vyprazdňování žaludku qvýživa podávána přímo do střeva, obchází žaludek a jeho kyselé prostředí, které ničí většinu mikroorganismů → riziko infekce q qvysoká úroveň hygieny, sterilní výživa n Nutricia NUTRISON 1000 ml Cesta aplikace EV 3. Perkutánní endoskopická gastrostomie nPEG nsonda zavedená přes břišní stěnu do žaludku numěle vytvořený kanálek - jeden otvor ústí na kůži břicha, druhý v žaludku ndo kanálku speciální set pro podávání výživy a zabránění úniku stravy ze žaludku nvýhoda – volný nos, sonda není vidět, nedráždí dýchací ani polykací cesty, nepůsobí otlaky, jednoduché ošetřování, min. riziko aspirace npodávání EV déle jak 3 týdny nprováděna pod endoskopickou kontrolou n nhttps://www.youtube.com/watch?v=5Hz-3rj5G0Y n n PEG Cesta aplikace EV 3. Perkutánní endoskopická gastrostomie nIndikace: qneurologické (mozkové příhody, Parkinsonova choroba, tumor mozku, stav po CMP) qonkologické (stenózující tumory obličeje a krku, chemoterapie, radioterapie) nKontraindikace: qkoagulopatie qtumor žaludku qmentální anorexie nKomplikace – vytažení, ucpání (proplach vlažnou vodou), únik kolem PEG, burried bumper syndrom, zarudnutí kůže, krvácení, infekce n Cesta aplikace EV 3. Perkutánní endoskopická gastrostomie nvýkon v lokální anestezii nlačnění, vyšetřeny základní koagulační parametry npo zavedení PEG kontrola místa vpichu (krvácení, netěsnost → únik žaludečního obsahu, velký tlak → ulcerace až nekróza) npřevazy denně, později 2x/týden npo 24 hod lze podávat čaj, glukózu, fyziologický roztok, enterální výživu (postupně) n nhttps://www.youtube.com/watch?v=5Hz-3rj5G0Y Cesta aplikace EV 4. Chirurgická jejunostomie nPEJ nsonda zavedená při laparotomii přes břišní stěnu do kličky jejuna, fixuje se k břišní stěně nnelze-li použít gastrický přístup n Technické vlastnosti enterálních sond nDélka sondy různé pro pediatrické i dospělé pacienty. Transnazální sondy pro dospělé do žaludku (délka 80 cm) nebo do jejuna (délka 130 cm) nPrůměr enterální sondy průřez sondy se udává jak v zevním průměru tak v průměru vnitřním. Jednotkou je 1 French odpovídá 0,33 mm. Výběr průměru sondy závisí na typu používaného přípravku a způsobu podávání (gravitačně, pumpou). Čím větší je vnitřní průměr sondy, tím je menší riziko jejího ucpaní. Pro pohodlí pacienta se volí sondy s co nejmenším vnějším průměrem, pro gastrostomie se obvykle používají sondy průměru 12 F, pro jejunální sondy 6-8 F. nMateriál používaný na enterální sondy dříve byly sondy vyráběny z polyvinylchloridu, který při kontaktu s kyselým žaludečním obsahem tvrdne a je křehký (limitace zavedení na 2 týdny). Dnešní sondy jsou nejčastěji vyráběny ze silikonu a polyuretanu. n Komplikace zavádění a uložení sondy nobtížné zavedení (nespolupracující pacient) nstrach a úzkost nemocného nnesnášenlivost sondy jako cizího tělesa nnesprávné zavedení nperforace jícnu, žaludku, event. dýchacích cest nzauzlení sondy ndislokace sondy naspirace při zavádění nkrvácení z nosu neroze a otlaky Komplikace enterální výživy nMechanické qdislokace (vytažení úmyslné/neúmyslné), obturace (ucpání) včetně zauzlení, poškození sondy či PEG, dekubitální vředové léze v nose, krku, jícnu či žaludku nNutriční a metabolické qnedostatečná nutriční podpora, přetížení nutričními substráty, dehydratace, porucha minerálového hospodářství, kolísání hladiny glykemie, u diabetiků až dekompenzace diabetu nInfekční qlokální okolo vstupu, infekce respiračního systému, průjmy, septický stav nGastrointestinální (nejčastější, ale nebývají vážné) qreflux, aspirace, nauzea, zvracení, bolesti břicha, nadýmání, zácpa, průjem, vředové léze, krvácení do GIT,... nPARENTERÁLNÍ VÝŽIVA F8375 F1612 Parenterální výživa n= aplikace živin (výživných roztoků glukózy, lipidů, aminokyselin + vitaminy, minerální látky a stopové prvky) mimo zažívací trakt, přímo do krevního řečiště nProč? qnutné zajištění dodávky živin pro udržení integrity organismu nKdy? qkdyž je kontraindikovaná enterální výživa a pacient je v riziku malnutrice nJak? qperiferním či centrálním žilním katetrem qúplná/totální x doplňková, dlouhodobá x krátkodobá qsystém all-in-one x multi-bottle Centrální – osmolalita není limitujícím faktorem, jsou možné závažnější komplikace Periferní – lze podat pouze roztoky o nízké osmolalitě (do 1000 mosmol/l) – podání velkých objemů roztoků o vysoké osmolalitě dráždí žilní stěnu a může vést k rozvoji zánětu takto zatížené žíly. Je indikována jako krátkodobá nebo doplňková při realimentaci, při nedostatečném per os příjmu na dobu kratší než 1 týden. Parenterální výživa PODLE DÉLKY PODÁVÁNÍ nKRÁTKODOBÁ qpřeklenutí dočasné patologie nDLOUHODOBÁ qvčetně domácí parenterální výživy qu pacientů s těžkým poškozením GITu – nemožné dlouhodobé či trvale efektivní vstřebávání a využití živin (např. syndrom krátkého střeva, těžké malabsorpční syndromy) PV podle typu aplikovaných roztoků nSystém all-in-one qVšechny složky dohromady qKomerčně či individuálně připravované qMožnost doplnění minerálních látek, stopových prvků, vitaminů qMožná příprava vaku pro konkrétního pacienta (reflektující jeho specifické potřeby) qNižší cena, jednodušší manipulace qVšechny základní živiny jsou dodávány současně - lépe tak odráží běžný režim příjmu stravy q nSytém multi-bottle qAK, tuky, cukry podávány odděleně v jednotlivých lahvích qMinerální látky podávány v infuzích elektrolytů qCca 6-8 lahví za den qVětší nároky na ošetřovatelskou péči, při časté manipulaci s infúzemi a infuzními sety hrozí porušení aseptického okruhu s rozvojem vážných komplikací qEkonomicky náročnější při vysoké spotřebě zdravotnického materiálu (infúzní sety, spojky) TRACUTIL – stopové prvky SOLUVIT – vitaminy rozpustné ve vodě VITALIPID – vitaminy rozpustné v tucích Složení PV nglukóza, aminokyseliny, tuky, elektrolyty, vitaminy, stopové prvky, voda n nDvoukomorové vaky qglukóza + roztok aminokyselin nTříkomorové vaky qglukóza + roztok aminokyselin + tuková emulze n Indikace parenterální výživy nsituace, kdy nemůže být pacient živen jiným způsobem, tedy pokud je EV kontraindikována – není možné využití fyziologického podání cestou GIT, GIT je nefunkční, či nemůže být stravou zatěžován nsituace, kdy pacient může být živen enterálně, ale enterální příjem nestačí pokrýt nutriční potřeby qmaldigesce, malabsorpce, syndrom krátkého střeva Konkrétní indikace parenterální výživy nIleus nPeritonitida s těžkým průběhem nStřevní píštěle nNáhlé příhody břišní nPo rozsáhlých střevních operacích nVážná poranění GIT nSyndrom krátkého střeva nKrvácení do GITu nMAS nAkutní pankreatitida nIdiopatické střevní záněty nTěžké průjmy nebo zvracení nSelhání jater n onas2 Kontraindikace parenterální výživy nPacient může jíst a uživí se nJe možno ke kompletní výživě využít fungující zažívací trakt nebo jeho část nPominuly důvody, kdy byla PV jednoznačně indikována nTěžký nestabilizovaný stav pacienta qpacient v těžkém stavu neutilizuje živiny qvýživa není na prvním místě nTerminální stav pacienta nschopnost pacienta přijímat stravu per os nebo EV n Přístupové cesty parenterální výživy nCESTOU PERIFERNÍ ŽÍLY qžíly na horních končetinách, nejčastěji na předloktí, méně na hřbetu ruky qkrátkodobá nutriční podpora (cca 5 dnů) nčasný vznik bolestivých flebitid při podávání vysoce koncentrovaných roztoků nCESTOU CENTRÁLNÍ ŽÍLY qvena subclavia, vena jugularis, vena femoralis qkonec centrálního katetru sahá do dolní duté žíly qnutriční podpora na delší dobu qbez rizika flebitidy qpřísné aseptické podmínky při zavádění n Soubor:Centrální žilní katetr.png Zavedení a ošetřování periferní žilní kanyly ninformovat pacienta nvybrat vhodnou žílu ke kanylaci ndezinfikovat místo vpichu npři punkci žíly jehlu postupně vytahovat a současně zasunovat plastovou kanylu nspojení kanyly se systémem setů nfixace kanyly sterilním materiálem npravidelné sledování místa vpichu npřevazy kanyly ndokumentace ndodržovat veškeré zásady asepse Centrální žilní přístup nzavádí lékař, aseptické podmínky (ústenka a sterilní rukavice) npříprava pacienta qinformovat, písemný souhlas, oholení a dezinfekce místa vpichu npo zavedení pečlivě očistit místo vpichu, odstranit zaschlou krev (živné médium pro MO) nfixace sterilními obvazovými materiály nkontrolní RTG k vyloučení možných komplikací npřevazy zpravidla denně + kontrola stavu místa vpichu (bolestivost, zarudnutí v okolí vpichu, hnisání rány, prosakování krve) nvše dokumentovat Komplikace PV nMetabolické qpřetížení nutričními substráty (hyperalimentační syndrom – overfeeding syndrom), iontové dysbalance (Na, K, Ca, chloridy, fosfáty, Mg), hyper-/hypoglykemie, přetížení tekutinami, přetížení AK (vysoké nároky na ledviny , zvyšuje se diuréza, možná ztráta tekutin i s minerálními látkami), přetížení MCT lipidy (poruchy CNS, acidóza, zvýšená tvorba tepla při nemožnosti optimální utilizace a ukládání), nedostatek vitaminů a minerálních látek → kontrola nZavádění a přítomnost katetru qpneumothorax, fluidothorax, punkce arterie, vzduchová embolie, žilní trombóza – CŽK, riziko flebitidy a tromboflebitidy - PŽK nSeptické qbakteriální kontaminace zavedeného katetru s rozvojem bakteriemie až závažná katetrová sepse (infekce) Domácí parenterální výživa nIndikace: qpacient odkázán na dlouhodobý příjem živin cestou parenterální + základní onemocnění nevyžaduje hospitalizaci qchoroby GIT (u dětí malabsorpce – syndrom krátkého střeva, chron. intestinální pseudoobstrukce, cystická fibróza s těžkou malnutricí, závažné postižení střeva při m. Crohn) qonkologická onemocnění s rozvojem malnutrice npředpokladem je stabilní klinický stav a očekávaná nutnost PV po delší dobu npravidelná příprava výživy v lékárně, individuálně, podle rozpisu (expirační doba cca 4-5 dnů) npředevším cyklicky v průběhu noci (během dne pacient odpojen) nedukace pacienta, pravidelné kontroly, trvalá komunikace s ošetřujícím lékařem/členem nutričního týmu 12 center DPV v ČR, 80 pacientů (z toho 20 dětí) MONITOROVÁNÍ při podávání umělé výživy nKlinický obraz - stav vědomí, tělesná teplota, tlak, puls, sledování stavu hydratace a otoků nNutriční subjektivní parametry - chuť, pocity hladu a nasycení, dyspeptické potíže nAntropometrické ukazatele - hmotnost, OP nBilance tekutin nLaboratorní sledování qCB, albumin, prealbumin, zánětlivé markery, jaterní testy, triacylglycerolemie, glykemie, stav minerálového hospodářství (Na, K, Cl, Ca, P, Mg), mikronutrienty a vitaminy především při dlouhodobém podávání výživy, sledování ledvinových funkcí (urea, kreatinin), dusíková bilance, imunitní systém (lymfocyty) Laboratorní sledování ??? hodnoty v krvi nAlbumin nPrealbumin nGlukóza nCholesterol nCelková bílkovina nKreatinin nCRP nTriacylglyceroly Srovnání enterální a parenterální výživy n Kouřit zdravě Paipo otazník Srovnání enterální a parenterální výživy nEnterální nfyziologická nzachována výživa střeva nméně komplikací nlevnější núčinná nmožnost domácího podání n nParenterální nnefyziologická - podání substrátů do systémového řečiště nobchází játra a střevo ndefinovaný přísun živin nrychlá úprava případného metabolického rozvratu nvíce komplikací nnákladnější nmožnost domácího podání – specializovaná centra LITERATURA nGROFOVÁ, Z. Nutriční podpora - praktický rádce pro sestry. Praha: Grada, 2007. 240 s. nCHARVÁT, J. aj. Praktikum umělé výživy. Praha: Karolinum, 2006. nURBÁNEK, L. aj. Klinická výživa v současné praxi. Brno: NCO NZO, 2010. nhttp://pfyziollfup.upol.cz/castwiki2/?p=3303 Děkuji za pozornost žížala