Hodnocení výživy v populaci • Data o spotřebě potravin (např. národní data zjištěná na individuální úrovni) • Nutriční složení potravin (databáze nutričního složení potravin) • Stanovení přívodu nutrientů (střední hodnota, variabilita, distribuce přívodu) • Srovnání s doporučením (FBDG, referenční hodnoty přívodu nutrientů) VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ Mgr. Marie Šubrtová Státní zdravotní ústav Praha, Odbor hygieny výživy a bezpečnosti potravin Palackého 3a, 612 42 Brno Výživová doporučení CÍL – rozvíjet a upevňovat zdraví lidí (populace) PŮVOD – vědecky podložené a ověřené studie (epidemiologické, klinické, laboratorní apod.) Historie 1753 - první formální výživové doporučení (podávání citrónové šťávy) 1863 EDWARD SMITH (1819 – 1874) První výživové standardy - prevence malnutrice a souvisejících komplikací - jsou založeny na sledovaném přívodu energie a bílkovin 1941 FOOD AND NUTRITION BOARD - kvantitativní doporučení týkající se konkrétních nutrientů (Recommended Dietary Allowances) Historický vývoj Funkce výživových doporučení  základ pro hodnocení skladby stravy na populační (popř. individuální) úrovni  podklad pro tvorbu potravinové a výživové politiky  základna k názorovému sjednocení  důraz na nejpodstatnější aspekty výživových zvyklostí (ne věci podružné)  plánování stravy na populační (příp. individuální) úrovni Stanovení doporučení Vědecká práce Stanovení potřeby nutrientu Stanovení doporučení pro jednotlivé nutrienty Doporučení srozumitelné pro populaci (FBDG) NUTRIČNÍ STANDARDY (nutritional standards) OBECNÁ VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ (dietary recommendations) DOPORUČENÍ ZALOŽENA NA SKUPINÁCH POTRAVIN (FBDG) DIETARY ALLOWANCES DIETARY GOALS DIETARY GUIDELINES Dělení podle: Vědecký výbor pro potraviny, 2005 Gibney M.J. et al.: Public Health Nutrition, 2004 = NUTRIČNÍ STANDARDY (nutritional standards) DRV (Dietary reference values) (EU), DRI (Dietary reference intakes) (USA), NIVs (Nutrient intake values) apod. V českém prostředí se používá většinou termín výživové doporučené dávky (VDD), nutriční standardy nebo referenční hodnoty přívodu nutrientů - určené pro odborníky, - přesně definované referenční hodnoty DRV LTI PRI AR UL RDA DRI NUTRIČNÍ STANDARDY - Jsou primárně určeny pro zdravé osoby. Pro jedince s onemocněním nebo skupiny se zvláštními fyziologickými nároky musí být složení stravy upraveno dodatečně, - platná pro průměrný přívod během delšího časového úseku, nejméně jednoho týdne (u některých nutrientů i více), - odpovídají množství nutrientů, které jsou přijímány potravou. Ztráty během přípravy pokrmu, tepelné úpravy apod. musí být brány v úvahu, pokud se hodnoty používají pro plánování stravy. Dříve byla u jednotlivých nutrientů stanovena jedna hodnota, dnes se většinou jedná o celou sérii hodnot. Doporučení se v čase mění. Jsou založena na současném stavu vědeckého poznání. Je třeba je průběžně revidovat. Důvody rozdílů VDD v jednotlivých zemích: - rozdíly ve složení populace, ve stravovacích zvyklostech, různá interpretace vědeckých poznatků a různá frekvence aktualizace doporučení. The frequency distribution of individual requirements for a nutrient (SCF, 1993) ARLTI PRI/RDA 2 SD2 SD FORMÁTY REFERENČNÍCH HODNOT (1) AR/EAR (Average requirement/Estimated average requirement) - hodnota průměrného denního přívodu nutrientu, která naplňuje požadavky poloviny zdravých jedinců příslušné věkové skupiny a pohlaví - po jejím navýšení o 2 směrodatné odchylky (SD) nebo o 20 – 30% získáme hodnoty PRI/RDA FORMÁTY REFERENČNÍCH HODNOT (2) PRI/RDA (Population reference intake/Recommended dietary allowance) - odhadovaná hodnota průměrného denního přívodu nutrientu, která je dostatečná pro pokrytí potřeb téměř všech (97 – 98%) zdravých jedinců AI (Adequate intake) - hodnota, která se používá v případě, že nelze stanovit PRI - je doporučený průměrný denní přívod nutrientu, který je založen na pozorovaném nebo experimentálně určeném odhadu přívodu nutrientu u skupiny nebo skupin zjevně zdravých osob FORMÁTY REFERENČNÍCH HODNOT (3) LTI (Lowest threshold intake) - při přívodu nižším než je hodnota LTI není na základě soudobých znalostí u většiny jedinců pravděpodobné udržení metabolické integrity UL (Tolerable upper intake level) - nejvyšší úroveň celkového dlouhodobého přívodu živiny, při níž jedinec z běžné populace s nejvyšší pravděpodobností není vystaven riziku Přehled používaného názvosloví Materiál EFSA, 2008 Population Reference Intake (PRI) Average Requirement (AR) Lowest Threshold Intake (LTI) Adequate Intake (AI) Recommended Intake Range (RI) Tolerable Upper Intake Level (UL) ČR Výživové doporučené dávky (VDD) DALŠÍ NAZVOSLOVÍ NENÍ UVEDENO SCF EU, 1993 Population Reference Intake (PRI) Average Requirement (AR) Lowest Threshold Intake (LTI) - - - Německo, Rakousko, Švýcarsko (DACH) 2000 Recommen- dations Average Requirement - Estimated Values - USA a Kanada, 2006 Recommended Dietary Allowance (RDA) Estimated Average Requirement (EAR) - Adequate Intake (AI) Acceptable Macronutrient Distribution Ranges (AMDR) Tolerable Upper Intake Level (UL) NUTRIČNÍ STANDARDY V ČR • K dispozici jsou výživové doporučené dávky (1989), které vydala Společnost pro výživu (SPV) ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR a také návrh výživových doporučených dávek (2003), který připravila SPV • „Doporučené denní dávky“ jsou používané pouze pro značení potravin: Vyhláška MZ ČR č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin ve znění vyhlášky č. 330/2009 Sb. a vyhláškou č. 225/2008 Sb., kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin, ve znění vyhlášky č. 352/2009 Sb. NUTRIČNÍ STANDARDY VE SVĚTĚ Evropská unie  Dietary reference values for fats, carbohydrates and proteins (EFSA, 2010, 2012)  Nutrient and energy intake for the European Community (SCF, 1993) Německy mluvící země (D-A-CH)  Reference values for nutrient intake (Společnost pro výživu Německa (DGE), Rakouska (ÖGE) a Švýcarska (SGE/SVE), 2000), aktualizace v roce 2015 USA a Kanada  Dietary Reference Intakes (vydány v letech 1997 až 2002) Věk ČR (VDD z roku 1989) ČR (návrh VDD ) EU PRI (AR) DACH USA RDA (EAR) M F M F M F M F M F mg/den mg/den mg/den mg/den mg/den 19 – 25 90/75 100 110/95 (90)/(80) EU 1993 45 (30) 100 90/75 (75)/(60) 26 – 30 31 – 35 36 – 40 41 – 50 51 – 55 56 – 60 61 – 65 66 – 70 71 – 75 75 a více Těhotné 120 110 + 10 110 85 Kojící 130 120 + 60 150 120 Vitamín C Střední hodnota přívodu vitamínu C splňuje doporučení EU, ale nenaplňuje doporučení DACH 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 110 120 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Věk VitaminC(mg/den) SISP Doporučení DACH Doporučení EU Vyhl. 48/1993 • určena pro širokou veřejnost, • doporučují spotřebu určitých typů potravin, které mají vztah k ochraně zdraví populačních skupin, • používají se k vyjádření kvalitativnímu nebo kvantitativnímu, ve vztahu k celkové výživě, • mnohdy popisují jen rámec pro spotřebu jednotlivých živin (% podíl MK z celkové energie). OBECNÁ VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ DIETARY RECOMMENDATIONS WHO 2003 B 10 – 15% TEI T 15 – 30% TEI S 55 – 75% TEI EFSA T 20 – 35% TEI S 45 – 60% TEI OBECNÁ VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ DIETARY RECOMMENDATIONS ZDRAVÁ TŘINÁCTKA – stručná výživová doporučení pro širokou veřejnost - doporučení jsou určena pro zdravé osoby a slouží k prevenci civilizačních chorob Společnost pro výživu a Fórum zdravé výživy, 2005 Jaká by měla být doporučení pro populaci? 5 hlavních kritérií: • Srozumitelnost • Zapamatovatelnost • Schopnost vzbudit zájem • Schopnost vzbudit ochotu k účasti • Schopnost vyvolat skutečné změny chování - reprezentují převod doporučení pro energii a nutrienty na potraviny, tj. do formy, která se dá mnohem lépe využít v praxi jako doporučení určené široké veřejnosti nebo specifickým skupinám populace, - jsou vyjádřeny v podobě počtu typických porcí DOPORUČENÍ ZALOŽENA NA SKUPINÁCH POTRAVIN FOOD-BASED DIETARY GUIDELINES • Potraviny nebo potravinové skupiny doporučené ke konzumaci by měly být běžně dostupné na trhu a cenově přijatelné pro většinu populace. • FBDG by měly být snadno použitelné pro osoby s různým životním stylem, osoby různého věku apod. • velký význam má grafická podoba těchto doporučení – v našich podmínkách se nejčastěji užívá výživová pyramida. • pro podmínky ČR byly FBDG teoreticky rozpracovány v materiálu Dietary Guidelines in the Czech Republic (Brázdová, Z.; Fiala, J. 1998) Zdroj: prezentace Mgr. M. Dofkové, SZÚ, OHVBP Typy grafické prezentace: potravinová pyramida, potravinový kruh, talíř apod. Vizualizace je významným způsobem přenosu informace. Grafická podoba je většinou prvním a často také jediným kontaktem s FBDG. Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR MZ ČR, 2005 2003 USA USDA Velká Británie Čína Německo SUITAINABLE DIET UDRŽITELNÁ STRAVA Sustainable diets are those diets with low environmental impacts which contribute to food and nutrition security and to healthy life for present and future generations. Sustainable diets are protective and respectful of biodiversity and ecosystems, culturally acceptable, accessible, economically fair and affordable; nutritionally adequate, safe and healthy; while optimizing natural and human resources. FAO, 2010, Sustainable Diets and Biodiversity. Barilla Center for Food and Nutrition, 2015 Odkazy • http://www.who.int/nutrition/publications/nutrecomm/en/index. html • http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out89.pdf • http://www.vyzivaspol.cz/clanky/zdrava-trinactka-strucna- vyzivova-doporuceni.html • http://www.pandemie.cz/dokumenty/uzitecne_letak_vyzivove_d oporuceni.pdf • http://www.fao.org/ag/humannutrition/nutritioneducation/fbdg /en/ • http://www.mypyramid.gov/ • http://www.vyzivaspol.cz/res/data/009/001211.pdf Děkuji za pozornost :o)