Základy výživy člověka – přednáška
Mgr. Martin Krobot
Základy výživy člověka – přednáška
Info
Term
autumn 2019
Chapter contains:
2
PDF
1
Study Materials
1
Study text
Chapter contains:
1
Video
1
Study text
Teacher recommends to study from 9/9/2019.
Chapter contains:
2
PDF
Teacher recommends to study from 16/9/2019.
Chapter contains:
2
PDF
Teacher recommends to study from 23/9/2019.
Chapter contains:
2
Study Materials
Teacher recommends to study from 30/9/2019.
Chapter contains:
1
PDF
1
Study Materials
Teacher recommends to study from 7/10/2019.
Chapter contains:
1
PDF
1
Study Materials
Teacher recommends to study from 14/10/2019.
Chapter contains:
1
PDF
1
Study Materials
Teacher recommends to study from 21/10/2019.
Chapter contains:
2
Study Materials
Teacher recommends to study from 4/11/2019.
Chapter contains:
2
Study Materials
Teacher recommends to study from 11/11/2019.
Chapter contains:
2
Study Materials
Teacher recommends to study from 18/11/2019.
Chapter contains:
2
Study Materials
Teacher recommends to study from 25/11/2019.
Chapter contains:
2
Study Materials
Teacher recommends to study from 2/12/2019.
Study now
Chapter contains:
1
Study Materials
Teacher recommends to study now - from 9/12/2019.

Úvodní informace

Předmět Základy výživy člověka slouží ke sjednocení a upevnění vašich znalostí z oblasti nejen výživy člověka, ale rovněž profese nutričního terapeuta a výživy jako vědy. Předmět je složen z přednášek (nepovinná, ale silně doporučená účast) a cvičení, která na přednášky navazují (povinná účast, jedna absence garantována studijním řádem).

Do cvičení (BKUV011c) budete podle abecedy rozděleni na dvě skupiny:

  • sk. 1: Aggová až Chernysheva
  • sk. 2: Koncová až Zounková

Cvičení budou sloužit jednak k upevnění teorie, která bude probrána na přednáškách, jednak k praktickému procvičení za pomoci obalů potravin, potravinových databází apod. Cvičení budou s výjimkou prvních dvou týdnů vyučována vašimi kolegy z 2. ročníku magisterského studia (se supervizí vyučujícího) v rámci jejich pedagogické praxe.

K procvičení výživových doporučených dávek a obsahu živin v potravinách vám budou sloužit sady kartiček v Quizletu: https://quizlet.com/join/JukVD4rdK

Ukončení předmětu

Cvičení budou zakončena zápočtovým testem, který bude obsahovat 20 otázek, přičemž alespoň 12 z nich musíte zodpovědět správně. Součástí zápočtového testu budou i otázky na výživové doporučené dávky živin a obsah živin v základních potravinách (vyžadované penzum znalostí obdržíte předem).

Ústní zkouška bude obnášet dvě otázky – jedna z okruhu vitaminy a minerální látky, jedna ze zbývajících okruhů. Zkouškové otázky budou zveřejněny do konce měsíce října pod tímto textem. U ústní zkoušky nepůjde o to, abyste věděli, které enzymy obsahují molybden, ale abyste znali základní věci a dokázali si dát dvě a dvě dohromady. :-)

Nutriční terapeut jako profese

Pochopení své pozice ve zdravotnickém systému je základním předpokladem k tomu, aby nutriční terapeut dokázal obhájit své místo právoplatného člena multidisciplinárního týmu. Nutriční terapeut z profesního hlediska potřebuje znát zejména:

  • názvosloví profesí zabývajících se výživou
  • své kompetence v rámci zdravotnického týmu
  • profesní organizace, jichž může být členem a na jejichž činnosti se může podílet


Webové stránky profesních organizací

ČANT – Česká asociace nutričních terapeutů – www.cant.cz
SNT ČAS – Sekce nutričních terapeutů České asociace sester – www.nutricniterapeuti.cz
SVNP – Sekce výživy a nutriční péče – www.sekce-vnp.cz

EFAD – European Federation of the Associations of Dietitians – www.efad.org
ICDA – Internation Confederation of Dietetic Associations – www.internationaldietetics.org


Exploring a career in dietetics

Klinický nutriční terapeut je nezastupitelným odborníkem na výživu pacientů ve zdravotnických zařízeních. Nemocnice však není jedinou možností. Video americké Academy of Nutrition and Dietetics vám představí kariéru nutričního terapeuta v nejrůznějších podmínkách a odvětvích. 

  


Studijní materiály:

Energie

Energie_a_pohyb.pdf
PDF to download
Energie_a_pohyb-_studijni_text.pdf
PDF to download

Bílkoviny

Tuky

Sacharidy

Tekutiny

Vláknina

Vitaminy rozpustné v tucích

Vitaminy rozpustné ve vodě

Minerální látky – makroelementy

Minerální látky – mikroelementy

Výživová doporučení

Evoluce výživy, výběr potravin