ZÁKLADY VÝŽIVY ČLOVĚKA Mgr. Martin Forejt, Ph.D. ZÁKLADNÍ POJMY VE VÝŽIVĚ • NUTRIENT - živina • NUTRIČNÍ PŘÍJEM - výživový příjem (živiny) • ENERGETICKÝ PŘÍJEM – příjem energie • ENERGETICKÝ TROJPOMĚR ZÁKLADNÍCH ŽIVIN Procentuální poměr příjmu jednotlivých živin Potraviny = zdroj živin Makroživiny - zdroj energie, vysoká potřeba • bílkoviny 15% , 17,2kJ v 1g • tuky 30%, 38,9kJ v 1g • cukry 55%, 17,2kJ v 1g Mikroživiny - nedodávají energii, menší potřeba • vitaminy • minerální látky Semiživiny - semiesenciální látky • vláknina (prebiotika) • fytochemické látky Nenutriční komponenty stravy - semieseciální látky • probiotika a symbiotika ENERGIE, ENERGETICKÁ ROVNOVÁHA Energii je možné udávat v kilokaloriích nebo kilojoulech (v ČR více používané) 1kcal = 4,18kJ NEPRAVIDELNOST STRAVY • nejvíce se vyskytující porušované základní pravidlo • vede ke změnám v příjmu a rozložení energie • tělo nefunguje jako stroj, na který se můžeme spolehnout • problémy s váhou, výkyvy nálad, únava, nedostatek energie pro pohybovou aktivitu a regeneraci těla po pohybu 8000kJ BÍLKOVINY 15% (17,2 kJ) TUKY 30% (38,9 kJ) SACHARIDY 55% (17,2 kJ) ALKOHOL ( 29,3 kJ) (Množství kJ v jednom gramu živiny) Bazální energetic.výdej Termický efekt potravy Běžný pohyb Aktivní pohyb-sport Přítomné aktivní onemocnění MOŽNOSTI PŘÍJMU A VÝDEJE ENERGIE BAZÁLNÍ ENERGETICKÝ VÝDEJ (BEE) VÝPOČET BEE hmotnost výška věk • Harrisova-Benediktova rovnice - muži: 665 + (13,75 x W) + (5 x H) – (6,76 x A) - ženy:655 + (9,56 x W) + (1,85 x H) – (4,86 x A) • další rovnice : Schofieldova, Mifflinova, Cunninghamova, Wangova, Owenova Možnost přesného zjištění BEE pomocí tzv. NEPŘÍMÉ KALORIMETRIE BEE ale neodráží energetický výdej v průběhu 24 hodin, proto se v klinické praxi spíše používá pojem „klidový energetický výdej „(REE) REE- odráží metabolické nároky v kteroukoli denní dobu, Nejnižší energetický výdej organismu ráno těsně po probuzení, 12-18hodin po posledním jídle TERMICKÝ EFEKT POTRAVY • Nárůst energetického výdeje postprandiálně (po jídle) s maximem za 90 minut po příjmu potravy • Způsoben metabolickými nároky organismu na zpracování potravy • V průměru tvoří 10% • Po příjmu 1000kJ potravy dochází k nárůstu REE o 100kJ BĚŽNÁ POHYBOVÁ AKTIVITA zvyšuje výdej energie o 20-60% • Chůze, domácí práce, práce v zaměstnání… • U hospitalizovaných pacientů pobývajících na lůžku ale velmi klesá AKTIVNÍ POHYB-SPORT • Může velmi významně navyšovat výdej energie • Nejvíce náročné pohybové aktivity jsou: běh, fotbal, hokej, tenis, squash, florbal, basketbal… CO ZNAMENÁ PRAVIDELNOST • ne počet denních jídel • ale kolik jich v určitých intervalech zvládnu sníst s ohledem na to, kdy vstávám a jdu spát • intervaly mezi jídly - snídat po ránu cca do 1 h. - pauzy mezi jídly 2-4h. - poslední jídlo před spaním cca 2,5-4 h. • strava má ve stejných dobách každodenně podobný obsah energie (pokud nevykonávám náročněj. práci) PRAVIDELNOST STRAVY A ROZLOŽENÍ PŘÍJMU ENERGIE Jíst každé 2-4hodiny Večer jíst naposledy 2,5-4h před spaním snídaně 25% přesnídávka 10% oběd 30% svačína 10% večeře 25% ENERGETICKÁ NEROVNOVÁHA • Vyšší příjem energie než výdej (celodenní nebo dojídání se odpoledne a večer) • Nižší příjem energie než výdej (dnes nejčastější problém v důsledku nepravidelnosti stravy (čas, stres) a držení diet a také enormně vysokého množství pohybu a sportovních aktivit ve snaze hubnout V obou případech může docházet k hromadění tuku v těle, u druhého případu navíc k úbytku svalové tkáně Děkuji za pozornost