Alimentární infekce MUDr. Miroslava Zavřelová ÚOPZ LF MU Charakteristika alimentárních nákaz lnákaza po požití jídla l (alimentum, lat. = potrava, výživa) lklinický obraz: lgastroenteritis, enterocolitis lsepse lextraintestinální formy s různou lokalizací zánětu Příznaky alimentárních nákaz lprůjem lhorečka lnausea, zvracení lbolesti břicha, meteorismus, křeče, tenesmy ldehydratace lcelkové příznaky – bolest hlavy, slabost, kolapsový stav l podle klinických příznaků nelze stanovit přesnou diagnózu l l l lje nutné mikrobiologické vyšetření Původci alimentárních nákaz lBakterie: lkampylobaktery, salmonely, yersinie lostatní vzácně: lpatogenní E. coli - ETEC, STEC lvibria, shigely lpodmíněné patogeny - listerie lpůvodci alimentárních intoxikací - l stafylokoky, klostridia, bacily, vibria l Původci alimentárních nákaz lViry: lnoroviry (Norwalk-like virus) lrotaviry, adenoviry, astroviry - děti lvirus hepatitidy A lvirus hepatitidy E – vzácně l lU virových nákaz převažuje přenos fekálně-orální, alimentární je vzácný. l Původci alimentárních nákaz lParazitární: lprvoci: lGiardia intestinalis, Entamoeba histolytica, Toxoplasma gondii lhelminti: l Taenia saginata (T. bezbranná) – skot l Taenia solium (T. dlouhočlenná) - divočák lhlístice: lAscaris lumbricoides (škrkavka) lTrichinella spiralis (svalovec stočený) lTrichuris trichiura (tenkohlavec lidský) Kontagiozita = nakažlivost lzávisí na lvirulenci původce (agens) lmnožství původce vylučovaného z organismu zdroje linfekční dávce původce nutné k nákaze lrezistenci původce vůči zevnímu prostředí lfaktorech na straně vnímavého jedince – individuální vnímavost, nespecifická imunita (věk, zdravotní stav apod.) Zdroj alimentárních nákaz l l lčlověk l zvíře Přenos alimentárních nákaz lAlimentární přenos lprimárně kontaminované potraviny lfekálně kontaminované potraviny (sekundární kontaminace) lpožití fekálně kontaminované vody l l lFekálně-orální přenos lkoupání ve fekálně kontaminované vodě l l lFekálně l kontaminované l předměty l l Přenos alimentárních nákaz lpřímý přenos ze zdroje na vnímavou losobu lkontaminovanýma rukama l l lfekálně-orální přenos přímý l(rotaviry, adenoviry, astroviry, VHA) Vnímavost lPodle l vlastností původce l infekční dávky původce l věku vnímavé osoby l zdravotního stavu vnímavé osoby Prevence přenosu –státní dozor lStátní dozor nad bezpečností potravin lOrgány ochrany veřejného zdraví (hygienické stanice) – stravovací služby lOrgány veterinární správy – potraviny živočišného původu od chovu po prodej lStátní zemědělská a potravinářská inspekce –potraviny rostlinného původu, alkoholické nápoje, aditiva, doplňky stravy lZabezpečení pitné vody lMonitorování přírodních koupališť l l Prevence přenosu lna úrovni zdroje nákazy: l lveterinární prevence v chovech hospodářských zvířat lvhodný způsob zacházení s domácími hospodářskými zvířaty Prevence přenosu lna úrovni cesty přenosu: lnezávadné suroviny pro přípravu pokrmů lsprávná manipulace s potravinami ldodržovat technologické postupy lmytí rukou lskladování pokrmů v bezpečné teplotě a po bezpečnou dobu lčistota v kuchyni a skladech ldezinfekce, dezinsekce a deratizace Prevence přenosu lna úrovni vnímavého jedince: losobní hygiena linformovanost – zdravotní výchova lstřevní mikrobiom limunizace = specifická prevence lproti rotavirům (pro kojence) lproti virové hepatitidě A lZvláštní pozornost věnovat imunokompromitovaným osobám, těhotným ženám a kojencům a batolatům. l l