Poruchy výživy ve stáří • Senioři – nejohroženější skupina náklady spojené s léčbou následků malnutrice dosahují dvojnásobné výše než v případě obezity Často se v médiích mluví o epidemii obezity v naší populaci ale o rizicích podvýživy mimo třetí svět se moc neví. Přitom náklady spojené s malnutricí dosahujú dvojhnásobné výše než na léčbu obéznych Spolu s onkologickými nemocnými patří senioři mezi nejohroženější skupinu Záludné je , že malnutrice se skrývá se za řadu jiných označení, které můžou být jen jejími důsledky – opakované infekty, imobilizace, rozvoj dekubitů, plicní embolie. Problém malnutrice má i ekonomický rozměr, pokud se podíváme na čísla vidíme že v ČR, co se týče EU •Ek et al. (1990) 482 pacientů / 28,5 % •Lansey et al. (1993) 47 pacientů / 45 % •Potter et al. (1995) 69 pacientů /22 % •Gariballa et al. (1998) 201 pacientů /31% •ESPEN (2009) víc než 50% • • •Corish, Kennedy. Protein-energy undernutrition in •hospital in-patients. British Journal of Nutrition •(2000), 83, 575-591. Prevalence malnutrice u hospitalizovaných geriatrických pacientů Víte kolik % seniorů je obeznich? 18-30% worldwide population aged 65 years Malnutrice (ESPEN Guidelines 2015 ) •deficit, přebytek/nerovnováha energie, proteinů a nutrientů způsobuje měřitelné vedlejší účinky na tkáně, funkce a výsledný klinický stav • •BMI < 18,5 kg/m2 •Kombinace •- úbytek na váze >10% za nedefinované období nebo >5% za 3 měsíce •- BMI < 20 pod 70 let / BMI < 22 nad 70 let • FFMI <15 u mužů a 17 kg/m 2 u žen Klasifikace malnutrice •Lehká BMI >18 • Pokles hmotnosti méně než 10% za 6 měsíců, • bez somatických a funkčních poruch •Středně závažná BMI 16-18 • Pokles hmotnosti < 10 % • úbytek podkožního tuku, nejsou funkční poruchy •Těžká BMI <16 • Pokles hmotnosti o 15 %, deplece podkožního tuku, svalová atrofie, otoky, špatné hojení ran, nízká vitální kapacita Sarkopenie •úbytek svalové hmotnosti a svalové síly •jedna z hlavních příčin geriatrické křehkosti (frailty) •pokles svalové hmoty maskován obezitou s množstvím tuku (sarkopenická obesita) • 50 % nad 80 let •RF - fyzická inaktivita, genet.faktory,kouření,alkohol, • špatná výživa,hormon.změny,zvýš.hladina prozánět. • cytokinů • •snížení fyzické aktivity, zvýšení rizika pádů • zhoršení mobility a soběstačnosti • Důsledky malnutrice •klesá výkonnost dýchacích svalů, zhoršení plicní ventilace, riziko pneumonie •zhoršení hojení ran, tvorba dekubitů, imobilizační syndrom •zhoršení chronických onemocnění včetně kognitivního deficitu •prodlužuje se hospitalizace •stoupá mortalita • Příčiny malnutrice u seniorů •multifaktoriální (změny trávicího traktu, chronické onemocnění, psychické poruchy, farmaka, socioekonomické faktory) •změna stavby těla (svalová hmotnost ve věku 70 let klesá ve srovnání s věkem 30 let ze 30 na 17%,tuk stoupá ze 14 na 30%,obsah vody klesá na 53%) •častý výskyt GIT onemocnění (27 % přijímaných seniorů) •poruchy dentice (osteoporóza, parodontóza, snížená péče o chrup) •dysfagie (pseudobulbární paralýza po CMP, Alzheimerova demence, Parkinsonova nemoc) •častější výskyt refluxní choroby a peptických vředů (NSAID) •zpomalené vyprazdňovaní žaludku, změny sekrece GIT hormonů •změny architektoniky klků, bakteriální dysbalance, nárůst divertikulární nemoci a karcinomu tračníku • • • Prosté hladovění (dlouhodobý nedostečný přísun živin) a stresové hladovění Příčiny malnutrice u seniorů •psychické poruchy –deprese nebo demence (pokud je zajištěna adekvátní péče nemusí vést ke snížení příjmu) •88% pacientů s demencí nedosahuje potřebného kalorického příjmu a 37% nepřijme doporučené množství proteinu •Young KW, Greenwood CE. Shift in diurnal feeding patterns in nursing home residents with Alzheimer´s disease. J Gerontol A Biol Sci Med Sci 56, 2001. •ekonomika – nedostatek financí pro nákup stravy •sociální faktory – zhoršení soběstačnosti, pokles IADL, neschopnost nakoupit, navařit •polypragmasie (17% populace / 30% preskripce) –anorektický efekt léčiv Diagnostika malnutrice •Nutriční anamnéza •Dotazníky : Nutritional Risk Screening 2002 (NRS 2002), Mini Nutritional Assessment -Short Form (MNA-SF), Malnutrition Universal Screening Tool (MUST) •Antropometrické měření (obvod paže, kožní řasa nad tricepsem) •Laboratorní metody (albumin, bílkovina, prealbumin, transferin, cholesterol, ŠŽ, kreatinin, anemie, lymfopenie) •Funkční stav svalové tkáně- síla svalového stisku(dynamometr) •Zobrazovací metody - množství svalové hmoty ( CT, MR, DXA, bioimpedance nebo experimentální podvodní vážení) NA: váhový úbytek,chut do jídla, sledování stravy- senior si vybaví a uvede jídla které zkonzumoval během dne, dostupnost stravy ,ekonomické zajištění, výživové zvyklosti, příjem bílkovin, onemocnění , které zhoršují vstřebávaní chron.pankreatitis, Crohn,zvyšují ener.požadavky na organismus (sepse,malignita,trauma),vedou ke ztrátě bílkovin(nefrotický syndom, renální selhávaní),psych.alterace-demnece,deprese,psychosa Odhad výšky: vzdálenost pata-koleno Obvod paže patologie pod 20,2 cm Kožní řasa nad tricepsem patologie pod 10,5mm MNA-SF (Mini-nutritional assessment-short form) •Došlo v posledních 3 měsících ke ztrátě chuti k jídlu, zažívacím potížím nebo poruchám přijímaní potravy •Úbytek hmotnosti poslední 3 měsíce •Pohyblivost/ Mobilita •Prodělal v posledních 3 měsících akutní onemocnění, úraz, psychické trauma? •Psychický stav •BMI • • Hodnocení : 12-14 bodů : norma • 11 bodů a méně : porucha výživy/ podvýživy • • • • • • Výživa seniorů •Příjem energie 1,3 násobek BMR (bazální metabolické potřeby), při potřebě nárůstu váhy 1,7 BMR •Protein 1-1,2g/kg/den (u malnutrice 1,5g/kg/den ) •Tuky 30% celkového energetického příjmu •Sacharidy 55-60% (omezit jednoduché, nutno využít komplexní sacharidy) •Vláknina 20-25 g •Tekutiny 30 ml /kg •Minerály a vitamíny Enterální výživa •fortifikace diety – modulární dietetika •první volba enterální cesta (sipping) •(podmínka nepoškozený GIT, nutno zachovat objem stravy) •NGS- krátkodobé řešení hospitalizovaných seniorů •NJS – noční režim v kombinaci s perorálním příjmem •PEG – perkutánni endoskopická gastrostomie nebo gastrojejunostomie •chirurgická gastrostomie nebo nutriční jejunostomie • • • • Fortifikace stravy modul.dietetiky Fantomalt, Fresubin protein,Protifar Popíjení maloobjemových přípravků ochucených enterálních výživ Dlouhodobý nutriční vstup pro podávaní výživy NJS zavedena za Treitzove ligamentum Více než 3 měsíce –dlouhodobý vstup PEG /PEGJ-v případě poruchy evakuace žaludku Parenterální výživa seniorů •věk není kontraindikací •pokud pacient hladoví víc než 3 dny a pokud není možný enterální příjem •pokud je orální nebo enterální příjem nedostatečný víc než 7-10 dnů •použít ihned pokud není možný orální nebo enterální • příjem (píštěle) •centrální/periferní PEV • • u geriatrických pacientů nedochází ku specifickým • komplikacím ale komplikace jsou častější vzhledem • polymorbiditě • Demence a výživa • Demence a výživa •We recommend screening every person with dementia for malnutrition. In case of positive screening, assessment has to follow. In case of positive assessment, adequate interventions have to follow •We recommend the use of ONS to improve nutritional status. •We recommend that each decision for or against artificial nutrition and hydration for patients with dementia is made on an individual basis with respect to general prognosis and patients' preferences. Demence a výživa •We recommend against the initiation of tube feeding in patients with severe dementia • •We recommend against the use of artificial nutrition (enteral nutrition, parenteral nutrition and parenteral fluids) in the terminal phase of life • Závěr •u seniorů je výskyt malnutrice velmi častý •malnutrice zvyšuje morbiditu a mortalitu geriatrických pacientů, prodlužuje délku hospitalizace a zvyšuje náklady na léčbu •včasná diagnostika je klíčová pro intervenci, bez ní mohou být následky malnutrice fatální •v terminální fáze života dementních pacientů není nutriční podpora doporučována 87-letý Jiří Soukup – nejstarší český maratonec